Ethereum 2.0: Gambaran Keseluruhan Borang Baru ETH

Pada 1 Disember 2020, Ethereum 2.0 disiarkan. Hebat! Tetapi apa maksudnya? Apakah gen Ethereum 2.0? Di mana anda boleh mendapatkan beberapa token ETH 2.0? Adakah ia berbaloi? Dan bagaimana “Ethereum 1.0” masih ditayangkan? Bagaimana Ethereum 2.0 akan mempengaruhi harga Ethereum?

Ethereum2.0

Imej melalui Status

Ini hanyalah beberapa dari banyak persoalan yang ditanyakan orang sejak Ethereum 2.0 dilancarkan. Di sini di Biro Koin, kami telah memerhatikan persoalan ini. Walaupun anda akan mendapat beberapa jawapan di video terbaru kami mengenai Ethereum 2.0, yang lain memerlukan perhatian lebih.

Pada akhir artikel ini, anda akan mempunyai pemahaman yang baik mengenai Ethereum 2.0 dan juga mempunyai jawapan untuk setiap soalan yang mungkin anda ada mengenainya.

Apa itu Ethereum?

Sekiranya ini adalah soalan pertama yang terlintas di fikiran anda ketika anda melihat salah satu daripada banyak tajuk utama mengenai Ethereum 2.0, kami mengesyorkan anda membaca artikel mendalam kami mengenai Ethereum terlebih dahulu. Ringkasnya, Ethereum adalah cryptocurrency yang berfungsi sebagai platform di mana anda boleh membina aplikasi.

EthereumDapps

Beberapa aplikasi dibina di Ethereum.

Aplikasi yang dibina di Ethereum serupa dengan aplikasi yang anda dapati di komputer atau di internet. Perbezaannya ialah aplikasi yang dibina di Ethereum terdesentralisasi – ia tidak disimpan pada satu komputer atau pelayan.

Rantaian Block Ethereum

Gambaran keseluruhan teknikal blockchain Ethereum. Imej melalui Researchgate

Sebaliknya, aplikasi di Ethereum disimpan di beberapa komputer yang disambungkan ke komputernya rangkaian blockchain. Ini bermaksud bahawa hampir mustahil untuk aplikasi yang dibuat di Ethereum mengalami waktu henti. Ini juga menyukarkan pengatur untuk menyekat akses kepada mereka atau mematikannya.

EthereumERC-20

Skrip Ethereum yang diperlukan untuk membuat token ERC-20 sangat mudah. Imej melalui Sedang

Sebagai tambahan kepada aplikasi, Ethereum membolehkan anda membuat token digital dengan mudah. Daripada membuat cryptocurrency anda sendiri dari awal, anda boleh menggunakan semacam “templat” yang disediakan oleh Ethereum.

Templat ini dipanggil standard ERC-20, dan lebih dari 200 000 token berbeza telah dibuat di Ethereum setakat ini. Beberapa mempunyai kualiti yang sangat unik yang diprogramkan ke dalamnya (lihat Ampleforth).

Mengapa Ethereum Penting?

Terdapat sebab mengapa Ethereum adalah cryptocurrency kedua terbesar berdasarkan cap pasaran. Ia mengekalkan ekosistem aplikasi terbesar di ruang cryptocurrency, dan lebih daripada separuh daripada 100 cryptocurrency teratas dibina di blockchain Ethereum sebagai token ERC-20.

Ekosistem Ethereum

Sebilangan besar ekosistem Ethereum (tentu saja tidak termasuk 200 000 token). Imej melalui TheBlockCrypto

Yang paling penting, hampir keseluruhannya ruang kewangan yang terdesentralisasi dibina di Ethereum. Ruang DeFi terdiri daripada beberapa lusin aplikasi yang membolehkan anda melakukan perkara seperti berdagang, meminjamkan, dan meminjam token ERC-20 tanpa entiti terpusat seperti pertukaran cryptocurrency atau bank.

EthereumDeFi

DeFi telah menyaksikan pertumbuhan yang ketara pada tahun 2020.

Ternyata, memotong orang tengah cukup menguntungkan. Kadar faedah tahunan dalam protokol Ethereum DeFi boleh didapati di mana sahaja antara 3-10 000%+ (walaupun APY yang melampau jarang dan berumur pendek). Ini telah menarik hampir 15 bilion dolar cryptocurrency ke ruang DeFi, yang semakin meningkat dari hari ke hari.

