Elakkan Penipuan Cryptocurrency dengan 24 Bendera Merah ini (Dikemas kini 2019)

>

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri yang sedang berlangsung yang kami sediakan untuk membantu anda meningkatkan portfolio dan mengurangkan risiko anda. Pada akhir artikel ini, anda akan mempunyai beberapa alat baru yang boleh digunakan untuk membantu anda membuat keputusan pengurusan portfolio yang lebih baik. Dalam artikel lain kami telah memberi tumpuan kepada:

Prestasi Strategi Pengimbangan Semula Tahap

10 Petua untuk Membuat Portofolio Cryptocurrency Pembunuh dan

Pengimbangan Semula Portfolio untuk Cryptocurrency.

Kami menggalakkan pengguna crypto yang inovatif untuk membaca panduan ini juga untuk mendapatkan gambaran yang lebih lengkap mengenai bagaimana memanfaatkan sepenuhnya peluang dalam cryptocurrency.

Pasaran cryptocurrency telah menjadi pusat untuk skim cepat kaya. Beribu-ribu syiling telah membanjiri pasaran dan kadang-kadang, sangat sukar untuk menentukan kesahihan aset ini. Untuk mempermudah proses penilaian, artikel ini akan memfokuskan pada bendera merah yang dapat membantu menyerlahkan aset berisiko dengan cepat. Ini tidak semestinya menunjukkan bahawa duit syiling adalah penipuan, tetapi ini memberikan ketidakpastian yang bermaksud masa depan yang tidak menentu yang mungkin berakhir dengan kehilangan dana.

Menilai bendera merah bukan sahaja dapat menjimatkan banyak wang, tetapi juga memperuntukkan masa dengan lebih baik untuk menilai aset tanpa banyak bendera merah. Harus diakui bahawa ada pengecualian untuk setiap peraturan. Ini adalah bendera merah biasa yang rata-rata mewakili situasi yang bermasalah untuk masa depan duit syiling.

Repositori

Terdapat beberapa kejadian biasa yang saya perhatikan yang terus melanda komuniti cryptocurrency. Mereka jelas kelihatan dan sangat mudah untuk dielakkan.

1. Tiada Repositori Kod Awam

Sekiranya pasukan mengiklankan produk sebagai produk yang akan mempunyai repositori awam, ia perlu mempunyai repositori awam. Semudah itu. Tanpa repositori awam, tidak ada bukti sama ada bahawa kod produk itu ada. Tidak ada bukti bahawa bahkan ada pasukan jurutera yang mengusahakan produk tersebut. Dengan penipuan yang berlaku di ruang kripto, lebih mudah untuk berhati-hati ketika membuat penilaian ini. Tetap berpihak pada keselamatan ketika membuat pertaruhan jangka panjang akan mengurangkan kemungkinan anda akan menemui masalah pembunuhan produk pada masa akan datang. Repositori awam adalah salah satu isyarat pembunuhan produk yang berpotensi.

2. Aktiviti Rendah / Tiada

Sebilangan besar cryptocurrency menjanjikan transformasi ke pasaran kewangan yang sangat besar. Ini menggembirakan, kecuali banyak syiling yang tidak menunjukkan bahawa mereka akan mempunyai kegigihan untuk mencapai visi mereka. Sekiranya duit syiling akan berjaya, ia perlu terus berkembang. Mencapai penglihatan ke hadapan. Apabila duit syiling tidak mendorong satu kemas kini ke repositori awam mereka selama bertahun-tahun, ini tidak memberi keyakinan kepada pengguna. Terdapat duit syiling yang memecah had pasaran bernilai satu bilion dolar yang tidak memiliki satu komitmen repositori dalam lebih dari 2 tahun. Ini membimbangkan.

Pasukan

Kami telah mengatakannya sebelumnya dan kami akan mengatakannya lagi. Pasukan ini adalah salah satu aspek terpenting dari sebarang cryptocurrency.

3. Pasukan Kecil

Peraturan umum ketika berusaha merombak industri adalah bahawa ia tidak dapat dilakukan sendiri. Dibutuhkan sekumpulan orang yang bersemangat untuk mengubah status quo satu inci. Semasa menilai pasukan, harus ada lebih dari dua atau tiga anggota dalam pasukan.

