Dompet Zilliqa: 8 Tempat Terbaik untuk Menyimpan ZIL dengan Selamat

Zilliqa (ZIL) adalah blockchain berasaskan prestasi tinggi yang baru-baru ini berpindah dari standard ERC20 ke token asli sendiri di mainnetnya.

Pertukaran token itu berakhir pada 15 Februari 2020 dan token ERC-20 kini dianggap usang. Ini bermaksud bahawa untuk semua pengguna yang ingin menyimpan ZIL mereka di luar talian dengan selamat, mereka memerlukan dompet ZIL asli.

Namun, dompet mana yang terbaik untuk menyimpan ZIL anda dengan selamat?

Dalam catatan ini, saya akan membawa anda melalui 8 dompet Zilliqa teratas. Bukan itu sahaja, tetapi saya juga akan membantu anda mencari dompet yang ada sesuai untuk anda serta memberi anda beberapa petua terbaik untuk menyimpan ZIL.

Apa yang Perlu Diperhatikan dalam Dompet ZIL

Dompet Zilliqa yang selamat dan berguna dilengkapi dengan sejumlah ciri, dan pengguna harus memastikan bahawa dompet apa pun yang mereka pilih untuk menyimpan ZIL mereka mempunyai ciri-ciri ini sekurang-kurangnya:

  • Sesuai dengan token ZIL asli. Pastikan dompet tidak dirancang hanya untuk versi ERC-20 token ZIL, tetapi ia mempunyai kemampuan untuk menyimpan token ZIL asli. Ini adalah ciri terpenting kerana token ERC-20 ZIL kini sudah usang. Semua dompet yang ditinjau di bawah ini mempunyai kemampuan untuk menyimpan token ZIL asli.
  • Dompet harus menyimpan kunci peribadi di bawah kawalan pengguna. Lebih baik jika kunci tersebut selalu disimpan pada peranti tempatan yang memegang dompet. Kunci peribadi adalah titik akses kepada token ZIL dan keselamatan di sini sangat penting.
  • Dompet harus mempunyai komuniti pengguna aktif, tetapi yang lebih penting juga harus mempunyai komuniti pemaju yang aktif. Ini memastikan dompet sentiasa dikemas kini dan bahawa ciri-ciri baru dan peningkatan keselamatan ditambahkan secara berkala.
  • Ciri keselamatan dan sandaran yang kukuh juga harus. Penyulitan kata laluan, kunci dan frasa sandaran adalah minimum yang diperlukan.
  • Terakhir mencari dalam talian untuk melihat dompet dan melihat apa yang orang lain katakan. Sekiranya dompet sudah lama wujud, semestinya terdapat banyak ulasan dalam talian yang akan membantu anda menentukan seberapa sesuai dompet tersebut untuk keperluan anda. Pengguna lain akan memberi tahu anda pengalaman mereka dengan dompet, yang dapat menjimatkan banyak masa dan tekanan yang berpotensi jika dompet tersebut ternyata tidak seimbang.

Dengan semua perkara di bawah ini adalah 7 dompet Zilliqa terbaik yang boleh anda percayai untuk menyimpan token ZIL asli anda.

Lejar (Dompet Perkakasan)

Bukan rahsia lagi bahawa jenis dompet yang paling selamat adalah dompet perkakasan seperti jenama Ledger. Buku besar terkenal dan dihormati sebagai salah satu dompet perkakasan teratas yang ada. Ia menggunakan teknik enkripsi canggih untuk memastikan dana yang disimpan di dompet tetap selamat.

Dalam kes Ledger, kunci peribadi untuk token ZIL anda tetap terjamin dalam cip penyulitan yang diperakui dan di belakang sistem operasi yang dibuat khas yang dirancang untuk menangkis segala jenis serangan yang mungkin dihadapi oleh pengguna cryptocurrency.

The Ledger juga membolehkan pengguna menyimpan lebih dari 1,250 cryptocurrency lain, menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk peminat crypto yang mungkin memegang token lain selain Zilliqa mereka.

Dompet Lejar Nano Zilliqa

Dapatkan Ledger Nano X Anda dari kedai rasmi

Dompet Ledger tahap kemasukan adalah Nano S. Ia menetapkan standard untuk dompet perkakasan cryptocurrency, dan telah menyaksikan lebih dari 1.5 juta unit terjual sejak pertama kali dilancarkan. Berita hebat bagi pengguna adalah bahawa harga Ledger Nano S terus turun, dan sekarang dapat diperoleh dengan hanya $ 60.