EthereumGas

Imej melalui Ethgas

Token ETH digunakan untuk membayar yuran rangkaian Ethereum yang dikenali sebagai gas, dan ini diukur dalam unit yang disebut gwei. Apabila permintaan untuk token dan aplikasi meningkat, begitu juga permintaan untuk ETH. Inilah sebabnya mengapa ada yang percaya Ethereum suatu hari nanti dapat mengatasi Bitcoin untuk menjadi cryptocurrency terbesar.

Transaksi Ethereum

Jumlah urus niaga di rangkaian Ethereum terus meningkat sejak dilancarkan.

Hanya ada satu masalah: rangkaian Ethereum hanya dapat menangani sekitar 15 transaksi sesaat. Ini bermaksud bahawa bilangan orang yang menggunakan aplikasi Ethereum semakin meningkat tidak berterusan. Ethereum tidak dapat menskalakan, dan hanya menunggu masa sebelum terlalu banyak pengguna untuk disokong oleh rangkaian. Bayaran rangkaian yang tinggi di Ethereum sudah ada ada dalam berita untuk berbulan-bulan.

Di sinilah Ethereum 2.0 masuk.

Apa itu Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 adalah penyelesaian Ethereum untuk masalah penskalaannya. Telah diusahakan sejak Ethereum diciptakan pada tahun 2015 ketika ia dikenali dengan namanya Ketenangan. Anda boleh menganggap Ethereum 2.0 sebagai tahap evolusi Ethereum seterusnya sebagai platform cryptocurrency.

Bagaimana Ethereum 2.0 Berfungsi?

Ethereum 2.0 terdiri daripada blockchain baru yang dipanggil Rantai Beacon. Rantai Beacon menggunakan sesuatu yang disebut sharding untuk meningkatkan prestasi Ethereum. Ini pada dasarnya melibatkan membuat rantaian tambahan yang disebut pecahan yang melekat pada rantai utama (dalam kes ini, Rantai Beacon).

Rantai EthereumBeacon

Gambaran keseluruhan teknikal Rantai Beacon Ethereum 2.0. Imej melalui Sedang

Oleh kerana anda tidak lagi bergantung pada satu blockchain untuk memproses transaksi, anda boleh memperuntukkan aplikasi tertentu ke pecahan tertentu. Sebagai contoh, anda boleh mendapatkan peluru untuk semua dunia maya yang dibina di Ethereum seperti Decentraland, dan satu lagi pecahan yang khusus untuk protokol DeFi seperti yEarn.

Peta Semula Ethereum

Peta jalan untuk Ethereum 2.0 dan di mana kita berada.

Pelancaran Ethereum 2.0 dibahagikan menjadi pelbagai peringkat. Walaupun rangkaian Ethereum 2.0 secara teknikal disiarkan secara langsung pada 1 Disember, masih ada jalan yang panjang sebelum beroperasi sepenuhnya. Dengan kata lain, anda tidak akan melihat aplikasi atau protokol DeFi di Ethereum dalam masa terdekat.

Pelancaran penuh Ethereum 2.0 dijangka berlangsung sekitar 2-3 tahun (dari masa penulisan). Sehingga lengkap, Ethereum dan Ethereum 2.0 akan wujud selari. Ini akan memberi beberapa kesan menarik terhadap harga dan ekonomi cryptocurrency ETH. Perkara-perkara ini akan dibincangkan dengan lebih panjang kemudian dalam artikel.

Perbezaan Antara ETH 1.0 & ETH 2.0?

Terdapat dua perbezaan utama antara Ethereum dan Ethereum 2.0: kelajuan rangkaian, dan bagaimana cryptocurrency ETH ditambang. Walaupun Ethereum hanya dapat memproses 15 transaksi sesaat, Ethereum 2.0 secara teori dapat memproses sekitar 100 00 transaksi sesaat.

ProofOfWork

Imej melalui lejar.

Di Ethereum, ETH baru diberikan sebagai ganjaran kepada pelombong yang mendedikasikan kuasa pengkomputeran mereka (biasanya dalam bentuk peralatan perlombongan cryptocurrency khusus) untuk mengesahkan transaksi dengan menyelesaikan teka-teki kriptografi pada blockchain Ethereum. Ini dipanggil bukti perlombongan kerja dan ini adalah proses perlombongan yang sama yang digunakan dalam Bitcoin.