4. Tiada Penasihat

Penasihat memberikan jaminan pasukan. Ringkasnya, pasukan tanpa penasihat menunjukkan kekurangan kemampuan untuk meyakinkan para penggiat pasaran bahawa visi mereka untuk masa depan sangat berharga. Ini diperluaskan kepada pasukan yang hanya mempunyai penasihat tunggal.

5. Tiada Kepelbagaian dalam Kedudukan

Sebuah syarikat memerlukan lebih daripada beberapa jurutera untuk berjaya. Ia memerlukan kumpulan individu yang lengkap yang menguasai industri mereka. Satu pasukan memerlukan jurutera, ahli perniagaan, pereka, pemasar, penyelaras komuniti, dan banyak lagi untuk berjaya.

6. Pasukan Tanpa Nama

Bertahun-tahun yang lalu, pasukan tanpa nama dapat membina cryptocurrency. Kerana misteri di sekitar Bitcoin, ini hampir dapat disambut. Perasaan ini tidak dapat dijejaki dan ruang terus bertambah. Dengan cryptocurrency dilanda penipuan dan pasukan yang tidak lengkap, pasukan tanpa nama sekarang memberi isyarat bahawa pasukan malu dengan kelayakan mereka. Dengan menyimpan rahsia ini, mereka berharap orang ramai tidak menyedari kejahilan mereka. Pasukan tanpa nama nampaknya selalu mencari alasan yang munasabah mengapa mereka mesti kekal tanpa nama. Jangan terima tuntutan ini tanpa bukti yang berlebihan.

7. Penglibatan Pasukan Rendah

Di luar aktiviti repositori, kemungkinan tidak aktif di bahagian depan yang lain. Pengasas harus aktif dalam menulis blog atau tweet, pembangun perlu berinteraksi dengan orang ramai atau menghadiri persidangan, dan pasukan perlu mempunyai penglibatan umum dengan komuniti crypto. Tanpa pertunangan ini, pasukan memberi isyarat bahawa mereka kehabisan momentum. Mereka mungkin tidak mempunyai banyak wap yang tersisa untuk terus berjalan.

8. Pertengkaran Pasukan Awam

Sering kali pasukan menayangkan cucian kotor mereka untuk dilihat oleh seluruh dunia. Sebilangan besar pasukan yang kompeten akan menyedari bahawa pertengkaran awam menyusahkan semua orang yang terlibat dengan syarikat itu. Inilah sebabnya mengapa ia sangat menarik apabila ia berlaku. Sebaik sahaja pertengkaran persendirian mulai meluas ke khalayak ramai, ini adalah tanda yang jelas bahawa keadaannya semakin buruk daripada yang diumumkan. Apabila terdapat pertengkaran awam di sebuah syarikat permulaan kecil, tidak mudah untuk pulih. Pasukan sering berpecah dan penglihatan akhirnya mati.

Pembiayaan

Pembiayaan bukanlah segalanya, seperti yang kita lihat dengan Bitcoin, tetapi cryptocurrency lain tidak boleh mengharapkan kemewahan yang sama seperti Bitcoin..

9. Tiada Pembiayaan

Terdapat beberapa pengecualian terhadap peraturan ini kerana dedikasi pasukan jangka panjang yang telah ditunjukkan melalui sokongan selama bertahun-tahun. Beberapa di antaranya termasuk Bitcoin dan Litecoin. Di luar kes khas ini, kebanyakan syiling memerlukan dana untuk meneruskan pembangunan. Setelah pendanaan mulai mengering, pasukan umumnya akan mulai bubar kerana mereka tidak lagi mempunyai insentif wang untuk meneruskan pembangunan.

10. Pembiayaan Misteri

Dalam beberapa keadaan, duit syiling akan mendakwa mereka telah disokong oleh kapitalis teroka terkemuka atau dana berpengaruh. Tuntutan ini sangat mudah untuk disahkan, jadi mengejutkan apabila kesahihan tuntutan ini dipersoalkan. Di luar pengumuman pelabur palsu, ICO didapati mengiklankan pelaburan besar dari kumpulan tanpa nama. Percubaan untuk mendapatkan kepercayaan orang ramai ini dapat memberi isyarat bahawa mereka memalsukan sejarah pendanaan mereka. Sepasukan harus selalu meletakkan sumber pembiayaan mereka. Tidak boleh ada pengecualian terhadap peraturan ini.

