Dompet Perkakasan Terbaik: 5 Pilihan Penyimpanan Paling Selamat

Bukan kunci anda …

Portfolio crypto anda akan hadir dengan baik. BTC yang anda beli beberapa tahun yang lalu duduk perlahan-lahan menyalakan pendorongnya untuk menembak bulan lagi. Anda mempunyai jumlah ETH yang sihat untuk pelancaran versi 2.0 bulan depan / tahun / kitaran lunar. XRP anda duduk di sana kelihatan malu sementara ADA anda memberikan keyakinan. Anda selalu masuk ke akaun pertukaran anda untuk melihat bagaimana semuanya lakukan dan merenungkan langkah seterusnya.

Sekiranya anda mempunyai beberapa ratus dolar terkunci dalam portfolio anda dan semuanya disimpan di bursa yang mempunyai reputasi baik maka anda tidak perlu terlalu risau. Pertukaran terbaik mempunyai prosedur keselamatan yang baik dan menghabiskan banyak wang setiap tahun untuk mengekalkannya. Dan, sekiranya perkara terburuk tidak berlaku, ia seolah-olah anda kehilangan perak keluarga.

Tidak mungkin, ya. Mustahil, tidak. Peretasan pertukaran telah berlaku sebelumnya, dengan akibat bencana. Banyak veteran crypto yang tergamam masih gemetar untuk dikenang orang Gunung. Kesalahan Gox, sementara saga BitGrail masih bergema di seluruh ruang.

crypto dompet perkakasan

Bukan Kunci Anda, Bukan Kripto anda. Imej melalui Shutterstock

Dalam kedua-dua kes itu, penggodam berjaya menghasilkan wang kripto berjuta-juta dolar dan pelabur dibiarkan menatap seram bodoh di skrin komputer mereka. Ini adalah dua contoh terburuk, walaupun sudah ada lain, pelanggaran yang lebih baru. Pelajaran telah dipelajari dan keselamatan diperketat, tetapi ancamannya tetap ada.

Dalam kes lain, pertukaran itu sendiri telah menjadi penjahat karya tersebut. Skandal QuadrigaCX membaca seperti perlakuan untuk filem Hollywood, tetapi menyebabkan penderitaan yang tidak terkira kepada mereka yang terkena.

Terdapat banyak pertukaran di luar sana yang samar-samar, atau tidak cukup melabur dalam keselamatan mereka, atau hanya dijalankan dengan teruk. Tetapi perlu diingat bahawa, jika anda menyimpan duit syiling anda di bursa – tidak kira seberapa baik dan selamatnya – anda tidak mengawalnya. Kunci peribadi untuk crypto anda dipegang oleh bursa dan jika ada yang tidak kena ada sedikit atau tidak ada yang dapat anda lakukan mengenainya.

… Bukan Crypto Anda

Pertukaran terbaik menjadikan keselamatan sebagai salah satu keutamaan mereka. Sebilangan besar menegaskan bahawa pengguna melengkapkan prosedur KYC (kenal pelanggan anda) semasa mendaftar. Pengesahan dua faktor biasanya diperlukan untuk log masuk dan pengeluaran sering dihadkan pada alamat dompet tertentu yang disenarai putih.

Sebarang pertukaran yang perlu dipertimbangkan akan menyimpan sebahagian besar dana dalam simpanan sejuk, tanpa akses ke internet. Pemacu dengan kunci peribadi semua pengguna kemudian kadang-kadang disimpan di peti besi selamat dengan jurang udara dan pengawal bersenjata. Emas digital diperlakukan seolah-olah itu adalah barang yang padat dan berkilat. Bursa utama juga mempunyai insurans yang bermaksud bahawa sekiranya berlaku pelanggaran, mana-mana pelabur yang terjejas akan dibayar balik.

Binance Crypto Hack

Binance Hack bernilai $ 40 juta. Imej melalui Bloomberg

Anda boleh yakin bahawa penggodam tidak akan menyerah. Terlalu banyak wang untuk dibuat (atau dicuri) dan dalam beberapa kes penggodam mempunyai minat yang cukup kuat di belakang mereka. Teknologi maju sepanjang masa dan gembok berkilau boleh kelihatan berkarat.

Dan selain daripada ancaman pencurian adalah persoalan pemilikan. Anda telah membayar kripto anda, anda akan memutuskan apa yang harus dilakukan dengannya, jadi anda harus mempunyai kunci untuk itu. Dalam perkara-perkara ini, perlu mendengarkan pengalaman dan mereka yang telah lama mengetahui tentang kisaran kripto akan memberitahu anda bahawa menyimpan wang anda adalah pertukaran idea yang buruk.

