Dompet Multisignature Bitcoin Terbaik: 7 Tempat Teratas untuk Memegang BTC

Ketika mengamankan dompet Bitcoin anda untuk pelbagai pihak, maka anda tidak dapat mengatasi keberkesanan Dompet Bitcoin Multisignature.

Ini sesuai untuk keadaan ketika anda memerlukan lebih dari satu orang untuk membenarkan transaksi dari alamat Bitcoin. Ini menambahkan tahap keselamatan dan kepercayaan kepada mereka yang menjalankan perniagaan atau dana berasaskan Bitcoin yang mempunyai pelbagai pihak dan pihak berkepentingan.

Walau bagaimanapun, apakah dompet Bitcoin Multisignature yang terbaik?

Dalam catatan ini, saya akan melihat 7 dompet Bitcoin Multisig teratas. Saya juga akan memberikan beberapa petua teratas mengenai penggunaan dompet ini dan mendapatkan dana.

Apa itu Dompet Multisignature?

Sebilangan besar urus niaga di rangkaian Bitcoin (dan blockchain lain) adalah satu tandatangan kerana ia hanya dilakukan dengan satu kunci peribadi. Tetapi rangkaian blockchain dapat menangani transaksi yang jauh lebih kompleks yang memerlukan banyak tandatangan kunci peribadi. Ini dikenali sebagai transaksi M-of-N atau transaksi multi-tandatangan.

Transaksi Multisignature Bitcoin

Mekanik Transaksi Multisignature Bitcoin. Imej melalui Bitcoinwiki

Berikutan itu, dompet pelbagai tandatangan adalah satu yang memerlukan lebih daripada satu kunci peribadi untuk melakukan sebarang transaksi. Ia digunakan untuk berkongsi tanggungjawab untuk pemilikan Bitcoin dan juga dikenali sebagai kaedah untuk meningkatkan keselamatan penyimpanan Bitcoin.

Dalam praktiknya, ini bermaksud anda boleh menyiapkan dompet untuk memerlukan 4 dari 7 tandatangan yang diberi kuasa untuk membuat transaksi yang sah. Hanya apabila transaksi ditandatangani oleh 4 penandatangan yang sah, ia akan menjadi sah.

Ini adalah kaedah yang ideal untuk menyimpan dana dengan sangat selamat, untuk menguruskan aset syarikat atau komuniti, dan bahkan untuk pemulihan sekiranya anda kehilangan kunci.

8 Dompet Multisig Bitcoin Teratas

Sekarang setelah anda mempunyai idea mengenai apa itu, kami dapat melihat beberapa dompet pelbagai tandatangan terbaik untuk digunakan. Kriteria kami untuk menilai dompet ini berdasarkan beberapa faktor termasuk keselamatan, kebolehgunaan, sokongan pemaju dan persetujuan masyarakat.

1. Perisai (Dompet Desktop)

The Kelengkapan Senjata dompet menagih dirinya sebagai satu-satunya dompet sumber terbuka dengan sokongan untuk penyimpanan pelbagai tanda tangan dan sejuk. Ia membolehkan pengguna mengawal kunci peribadi mereka sendiri, tanpa memerlukan pelayan Armory atau pihak ketiga.

Armory membolehkan sehingga 7-dari-7 pengarang untuk setiap transaksi, dan ciri multi-tandatangan menjadikan penggunaan Armory jauh lebih selamat. Lebih-lebih lagi, ini adalah salah satu daripada beberapa dompet yang membolehkan anda menguruskan Bitcoin anda yang anda simpan dalam simpanan sejuk.

Dompet Bitcoin Perisai

Antara Muka Pengguna Dompet Bitcoin Armory. Imej melalui Armory

Duit syiling yang disimpan sejuk adalah Bitcoin yang anda simpan dalam keadaan luar talian dari risiko penggodam. Ciri dompet sejuk multisig sangat sesuai untuk perniagaan yang mempunyai banyak syiling yang disimpan sejuk (seperti pertukaran).

Terlepas dari kenyataan bahawa pengguna mengawal kunci mereka sendiri, saya suka bahawa dompet itu adalah sumber terbuka. Ini bermaksud bahawa pembangun luaran dapat menggali kod mereka dan memastikan bahawa dompet tersebut tidak mempunyai niat jahat atau terdapat bug dalam kod tersebut. Anda boleh melihat kod sumber di dalamnya rasmi GitHub sekiranya berminat.