Amaran ⚠️: Sekiranya anda akan membeli peranti perkakasan, pastikan anda membelinya dari laman web rasmi. Membeli peranti perkakasan dari pihak ketiga adalah berisiko kerana mungkin telah merosakkan peranti tersebut

Dompet Ledger akan memastikan keselamatan dan keselamatan ZIL anda dalam simpanan luar talian. Satu-satunya kelemahan pada masa ini ialah Zilliqa tidak disokong di Ledger Live. Sebaliknya, dompet Zillet perlu digunakan, dan kemudian boleh disambungkan ke peranti Ledger.

Zillet (Dompet Web)

The Zillet dompet sangat serupa dengan MyEtherWallet yang terkenal dan terkenal. Ia sangat selamat dan peribadi dan tidak menyimpan kunci peribadi anda atau data lain. Pengguna tetap mengawal sepenuhnya kunci, dan Zillet sangat jelas niatnya untuk tetap selamat dan tanpa nama.

UI Dompet Web Zillet

UI Dompet Web Zillet

Penyediaan dompet agak lurus ke hadapan dan satu-satunya cadangan yang kuat adalah memastikan rakaman kunci peribadi dan frasa laluan berada di tempat yang selamat. Ini diperlukan untuk memulihkan dompet pada masa akan datang apabila perlu. Manfaat lain dari dompet Zillet ialah ia dapat menyambung ke dompet perkakasan Ledger untuk keselamatan tambahan.

Atomic Wallet (Desktop & Dompet Mudah Alih)

Dompet Atom menjadi semakin popular kerana kemampuan menyimpan lebih dari 300 cryptocurrency, sokongan pelbagai platform, dan keselamatan dompet.

Sebagai tambahan kepada sokongan untuk ZIL dan 300+ cryptocurrency lain, Atomic wallet juga dapat digunakan untuk menyimpan mana-mana token ERC-20 atau BEP-2, menjadikannya dompet yang sangat serba boleh. Ia tersedia untuk peranti mudah alih Android dan iOS, atau untuk Windows, MacOS, Debian, Fedora, dan Ubuntu pada mesin desktop.

Salah satu faedah yang sangat baik untuk menggunakan dompet Atom adalah keupayaan untuk menukar lebih dari 60 cryptocurrency yang berbeza, termasuk Zilliqa. Atomic Wallet juga mempunyai sokongan untuk membeli Bitcoin dan beberapa cryptocurrency lain dari dalam dompet.

Dompet Atom ZIL

Web & Versi Mudah Alih Dompet Atom untuk ZIL

Walaupun terdapat amaran bahawa dompet berbilang platform kurang aman kerana perlunya pasukan pengembangan memastikan tidak ada eksploitasi dalam versi apa pun, Atomic Wallet tetap sangat selamat.

Sumber terbuka ❓: Satu-satunya kelemahan Dompet Atom adalah bahawa ia bukan sumber terbuka sepenuhnya. Ini bermaksud bahawa kod tersebut belum diperiksa sepenuhnya oleh komuniti kerana ketahanannya.

Itu kerana ia dicipta oleh seorang veteran industri crypto untuk tetap aman tidak kira platform apa yang digunakan. Ini dapat dicapai dengan tidak mendedahkan kunci peribadi. Mereka sentiasa disulitkan dan selamat pada peranti itu sendiri setiap masa.

Selain menyimpan ZIL anda di Atomic Wallet, anda juga boleh menyimpan token lain yang ditahan. Selain itu, dompet Atomic menyokong pengambilan sejumlah token yang berbeza. Pasukan ini sentiasa berusaha untuk memperbaharui dompet dan sokongan untuk mendapatkan syiling dan ciri baru selalu ditambahkan.

Dompet Amanah (Dompet Mudah Alih)

Trust Wallet adalah dompet khusus untuk telefon bimbit yang berkembang pesat setelah diterima pakai sebagai dompet rasmi yang disokong oleh Binance. Terima kasih kepada sejumlah besar pelabur dan peniaga di Binance the Trust Wallet menyaksikan lonjakan besar dalam jumlah penggunanya juga.

Kononnya, dompet tetap menjadi kaedah selamat untuk menyimpan token ZIL, dan ribuan token lain juga. Sokongan ini untuk sejumlah besar token yang menjadikan Trust Wallet sebagai dompet Binance rasmi.

