DeepOnion: Ulasan Syiling Privasi Terkini yang Diintegrasikan dengan Tor

Bagi pengguna yang sangat mementingkan privasi dalam talian, cryptocurrency tradisional seperti Bitcoin terlalu banyak diteliti.

DeepOnion adalah salah satu daripada pelbagai cryptocurrency privasi yang bertujuan untuk memberi kuasa kepada pengguna yang tidak mahu urus niaga mereka dipantau. DeepOnion diintegrasikan dengan jaringan TOR yang menggunakan penghala Onion untuk mengenkripsi lalu lintas.

Bagi pengguna yang pernah mendengar tentang DeepOnion, mungkin melalui salah satu dari banyak saluran udara mereka. Tidak seperti kebanyakan cryptocurrency lain, mereka belum menyelesaikan ICO dan telah membenarkan sebilangan daripada 18 juta token pra-tambang disebarkan melalui Airdrops ini.

Masalah dengan Bitcoin

Logo DeepOnion

Sumber Imej: DeepOnion.org

Bagi kebanyakan mereka yang baru mengenal ekosistem Bitcoin, mereka menganggapnya sebagai cryptocurrency yang tidak menyenangkan di mana penggunaannya jauh dari mata-mata agensi perisik, syarikat dan penggodam. Sayangnya, ini jauh dari kebenaran seperti yang digambarkan dalam Bawang Dalam kertas putih.

Apabila anda membuat akaun di pertukaran cryptocurrency yang besar, undang-undang menghendaki pertukaran tersebut untuk menjalankan prosedur KYC (Kenali Pelanggan Anda) kepada anda. Ini bermaksud bahawa mereka memerlukan nama penuh dan alamat anda. Mereka memerlukan maklumat yang boleh dikenal pasti.

Apabila anda ingin menggunakan pertukaran ini, mereka akan membuat dompet yang terikat secara langsung dengan anda. Lebih-lebih lagi, memandangkan sifat blockchain yang tidak berubah, semua transaksi dilacak dan sebarang dana yang akhirnya ditukar dengan Fiat dapat menghubungkan anda dengan Bitcoin yang telah memasukkan alamat anda.

Berdagang Cryptocurrency Opsyen IQ sekarang

Oleh itu, walaupun anda tidak melakukan perkara haram dengan dana tersebut, pada saat pertukaran menerima audit penuh, sejarah perdagangan anda akan menjadi umum. Ada juga kemungkinan penggodam dapat mengganggu pertukaran dan dengan itu mengaitkan maklumat peribadi anda dengan pegangan Bitcoin yang besar. Ini boleh membuat anda rentan terhadap serangan kejuruteraan sosial.

Masalah lain yang telah digambarkan lebih berkaitan dengan teknologi yang menyokong protokol Bitcoin. Memandangkan Bitcoin bergantung pada algoritma hash SHA 256, kelajuan transaksi menjadi sangat perlahan.

Gambaran Keseluruhan Protokol DeepOnion

Tor Network DeepOnion

Imej melalui Fotolia

DeepOnion telah dikembangkan dengan mempertimbangkan semua kebimbangan ini. Mereka telah menggunakan protokol TOR untuk menjaga keselamatan semua maklumat transaksi dan juga tanpa nama.

Mereka juga akan menggunakan beberapa teknologi yang telah diimplementasikan dalam sejumlah koin privasi lain seperti Zcash. Urus niaga akan bergantung pada teknologi bukti tanpa pengetahuan untuk memudahkan transaksi dan menyimpan semua maklumat yang berkaitan dengannya secara peribadi.

Sesuatu yang agak unik bagi DeepOnion adalah teknologi DeepSend yang beroperasi seperti sistem multi tandatangan. Mereka juga ingin bekerjasama dengan sejumlah perkhidmatan lain yang mempunyai privasi sebagai fungsi utama mereka. Ini termasuk operasi seperti pertukaran desentralisasi Bisq P2P dan juga pasaran dalam talian yang selamat.

DeepOnion juga baru saja mengeluarkan protokol Meek dan OBFS4 yang membantu mengatasi masalah negara yang menyekat akses Tor.