Kawal Crypto Anda

Setelah anda memutuskan untuk tidak menyimpan duit syiling anda di pertukaran mana yang mungkin anda gunakan, anda mempunyai tiga pilihan utama. Yang pertama adalah menyimpannya di dompet mudah alih – pada dasarnya aplikasi untuk telefon pintar anda. Terdapat sebilangan daripada ini di luar sana dan mereka adalah pilihan yang baik bagi mereka yang mungkin menyimpan hanya beberapa ratus dolar dalam portfolio mereka.

Dompet mudah alih ini memberi anda lebih banyak kawalan ke atas crypto anda dan membolehkan anda lebih bebas menggunakannya untuk membayar barang dan perkhidmatan. Tentunya mereka mempunyai satu kelemahan besar, yang mungkin anda perhatikan: mereka masih tersambung ke internet dan oleh itu masih terdedah kepada serangan.

Pilihan kedua – dan yang paling mungkin menarik minat sesiapa sahaja yang lahir sebelum tahun 1970 – adalah dompet kertas. Ya, kertas … Saya seolah-olah mengingatnya sekarang. Di sini anda mencetak kunci peribadi anda (biasanya dalam bentuk kod QR) dan menyimpannya di tempat yang selamat. Sudah tentu ada faedah untuk melakukannya dengan cara ini. Sekiranya anda berhasrat untuk mengeluarkan duit syiling anda selama bertahun-tahun yang akan datang, meletakkan kunci di dalam laci dan melupakan semua itu akan menghentikan anda membelanjakan atau menjualnya.

Dompet Kertas Bitcoin

1 Juta Dolar Bitcoin !. Imej Sumber

Selagi sekeping kertas itu disimpan dengan selamat dan tidak hilang atau dicuri, atau dimasukkan ke dalam kitar semula oleh rakan baik yang akhirnya kehilangan kesabaran dengan anda kerana tidak menyelesaikan kajian, maka semuanya harus baik.

Pilihan ketiga adalah pilihan yang membimbangkan kita hari ini dan sejauh ini adalah yang terbaik bagi mereka yang mempunyai jumlah crypto yang lumayan dan ingin menyimpannya dengan selamat. Sama ada anda ikan kecil atau ikan paus atau di suatu tempat di antara (barracuda?) Maka dompet perkakasan adalah perkara yang harus anda gunakan untuk menyimpan duit syiling tersebut.

Dompet perkakasan adalah peranti fizikal yang menyimpan kunci peribadi anda dan menyimpannya dari serangan luar. Mereka boleh dipasang ke komputer anda (seperti pemacu kilat) untuk membolehkan anda mengurus dan menghabiskan crypto anda, tetapi semua aspek transaksi dan pengesahan dilakukan pada peranti itu sendiri. Walaupun komputer yang digunakan dijangkiti perisian hasad atau disusupi, dompet perkakasan tetap selamat dan tidak ada orang lain yang dapat mengakses kunci peribadi.

5 Dompet Perkakasan Terbaik

Terdapat sebilangan dompet perkakasan di pasaran dan memilih yang tepat boleh menjadi sukar. Itulah sebabnya kami mengumpulkan panduan berguna untuk lima teratas kami di bawah. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memilih mana yang sesuai untuk anda dan kami akan mempertimbangkan semua ini berkaitan dengan setiap dompet:

 • Keselamatan: Walaupun dompet perkakasan adalah pilihan paling selamat di luar sana, ada yang lebih selamat daripada yang lain. Koin yang disokong: Semua dompet perkakasan akan menyimpan BTC, ETH dan kebanyakan cryptocurrency teratas yang lain. Walau bagaimanapun, jika portfolio anda merangkumi beberapa altcoin yang kurang dikenali, maka beberapa dompet mungkin tidak sesuai.
 • Harga: Sekiranya portfolio anda agak kecil, kemungkinan anda tidak mahu membayar dolar teratas untuk peranti yang menyimpannya. Seperti produk apa pun, harga dompet perkakasan berbeza-beza.