Kertas Putih

Kertas putih telah membuktikan dirinya sebagai dokumen penting di ruang crypto. Ini menggariskan misi yang mendorong pasukan menuju kejayaan. Ini memberitahu kami di mana pasukan mahu pergi dan bagaimana mereka merancang untuk sampai ke sana.

11. Tiada Kertas Putih

Tanpa kertas putih, pelabur tidak dapat memahami visi untuk mendapatkan duit syiling. Ruang crypto dilahirkan dengan idea bahawa ia akan merevolusikan dunia. Apabila satu pasukan bersatu untuk menyelesaikan masalah yang dapat merombak industri, adalah tidak perlu difikirkan bahawa mereka mungkin tidak tahu apa yang diinginkan oleh keinginan mereka sendiri untuk masa depan. Kertas putih yang hilang memberitahu pelabur bahawa terdapat kekurangan arah. Mereka mungkin sedang membina perkara-perkara untuk dilibatkan di ruang kripto tanpa pernah mempertimbangkan apa yang sebenarnya diperlukan orang dan bagaimana teknologi baru ini sesuai dengan pasaran yang lebih besar.

12. Kertas Putih Plagiari

Siapa sangka kita perlu mengadakan perbincangan mengenai menjiplak kertas putih. Saya pasti tidak menyangka ini akan menjadi topik perbualan. Memplagiari tidak digalakkan di hampir setiap industri. Ini menunjukkan kurangnya pemahaman, namun kehendak untuk digunakan. Ketika datang ke teknologi, ini sering kali bermaksud orang tersebut tidak memahami bagaimana teknologi itu berfungsi, atau mengapa mereka menggunakan penyelesaian yang telah mereka putuskan. Walaupun keputusan itu mungkin telah dibuat oleh satu individu untuk melakukan penjiplakan, keputusan itu memberi kesan buruk kepada seluruh organisasi. Ini bermaksud tidak ada satu individu yang kompeten dalam keseluruhan kumpulan yang mampu menghasilkan idea ini sendiri.

13. Tiada Butiran Teknikal

Walaupun kertas putih harus menggambarkan visi pasukan kepemimpinan, ia juga harus memperincikan tahap penegasan teknikal tertentu yang menunjukkan kemampuan untuk melaksanakan visi tersebut. Walaupun butiran teknikal akan berubah dari masa ke masa, tidak masuk akal untuk mengecualikan semua butiran teknikal kerana kemungkinan ini. Tanpa garis besar teknikal, ini menunjukkan bahawa pada masa ICO tidak ada anggota teknikal dalam pasukan. Rancangannya ialah mereka akan menulis sampah di kertas putih dan setelah mendapat sejumlah wang, mengupah sekumpulan jurutera untuk mengembangkannya. Tidak pernah mempertimbangkan apakah ini adalah sesuatu yang mungkin dapat dikembangkan dengan keadaan pasaran semasa.

14. Tiada Garis Masa

Pasukan tanpa garis masa kekurangan arah. Memikirkan lelaran produk dan menyediakannya untuk pelabur memberikan harapan. Ini mungkin juga menjadi sebab mengapa beberapa pasukan mengecualikan garis masa. Harapan bermaksud pasukan akan dipertanggungjawabkan kepada satu set hasil yang akan mempengaruhi kejayaan mereka.

Pasar & Hype

Pemasaran adalah bahagian penting untuk perniagaan, tetapi ada petunjuk yang menggambarkan pasukan tertentu mungkin jauh lebih baik dalam pemasaran daripada benar-benar membina produk. Apabila anda melayari laman media sosial dan anda dihujani oleh kumpulan orang yang menggunakan syiling yang sama, ini adalah bendera merah. Ada sesuatu yang berlaku di sebalik tabir yang perlu disiasat.

15. Hype berlebihan

Projek yang terlalu banyak menjadi tempat biasa di ruang crypto. Walaupun begitu, kebanyakan projek adalah projek. Mereka bukan perniagaan. Dengan mensasarkan mereka yang tidak memahami teknologi atau terdedah untuk mempromosikan duit syiling secara membabi buta, syiling ini melambung tinggi tanpa banyak ditunjukkan. Apabila duit syiling mula berharga, hayati dengan teliti mengapa ia berlaku. Sekiranya ini kerana banjir gembar-gembur secara tiba-tiba, harapkan ketidakstabilan duit syiling itu di masa hadapan.