Lebih-lebih lagi, pembangun di sebalik dompet Armory Bitcoin sangat berpengalaman dalam kriptografi dan pengurusan kunci peribadi secara umum. Mereka telah bekerjasama dengan orang-orang seperti Verisign untuk mengembangkan Spesifikasi Pengesahan Identiti untuk mewujudkan kepercayaan di internet.

Tahan GPU &# 129299 ;: Melalui penggunaan “key-stretching”, Armory dapat mengatasi keberkesanan mana-mana GPU yang memaksa kata laluan.

Dompet Armory tersedia untuk sistem operasi Windows, Linux dan Mac. Pasukan ini juga mengumpulkan koleksi yang sangat bermanfaat tutorial video sekiranya anda memerlukan bantuan untuk mengatur dan menggunakan dompet anda.

2. Elektrum (Dompet Desktop dan Mudah Alih)

Elektrrum adalah salah satu dompet Bitcoin yang tertua, paling popular dan paling dipercayai. Ia ringan dan mempunyai sokongan untuk bukan sahaja pelbagai tanda tangan tetapi juga untuk penyimpanan sejuk.

Seperti dompet Armory di atas, dompet Electrum adalah sumber terbuka di bawah lesen MIT, yang memungkinkan bagi sesiapa sahaja untuk menjalankan nod Electrum Bitcoin, meningkatkan desentralisasi rangkaian dan mengelakkan satu titik kegagalan.

Salah satu faedah utama Electrum adalah penyatuannya dengan dompet perkakasan pihak ketiga utama seperti Trezor dan Ledger. Maksudnya adalah bahawa penandatangan untuk transaksi Bitcoin dapat menguruskan kunci peribadi mereka dari dompet perkakasan selamat mereka – salah satu tempat paling selamat untuk menyimpan kunci.

Dompet Multisignature Electrum

Menyiapkan Multisig dalam Dompet Electurm dengan 2-of-3

Sesuatu yang lain yang saya dapati mengenai dompet Electrum ialah ia dapat menyokong sehingga 15 dari 15 penandatangan sah transaksi Bitcoin. Ini adalah yang paling banyak kita lihat untuk dompet multisig secara umum (agak banyak jika anda bertanya kepada saya).

Pemancingan Elektrrum &# 127907 ;: Memandangkan Electrum menggunakan nod yang terdesentralisasi, pada masa lalu terdapat serangan yang berlaku mengeksploitasi ini. Walau bagaimanapun, memandangkan dompet Multisignature memerlukan lebih daripada satu kunci peribadi, serangan tidak mungkin berkesan dengan mereka.

Tidak seperti dompet Armory, Electrum sebenarnya mempunyai aplikasi mudah alih dengan versi Android mereka. Ia tersedia di Google Play Store dan ulasannya nampaknya cukup terpolarisasi. Mereka sama ada sangat positif atau agak negatif dengan aduan kegunaan.

Oleh itu, anda mungkin paling sesuai untuk menggunakan dompet Desktop untuk tandatangan dan penyediaan multisig anda. Dompet Electrum tersedia untuk Windows, Linux, dan Mac OS sebagai versi desktop.

3. BitPay (Dompet Desktop dan Mudah Alih)

Dompet BitPay adalah Dompet BitPay rasmi, pemproses pembayaran Bitcoin terbesar yang kini ada di pasaran. Ia mempunyai sokongan untuk pelbagai tandatangan untuk mendapatkan Bitcoin dan Bitcoin Cash dengan sehingga 2 dari 3 penandatangan yang dibenarkan.

Walaupun dompet BitPay bukan sumber terbuka 100%, ia berdasarkan dompet Copay yang (lihat Copay GitHub). Walau bagaimanapun, anda mengawal sepenuhnya kunci peribadi anda dan ia tidak akan dihantar ke pelayan BitPay.

Dari segi pelayan, BitPay menggunakan pelayan mereka sendiri dan tidak ada pelayan pihak ketiga yang terlibat dengan transaksi tersebut. Ini adalah pro kerana dapat mengelakkan serangan phishing yang kita sebutkan di atas tetapi boleh menjadi penipu kerana ia adalah satu titik kegagalan (dalam kes serangan DDoS).

Seperti dompet Electrum, anda mempunyai aplikasi mudah alih untuk dompet BitPay. Mereka mempunyai kedua-duanya iOS dan sebuah Versi Android yang terdapat di kedai aplikasi masing-masing. Tidak seperti dompet Electrum, ulasan kelihatan lebih positif dari aplikasi ini.

Sudah tentu, anda juga mempunyai sokongan standard pada PC dengan versi Windows, Linux dan Mac OS. Anda juga mempunyai sokongan penyemak imbas melalui pelanjutan Chrome mereka. Namun, saya lebih suka memilih versi desktop.