Satu perkara terakhir yang perlu diingat semasa membeli dompet perkakasan adalah selalu membelinya terus dari pembuatnya. Terdapat beberapa jenis jenis dompet yang tidak bertanggungjawab membeli dompet, mengeluarkan kata-kata awal dan kemudian menjual semula peranti tersebut. Ketika pembeli yang tidak curiga kemudian memuatkan crypto mereka ke atasnya, para scumbag dapat mengeluarkan dana mereka menggunakan kata-kata benih ini.

Elakkan membeli dompet anda dari ebay atau tempat lain di mana ia mungkin diganggu dan pesan terus dari laman web pembekal. Sebilangan besar dari mereka juga menawarkan penghantaran percuma, kecuali jika anda tinggal di tempat yang sangat eksotik.

Oleh itu, dengan menggunakan pengetahuan ini, mari kita lihat dompet perkakasan terbaik di pasaran.

1. Lejar Nano X

Tempat teratas di podium kami menuju ke Ledano’s Nano X. Bagi mereka yang tidak tahu, Ledger adalah sebuah syarikat yang berpusat di Perancis dan mereka dianggap standard dalam pasaran dompet perkakasan.

Ledger Nano X adalah produk utama di kandang Ledger dan lebih mahal daripada tahap kemasukan Nano S. Peranti ini menyimpan lebih daripada 1,250 cryptocurrency yang berbeza. Peranti lejar anda akan bersambung dengan PC anda melalui kabel USB yang disambungkan ke PC anda.

Dompet Lejar Nano X

Dapatkan Ledger Nano X Anda dari kedai rasmi

Kemudian, dengan menggunakan perisian Ledger Live di PC anda, anda dapat menguruskan wang anda. Kunci peribadi anda tidak dapat diakses dari komputer atau peranti anda. Buku besar sangat selamat dan sehingga kini tidak ada kelemahan atau eksploitasi.

Walaupun sebahagian besar crypto dapat diuruskan melalui penggunaan perisian Ledger Live, masih banyak yang mempunyai dompet asli yang belum disokong dengan perisian tersebut. Namun, memandangkan populariti peranti perkakasan Ledger, banyak daripadanya telah disatukan dengannya untuk membolehkan pengguna menyimpan kunci mereka dengan selamat.

Ya, Nano X lebih mahal, tetapi memiliki semua yang dimiliki oleh Nano S, sementara juga dilengkapi dengan sambungan bluetooth, layar yang sedikit lebih besar dan kemampuan untuk menyimpan 100 aplikasi, berbanding lima yang terdapat di Nano S.

 • Harga: $ 119 (£ 94 / € 105)
 • Duit syiling disokong: 1,000+ Senarai penuh di sini

Anda juga boleh menggunakan Nano X dengan aplikasi Ledger Live telefon bimbit anda, menjadikannya pilihan yang lebih baik jika anda ingin mengakses crypto anda semasa dalam perjalanan. Ia sesuai dengan iOS dan Android, yang semestinya membuat sebahagian besar pengguna telefon pintar gembira.

Tidak banyak yang memisahkan kedua-dua peranti Ledger dan kebanyakan orang mungkin lebih senang dengan Nano S. yang lebih murah. Walau bagaimanapun, untuk ciri serba lengkap (dan masih jauh lebih murah daripada Model Trezor T), Nano X wajar mengambil nombor satu tempat.

2. Lejar Nano S

Model Ledger Nano S adalah peranti peringkat kemasukan yang ditawarkan oleh pasukan Ledger. Ia dianggap sebagai pesaing terdekat dengan Trezor Model One yang kami bahas di bawah. Kedua-duanya harganya hampir sama, namun Nano S berada di hadapan Trezor One dan Model T.

Ia menyokong lebih banyak duit syiling daripada peranti Trezor, mempunyai integrasi dengan sejumlah aplikasi DeFi dan menikmati rekod keselamatan yang murni. Anda juga tidak perlu memasang jambatan dan boleh menggunakan peranti ini melalui perisian Ledger Live.

Lejar Nano S

Mengizinkan Transaksi pada Ledger Nano S. Imej melalui Ledger

Walaupun Ledger Nano S menyokong lebih dari 1,000 syiling, salah satu kelemahan utama adalah bahawa anda mempunyai had hanya 5 aplikasi pada peranti pada masa yang sama. Ini bermakna bahawa jika anda ingin menyimpan lebih daripada 5 cryptocurrency pada peranti, anda mesti menyahpasang dan memasang aplikasi secara berkala.

