Dompet Cardano Terbaik: 6 Tempat Teratas untuk Menyimpan ADA dengan Selamat

Cardano (ADA) adalah salah satu projek yang paling popular pada masa ini yang sedang berusaha untuk membina blockchain generasi seterusnya, yang sering disebut blockchain v 3.0.

Ia dibandingkan dengan Ethereum kerana mempunyai kemampuan untuk menyokong kontrak pintar dan aplikasi yang terdesentralisasi (dApps). Memandangkan minat yang tinggi terhadap projek ini, ADA asli Cardano sentiasa berada dalam kedudukan 20 teratas di CMC.

Akibatnya, ada keperluan untuk dompet ADA yang selamat.

Dalam catatan ini, saya akan melihat bahagian atas 6 dompet Cardano terbaik dan berikan beberapa petua teratas untuk menyimpan ADA anda dengan selamat.

Dompet Cardano 6 Teratas

Tidak seperti banyak token ERC20 dan garpu Bitcoin, anda mempunyai pilihan yang lebih sedikit daripada dengan kripto ini. Walau bagaimanapun, terdapat sejumlah dompet sumber terbuka dan pihak ketiga yang telah melangkah ke piring dan mengintegrasikan ADA.

Pemilihan dompet perkakasan “terbaik” ini berdasarkan pada beberapa faktor termasuk keselamatan, kemudahan penggunaan, sokongan pemaju dan sokongan masyarakat. Mungkin ada dompet lain yang tidak kami sebutkan, jadi anda perlu mengenakannya.

Bagaimanapun, dengan cara yang luar biasa, mari kita dapatkan dompet ADA (urutan pilihan).

Ledger Nano (Dompet Perkakasan)

Untuk penyimpanan ADA anda yang paling selamat (atau kripto apa pun), tidak ada yang benar-benar mengalahkan dompet perkakasan. Ini adalah peranti yang akan menyimpan kunci peribadi anda dalam persekitaran luar talian yang selamat dan akan sentiasa memastikan bahawa walaupun semasa menandatangani transaksi, mereka tidak terdedah kepada penggodam / perisian hasad.

Ledger adalah salah satu pengeluar dompet perkakasan yang paling terkenal untuk cryptocurrency. Syarikat ini telah wujud sejak 2014 dan berpusat di Perancis. Terdapat dua model Ledger Nano. Anda mempunyai Ledger Nano S yang merupakan model asas dan Ledger Nano X yang merupakan model lanjutan.

Nano S adalah pilihan yang lebih murah dan sederhana untuk anda memegang ADA anda. Di samping itu, dompet perkakasan menyokong lebih dari 300 syiling dan token lain. Nano S dilengkapi dengan skrin LCD sederhana yang anda boleh berinteraksi dengan perisian Ledger Live di PC anda melalui kabel USB.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa batasan dengan Nano S. Prime di antaranya adalah hakikat bahawa anda hanya dapat memiliki sejumlah aplikasi dompet pada peranti pada masa yang sama. Sekiranya anda mencari pilihan yang sedikit lebih baik maka anda boleh memilih Ledger Nano X.

Dompet Lejar Nano X ADA

Dapatkan Ledger Nano X Anda Hari Ini

Nano X dilancarkan pada pertengahan tahun 2019 dan menawarkan pelbagai ciri lain. Ini merangkumi perkara seperti kemampuan Bluetooth dan kemampuan untuk memasang sehingga 100 aplikasi pada peranti perkakasan. Nano X juga mempunyai sokongan untuk beberapa syiling lain yang anda tidak dapat menggunakan peranti Nano S.

Hati-hati ⚠️: Hanya beli peranti Ledger Nano anda dari kedai Ledger rasmi. Tidak ada cara untuk mengesahkan bahawa penjual pihak ketiga tidak merosakkan peranti.

Kedua-dua dompet berfungsi dengan mudah dengan memasukkannya ke port USB di komputer anda, dan Nano X juga dapat menyegerakkan dengan telefon pintar anda sehingga anda dapat menguruskan duit syiling anda kapan saja dan di mana sahaja. Kedua-dua peranti perkakasan merangkumi pengesahan dua faktor, dan antara muka yang unik dan mudah digunakan.