4. BitGo (Desktop, Mudah Alih dan Dompet Web)

BitGo adalah pilihan dompet yang popular dan selamat yang disesuaikan dengan keperluan pengguna perniagaan. Dengan API canggih, ia menawarkan akses ke lebih dari 100 cryptocurrency selain Bitcoin, dan digunakan untuk memberi kuasa kepada pertukaran dompet panas seperti Bitfinex, Bitstamp, ShapeShift dan lain-lain.

Ia membenarkan sehingga 3-dari-3 pengarang dan juga serasi dengan dompet perkakasan Ledger. BitGo membahagikan peranan pengguna menjadi pentadbir, pembeli, dan penonton untuk menghadkan akses berdasarkan keperluan yang perlu diketahui. Pentadbir mengawal dasar dan kelulusan akaun, pembeli dapat melakukan transaksi di akaun, dan penonton adalah mereka dalam peranan perakaunan, pengauditan atau pelaporan cukai.

Dompet Panas &# 128293 ;: BitGo juga mempunyai penyelesaian dompet panas unik yang sesuai dengan keperluan pengurus dan pertukaran aset besar. Ini membolehkan pelanggan syarikat mengakses persekitaran mereka yang selamat melalui dan API dan membenarkan transaksi.

BitGo juga membolehkan anda membuat polisi tertentu yang mengatur penggunaan dompet. Ini merangkumi perkara seperti had transaksi, had halaju, senarai putih dan persetujuan Akhir. Semua ciri ini bertindak sebagai langkah keselamatan tambahan sekiranya berlaku pelanggaran.

Dompet BitGo dikendalikan melalui Command Line dan tidak mempunyai Antaramuka Pengguna Grafik. Oleh itu, mereka bukan dompet yang paling mesra pengguna dan lebih sesuai untuk perniagaan yang mempunyai pengetahuan teknikal untuk menyediakan dompet ini.

5. Dompet Karbon (Dompet Web)

The Dompet Karbon mungkin bukan untuk semua orang kerana pemusatan dan kekurangan kod sumber terbuka, tetapi juga mudah digunakan, menjadikannya sesuai untuk mereka yang baru menggunakan cryptocurrency dan dompet pelbagai tanda tangan. Ia menggunakan ciri pelbagai tandatangan yang unik untuk mengamankan Bitcoin anda dengan 2 kunci peribadi yang tetap berada dalam kawalan anda.

Penyediaan seperti ini tidak begitu canggih dan mungkin lebih sesuai untuk pengguna individu yang mahukan keselamatan dua kunci. Ia jauh lebih berisiko kerana ini adalah dompet web yang mempunyai lebih banyak vektor serangan daripada dompet desktop.

Dompet Web Karbon

Antara Muka Pengguna Carbon Web Wallet

Semasa mengendalikan Carbon Wallet, tandatangan pertama dihasilkan setelah anda menyahsulitkannya melalui penyemak imbas dengan frasa laluan anda. Kekunci kedua dipegang pada telefon pintar anda yang pada awalnya anda ditambat ke dompet ketika menyiapkannya. Dengan kedua-dua kunci ini, anda dapat membuka kunci dompet.

6. Dompet BTC.com (Dompet Mudah Alih dan Web)

Dompet BTC.com dibuat pada tahun 2016 oleh Bitmain dan merupakan dompet pelbagai tandatangan yang mudah digunakan yang berfungsi pada kedua-dua peranti mudah alih Android dan iOS, serta mempunyai antara muka berasaskan web.

Dalam semua keadaan, kunci peribadi dipegang oleh pengguna dan tidak pernah dihantar ke pelayan BTC.com, dan pangkalan kod untuk dompet adalah sumber terbuka dan telah disahkan selamat dan bebas dari sebarang kod berbahaya. Selain mempunyai sokongan untuk Bitcoin, ia juga mempunyai sokongan Bitcoin Cash.

Dari segi persediaan multi-tandatangan, mereka menawarkan persediaan multisig 2-of-3 yang unik. Tiga kunci dihasilkan di mana satu dienkripsi di dompet anda, satu diberikan kepada anda dalam bentuk pdf dan yang ketiga disimpan di BTC.com. Oleh itu, jika anda melihat ada aktiviti mencurigakan yang keluar dari dompet anda, maka anda boleh “menjeda” dengan mengarahkan BTC.com untuk tidak menandatangani transaksi.