ProofOfStake

Imej melalui lejar

Daripada bukti kerja, Ethereum 2.0 menggunakan bukti kepentingan. Ini melibatkan meletakkan sejumlah besar ETH untuk bertindak sebagai simpul (menggunakan komputer biasa) yang mengesahkan transaksi pada blockchain Ethereum sebagai pertukaran untuk lebih banyak ETH. Perbezaannya ialah jika anda berada di luar talian terlalu lama atau cuba memanipulasi rangkaian, anda boleh kehilangan sebahagian atau bahkan semua ETH yang dipertaruhkan.

Soalan Lazim Staking Ethereum 2.0

Setelah bertahun-tahun menguji Ethereum 2.0, kontrak pemerolehan rasmi untuk Ethereum 2.0 dilancarkan pada 4 November 2020. Ini adalah “fasa pengumpulan” di mana minimum lebih dari 525 000 ETH perlu ditempatkan oleh lebih dari 16400 pengesahan unik untuk fasa seterusnya untuk dimulakan.

Pelancaran Ethereum

Penyertaan agak rendah pada permulaan fasa pelancaran Ethereum 2.0.

Fasa pengumpulan ini diperlukan untuk memastikan bahawa rangkaian sudah cukup terdesentralisasi sebelum dilancarkan. Ethereum pada awalnya sukar untuk mencapai ambang ini, tetapi jumlah minimum penyertaan dicapai tepat pada waktunya untuk pelancaran 1 Disember.

Ganjaran Staking Ethereum 2.0

Memperolehi ganjaran di Ethereum 2.0 bermula dari sekitar 22% hingga 5% setahun (dibayar dalam ETH) bergantung pada jumlah ETH yang dipertaruhkan di rangkaian.

EthereumStakingRewards

Pulangan tahunan semasa untuk mempertaruhkan Ethereum 2.0.

Seperti yang anda lihat, semakin banyak ETH yang bertumpu pada Ethereum 2.0, semakin rendah pulangan tahunannya. Jadual ganjaran ini bertujuan untuk mencapai keseimbangan antara memberi insentif kepada orang untuk mempertaruhkan dan melindungi cryptocurrency ETH daripada mengalami inflasi terlalu banyak.

Bagaimana saya mempertaruhkan Ethereum 2.0?

Anda boleh mempertaruhkan Ethereum 2.0 dengan salah satu daripada dua cara. Cara pertama adalah dengan menjalankan node validator anda sendiri yang memerlukan 32 ETH, sambungan internet yang kukuh, dan komputer yang cukup kuat. Anda boleh membaca semua butiran mengenai apa yang anda perlukan jika anda ingin menjalankan nod pengesahan di Ethereum 2.0 menjelang klik di sini.

EthereumStakingPools

Beberapa daripada banyak kumpulan untuk Ethereum 2.0

Cara kedua untuk mempertaruhkan Ethereum 2.0 adalah dengan sertai kolam renang. Pada masa penulisan, terdapat puluhan kumpulan taruhan untuk Ethereum 2.0. Sebilangan besar pertukaran utama juga telah menambahkan sokongan untuk mempertaruhkan Ethereum. Sekiranya anda menggunakan pertukaran seperti Binance, Coinbase, atau Kraken, anda boleh mempertaruhkan ETH anda di sana.

Tetapi sebelum anda melakukannya, terdapat beberapa cetakan halus yang harus anda ketahui.

Syarat Staking Ethereum 2.0

Terdapat beberapa perkara penting yang perlu anda perhatikan sebelum mempertaruhkan Ethereum 2.0. Yang pertama adalah buat masa ini, ia adalah perjalanan sehala. Dengan kata lain, setelah anda menyerahkan ETH anda ke rangkaian Ethereum 2.0, tidak ada jalan balik – anda tidak boleh mengubahnya kembali menjadi 1.0 ETH.

Keadaan Stake Ethereum

Kedua, jika anda memutuskan untuk menjalankan node validator anda sendiri di Ethereum 2.0, waktu henti yang anda alami (mis. Internet anda tergendala) boleh mengakibatkan anda kehilangan sebahagian ETH anda. Ini disebut pemotongan, dan bahkan boleh terjadi secara tidak sengaja jika ada kesalahan dalam rangkaian, dan anda tidak akan mendapat pampasan.

Penguncian Stere Ethereum

Ketiga, anda tidak akan dapat bergerak ETH yang dipertaruhkan sehingga fasa berikutnya Ethereum 2.0, yang akan berlaku dalam 1-2 tahun akan datang. Ini bermakna anda tidak akan dapat menarik diri, berdagang atau melakukan apa-apa dengan ETH yang dipertaruhkan itu. Ini adalah melainkan jika anda memutuskan untuk mempertaruhkan ETH anda di kolam yang menawarkan ETH 2.0.

