Dompet Bitcoin MyCelium: Panduan Ulasan & Pemula

Dompet MyCelium adalah salah satu dompet Bitcoin tertua dan paling popular yang ada. Ini pertama kali diluncurkan pada tahun 2013 sebagai aplikasi Android dan kemudian dipindahkan ke iOS juga.

Menariknya, pasukan di belakang MyCelium dibentuk pada tahun 2008, sebelum Bitcoin telah dibuat dan dilepaskan. Pada masa itu mereka adalah sekumpulan jurutera perkakasan yang berminat dalam projek jaringan jejaring. Setelah Bitcoin dilepaskan, mereka secara semula jadi mengalihkan usaha mereka ke ekosistem Bitcoin.

Namun, adakah MyCelium selamat dan sekiranya anda mempertimbangkannya?

Dalam ulasan MyCelium ini, saya akan memberi anda semua yang perlu anda ketahui mengenai dompet. Saya juga akan memberi anda panduan langkah demi langkah mengenai cara menyediakan dompet anda.

Antaramuka MyCelium

Ada sebab yang baik MyCelium adalah salah satu dompet Bitcoin yang paling popular dan paling banyak dimuat turun, dan itulah reka bentuk pakar aplikasi.

Selepas melepaskan untuk Android pasukan menyedari bahawa versi diperlukan untuk iOS juga dan mereka cepat-cepat membuat port dan melepaskan aplikasi versi iOS. Gabungan ini menjadikan dompet MyCelium tersedia untuk hampir setiap pengguna mudah alih.

Apabila anda membuka aplikasi, anda akan memahami dengan cepat mengapa pengguna menyukainya. Anda akan menemui antara muka yang ringkas dan tidak rapi yang memberikan anda dompet dan tab yang mudah dibaca. Anda akan melihat kadar pertukaran BTC semasa, serta butang kirim dan terima dan kod QR yang mudah digunakan.

Antara Muka Pengguna MyCelium

UI MyCelium. Dari kiri: Dompet Utama, tab Akaun dan Sejarah Transaksi Sebelumnya

Pergi ke tab akaun dan anda boleh membuat sandaran kunci peribadi anda dalam beberapa saat. Ini adalah langkah penting yang harus diambil setelah membuat dompet untuk memastikan Bitcoin anda tetap selamat sekiranya anda kehilangan telefon atau mencuri.

Ciri-ciri lain yang mudah difahami dan digunakan termasuk buku alamat untuk alamat Bitcoin yang sering digunakan dan skrin untuk sejarah transaksi.

Anda boleh menambahkan alamat pembayaran baru dengan cepat dengan mengimbas kod QR untuk mengelakkan kesilapan. Sejarah urus niaga anda memaut ke penjelajah blockchain.info untuk memeriksa pembayaran dengan sekali ketukan. Atau anda boleh beralih ke penjelajah blockchain yang anda suka.

Kebolehcapaian

Selain kemudahan penggunaan, anda akan dapati dompet MyCelium sangat mudah diakses, sesuai dengan janji untuk menggunakan Bitcoin dengan cara yang berfungsi. Hantar dan terima BTC di mana sahaja dan bila-bila masa.

Anda dapat membayar barang dan perkhidmatan dalam beberapa saat, dan menerima dana dari orang lain dengan cepat dan mudah dengan kod QR yang tersemat tepat di halaman depan dompet. Dan dompet menyokong penggunaan kamera telefon anda, menjadikan tugas mudah untuk mengimbas kod QR dan membuat pembayaran. Anda bahkan dapat menyalakan lampu kamera dari dalam dompet, yang membolehkan anda mengimbas kod QR pada waktu malam, atau di tempat yang gelap seperti kelab atau pub.

Pembayaran MyCelium

Meminta Pembayaran dengan MyCelium dan Menghantar Pembayaran

Dompet membolehkan anda menukar tetapan mengikut pilihan anda sendiri, seperti penjelajah blockchain yang disebutkan di atas. Anda juga boleh memilih dari mana dompet menarik nilai tukarnya, yang sangat sesuai jika anda menggunakan pertukaran khusus untuk perdagangan.

Dompet menggunakan yuran penambang lalai dan anda boleh memilih dari yang rendah, ekonomi, normal atau keutamaan bergantung pada seberapa cepat anda memerlukan dana untuk tiba. Pengaturan ini dapat diakses tepat dalam tab “Kirim” dan bahkan memberi Anda perkiraan waktu transaksi.

Sentuhan lain yang bagus adalah kemasukan pasar rakan sebaya untuk membantu anda berdagang dengan penduduk tempatan. Dengan satu sentuhan, dompet MyCelium akan menunjukkan kepada anda pembeli dan penjual Bitcoin di kawasan tempatan anda.