Semasa menyediakan salah satu dompet, anda dapat menetapkan PIN selamat anda sendiri, dan kunci peribadi dihasilkan menggunakan biji 24 kata yang selamat. Di samping itu, dompet ini juga dilengkapi dengan pelanjutan Chrome yang dapat digunakan dalam penyemak imbas, dan kedua dompet itu serasi dengan dompet Yoroi dan AdaLite pihak ketiga.

Trezor Model T (Dompet Perkakasan)

The Model Trezor T adalah dompet perkakasan popular yang lain, dan ia adalah versi yang ditingkatkan dari Trezor Model One yang asal. Ia mempunyai sokongan untuk koin ADA Cardano, serta ratusan altcoin lain. Harganya 149 € dan boleh dibeli terus dari Trezor.

Trezor adalah salah satu dompet perkakasan pertama dan telah mengembangkan penyelesaian dompet perkakasan selama lebih dari lima tahun. Dompet ini dikembangkan oleh Satoshi Labs yang merupakan syarikat yang berpusat di Republik Czech.

Seperti saingannya, Ledger, Trezor adalah peranti kecil, ukurannya serupa dengan pemacu kilat, dan ia menggunakan skrin OLED kecil untuk membenarkan transaksi. Namun, dengan Trezor Model T mempunyai layar sentuh berwarna yang dapat memudahkan pengurusan duit syiling.

Trezor Model T Cardano ADA

Apa yang disertakan dengan Trezor Model T. Image via Trezor

Memandangkan ini adalah dompet perkakasan, kunci peribadi disimpan di peranti dan tidak pernah terdedah kepada penggodam. Trezor Model T menghubungkan ke Trezor Bridge yang dipasang pada komputer riba anda dengan kabel USB. Kemudian, setelah disambungkan ke jambatan, anda boleh menggunakan sambungan krom Trezor untuk menguruskan aset anda.

Malangnya, jika anda mencari pilihan yang lebih murah daripada Model T, tahap kemasukan Trezor (Trezor Model One) tidak menyokong Cardano ADA. Sebenarnya, tidak seperti peranti Ledger Nano, terdapat sejumlah duit syiling yang tidak disokong oleh Model One yang mana Model T.

Dompet Daedalus (Dompet Desktop)

Daedalus adalah dompet rasmi yang dibuat oleh pemaju Cardano. Dompetnya selamat, dibina di atas Electron, yang telah terbukti selama bertahun-tahun sebagai platform pengembangan sumber terbuka.

Daedalus adalah klien desktop nod penuh, yang bermaksud anda memerlukan cukup ruang di PC anda untuk memuat turun keseluruhan blockchain, dan cukup sabar untuk menunggu blockchain memuat turun dan menyegerakkan.

Daedalus Wallet Cardano ADA

Antara Muka Pengguna untuk Daedalus pada Windows & Mac. Imej melalui IOHK

Anda boleh menjalankan dompet ini pada tiga sistem operasi desktop utama – Windows, Linux dan macOS. Sayangnya, belum ada sokongan untuk sistem operasi mudah alih Android dan iOS, tetapi para pembangun berusaha untuk melepaskan versi mudah alih ini. Juga dalam pengembangan adalah kemampuan untuk mempertaruhkan ADA di dompet Daedalus, dan memperoleh lebih banyak ADA dari ADA yang dipertaruhkan.

Sumber terbuka &# 128104; ‍&# 128187 ;: Salah satu faedah utama Daedalus ialah ia adalah sumber terbuka. Ini bermaksud bahawa anda boleh melihat ke dalam kod sumber di belakang dompet Daedalus dan mengesahkan ketahanan kodnya. Ramai dalam komuniti crypto percaya bahawa pemeriksaan dari komuniti sumber terbuka bermaksud kod yang lebih kuat.

Ciri lain yang dirancang ialah sokongan untuk Bitcoin dan Ethereum Classic, dan kemampuan untuk pembangun membuat aplikasi pihak ketiga untuk menambahkan fungsi baru ke dompet.

Perlu juga diperhatikan bahawa dompet Daedalus merangkumi fungsi untuk membuat dompet kertas, sehingga meletakkan ADA anda ke dalam simpanan sejuk dengan mudah. Kami akan menyentuh mengenai cara membuat dompet kertas Daedalus di bawah.

AdaLite Wallet (Web Wallet)

The Dompet AdaLite adalah dompet berasaskan web ringan yang sebelumnya dikenali sebagai CardanoLite. Ia cepat dan selamat, dan dapat digunakan untuk mengakses ADA anda dengan beberapa cara.