16. Ciri yang mengelirukan

Salah satu teknik hiping terburuk yang sering terjadi di pasaran ini adalah ketika pasukan memaparkan ciri yang sebenarnya tidak ada. Perlu diingatkan bahawa ini tidak sama dengan menyediakan peta jalan dengan visi. Ini mempromosikan koin dengan bahan penjenamaan, tuntutan, dan iklan melalui ciri yang mungkin tidak pernah ada.

17. Visi Besar

Apabila pasukan memberikan visi besar, yang akan mengubah setiap pasaran, mereka lebih baik mempunyai bukti yang besar. Mereka harus mempunyai butiran teknikal yang menggariskan bagaimana sebenarnya mereka akan mencapai sesuatu yang begitu luas. Tanpa butiran teknikal khusus ini, kemungkinan pasukan itu memasarkan impian bahawa mereka tidak tahu jika itu mungkin.

18. Aksi Publisiti

Terdapat beberapa pasukan yang tampaknya lebih fokus untuk mengumumkan perkongsian, fitur baru, kempen pemasaran, acara, dan banyak lagi, ketika tidak ada unsur di balik aksi ini. Pengumuman tanpa tujuan adalah seperti tanduk kabut kepada penunggang basikal. Kedengarannya mengagumkan, tetapi kebanyakan orang harus mengabaikan siaran ini.

19. Saiz Pasaran

Salah satu bendera merah yang diabaikan ketika menilai cryptocurrency adalah ukuran pasaran. Terdapat sejumlah syiling yang khusus di pasaran sasarannya. Walaupun meraih pasaran khusus bukan masalah, telah menjadi jelas bahawa banyak syiling bertindih dengan cara yang mana syiling yang lebih umum akan lebih disukai di masa depan. Bayangkan jika ada duit syiling untuk membeli roti. Ini mungkin kelihatan seperti pelaburan yang baik kerana saiz pasaran yang besar, sehingga anda memikirkan untuk menggunakan mata wang yang terpisah hanya untuk roti. Mengapa tidak mempunyai duit syiling yang lebih umum atau lebih baik lagi tetapi merupakan mata wang umum? Semakin umum tujuan duit syiling, selalunya lebih mudah untuk digunakan. Orang tidak mahu menukar antara ratusan duit syiling sepanjang hari setiap kali mereka ingin membeli roti, mendapatkan kopi, memuat turun video, bermain muzik, pergi ke cuci kereta, atau membeli-belah pakaian. Memiliki duit syiling yang berbeza untuk semua perkara tidak dapat dikekalkan.

Tujuan

Tujuan duit syiling dapat memberikan banyak gambaran tentang apakah duit syiling itu diciptakan untuk memenuhi keperluan atau hanya kerana pencipta ingin menjadi sebahagian daripada kegilaan. Terdapat banyak wang di ruang crypto, jadi ini pasti akan menarik pencipta yang tidak tahu apa yang hendak dibuat, tetapi ingin membina sesuatu untuk terlibat.

20. Keperluan

Pandangan pertama ini adalah mengenai duit syiling yang tidak perlu ada. Sekiranya blockchain tidak menyelesaikan masalah, maka tidak perlu menjadi duit syiling. Jangan tertipu oleh masalah berbelit-belit yang hanya dibuat sehingga duit syiling dapat berpura-pura menyelesaikan masalah. Ringkasnya, banyak perkara masih perlu dipusatkan. Sebilangan besar perkara tidak perlu bersifat peribadi.

21. Kerumitan

Dunia adalah tempat yang kompleks. Sekiranya duit syiling menjadikan dunia lebih kompleks daripada yang lebih kompleks, ini adalah tanda bahawa duit syiling tidak mempunyai tujuan yang kukuh. Masa depan cryptocurrency haruslah yang menyatukan pasaran dan bukannya membahagikannya.

22. Skim Ponzi

Sekiranya kedengarannya seperti skema Ponzi, ini adalah skema Ponzi. Tidak ada perkara seperti keuntungan yang dijamin, tidak ada wang percuma, semuanya berharga. Apabila pasukan memasarkan duit syiling mereka sebagai sesuatu yang hanya bernilai meningkat, jalankan secepat yang anda boleh. Perkara paling dekat dengan wang percuma dalam crypto adalah titisan udara dan garpu. Walaupun kelihatan bebas, ingat bahawa terdapat satu set risiko dan penipuan yang berasingan yang berkaitan dengan garpu.