Tambahan lain yang menarik untuk projek ini adalah sesuatu yang disebut “Deep Vault”. Ini pada dasarnya adalah sistem notari fail yang akan menggunakan blockchain untuk mengesahkan dokumen menggunakan teknologi DeepOnion.

Perlombongan di DeepOnion

Untuk mengatasi tunggakan urus niaga yang terdapat di blockchain Bitcoin, DeepOnion telah menggabungkan perlombongan Proof-of-Work (PoW) dan Proof-of-Stake (PoS).

PoW akan menggunakan algoritma x13 yang akan mempunyai masa blok sekitar 240 saat. Pembayaran untuk menyelesaikan blok tersebut adalah 8 ONION setiap blok dan ini akan disesuaikan dengan separuh setiap tahun sehingga mencapai minimum satu ONION di mana ia akan kekal.

Dari segi PoS, akan ada sasaran blok enam puluh detik dengan skema ganjaran kadar faedah yang berubah-ubah. Pada tahun pertama ini akan menjadi 10% yang akan turun menjadi 5% pada tahun kedua. Ia akan terus jatuh setiap tahun selepas itu. Terdapat juga masa pegangan minimum 24 jam untuk penjanaan PoS dan juga usia duit syiling terkumpul maksimum 30 hari.

Tidak seperti Bitcoin yang mempunyai had ukuran blok 1mb, DeepOnion mempunyai had 1.5mb. Ini, ditambah dengan penambahan perlombongan PoS bermaksud bahawa kadar blok purata adalah sekitar 47 saat. Semasa fasa pengujian perlombongan sebelumnya, didapati bahawa DeepOnion membersihkan sekitar 1,825 blok dalam 24 jam.

Dengan kadar throughput seperti itu, ini menunjukkan bahawa DeepOnion mempunyai sekitar 10x kadar yang dapat dibuat blok Ethereum. Ini mungkin akan berubah akhirnya kerana Ethereum bertujuan untuk melancarkan protokol PoS yang disebut Casper.

Perkembangan Masa Depan

Terdapat banyak ciri yang akhirnya akan dikeluarkan di DeepOnion termasuk VoteCentral. Ini akan menjadi sistem pemungutan suara yang berorientasikan masyarakat yang akan membolehkan ahli memilih keputusan pembangunan. Ini tidak seperti sistem yang sudah ada dengan Dash.

DeepOnion juga merancang pelepasan dompet versi Android mereka yang pasti akan membantu pengalaman pengguna.

Sama ada DeepOnion akan menawarkan alternatif yang sah untuk Monero dan koin privasi lain seperti Verge tidak pasti. Walau bagaimanapun, penggunaan teknologi TOR terkini untuk menyulitkan lalu lintas dan menyembunyikan IP pengguna sememangnya cukup unik.

Cara Dapatkan Token ONION

Seperti disebutkan, token DeepOnion tidak akan diedarkan melalui Penawaran Syiling Permulaan atau penjualan orang ramai. Mereka akan mengeluarkan token melalui serangkaian “Airdrops”. Ini pada dasarnya hanyalah pemberian token kepada pengguna.

Mereka kini telah menyelesaikan 30 airdrops secara total dengan lebih banyak lagi dalam perjalanan. Kumpulan airdrops seterusnya adalah 300,000 token ONION yang akan meningkat menjadi 350,000 dari titik udara ke-40 dan seterusnya. Sekiranya anda adalah ahli komuniti yang mengambil bahagian dalam forum maka anda akan diberi tambahan 10% dari airdrops.

Setelah anda menerima token tersebut, terdapat sejumlah pertukaran di mana anda boleh memperdagangkannya. Pada masa ini, token ONION boleh diperdagangkan di Cryptopia, Bisq, TradeSatoshi dan KUCoin di antara yang lain.

Oleh itu, jika anda berminat dengan duit syiling yang berpusat pada keselamatan dan ingin mendapatkan faedah dari titisan udara percuma, muat turun dompet hari ini dan mula mengambil bahagian dalam komuniti DeepOnion.

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan

Gambar Pilihan melalui Fotolia & DeepOnion

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me