Apa Itu Tokenized Ethereum 2.0?

Juga disebut sebagai ETH 2.0 atau Beacon Chain ETH, tokenized Ethereum 2.0 adalah ERC-20 pada blockchain Ethereum asli yang mewakili ETH yang telah dipertaruhkan pada rangkaian 2.0. Anda boleh menganggapnya sebagai penyelesaian pintar untuk tempoh penguncian 1-2 tahun untuk mempertaruhkan Ethereum 2.0.

UniswapDEX

Pertukaran desentralisasi Uniswap, salah satu aplikasi paling popular yang dibina di Ethereum.

ETH tokenized ini pada dasarnya adalah sejenis IOU – anda mempertaruhkan ETH anda di Ethereum 2.0 dalam kumpulan taruhan khas, dan aplikasi Ethereum khusus yang dibuat oleh penyedia kumpulan staking akan mencetak (membuat) versi ERC-20 dari ETH yang telah anda taruhkan di kolam 2.0. Anda boleh memperdagangkan Ethereum 2.0 token ini dengan bebas jika anda mahu (walaupun anda mungkin perlu menggunakan pertukaran yang terdesentralisasi seperti Tolak untuk melakukannya).

AaveaTokens

Oleh itu disebut “token yang mempunyai faedah” seperti aTokens dikeluarkan oleh Aave yang popular di ruang DeFi.

Perkara yang baik adalah bahawa Ethereum 2.0 yang diberi token ini akan memperoleh sebahagian daripada faedah yang diperoleh oleh ETH bertaruh anda dalam masa nyata! Juga, sesiapa sahaja yang mempunyai Ethereum 2.0 yang bertanda itu akan dapat menebus ETH yang dipertaruhkannya apabila dapat memindahkannya dalam 1-2 tahun akan datang.

Manfaat bagi pengendali kumpulan saham untuk menyediakan Ethereum 2.0 yang diberi token ini adalah bahawa ia mungkin akan menarik lebih banyak pemegang saham ke kolam mereka, meningkatkan ganjaran taruhan penyedia kolam. Manfaat untuk anda ialah anda masih mempunyai akses ke ETH yang dipertaruhkan.

Bagaimana Saya Mendapat Ethereum 2.0?

Walaupun anda sebenarnya tidak dapat membeli Ethereum 2.0, anda akan dapat memperoleh versi ETH yang diberi token berdasarkan pada Ethereum 2.0 (seperti yang dibincangkan dalam tajuk kecil sebelumnya).

TokenizedEthereum

Pengumuman Rocket Pool baru-baru ini mengenai pengembangan Ethereum 2.0 mereka.

Kolam Roket adalah sedang membangun teknologi untuk melakukan begitu sahaja dan menjangkakan akan menjadikan Ethereum 2.0 yang diiklankan menjadi kenyataan pada awal tahun 2021. Pertukaran cryptocurrency FTX juga sedang mempertimbangkan melancarkan token ETH bertingkat.

Sekiranya Saya Mempertaruhkan Ethereum 2.0?

Ini bergantung pada sama ada anda berada dalam jangka masa panjang atau tidak. Sekiranya anda hanya ingin mendapatkan wang cepat dari ETH anda, anda mungkin lebih baik tidak bertaruh. Kami berada di permulaan pasaran cryptocurrency yang lain larian lembu, dan anda mungkin akan kehilangan peluang penjualan yang baik sekiranya ETH anda terkunci di rangkaian Ethereum 2.0.

BitcoinStockToFlow

Model saham untuk aliran Bitcoin dikatakan mempengaruhi trend pasaran cryptocurrency. Imej melalui Lookintobitcoin

Walau bagaimanapun, jika menjadi mustahil untuk menandakan ETH yang dipertaruhkan pada Ethereum 2.0, ini akan membolehkan anda menjual ETH yang dipertaruhkan dengan proksi apabila harganya tepat. Jelas jika anda berada di dalamnya untuk jangka masa panjang, persoalan mengenai pertaruhan atau tidak semestinya tidak perlu dipertimbangkan. Perhatikan bahawa ini bukan nasihat kewangan, dan keputusan untuk dipertaruhkan akhirnya menjadi keputusan anda.

Sekiranya ada pertanyaan mengenai pengambilan Ethereum 2.0 tidak dijawab di sini, periksa Pad Pelancaran Ethereum.