Dompet Amanah Zilliqa

Tangkapan Skrin Amanah Dompet. Imej melalui Apple iTunes

Walaupun dompet mudah alih tidak selalu dianggap paling selamat, selagi anda mengikuti prosedur keselamatan biasa, anda akan dapati Trust Wallet cukup selamat untuk penyimpanan token ZIL anda setiap hari.

Manfaat lain menggunakan Trust Walet adalah kemudahan memuat turun, menyiapkan dompet baru, dan kemudian menghantar dan menerima ZIL atau mana-mana syiling lain yang disokong oleh Trust Wallet. Ia mempunyai antara muka yang bersih dan mudah digunakan yang tidak pernah membingungkan. Plus pasukan pembangunan terus menambah ciri baru, keselamatan dan sokongan duit syiling tambahan.

Dompet Guarda

The Dompet Guarda adalah dompet pihak ketiga yang menyokong Zilliqa. Walau bagaimanapun, dompet Guarda adalah dompet multicurrency yang menyokong sehingga 10,000 token pada sebilangan rantai yang berbeza.

Guarda adalah sebuah syarikat yang berpusat di Estonia dan mereka mengembangkan sejumlah produk berkaitan crypto yang lain. Mereka sebenarnya juga mempunyai lesen kewangan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa Estonia.

Dompet Guarda tersedia di desktop dan mudah alih dan menyokong kebanyakan sistem operasi. Memandangkan peranti ini dipasang pada PC anda, anda sentiasa dapat mengawal kekunci sepenuhnya sepanjang masa.

Sesuatu yang sangat anda hargai mengenai dompet Guarda ialah anda boleh menggunakan ciri pertukaran dalaman untuk menukar ZIL anda ke cryptocurrency lain. Ini bermakna anda tidak perlu mengirim crypto anda ke bursa untuk menukarnya.

Dompet Guarda Zilliqa

Antara muka pengguna dompet Guarda & Aplikasi

Bagi anda yang lebih suka mempunyai keselamatan tambahan dompet perkakasan tetapi lebih suka menggunakan perisian Guarda, anda pasti gembira mengetahui bahawa ia serasi sepenuhnya. Anda boleh menyimpan kunci peribadi anda di lejar dan kemudian menggunakannya untuk mengeluarkan transaksi.

Perkara lain yang kami sukai ialah Guarda juga menyokong domain blockchain. Ini bermaksud bahawa anda boleh menerima crypto anda ke alamat crypto tersuai. Ini sangat relevan kerana anda boleh menggunakan alamat .zil untuk tujuan ini.

Bagi anda yang ingin memperoleh pulangan daripada membuat cryptocurrency, anda juga boleh melakukannya di sini dengan dompet Guarda. Mereka menyokong memasukkan sejumlah cryptocurrency yang berbeza seperti Tezos (XTZ), Cosmos (ATOM), Tron (TRX) dll..

Akhirnya, berkaitan dengan sokongan masyarakat, nampaknya terdapat banyak ulasan melalui sejumlah forum dalam talian, laman tinjauan dan di kedai aplikasi rasmi. Apabila ada kebimbangan yang timbul, pasukan Guarda cepat bertindak balas yang senang dilihat.

Math Wallet (Dompet Mudah Alih & Sambungan Penyemak Imbas)

Dompet Matematik lebih dari sekadar dompet, ia menyebut dirinya sebagai “Gerbang ke dunia blockchain.” Ia mengatakan ini kerana terdapat sejumlah ciri di luar penggunaan dompet asas yang dapat diakses menggunakan Math. Selain mendapat sokongan untuk lebih dari 45 rantaian blok yang berbeza, aplikasi Math juga mempunyai pertukaran bawaan untuk menukar token yang disokong.

Math juga telah mengembangkan beberapa produknya sendiri, seperti kilang Math dApp untuk pembangun membuat aplikasi desentralisasi baru yang hebat, dan Math dApp Store, di mana pengguna dapat berhubung dengan semua dApps hebat.

Selain itu ada juga Math ID, yang merupakan sistem pengesahan identiti yang didukung oleh sejumlah blockchain dan dimaksudkan untuk menghilangkan keperluan untuk kata laluan dengan mengubah kaedah pengesahan pengguna secara asasnya.

Dompet Matematik Zilliqa

Tangkapan Skrin Dompet Matematik. Imej melalui Google Play

Satu lagi produk adalah Math Pay, yang memberi pengguna cara termudah untuk menerima beberapa pembayaran cryptocurrency.