Keselamatan MyCelium

Setiap kali anda bercakap mengenai aplikasi blockchain, keselamatan adalah salah satu pertimbangan utama. Ini berlaku terutamanya untuk aplikasi dompet, di mana kesalahan boleh menelan belanja ribuan dolar dalam Bitcoin, atau lebih.

Telefon pintar sangat tidak selamat, jadi mempunyai aplikasi dompet pada telefon pintar menjadi perhatian keselamatan banyak orang. Pada dasarnya, anda mempunyai kunci peribadi anda ke mana sahaja anda pergi, dan bukan sahaja anda berisiko menyerang perisian hasad di telefon, tetapi anda juga berisiko mencuri fizikal telefon dan dompet Bitcoin anda.

Secara semula jadi, dompet MyCelium mempunyai perlindungan PIN yang diharapkan untuk membuka dompet, mengirim dana dan mengeksport kunci peribadi. Dan ini mungkin mencukupi untuk mengelakkan sesiapa mengambil telefon anda dan mendapatkan akses ke dana anda dengan cepat.

Perbelanjaan Penyimpanan Sejuk MyCelium

Perbelanjaan penyimpanan sejuk di MyCelium

MyCelium juga pernah menjadi hierarki deterministik (HD) dompet sejak tahun 2014. Ini bermaksud anda mendapat frasa cadangan 12 perkataan rawak semasa anda menghasilkan dompet anda. Ungkapan benih ini boleh digunakan kemudian untuk memulihkan dompet pada peranti lain jika perlu.

Dompet MyCelium juga menyediakan fungsi “Tonton Saja” yang membolehkan anda mengawasi keseimbangan alamat lain sambil memastikan kunci peribadi anda di luar talian. Oleh itu, jika anda mempunyai dompet kertas atau dompet perkakasan di mana anda menyapu sebahagian besar dana anda, anda dapat memantau baki tersebut tanpa mendedahkan kunci peribadi.

Untuk aplikasi telefon pintar, MyCelium melakukan pekerjaan yang luar biasa dalam menjaga keselamatan Bitcoin anda. Namun, tidak digalakkan menyimpan sejumlah besar di dompet kerana telefon yang disambungkan ke internet 24/7 akan selalu menimbulkan risiko keselamatan.

Pendapat Pengguna MyCelium

Walaupun anda mengetahui ciri dan faedah platform, sukar untuk memutuskan apakah produk itu bagus. Cara terbaik untuk melaluinya adalah dengan membaca pengalaman orang lain yang telah menggunakan produk dan dengan MyCelium mempunyai sejarah yang panjang, tidak sukar untuk mendapatkan ulasan dan pendapat orang lain.

Dan secara amnya, ulasan pengguna untuk MyCelium cukup baik. Ia mempunyai penilaian 4.1 bintang di gedung Google Play, dengan lebih daripada 500,000 muat turun dan lebih daripada 5,000 ulasan. Apabila anda menggali ulasan itu sendiri, anda akan menemui banyak pengguna yang gembira, dan juga banyak pengguna lama. Sebilangan besar ulasan negatif bukan pandangan makro mengenai dompet, tetapi lebih kepada beberapa masalah peribadi.

Penilaian MyCelium

iTunes dan Google Play Penilaian / Ulasan pengguna

Kedai Aplikasi Apple tidak kelihatan positif pada pandangan pertama, dengan penarafan 2.6 bintang, tetapi ulasan yang diserlahkan semuanya positif. Nampaknya ulasan negatif mungkin berkaitan dengan garpu keras dan kurangnya sokongan Segwit sejak awal (MyCelium memang menyokong Segwit sekarang).

Panduan Dompet MyCelium Langkah demi Langkah

Sebelum anda bersedia menyediakan dompet Bitcoin MyCelium, anda memerlukan telefon pintar dengan sambungan internet dan pen / pensil dan kertas. Sekiranya anda mempunyai perkara-perkara tersebut, anda sudah bersedia untuk memulakannya.

1. Memuat turun & Memasang

Tugas pertama adalah memasang dan mengamankan dompet MyCelium.

Pergi ke Play Store (pengguna Android) atau Apple App store (pengguna iPhone) dan muat turun MyCelium Bitcoin Wallet. Perhatikan bahawa tangkapan skrin dalam panduan ini adalah untuk versi Android MyCelium pada emulator.

Setelah muat turun selesai, klik untuk membuka dompet. Anda akan diberikan skrin yang menanyakan sama ada anda mahu memulihkan dompet atau membuat dompet baru.

