Cara Mengubah Kerugian Kripto 2018 menjadi Penjimatan Cukai

Mari kita hadapi, 2018 adalah tahun yang cukup sukar bagi pasaran cryptocurrency.

Ketika kita menghampiri akhir tahun dengan cepat, banyak peniaga menjilat luka mereka dan berusaha mendamaikan duit syiling mana yang bernilai Hodling dan mana yang harus ditinggalkan bersama-sama. Pilihan yang sukar memang!

Terdapat lapisan perak sekalipun.

Kerugian yang anda alami pada portfolio crypto anda boleh digunakan untuk mengimbangi keuntungan aset lain yang anda pegang. Dengan kata lain, anda boleh menggunakannya untuk menjimatkan wang pada bil cukai anda.

Artikel ini membahas bagaimana menangani kerugian dan menjimatkan wang dari cukai kripto anda di AS.

Kerugian Crypto dapat Mengimbangi Keuntungan Modal

Sebagai dinyatakan oleh IRS, Bitcoin dan cryptocurrency lain harus dianggap sebagai harta untuk tujuan cukai. Ini bermaksud bahawa anda menanggung a perolehan modal apabila anda menjual / memperdagangkan kripto anda lebih dari yang anda perolehi, dan kerugian modal apabila anda menjualnya dengan harga lebih rendah.

Ini juga bagaimana bentuk harta lain seperti saham dan bon diperlakukan. Apabila peniaga mengalami kenaikan modal, mereka berhutang cukai atas keuntungan tersebut kepada Paman Sam. Namun, ketika mereka mengalami kerugian modal, kerugian tersebut dapat digunakan untuk mengurangi atau mengimbangi keuntungan dari perdagangan lain atau bahkan keuntungan dari penjualan bentuk harta benda lain.

Cukai Cryptocurrency

Imej melalui Fotolia

Malangnya dalam landskap crypto yang sedang kita alami, ada banyak kerugian untuk dikelilingi. Adalah bijak untuk mengemukakan kerugian modal ini dengan penyata cukai tahunan anda untuk mengurangkan pendapatan bercukai anda dan menjimatkan wang.

Kerugian Modal Bersih & Pendapatan yang boleh dikenakan cukai

Apabila jumlah keuntungan dan kerugian modal anda untuk tahun ini bertambah menjadi angka negatif, anda akan mengalami a kerugian modal bersih. Sekiranya kerugian modal bersih kurang dari atau sama dengan $ 3.000 ($ 1.500 jika anda berkahwin dan mengemukakan penyata cukai yang berasingan), maka kerugian modal keseluruhan dapat digunakan untuk mengimbangi jenis pendapatan lain – seperti pendapatan dari pekerjaan anda.

Sekiranya kerugian anda melebihi $ 3,000, maka jumlah lebih dari $ 3,000 akan dilanjutkan ke tahun cukai berikutnya.

Baiklah, ini membingungkan. Bolehkah saya mendapat contoh kehidupan sebenar?

Contoh Praktikal

Katakan anda memulakan tahun 2018 dengan baik dengan perdagangan kripto anda. Anda membeli Bitcoin dan Ethereum bernilai $ 3,000 dan mengubahnya menjadi $ 8,000 melalui banyak kripto dan perdagangan yang berbeza.

Sebaik sahaja bulan Ogos berguling-guling dan pasaran berubah menjadi lebih teruk, anda terpukul teruk dan nilai portfolio anda turun dengan ketara. Anda akhirnya menjual semua posisi anda dan pergi dengan hanya $ 1,000.

Anda mengalami kerugian bersih $ 2,000. Kerana kerugian bersih ini kurang dari $ 3,000, keseluruhan kerugian akan ditolak dari pendapatan bercukai anda untuk tahun ini. Sekiranya anda menjana pendapatan tetap $ 50,000 untuk tahun ini, hanya $ 48,000 dari pendapatan tersebut yang akan dikenakan cukai.

