China untuk Menutup Perlombongan Bitcoin – Rumor Tampaknya Benar

Terdapat khabar angin yang berterusan mengenai apakah China akan melarang penambangan Bitcoin. Ini mula berputar setelah tindakan keras pada pertengahan tahun lalu mengenai perdagangan Bitcoin dan ICO di negara ini.

Kini nampaknya khabar angin itu benar kerana pemberitahuan yang dibocorkan telah dikongsi dalam talian. Mereka sepertinya berasal dari Kumpulan Pemulihan Risiko Kewangan Internet yang menginstruksikan pemerintah daerah untuk membimbing para penambang untuk membuat jalan keluar dari perniagaan.

Dokumen tersebut selanjutnya mengatakan bahawa pengawal selia tempatan harus menggunakan sumber yang ada di rantau ini seperti harga elektrik, penggunaan tanah dan cukai untuk secara perlahan mendorong perniagaan yang berkaitan dengan “perlombongan” ini keluar dari wilayah setempat.

Sebenarnya, kebimbangan mengenai penggunaan elektrik adalah salah satu sebab utama kerajaan mengambil tindakan. Ia memerlukan banyak tenaga untuk melombong Bitcoin dengan banyak pakar alam sekitar yang menyatakannya tidak berkelanjutan.

Apa kemungkinan kemungkinan tindakan ini dan bagaimana ia mempengaruhi transaksi dan harga Bitcoin?

Kemas kini pada Proses Keluar

Badan pemerintah juga menyusun jadual waktu tertentu untuk agensi-agensi tempatan tentang bagaimana mereka harus melaporkan kemajuan. Mereka mengatakan bahawa pemerintah di wilayah tersebut harus menyerahkan laporan pada tanggal 10 setiap bulan yang menggariskan kemajuan yang telah dicapai.

Berharap bahawa ini hanya tipuan atau anomali juga kemudian dihilangkan kerana dokumen yang terpisah juga dibocorkan dengan arahan serupa untuk wilayah Barat. Mereka akan melaporkan kemajuan pada penutupan pada 5 setiap bulan.

Kumpulan Pemulihan Risiko Kewangan Internet Terkemuka dibuat oleh kabinet China pada tahun 2016 sebagai kaedah untuk menangani risiko dalam talian. Agensi ini dikendalikan oleh seorang timbalan gabenor Bank Rakyat China (PBOC).

Dia sebelum ini ragu-ragu terhadap Bitcoin dan cryptocurrency. Sebagai contoh, tahun lalu setelah larangan ICO China dan juga larangan perdagangan, dia mengatakan bahawa dia bersetuju dengan keputusan PBOC.

Seolah-olah banyak pelombong di negara ini mengharapkan pergerakan seperti ini pada suatu ketika. Mungkin ini menjelaskan bahawa lonjakan peralatan perlombongan terpakai yang melanda pasaran antarabangsa.

Kesan terhadap Perlombongan Global

Ladang Perlombongan Bitcoin di China

Ladang Perlombongan Besar di China – Sumber

Ini pasti akan memberi kesan pada kadar hash global yang tersedia untuk rangkaian Bitcoin dalam jangka pendek. China menyumbang hampir 70% daripada semua kekuatan hash perlombongan di dunia. Harga tenaga yang murah adalah antara sebab utama penumpuan perlombongan China.

Sekarang bahawa sebilangan besar pelombong di negara ini cenderung untuk pergi ke luar talian, ini bermakna kuasa hash mungkin akan menurun dalam jangka pendek. Ini mungkin akan berlaku sehingga lebih banyak rig boleh masuk dalam talian atau syarikat perlombongan China ini ditubuhkan di negara lain.

Oleh kerana kuasa hash jatuh di seluruh dunia, ini akan bermaksud bahawa jumlah sumber yang ada untuk melombong blok dan mengesahkan transaksi akan jatuh. Oleh itu, kelajuan transaksi cenderung perlahan lebih jauh yang tidak disukai untuk rangkaian yang sudah perlahan.

Sudah tentu, kejeniusan protokol Bitcoin bermaksud bahawa apabila kekuatan hashing berkurang, penyesuaian kesukaran berlaku yang menjadikannya lebih mudah untuk menambang syiling dan mengesahkan urus niaga sekali lagi. Namun, ini hanya berlaku sekali setiap blok 2016 yang berlaku kira-kira setiap 2 minggu.

Sudah tentu ada kekuatan lain yang berperanan dalam bidang kriptoekonomi. Rangkaian yang lebih perlahan bermaksud bayaran transaksi yang lebih tinggi yang bertindak sebagai insentif untuk lebih banyak pelombong datang. Pelombong akan menukar mesin mereka daripada melombong syiling lain atau mereka akan melabur dalam pelombong ASIC baru dan membina ladang baru.

Sebaliknya, ada banyak yang berpendapat bahawa ini akan sangat menguntungkan ekosistem Bitcoin dalam jangka masa panjang. Tidak ada pemusatan kuasa perlombongan di China. Pemusatan ini sering dilihat sebagai ancaman eksistensial terhadap Bitcoin.

Kesan terhadap Harga

Dalam jangka masa pendek, ramai yang menjangkakan bahawa harga Bitcoin kemungkinan besar. Mereka melihat kenaikan yuran transaksi dan masa transaksi yang perlahan menyebabkan ketidakpastian dalam rangkaian.

Namun, sebaik sahaja penyesuaian kesukaran dapat dilakukan dan semakin banyak pelombong masuk, harganya cenderung stabil. Orang akan dapat menghantar duit syiling dengan cepat dan cekap sekali lagi.

Dalam jangka masa panjang, impaknya boleh menjadi harga yang jauh lebih tinggi kerana terdapat lebih banyak kepercayaan terhadap sifat sistem yang terdesentralisasi. Oleh kerana kurang perlombongan dikendalikan oleh pelombong China, terdapat pelaku yang kurang berniat jahat yang mungkin cuba mengawal rangkaian.

Rangkaian yang benar-benar terdesentralisasi ini adalah visi sebenar Bitcoin dan penciptanya. Rangkaian dengan pelbagai nod yang betul-betul demokratik dan tidak boleh dipercayai.

Untuk sementara waktu, hanya HODL ke syiling anda, gigit peluru dengan yuran transaksi yang lebih tinggi dan perhatikan ketahanan protokol Bitcoin.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me