Ethereum Classic Mining: Panduan Pemula Langkah-demi-Langkah

Dalam catatan ini, kami akan memberikan semua yang anda perlu ketahui mengenai perlombongan Ethereum Classic sebagai pemula.

Walaupun Ethereum Classic (ETC) dianggap sebagai duit syiling yang agak mudah untuk dilombong, terdapat beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum anda memulakan pencucian beberapa ETC.

Ini termasuk faktor-faktor seperti jenis perkakasan yang anda beli ke perisian perlombongan yang anda pasang dan konfigurasi perisian tersebut. Terdapat banyak pengoptimuman yang dapat dilakukan untuk meningkatkan pulangan perlombongan anda.

Dengan itu, mari kita masuk ke panduan langkah demi langkah kami untuk perlombongan klasik Ethereum.

Gambaran Keseluruhan Klasik Ethereum

Bagi mereka yang tidak tahu, Ethereum classic sebenarnya adalah blockchain Ethereum yang asli. Blockchain Etheruem semasa sebenarnya adalah garpu Ethereum klasik.

Kami telah membincangkannya secara meluas dalam catatan kami mengenai Etheruem classic vs Ethereum tetapi perpecahan hanya berlaku dalam perselisihan dalam komuniti Ethereum. Pada bulan Jun 2015, peristiwa terkenal yang disebut hack DAO berlaku. Ini adalah ketika penggodam dapat memanfaatkan kod projek untuk menyedot jutaan ETH.

Terdapat sebilangan pemaju yang memilih keras memalsukan kod (Ethereum devs sekarang) tetapi ada yang melihat ini sebagai pelanggaran pedoman “code is law”. Oleh itu, pemaju Ethereum menggunakan kod untuk menyelamatkan pengguna yang mencuri ETH mereka dalam peretasan.

Pembangun klasik Ethereum tidak setuju dan terus menjalankan blockchain Etheruem yang ada. Inilah klasik Ethereum yang kita ada sekarang.

Bolehkah Kami Melombong Ethereum Classic?

Sama seperti Ethereum adalah cryptocurrency Proof-of-Work, begitu juga Ethereum Classic adalah cryptocurrency Proof-of-Work. Ini bermaksud ia dapat dilombong, dan berita baiknya adalah bahawa kesukaran rangkaian untuk Ethereum Classic jauh lebih rendah daripada untuk Ethereum, menjadikannya lebih sesuai untuk pelombong yang menggunakan GPU dan bukannya rig ASIC.

Salah satu tempat terbaik yang boleh anda lihat untuk mendapatkan idea mengenai keuntungan perlombongan pelbagai syiling adalah whattomine. Ethereum klasik sering muncul sebagai salah satu duit syiling yang paling menguntungkan untuk dilombong. Berikut adalah tangkapan skrin dari kalkulator perlombongan ETC.

Keuntungan ETC dari Apa yang Perlu Ditambang

Keuntungan Ethereum Classic di WhattoMine

Seperti yang anda lihat, hashrate yang diperlukan untuk mencapai impak untuk perlombongan anda hanya 56 Mh / s pada masa ini. Ini hampir separuh daripada kekuatan hash yang diperlukan untuk mematahkan Ethereum. Memandangkan kedua-duanya dilombong dengan algoritma perlombongan Etash, ini adalah tidak perlu di mana anda akan menghidupkan kuasa pencucian anda di.

Apa yang Diperlukan untuk Menambang Ethereum Classic

Mining Ethereum Classic serupa dengan duit syiling Proof-of-Work yang lain dan anda memerlukan perkakasan dan perisian yang hampir sama. Sebagai permulaan, anda memerlukan dompet yang mampu menyimpan Ethereum Classic. Walaupun terdapat banyak dompet untuk memegang Ethereum, ada lebih sedikit yang dapat memegang Ethereum Classic, jadi pastikan kepunyaan anda adalah dompet ETC, bukan dompet ETH. Untuk tujuan tutorial ini, saya akan menggunakan dompet Exodus, tetapi anda juga boleh menggunakan Coinomi atau salah satu dompet perkakasan, antara pilihan lain.

Sudah tentu anda memerlukan perkakasan untuk perlombongan, dan pilihan yang lebih baik adalah kad grafik Nvidia yang lebih tinggi seperti 1080 dan 1080i. Anda juga boleh melombong menggunakan GPU AMD, tetapi didapati kurang berkuasa untuk perlombongan Ethereum Classic. Satu syarat lagi ialah minimum RAM 4GB, sama ada RAM video khusus atau RAM sistem. Sekiranya anda cenderung secara teknikal, persediaan terbaik adalah penyediaan yang merangkumi beberapa GPU, sebanyak 6 dapat digabungkan menjadi satu rig perlombongan.