MyCelium Dompet Baru

Membuat Dompet Baru di MyCelium

Sekiranya anda sebelumnya telah menyediakan dompet MyCelium dan mempunyai kata-kata pilihan anda, maka anda boleh menekan “Restore Backup”. Untuk ini kami mengandaikan bahawa anda mula segar. Anda boleh terus maju dan pilih “Buat Baru” yang akan menghasilkan dompet baru.

2. Menjana Benih Cadangan

Setelah dompet anda dipasang, anda pasti ingin mengambil semua langkah yang diperlukan untuk melindunginya. Sekiranya anda tidak membuat sandaran maka anda tidak mempunyai cara untuk memulihkan dompet anda sekiranya telefon anda hilang atau dicuri. Seperti dompet dengan jelas mengatakan “Tanpa sandaran – Tanpa Bitcoin“.

Anda akan melihat arahan untuk membuat sandaran di bahagian atas dompet, dan anda harus memilih “Sandarkan Sekarang”.

Menyandarkan MyCelium

Menyandarkan MyCelium Wallet anda

Anda akan diminta untuk menyandarkan benih induk anda. Pertama, tuliskan kunci benih induk anda seperti yang ditunjukkan.

Amaran ⚠️: Jangan simpan benih induk ini di telefon anda kerana itu jelas akan mengalahkan tujuan menghasilkan benih induk!

Master Benih untuk MyCelium

Menjana Benih Induk untuk Dompet anda

Anda memerlukan pilihan utama ini pada langkah seterusnya apabila anda menyulitkan kunci dompet anda dengan kata laluan.

3. Menyulitkan Kekunci Dompet

Setelah anda memiliki bibit induk ini, anda akan diminta untuk mengesahkan benih induk yang telah anda tulis. Ketik setiap perkataan mengikut urutan yang diberikan kepada anda.

Mengisi Benih Tuan

Isi kata Benih tuan anda untuk Word

Kemudian ketik “Tetapkan Kod PIN” untuk membuat PIN enam digit dan pastikan tidak ada yang dapat mengubah benih anda sekiranya berlaku kehilangan atau kecurian. Langkah ini akan menyulitkan kunci dompet anda pada peranti. Oleh itu, jika ada yang dapat memegang telefon anda, mereka tidak dapat mengakses kunci tanpa menyahsulitkannya dengan kata laluan anda.

Petua Teratas ✔️: Anda juga harus mengambil benih induk anda dan menyimpannya di lokasi yang selamat. Mungkin juga bijak untuk membuat salinan dan menyimpannya di lokasi yang berasingan sekiranya anda kehilangannya.

Setelah langkah ini selesai, dompet anda kini dipasang, dilindungi dan siap digunakan.

Menerima Bitcoin di MyCelium

Sekarang anda sudah bersedia untuk menerima Bitcoin dari orang lain. Pergi ke tab “Baki” dan ketuk pautan “Terima” hijau.

Menjana Pautan Terima MyCelium

Menjana Pautan Terima untuk MyCelium

Anda akan diberikan semua maklumat yang diperlukan untuk menerima Bitcoin. Ini termasuk kod QR atau alamat Bitcoin untuk dikongsi dengan orang lain. Anda juga boleh memasukkan jumlah yang diminta secara pilihan. Untuk memastikan anda menghantar alamat yang betul ada juga pilihan “Salin ke Papan Klip”.

Pautan Pembayaran dan Kod QR MyCelium

Kod QR dan Alamat untuk Menerima Bitcoin

Setelah menghantar permintaan untuk Bitcoin, anda boleh menyemak di bawah tab “Transaksi” untuk melihat semua transaksi sejarah anda. Setelah Bitcoin diterima, transaksi akan muncul di sini. Ini boleh mengambil masa hanya sepuluh minit dan selama beberapa hari bergantung kepada kesesakan rangkaian.

Petua Teratas ✔️: Anda dapat memantau perkembangan transaksi pada sebilangan besar penjelajah blok Bitcoin yang akan memberi anda maklumat pengesahan transaksi.

Menghantar Bitcoin

Menghantar Bitcoin di MyCelium semudah membayar. Anda boleh mengikuti langkah mudah di bawah

 1. Pergi ke tab “Baki” dan ketuk pautan “Kirim” berwarna merah.
 2. Anda dapat “Pindai Kod QR”, pilih dari “Alamat Saya”, tampal alamat dari papan keratan atau masukkan alamat secara manual. Anda juga perlu memasukkan jumlah Bitcoin yang anda rancangkan untuk dihantar.
 3. Seterusnya, pilih yuran penambang yang ingin anda bayar berdasarkan seberapa cepat anda mahu transaksi disahkan. Ini sepenuhnya berdasarkan kesesakan rangkaian pada masa itu. Anda boleh melihat ukuran Bitcoin Mempool untuk mendapatkan gambaran mengenai tunggakan transaksi.
 4. Sahkan semuanya betul (anda tidak dapat membalikkan transaksi Bitcoin) dan ketuk “Kirim”.
 5. Anda akan diminta memasukkan kod PIN anda untuk mengesahkan bahawa anda ingin meneruskan transaksi. Masukkan PIN anda dan hantar.