Aplikasi Multisig BTC.com

Aplikasi BTC.com di iStore

Sudah tentu, mereka hanya mempunyai salah satu kunci sehingga mereka tidak dapat mengirim dana dari dompet anda. Mereka juga tidak dapat menghalang anda untuk menghantar dana jika anda mempunyai kedua-dua kunci. Seperti Carbon Wallet, ini mungkin merupakan penyelesaian lain yang paling sesuai untuk dompet peribadi yang menambahkan keselamatan.

Penilaian di App store sebenarnya cukup bagus dan BTC.com mempunyai bintang 3,9 di iTunes store dan 4.1 bintang di Google Play Store. Namun, yang mencurigakan adalah bahawa terdapat beberapa aduan bertulis baru-baru ini yang tidak menggambarkan penilaian yang diberikan (mungkin bot).

7. Freewallet (Mudah Alih & Dompet Web)

Walaupun Freewallet secara teknikal bukan dompet Bitcoin pelbagai tandatangan, adalah mungkin untuk mengkonfigurasinya untuk meniru fungsi yang sama dengan pelbagai tanda tangan, dan dengan itu menjadikannya multi-tandatangan pada hakikatnya. Ini dilakukan dengan mengaktifkan kelulusan e-mel mandatori untuk setiap transaksi dalam tetapan keselamatan Freewallet.

Melainkan jika pautan dalam e-mel diklik, transaksi tidak akan disetujui. Anda bahkan boleh menentukan hingga tiga alamat e-mel yang berbeza untuk mengesahkan setiap transaksi, yang memungkinkan lebih dari satu pihak yang memberi kuasa untuk sebarang transaksi.

Sudah tentu, dengan persediaan ini, anda tidak dapat meniru ciri tandatangan yang diperlukan dari dompet multisignature sebenar. Ini kerana anda memerlukan pengesahan dari setiap alamat e-mel untuk diklik untuk membenarkan transaksi. Oleh itu, jika seseorang kehilangan akses kepada e-mel mereka (atau anda tidak dapat menghubungi mereka), maka anda tidak boleh menandatangani transaksi.

Android Multisig Freewallet

Aplikasi Android Freewallet di Kedai Google Play

Sebab lain mengapa saya berpendapat bahawa Freewallet kurang disukai daripada yang lain adalah kerana bukan sahaja sumber terbuka, tetapi anda tidak mengawal kunci sebenarnya. Freewallet adalah penjaga kunci dompet tunggal yang bermaksud bahawa anda harus benar-benar mempercayai keselamatan dan kejujuran mereka.

Bukan Kunci Anda &# 128273 ;: Ramai dalam komuniti cryptocurrency mengetahui bahawa mantra “bukan kunci anda, bukan Bitcoin anda”. Memandangkan Freewallet mengekalkan kawalan kunci anda, mereka adalah penyelesaian yang serupa dengan akaun perniagaan di bursa terpusat.

Freewallet mempunyai sejumlah dompet mata wang tunggal yang berbeza serta dompet cryptocurrency multicurrency. Ini tersedia di iOS, Android dan melalui penyemak imbas anda di dompet web.

Kesimpulannya

Secara teori, semua dompet pelbagai tandatangan menggunakan prinsip yang sama untuk berkongsi kunci peribadi. Ini mewujudkan keselamatan tambahan kerana aset tidak dapat diakses hanya dengan menggunakan satu kunci. Ini menambahkan lapisan keselamatan yang juga dapat menyebarkan risiko di antara pelbagai pihak.

Dalam praktiknya, setiap dompet menerapkan penggunaan pelbagai tanda tangan dengan cara yang berbeza. Sebahagiannya membenarkan sebanyak 3-dari-3 pengarang dan ada yang membenarkan sebanyak 15-dari-15 pengarang. Carbon Wallet unik dalam penggunaan multi-tandatangan untuk satu pengguna pada dua peranti, dan BitGo telah memberi tumpuan kepada pengguna perusahaan.

Pemilihan dompet pelbagai tandatangan yang sesuai untuk penyimpanan Bitcoin anda bergantung pada keperluan anda sendiri. Setiap dompet mempunyai kekuatannya, jadi teliti dan uji masing-masing untuk melihat mana yang terbaik untuk keperluan anda.

Sekiranya anda akan menggunakan dompet multisignature dengan pelbagai pihak, pastikan bahawa anda memerlukan tandatangan yang lebih sedikit daripada jumlah kosigner. Anda tidak mahu berada dalam situasi di mana anda kehilangan akses kepada kunci tunggal dan oleh itu tidak dapat menggerakkan duit syiling!

Dengan persediaan yang betul, dompet bitcoin multisignature adalah penyelesaian yang ideal untuk keselamatan dan kepercayaan tambahan.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me