Adakah Ethereum 2.0 akan mempengaruhi harga Ethereum?

Jawapan ringkasnya adalah ya. Betapa tepatnya Ethereum 2.0 akan mempengaruhi harga Ethereum namun sesuatu yang sedikit lebih rumit. Berikut adalah beberapa senario yang perlu dipertimbangkan. Kemungkinan kita akan melihat beberapa kombinasi semua ini dalam masa terdekat.

Senario 1: Penawaran ETH Berkurang Meningkatkan Harga ETH

Seperti yang telah anda baca, sebarang ETH yang bertumpu pada Ethereum 2.0 akan dikunci selama 1-2 tahun. Ini bermaksud bahawa setiap ETH yang dipertaruhkan secara efektif tidak beredar. Ini akan memberi kesan positif pada harga Ethereum, kerana dengan menganggap permintaan tetap sama, penawaran yang terhad bermaksud kenaikan harga.

Pelancaran Ethereum

Penyertaan agak rendah pada permulaan fasa pelancaran Ethereum 2.0.

Pada masa penulisan, lebih daripada 1 juta ETH sedang dipertaruhkan pada rangkaian Ethereum 2.0. Ini sedikit kurang daripada 1% daripada jumlah penawaran Ethereum. Walaupun ini mungkin tidak memberi kesan yang sangat terhad terhadap penawaran, ia pasti akan berlaku sekiranya jumlah ETH yang dipertaruhkan meningkat, 10-20% daripada jumlah penawaran ETH.

Senario 2: Tokenized Ethereum 2.0 Menuju Pertumbuhan Harga yang Tidak Berkekalan

Segala-galanya menjadi lebih rumit apabila anda memasukkan Ethereum 2.0 yang bertanda ke dalam campuran. Memiliki ETH versi token yang memperoleh minat dan dapat diperdagangkan secara bebas akan sangat berharga, terutama bagi mereka yang menggunakan aplikasi DeFi.

TokenizedETH

Banyak yang berspekulasi bahawa Ethereum 2.0 yang diberi token akan mendapat permintaan yang sangat tinggi jika dilepaskan.

Permintaan untuk Ethereum 2.0 yang diberi tanda akan sangat tinggi dan bahkan boleh sangat tinggi sehingga Ethereum 2.0 yang diberi token bernilai lebih tinggi daripada Ethereum. Ketidakseimbangan harga ini mungkin bersifat sementara kerana akan mendorong orang untuk mempertaruhkan ETH mereka untuk membuat Ethereum 2.0 yang dapat mereka jual dengan harga premium.

Di sinilah keadaan menjadi tidak kemas, kerana jika permintaan untuk Ethereum 2.0 yang ditandakan menjadi terlalu tinggi, akhirnya dapat menyebabkan keruntuhan jaringan Ethereum dan harga ETH.

Kitaran Ganas

Harga yang lebih tinggi yang membawa kepada permintaan yang lebih tinggi yang membawa kepada harga yang lebih tinggi adalah kitaran yang jahat. Imej melalui Masa kewangan

A permintaan tinggi untuk Ethereum 2.0 yang diberi tanda memotivasi orang untuk mempertaruhkan lebih banyak ETH di rangkaian Ethereum 2.0. Ini mengurangkan bekalan ETH yang beredar, menjadikan ETH lebih berharga. Ini menjadikan Ethereum 2.0 token lebih berharga, membawa kepada permintaan yang lebih tinggi dan akibatnya lebih banyak.

Ringkasnya, Ethereum 2.0 yang diberi token boleh mengambil harga ETH lebih tinggi daripada sebelumnya, tetapi ia dapat melakukannya dengan cara yang tidak berkelanjutan dan bahkan boleh merosakkan rangkaian.

DeFiUsers

Terdapat hanya sekitar 200 000 pengguna DeFi. Imej melalui Sedang

Syukurlah, mungkin tidak akan ada permintaan yang mencukupi untuk Ethereum 2.0 yang bertanda untuk ini berlaku, hanya kerana ada tidak cukup orang yang memahami DeFi.

Senario 3: Harga ETH Hancur Sementara Selepas Ethereum 2.0 Boleh Diniagakan

Semasa anda membaca ini, terdapat puluhan ribu pengesah pada Ethereum 2.0 yang memperoleh minat dalam ETH. Mereka belum dapat menjual ETH yang mereka perolehi…. Apabila mereka dapat melakukannya, sangat tidak mungkin mereka melakukannya terus duduk pada ETH itu.