 • Harga: $ 59 (£ 47 / € 52)
 • Duit syiling disokong: 1,000+ Senarai penuh di sini

Walau bagaimanapun, apabila anda menganggap bahawa aplikasi Ethereum boleh digunakan untuk menyimpan ETH anda dan mana-mana token ERC-20 lain yang anda pegang, ini menunjukkan bahawa peranti tersebut harus dapat menangani portfolio anda tanpa terlalu banyak masalah. Ledger juga menyokong meletakkan syiling seperti Tezos, EOS dan Tron antara lain, jadi jika memperoleh ganjaran bertaruh itu adalah perkara anda maka Ledger telah anda lindungi.

3. Model Trezor Satu

Jenama Trezor adalah ciptaan syarikat berpangkalan di Prague Satoshi Labs (Trezor bermaksud ‘peti besi’ dalam bahasa Czech) dan peranti pertama dilancarkan pada tahun 2013. Trezor One adalah satu lagi pilihan murah dan baik yang mendapat keuntungan daripada dapat menyimpan keseluruhan memuatkan lebih banyak duit syiling daripada KeepKey.

Syarikat itu juga telah menjalin perkongsian yang berguna dengan Exodus Wallet (dompet mudah alih terbaik di luar sana) yang memungkinkan untuk saling beroperasi antara keduanya. Ini bermaksud bahawa bagi pengguna yang lebih selesa dengan Exodus UI, mereka dapat menggunakan perisian tersebut sambil menyimpan kunci mereka di Trezor.

Keluhan utama saya dengan Model One adalah bahawa, walaupun menyokong sejumlah wang syiling yang mengagumkan, untuk beberapa sebab pemegang XRP, EOS, Tezos, Monero dan Cardano akan kecewa. Saya tidak tahu mengapa ini berlaku dan bagi kebanyakan anda mungkin tidak menjadi masalah, tetapi bagi saya ini adalah peninggalan yang mencolok. Ini adalah beberapa altcoin teratas di sekitar dan banyak penginjil crypto yang saya tahu (termasuk saya sendiri) mempunyai sekurang-kurangnya satu dari senarai ini dalam portfolio mereka.

Model Satu Trezor

Kandungan Kotak Satu Model Trezor. Imej melalui Trezor

Saya mesti jujur ​​di sini dan mengatakan bahawa tidak ada dompet Trezor dalam senarai ini yang menyenangkan secara estetik, walaupun itu hanya pendapat saya. Kedua-duanya kelihatan seperti sesuatu yang anda gunakan untuk membuka pintu garaj dari jauh, jika anda bertanya kepada saya.

 • Harga: $ 55 (£ 44 / € 49)
 • Duit syiling disokong: 1,000+. Senarai Penuh di sini

Bukan ini mempengaruhi bagaimana mereka menyimpan tugas menyimpan crypto anda, tetapi mereka tidak mempunyai keanggunan reka bentuk model KeepKey dan Ledger. Trezor One hanya mengungguli KeepKey kerana sokongan duit syiling yang unggul, tetapi tidak akan memenangi pertandingan kecantikan.

Perkara lain yang perlu anda ketahui mengenai peranti Trezor ialah terdapat kerentanan yang ditemui oleh orang-orang di Makmal Kraken. Kerentanan menggunakan kesalahan “vaultage” untuk mengekstrak kunci peribadi dari peranti.

Walaupun ini mungkin menyusahkan bagi beberapa orang, ia memerlukan seseorang untuk memiliki akses fizikal ke perangkat tersebut untuk melakukan eksploitasi. Oleh itu, jika anda tidak menyangka bahawa anda akan berada dalam keadaan di mana seseorang memegang tangan mereka di dompet perkakasan anda, maka anda seharusnya agak selamat.

4. Model Trezor T

Trezor Model T adalah produk unggulan yang ditawarkan oleh lelaki di Trezor. Ini masuk pada $ 165 dan dengan itu lebih dari $ 100 lebih tinggi daripada Model One. Boleh diperdebatkan sama ada beberapa kelebihan Model T bernilai harganya yang tinggi – dan oleh itu penempatan saya dalam senarai.

Salah satu kelebihan Model T yang paling jelas berbanding Model Satu ialah anda mempunyai lebih banyak sokongan duit syiling. Ini termasuk beberapa peninggalan yang jelas yang saya nyatakan di atas seperti Cardano, XRP, EOS dll.

 • Harga: $ 165 (£ 130 / € 146)
 • Duit syiling disokong: 1,000+ Senarai penuh di sini

Manfaat besar lain dari Model Trezor T berbanding peranti model satu ialah ia mempunyai skrin sentuh warna yang mesra pengguna. Saya dapati ini lebih efisien daripada perlu mengacak butang pada kedua-dua peranti Model One dan juga lejar.