Anda kemudian dapat memantau perkembangan transaksi di blockchain. Sekiranya, atas sebab tertentu, anda memilih yuran yang terlalu kecil dan urus niaga anda macet, anda perlu memanfaatkan pemecut transaksi Bitcoin. Ini adalah perkhidmatan yang membayar kumpulan perlombongan untuk mengutamakan transaksi anda.

Pedagang Tempatan MyCelium

MyCelium tidak hanya berfungsi sebagai dompet mudah alih untuk menghantar / menerima duit syiling. Anda juga boleh menggunakan ciri Local Trader terbina dalam yang membolehkan anda membeli / menjual duit syiling dari pengguna Bitcoin lain di kawasan anda. Fikirkannya sebagai Bitcoin tempatan tepat di dalam poket anda.

Ini berfungsi dengan cara yang terdesentralisasi sepenuhnya dan duit syiling akan kekal di dompet anda sehingga titik sehingga anda melepaskannya kepada pembeli (atau penjual melepaskannya kepada anda). Pelayan peniaga tempatan MyCelium hanya membantu mengatur perdagangan, menguruskan pemindahan dan mengira reputasi penjual.

Pedagang Tempatan MyCelium

Antara muka MyCelium Local Trader Buyer dan Graf “Keyakinan”

Memandangkan MyCelium mempunyai ciri reputasi, anda boleh menyaring penjual dan melayari mereka yang paling dekat dengan anda dan mempunyai penilaian terbaik. Peniaga dinilai mengikut maklum balas yang diberikan oleh pembeli / penjual sebelumnya.

Petua Pro &# 128175;: Gunakan ciri komunikasi dalam aplikasi untuk mempermudah semua syarat jual beli. Jelas dalam komunikasi anda kerana kelemahan boleh menyebabkan reputasi yang rosak.

Setelah anda bersetuju dengan syarat perdagangan, anda boleh berjumpa dengan penjual / pembeli di tempat yang dipersetujui. Anda akan bijak berjumpa dengan peniaga ini di tempat awam memandangkan risiko yang timbul dengan perdagangan crypto tempatan.

Setelah anda berjumpa, pembeli Bitcoin akan memberikan wang tunai kepada penjual. Setelah penjual mengesahkan dana yang betul telah diterima, mereka dapat memulakan transaksi secara automatik melalui Local Trader.

Sekiranya anda mahukan panduan yang lebih mendalam untuk menggunakan ciri Local Trader, maka anda boleh melihatnya dokumentasi rasmi di MyCelium.

Kesimpulannya

Sekiranya semua yang anda perlukan adalah dompet mudah alih untuk Bitcoin MyCelium mungkin sesuai dengan keperluan anda. Ia mempunyai antara muka yang sangat bersih dan mudah difahami, menjadikannya sesuai untuk pengguna baru, tetapi juga mempunyai ciri-ciri canggih untuk pengguna lanjutan.

Pasukan ini juga mempunyai ciri-ciri baru berikut dalam masa terdekat:

 1. Akaun Fiat: berasaskan blokchain sepenuhnya.
 2. Pengiriman wang murah: koridor paling popular.
 3. Kad Debit. Dompet – dihubungkan dan dikeluarkan dalam dompet.
 4. Kewangan peribadi: pengendalian bil dan invois yang mudah.
 5. Pelaburan: portfolio dan lindung nilai yang cekap.
 6. Urus niaga dan pertaruhan perniagaan yang dilindungi escrow.
 7. Pembuatan dan pertukaran aset kripto.

Dompet ini juga memudahkan untuk menghantar dan menerima Bitcoin, serta mencari pembeli dan penjual berdekatan bagi mereka yang lebih suka menyimpan tempatan apabila mungkin.

Sebilangan mungkin mempunyai kebimbangan mengenai masalah keselamatan yang berkaitan dengan dompet Bitcoin mudah alih, dan itu dapat difahami. Kaedah terbaik untuk mendapatkan ketenangan dalam hal ini adalah dengan menyimpan sebahagian besar dana anda dalam dompet penyimpanan sejuk, dan hanya menggunakan MyCelium untuk keperluan sehari-hari dan jumlah Bitcoin yang lebih kecil.

Gambar Pilihan melalui MyCelium

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me