Dompet AdaLite telah dibuat dengan pertimbangan keselamatan, tetapi pemaju juga bertujuan untuk membuat dompet yang lebih mesra pengguna. Menggunakan dompet AdaLite tidak memerlukan muat turun, pemasangan, atau pendaftaran. Cukup arahkan penyemak imbas web anda ke URL AdaLite.

Berhati-hati ⚡: Dompet Web bukanlah yang paling selamat di luar sana kerana mereka terdedah kepada serangan pancingan data oleh penggodam. Oleh itu, anda harus memastikan bahawa anda melayari URL yang betul (https://adalite.io).

Apabila anda membuat dompet baru dengan AdaLite, anda akan mendapat frasa mnemonik 12 perkataan. Simpan frasa ini dengan selamat, itu adalah kunci dompet anda, dan jika anda kehilangannya, anda juga kehilangan akses ke semua dana anda.

UI Dompet ADAlite

Antara muka pengguna dompet ADALite. Gambar melalui dompet Adalite

Sebabnya ialah AdaLite adalah dompet yang dihoskan sendiri, jadi kunci peribadi anda hanya ada dalam simpanan anda. Malah laman web AdaLite tidak menyimpan sebarang data anda. Dan tidak ada sandaran dompet dana anda yang disimpan di sana.

Petua Pro &# 129299 ;: Memandangkan Adalite hanya beroperasi di penyemak imbas dan tidak pernah berinteraksi dengan pelayan, anda juga boleh menggunakannya semasa terputus ke internet. Ini mungkin juga merupakan pilihan yang lebih selamat sekiranya terdapat situasi di mana penggodam menggangu kod sumber ADAlite. Navigasi ke laman web dan kemudian putuskan sambungan internet anda.

Akhirnya, dompet AdaLite juga serasi dengan dompet perkakasan Trezor dan Ledger, dan dengan dompet desktop Daedalus, jadi anda boleh menggunakannya untuk mengakses dana anda di banyak tempat.

Sesuatu yang harus anda pertimbangkan dengan dompet Adalite adalah bahawa apabila Staking akhirnya disokong di rangkaian Cardano, anda tidak boleh menggunakan dompet ini untuk mendapatkan hadiah bertaruh. Ini kerana ini adalah dompet “ringan” yang tidak memuat turun keseluruhan blockchain dan oleh itu tidak dapat diselaraskan sehingga dipertaruhkan.

Atomic Wallet (Desktop & Mudah Alih)

Bagi anda yang mencari dompet cryptocurrency berbilang mata wang percuma untuk menyimpan Cardano ADA anda maka anda boleh mencuba Atomic Wallet. Ini adalah dompet pihak ketiga yang mempunyai sokongan untuk lebih dari 500 syiling dan token yang berbeza.

Dompet ini juga disokong pada pelbagai peranti dan sistem operasi. Sebagai contoh, ia boleh didapati di Windows, Mac, Linux, iOS dan Android. Ini bermaksud bahawa anda boleh mengoperasikan dompet di komputer rumah anda dan juga tidak menggunakan peranti mudah alih.

Terdapat sebilangan besar ciri lain yang termasuk dalam dompet Atom. Sebagai contoh, mereka mempunyai sokongan untuk Atomic Swap untuk duit syiling yang disokong. Wang syiling yang tidak disokong boleh menggunakan integrasi ChangeNOW atau Changelly. Oleh itu, jika anda ingin membeli ADA di dompet tanpa memindahkan ke bursa terlebih dahulu, anda mempunyai pilihan ini.

Atomic Wallet ADA

Dompet Multicurrency Atom. Imej melalui Atomicwallet.io

Anda juga mempunyai integrasi fiat dengan dompet ini yang bermaksud bahawa anda boleh menggunakan kad kredit untuk membeli crypto di sana dan kemudian. Sudah tentu, bayaran kad kredit ini cukup tinggi sehingga anda harus mengambil perhatian sebelum anda mempertimbangkan untuk membuang plastik itu.

Sumber terbuka &# 129300 ;: Memandangkan Atomic Wallet adalah perisian proprietari pihak ketiga, fail inti dompet bukan sumber terbuka. Walaupun ini tidak membimbangkan beberapa pihak, penyokong sumber terbuka akan mendakwa bahawa ini dapat mengurangkan keselamatan kod tersebut.