Model Trezor T

Dapatkan Model T Trezor Anda Dari Kedai Rasmi

Menyiapkan Model T juga cukup pantas. Yang perlu anda buat hanyalah pasang jambatan dan memastikan bahawa firmware dikemas kini dan yang sepatutnya. Walau bagaimanapun, menjengkelkan, perisian tersebut tidak serasi dengan iOS, jadi jika anda menggunakan perisian Trezor di penyemak imbas anda, maka diberi amaran bahawa perisian tersebut tidak akan berfungsi dengan Safari.

Oleh itu, jika anda ingin menyimpan duit syiling tambahan yang tidak disokong oleh Model One maka anda boleh mempertimbangkan Model T. Walau bagaimanapun, jika anda tidak pergi ke sana, anda mungkin lebih sesuai untuk mendapatkan Model One atau Ledger yang lebih murah Peranti Nano S.

5. KeepKey

Yang terakhir dalam senarai kami adalah peranti perkakasan KeepKey. Anda tidak boleh menyalahkan KeepKey pada harga, kerana dengan harga kurang dari $ 50, anda sukar untuk mencari dompet perkakasan yang lebih baik. Ia juga direka dengan indah, dengan layar yang lebih besar daripada pesaingnya. KeepKey dibeli oleh Shapeshift pada tahun 2017, jadi dompet ini mempunyai integrasi penuh dengan platform Shapeshift dan pertukarannya.

Kekunci simpan

Dompet Perkakasan Keepkey. Imej melalui KeepKey

Keselamatan KeepKey terganggu ketika saingannya Ledger menemui cara untuk mengeluarkan kod pin dari dompet, walaupun ini memerlukan pemilikan fizikal. Kesalahan kemudian diperbaiki dalam kemas kini.

 • Harga: $ 49 (£ 39 / € 43)
 • Duit syiling disokong: Sekitar 40+. Senarai penuh di sini

Kelemahan utama dengan KeepKey adalah kekurangan sokongan duit syiling yang berkaitan dengan dompet lain dalam senarai ini. Secara semula jadi menyokong Bitcon, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Dash, Dogecoin, Ethereum, Kyber Network, Litecoin dan DigiByte dan boleh dipasangkan dengan MyEtherWallet untuk membolehkan sokongan untuk mana-mana token ERC-20.

Ini masih merupakan senarai yang agak terhad jika dibandingkan dengan pesaingnya dan terbukti tidak sesuai untuk sesiapa sahaja yang memegang portfolio yang sangat pelbagai.

Rahsia, Jaga Selamat

Apa sahaja dompet yang anda pilih, anda masih perlu mengurangkan risiko jatuh ke tangan yang salah. Semua dompet mempunyai kod pin, serta kata dan frasa benih yang digunakan untuk akses dan pemulihan. Sudah semestinya perkara ini hanya diketahui oleh anda.

Tuliskan dan simpan di tempat yang selamat, jauh dari mata memandang. Sebilangan orang dengan portfolio besar menganggap keselamatan mereka sangat serius. Guy, misalnya, menyimpan dompetnya di satu peti simpanan dan kata-kata benihnya di tempat lain, keduanya di lokasi yang berasingan.

Teknologi dapat menjadikan kita selamat sehingga satu titik. Sekiranya seseorang berjaya menangkap anda dan dompet perkakasan anda, maka tidak banyak yang dapat dilakukan untuk menghentikannya sehingga memaksa anda menyerahkan kod pin atau kata-kata pilihan anda dengan bantuan senjata dan beberapa gerakan mengancam ($ 5 serangan sepana jika anda mahukan istilah teknikal).

Terdapat dua langkah yang boleh anda ambil untuk mengurangkan risiko ini. Salah satunya ialah dompet tersembunyi ciri yang membolehkan anda menyediakan dompet tambahan pada peranti anda yang hanya anda ketahui. Kedua-dua Ledger dan Trezor menawarkan ini, walaupun sedikit di sisi.

Dan yang lain? Langkah ini adalah yang paling mudah: simpan kripto anda di QT dan jangan terus memuat naik dompet baru anda yang berkilat. Lagipun, adakah anda benar-benar mahu ada yang mengetahui berapa banyak XRP yang anda muatkan pada hari tersebut?

Imej Pilihan melalui Shutterstock

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me