Bergantung pada seberapa besar kerugian anda, anda mungkin dapat menjimatkan sejumlah besar wang dengan memasukkan kerugian anda dengan betul – terutamanya jika anda mempunyai keuntungan modal lain untuk mengimbangi portfolio saham tradisional.

Cara Melaporkan perkara ini pada Cukai Anda

Untuk melaporkan kerugian anda, anda perlu menyenaraikan setiap perdagangan yang anda buat sepanjang tahun di Borang IRS 8949. 8949 adalah bentuk yang mesti diisi oleh semua pembayar cukai yang menyenaraikan urus niaga aset modal mereka (dalam hal ini aset modal adalah Bitcoin dan cryptocurrency).

Untuk setiap perdagangan yang anda buat pada tahun kalendar, senaraikan jumlah kripto yang diperdagangkan, harga (dalam dolar) yang diperdagangkan pada, tarikh perdagangan, asas kos untuk perdagangan, dan keuntungan atau kerugian modal yang anda alami.

Cukai Crypto IRS

Sumber Gambar: Politik

Terus senaraikan setiap perdagangan dari tahun ini dalam borang ini dan jumlah kerugian bersih di bahagian bawah. Setelah anda menyelesaikan 8949, anda boleh memindahkan kerugian bersih ini ke 1040 Jadual D, dan sertakan dengan penyata cukai anda.

Bagaimana jika saya telah membuat beratus-ratus perdagangan?

Penyelesaian Automatik

Sebilangan besar peminat crypto sering berdagang. Sekiranya anda belum membuat catatan bersih untuk tarikh perdagangan anda, jumlah nilai dolar yang anda beli dan jual kripto anda, dan keuntungan / kerugian modal dari perdagangan tersebut, proses pelaporan ini, dan membuat borang 8949 anda boleh menjadi sakit kepala bagi mereka yang mempunyai banyak perdagangan.

Sekiranya ini adalah senario yang anda hadapi, ada baiknya memanfaatkan perisian cukai crypto untuk menghasilkan laporan anda secara automatik untuk anda.

Bagaimana dengan “Akauntan Crypto”?

Sebilangan besar peniaga beralih kepada “akauntan crypto” yang mahal untuk membuat 8949 untuk mereka dan untuk menangani keseluruhan proses pelaporan cukai. Walaupun mempunyai CPA yang baik adalah penting, kebanyakan firma CPA menggunakan perkhidmatan cukai crypto automatik yang sama untuk melakukan pengiraan keuntungan dan kerugian modal yang sengit.

Mereka kemudian membebankan pelanggan lebih banyak di hujung yang lain. Lakukan penyelidikan anda sebelum menjana lebih daripada ratusan dolar. Salah satu pilihan penjimatan wang adalah mengendalikan sendiri pengiraan keuntungan dan kerugian crypto (8949), dan kemudian menyerahkan data ini ke CPA tradisional anda atau memuat naiknya ke laman web seperti TurboTax.

Dengan cara ini, anda dapat mengelakkan persamaan yang mahal. Walau bagaimanapun, keadaan semua orang adalah unik, dan kadang-kadang boleh bermanfaat untuk bekerja dengan profesional.

Meminda Penyata Cukai Sebelumnya

Banyak peniaga hanya menyedari sekarang bahawa mereka perlu membayar cukai atas keuntungan crypto mereka.

Sekiranya ini adalah keadaan yang anda hadapi, anda harus mengubah penyata cukai sebelumnya dari tahun-tahun semasa anda membeli dan menjual crypto tetapi tidak melaporkannya. Anda mempunyai tiga tahun untuk meminda penyata cukai, jadi pastikan anda melakukannya lebih awal daripada kemudian.

Semoga anda ahli sihir peniaga kripto, dan anda tidak perlu menuai kerugian dari aktiviti perdagangan anda. Namun, jika anda mengalami kerugian, pastikan anda memanfaatkannya dan menjimatkan wang di mana undang-undang membenarkan.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me