Math mempunyai blockchain dan tokennya sendiri, yang boleh digunakan untuk menebus mana-mana produk Math, dan akhirnya akan digunakan untuk menyokong MathDEX dan produk Math lain yang dibuat pada masa akan datang.

Seperti yang anda duga dari senarai ciri yang besar Math cuba menjadi dompet yang membolehkan pengalaman ekosistem blockchain lengkap. Ini adalah projek baru, jadi tidak ada seberapa suksesnya, tetapi buat masa ini ia mendapat ulasan yang baik dan nampaknya selamat.

ZilPay (Sambungan Penyemak Imbas)

ZilPay adalah pelanjutan penyemak imbas yang boleh digunakan pada penyemak imbas Chrome, Firefox, Opera, dan Brave. Ia membolehkan sambungan ke blockchain Zillqa tanpa menjalankan nod penuh. Kerana ia adalah penghubung antara penyemak imbas dan blockchain, ia mempermudah penggunaan Zilliqa dan membolehkan pengguna menjalankan aplikasi Zilliqa dari dalam penyemak imbas mereka.

Pemaju juga boleh mengintegrasikan panggilan kontrak pintar dan membolehkan dompet berfungsi secara langsung dengan dApps. Ini menjadikan pemaju lebih mudah untuk bekerja dengan blockchain Zilliqa.

Dompet ZilPay Zilliqa

Fungsi dompet ZilPay. Imej melalui Zilpay

ZilPay adalah dompet HD, dan tetap selamat dengan menyimpan kunci peribadi yang disimpan hanya dalam penyemak imbas pengguna sendiri. Dan ini adalah dompet sumber terbuka, yang membolehkan masyarakat mengkaji kod tersebut untuk memastikan kod tersebut tetap selamat. Ini juga membolehkan cadangan untuk peningkatan dari komuniti.

Moonlet (Dompet Mudah Alih, Sambungan Chrome)

Bulan Bulan adalah dompet agnostik blockchain yang mempunyai sokongan untuk Zilliqa dan sejumlah syiling lain. Pasukan Zilliqa bahkan telah bekerjasama dengan Moonlet dan berpartisipasi dalam “Bugcrowd”, program bug bounty yang membantu melindungi Moonlet dan dompet cryptocurrency lain dari potensi malware.

Dompet ini tidak disimpan, memastikan pengguna mengawal sepenuhnya dana mereka. Ia mempunyai antara muka intuitif yang menjadikannya lebih mudah bagi kebanyakan pengguna untuk menguruskan akaun mereka.

Ini juga merupakan dompet sumber terbuka, menjaga ketelusan yang dituntut oleh peminat blockchain. Moonlet juga baru-baru ini menambahkan sokongan untuk Ledger Nano S dan Ledger Nano X, memberikan pilihan penyimpanan yang paling selamat kepada pengguna.

Kesimpulannya

Dan itu sahaja. Pilihan terbaik saya untuk Dompet Zilliqa terbaik yang ada sekarang. Dompet mana yang anda pilih akan banyak bergantung pada pilihan peribadi anda sendiri.

Anda tidak boleh mengalahkan keselamatan dompet perkakasan. Menjauhkan kunci peribadi anda dari PC adalah kaedah terbaik untuk menjaga keselamatan. Sudah tentu, keselamatan ini memerlukan kos tambahan. Tidak ada salahnya menggunakan salah satu pilihan percuma yang ada.

Pilihan kedua terbaik ialah dompet kepercayaan. Memandangkan ia dipilih oleh Binance, seseorang harus menganggap bahawa ia adalah salah satu dompet mudah alih terbaik. Sudah tentu, jika anda mahukan dompet dengan banyak fungsi dan sokongan duit syiling, maka anda boleh mempertimbangkan dompet Atom.

Mana-mana dompet yang anda ambil, pastikan anda mengamalkan keselamatan dompet 101. Sentiasa sandarkan kata-kata benih anda dan simpan di tempat yang selamat. Jangan memuat turun fail yang mencurigakan dalam e-mel anda dan pastikan antivirus anda sentiasa terkini.

Mungkin salah satu perkara terpenting yang dapat anda lakukan untuk menjaga keselamatan ZIL anda adalah dengan mengelakkan memberitahu orang lain mengenainya. Ini menjadikan anda kurang sasaran dan sesiapa sahaja boleh mendapatkan akses ke ZIL anda dengan $ 5 serangan sepana.

Tempat Terbaik untuk Membeli ZIL

  • Pertukaran Binance
  • Bittrex

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me