Premis

Memahami cara ICO / IEO akan ditawarkan adalah aspek penting dalam memilih syiling yang akan dibeli.

23. Tanpa Cap Keras

Terdapat pengecualian yang jelas untuk peraturan ini, seperti Tether, tetapi sebagai peraturan umum, berhati-hatilah dengan duit syiling yang tidak mempunyai topi keras. Apabila pasukan dapat secara bebas mencetak duit syiling baru atau meningkatkan jumlah bekalan, duit syiling anda akan kehilangan nilai. Sebabnya cukup mudah. Tanpa mengetahui berapa banyak duit syiling yang boleh dicetak, tidak ada asas untuk menilai pertumbuhan masa depan. Pada bila-bila masa, bekalan sirkulasi dapat meningkat, mencairkan bahagian anda dan mencuri nilai dari pegangan anda. Pada dasarnya, pasukan itu memindahkan sebahagian daripada nilai yang anda pegang kepada diri mereka sendiri.

24. Pembahagian Dana

Umumnya tidak mustahil pasukan memberikan sejumlah token atau syiling dari ICO kepada mereka sendiri. Pada penghujung hari, duit syiling akan memakan masa bertahun-tahun pembangunan untuk mencapai misinya. Pada dasarnya, pembangunan tidak pernah berakhir. Selalu ada sesuatu yang baru untuk dibina. Apa yang tidak dapat diterima adalah apabila duit syiling mempunyai sebahagian besar daripada jumlah bekalan yang diperuntukkan kepada pasukan. Memperuntukkan 10% kepada pasukan adalah wajar. Memperuntukkan 40% -50% dari jumlah bekalan kepada pasukan sangat tidak masuk akal. Bayangkan jika Satoshi Nakamoto memperuntukkan 50% daripada jumlah bekalan bitcoin untuk dirinya sendiri. Bukan sahaja dia mempunyai nilai bersih tertinggi sekarang di planet ini, kemungkinan Bitcoin akan runtuh kerana tidak ada yang mahu memiliki aset yang hampir keseluruhannya dimiliki oleh satu orang atau satu kumpulan orang.

Kesimpulannya

Woah, selamat berjaya sampai akhir! Mudah-mudahan anda telah mempelajari sesuatu yang baru yang kini boleh anda gunakan untuk menilai token bendera merah dengan cepat.

Sekiranya anda ingin terus melihat lebih banyak kandungan hebat seperti ini, beritahu kami! Ikuti kami untuk artikel baru dan kongsi di platform media sosial kegemaran anda. Tinggalkan komen untuk memberitahu kami mana dari titik di atas yang anda anggap paling berguna atau jika ada sesuatu yang anda ingin kami gali lebih mendalam dalam artikel lain. Kami sentiasa mencari idea mengenai perkara yang paling berharga bagi anda, pembaca kami, supaya anda dapat memanfaatkan pelaburan anda dengan sebaik mungkin.

Sudah tentu, jika anda belum melakukannya, lihat artikel kami yang lain dalam siri ini untuk mendapatkan lebih banyak petua untuk menilai pelaburan kripto:

Pengimbangan Semula Portfolio untuk Cryptocurrency

Bot Perdagangan Cryptocurrency – Panduan Lengkap

Udang adalah aplikasi untuk membina dana indeks cryptocurrency tersuai, menyeimbangkan semula, dan mengurus pelbagai portfolio aset digital. Automasikan portfolio anda dengan menghubungkan ke mana-mana 16 pertukaran crypto yang kami sokong.

API Pertukaran Crypto Universal Shrimpy direka untuk pemaju. Menggabungkan dengan API gabungan kami memberi anda akses segera ke titik akhir yang seragam untuk perdagangan, pengumpulan data, pengurusan pengguna, dan banyak lagi di setiap pertukaran cryptocurrency utama.

Jangan lupa ikuti kami Twitter dan Facebook untuk maklumat terkini, dan ajukan sebarang pertanyaan kepada komuniti aktif kami yang luar biasa di Telegram & Tidak setuju.

Pasukan Udang

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me