Penjualan BitcoinMiners

Pelombong cenderung menjual crypto mereka lebih awal daripada yang kita lakukan.

Anda lihat, banyak pengesahan pada Ethereum 2.0 adalah atau dulu Pelombong Ethereum. Mereka berada di sana untuk memperoleh keuntungan, dan mereka secara teratur menjual setiap ETH yang mereka peroleh sebagai cara untuk memperoleh keuntungan itu. Setelah dua tahun tidak mendapat keuntungan, mereka akan gatal menjual paling banyak jika tidak semua ETH yang mereka kumpulkan.

SolanaTokenEmission

Jadual pelepasan token seperti ini untuk token SOL Solana boleh memberi kesan negatif terhadap harga. Imej melalui Binance

Ekonomi asas menyatakan bahawa bekalan ETH yang besar sekali gus boleh merosot harganya. Walau bagaimanapun, ini mungkin bersifat sementara, dan pembangun di Ethereum juga boleh memberi mandat semacam tempoh penyejukan di mana validator ini tidak akan dapat bergerak lebih banyak daripada jumlah ETH pada satu masa.

Senario 4: Ethereum 2.0 Gagal Dan Kerosakan Harga ETH

Ini mungkin senario yang paling tidak mungkin, tetapi yang pasti perlu diingat. Sekiranya berlaku sesuatu yang tidak betul dengan Ethereum 2.0, itu boleh memberi kesan buruk pada harga ETH. Buat masa ini, Ethereum pada dasarnya tidak mempunyai persaingan – sejauh ini mereka adalah cryptocurrency terbesar dalam genre mereka.

Pesaing Ethereum

Sebilangan pesaing Ethereum. Imej melalui Sedang

Yang mengatakan, ada persaingan secara teknikal, iaitu dari projek seperti Polkadot dan Cardano yang kedua-duanya dicipta oleh bekas pengasas Ethereum Sekiranya ada yang tidak kena dengan Ethereum 2.0 atau semasa peralihan dari Ethereum ke Ethereum 2.0, kepercayaan pada rangkaian akan berubah dengan cepat seiring dengan wang yang dilaburkan di dalamnya.

Ini menimbulkan persoalan, jika Ethereum begitu lambat, bagaimana ia akan bertahan sehingga Ethereum 2.0 selesai?

Apa Yang Akan Berlaku Di Ethereum?

Ethereum tidak akan ke mana-mana untuk beberapa tahun akan datang. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh rancangan oleh Vitalik Buterin dan pembangun Ethereum lain untuk melaksanakan penyelesaian penskalaan lapisan-2 ke rangkaian. Mereka percaya bahawa ini akan membolehkan Ethereum terus berdaya saing berbanding cryptocurrency serupa yang lain sehingga Ethereum 2.0 selesai.

Penskalaan Ethereum

Garis masa untuk penskalaan Ethereum seperti yang digariskan oleh Vitalik Buterin.

Sebilangan besar penyelesaian penskalaan lapisan-2 pada dasarnya melibatkan memproses beberapa bahagian transaksi pada blockchain yang berasingan dan kemudian merekodkannya pada blockchain Ethereum dalam satu kumpulan sebagai satu transaksi. Jenis penyelesaian penskalaan ini disebut sebagai rollup, zkrollups, atau zksnarks.

Lapisan Ethereum2

Gambaran keseluruhan beberapa penyelesaian penskalaan untuk Ethereum. Imej melalui Twitter

Penyelesaian skala Layer-2 akan meningkatkan urus niaga Ethereum sesaat dari 15 ke mana saja antara 1-4000. Sekiranya anda ingin tahu bagaimana ini dapat dicapai atau ingin mengetahui mengenai beberapa projek lapisan 2, lihatlah Rangkaian OMG dan Pengulangan.

Setelah Ethereum 2.0 selesai, semua yang dibina di Ethereum mesti dipindahkan ke Ethereum 2.0. Proses ini mungkin akan dimulakan lama sebelum Ethereum 2.0 dibuka untuk perniagaan dan mungkin akan menjadi saat atau saat rehat untuk projek ini.

Sekiranya penghijrahan ini terlalu bergelora atau jika ada masalah penting dengan rangkaian 2.0, Ethereum berpotensi kehilangan sebagian atau seluruh landasan pesaingnya. Sekiranya semuanya berjalan lancar, Ethereum mungkin saja mengatasi Bitcoin sebagai cryptocurrency terbesar mengikut had pasaran.

Imej Pilihan melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me