Walaupun Atomic Wallet sepertinya boleh menjadi alternatif yang bagus untuk Cardano anda, tidak jelas sama ada ini akan membolehkan anda mempertaruhkan ADA anda di rangkaian ketika dilancarkan – tidak mahu ketinggalan pulangan berair itu.

Dompet Kertas Cardano (Dompet Kertas)

Anda boleh menggunakan dompet desktop Daedalus untuk menghasilkan dompet kertas jika anda mencari keselamatan yang ditawarkan oleh bentuk penyimpanan sejuk ini. Anda kemudian boleh menyimpan dompet kertas ini di lokasi luar talian yang selamat seperti peti besi bank untuk jangka panjang.

Untuk membuat dompet kertas menggunakan Daedalus ikuti langkah berikut:

 1. Muat turun dan pasang Daedalus;
 2. Setelah dipasang melancarkan Daedalus dan klik “buat sijil dompet kertas”;
 3. Dialog akan terbuka yang membolehkan anda mengklik “Simpan PDF untuk dicetak”;
 4. Setelah menyimpan PDF dialog lain dihasilkan meminta anda mengesahkan sijil bercetak;
 5. Anda akan menerima frasa pemulihan dua puluh tujuh perkataan, dengan lapan belas perkataan dicetak di dompet kertas, sementara sembilan yang terakhir perlu direkodkan oleh anda. Lihat senarai semak, periksa semuanya dan klik ‘Teruskan’;
 6. Skrin seterusnya meminta anda melengkapkan sijil. Klik ‘Teruskan’;
 7. Seterusnya, anda akan menetapkan frasa pemulihan kata laluan anda, periksa senarai semak, dan klik ‘Teruskan’ sekali lagi;
 8. Akhirnya, anda akan melihat skrin yang bertuliskan “Paper Wallet Certficate” di mana anda boleh mengklik ‘Finish’ untuk menghasilkan dompet kertas.

Dompet kertas bercetak kelihatan seperti ini:

Dompet Kertas Daedalus

Dompet Kertas Bercetak dari Daedalus. Imej melalui IOHK

Ciri dompet kertas meningkatkan keselamatan kerana sijil bercetak tidak dapat di-cache oleh pencetak atau dikompromikan dengan cara lain. Dompet kertas dapat dipulihkan dan dibawa kembali dalam talian dengan Daedalus.

Sudah tentu, ada risiko lain yang berkaitan dengan dompet kertas yang harus anda pertimbangkan. Ini adalah risiko yang disebabkan oleh sifat fizikalnya. Ia boleh hilang, dicuri atau musnah. Oleh itu, anda hanya perlu menggunakan dompet kertas jika anda akan meletakkannya di tempat simpanan sejuk.

Kesimpulannya

Dan di sana anda memilikinya, senarai dompet Cardano 6 terbaik di mana anda boleh menyimpan ADA anda. Sekiranya anda bukan pilihan paling selamat, anda tidak boleh mengalahkan dompet perkakasan. Sudah tentu, Daedalus adalah sumber terbuka dan akan membolehkan anda mempertaruhkan ketika rangkaian disiarkan secara langsung.

Sebagai alternatif, jika anda mencari dompet multicurrency yang sangat berfungsi, maka anda boleh memilih dompet Atom. Dan akhirnya, untuk penyimpanan cepat ADA untuk jangka panjang maka anda sentiasa boleh memilih pilihan dompet kertas – mudah tetapi agak selamat (jika dilakukan dengan betul).

Sudah tentu, tanpa mengira dompet mana yang anda memutuskan untuk menyimpan Cardano anda, anda harus memastikan bahawa anda mengambil langkah berjaga-jaga yang betul. Sekiranya anda menggunakan dompet Daedalus atau Atom maka anda perlu memastikan bahawa PC anda bebas daripada perisian hasad dan anda memasang perisian anti virus.

Sekiranya anda memilih Web Wallet yang mudah di Adalite, maka anda perlu memastikan bahawa anda akan menuju ke laman web yang betul dan tidak berada di halaman phishing. Dan tentu saja, dengan semua pilihan penyimpanan ini – berhati-hati dengan siapa yang anda ceritakan. Tidak ada yang dapat melindungi anda dari pemerasan fizikal.

Tempat Terbaik untuk Membeli ADA

 • Binance
 • Bittrex
 • Kraken
 • Huobi

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me