GPU Kad Perlombongan ETC

Kad GPU Nvidia dan AMD yang digunakan dalam Perlombongan ETC

Anda juga memerlukan perisian perlombongan, dan terdapat beberapa pilihan. Yang paling popular, dan yang akan saya gunakan untuk tutorial ini adalah Claymore Dual Ethereum pelombong tersedia dari forum Bitcointalk. Pelombong ini boleh digunakan dengan Nvidia dan AMD GPU dan mempunyai versi untuk Windows dan Linux. Ia juga menyokong dual mining, jadi apabila anda menjadi lebih berpengalaman, anda boleh menggunakan Ethereum Classic dan Siacoin atau Decred antara lain.

Pilihan lain adalah Etminer, yang boleh dimuat turun dari Github dan juga menyokong kad AMD dan Nvidia, serta Windows dan Linux.

Mereka yang memutuskan bahawa mereka tidak mahu diganggu dengan semua aspek teknikal perlombongan boleh mempertimbangkan untuk menggunakan MinerGate, yang menyediakan antara muka pengguna grafik dan tidak mempunyai syarat persediaan selain memuat turun aplikasi dan memberitahu MinerGate tahu alamat ETC untuk menghantar duit syiling. Ini adalah penyelesaian termudah, tetapi juga memberikan pulangan terendah.

Satu pertimbangan terakhir adalah sama ada anda akan pergi ke tambang solo atau jika anda ingin menyertai kolam perlombongan. Anda akan melepaskan sebahagian kecil daripada keuntungan perlombongan anda (umumnya sekitar 1% untuk kebanyakan kolam perlombongan), tetapi dengan menggabungkan kekuatan hash anda dengan pelombong lain, anda dapat memperoleh pembayaran lebih kerap. Dua kolam perlombongan Ethereum Classic yang popular adalah Nanopool dan Ethermine

Sekarang, mari masuk ke petunjuk langkah demi langkah untuk melombong Ethereum Classic.

Melombong Ethereum Classic dengan Cara Mudah

Saya akan menggunakan Nanopool sebagai kolam perlombongan Ethereum Classic saya, kerana mereka menjadikannya sangat mudah untuk dimulakan dengan membuat aplikasi permulaan pantas yang menjadikannya mudah untuk memuat turun dan menyiapkan perisian perlombongan.

Plus Nanopool adalah salah satu kumpulan perlombongan yang paling popular, dengan pelayan global dan sejarah yang cukup yang saya tahu mereka boleh dipercayai. Ada Bayaran kolam perlombongan 1%, tetapi itu cukup standard ketika menggunakan kolam perlombongan.

Kepala pertama menuju ke Nanopool.org dan klik butang Mula Pantas di bawah Ethereum Classic.

Nanopool Pemilihan Klasik Ethereum

Memilih Apa yang Perlu Dilombong di Nanopool

Anda akan diberikan satu set lima arahan mudah. Yang pertama memerintahkan anda untuk memilih Nvidia atau AMD untuk GPU anda. Apabila anda mengklik butang yang sesuai, anda akan membawa anda ke GitHub untuk memuat turun perisian perlombongan. Anda akan memuat turunnya sebagai arkib .zip dan kemudian mengekstrak arkib ke folder di komputer anda.

Perhatikan bahawa pilihan Nvidia membawa anda ke perisian FinMiner, sementara pilihan AMD membawa anda ke pelombong Claymore Dual Ethereum, yang sebenarnya boleh digunakan untuk kedua-dua kad AMD dan Nvidia, dan telah menjadi pilihan pilihan untuk pelombong Ethereum Classic.

Kami akan melihat perlombongan dengan Finminer dan Claymore walaupun yang terakhir lebih disukai.

Menggunakan Claymore Miner

Sebaik sahaja anda memuat turun fail Claymore dan mengeluarkannya, anda perlu menghasilkan fail konfigurasi untuk menjalankannya. Terdapat sebilangan besar alat dalam talian yang akan membantu anda melakukan ini walaupun dengan senang, Nanopool juga mempunyai satu.

Anda kini boleh kembali ke menu Mula Pantas Nanopool dan klik butang di bawah langkah 3 untuk menghasilkan fail konfigurasi anda. Ini adalah fail yang memulakan pelombong dan menentukan pelbagai parameter seperti pelayan yang akan disambungkan, dan alamat Ethereum Classic untuk menghantar penghasilan, dan alamat untuk menghantar penghasilan sekunder (Siacoin atau PascalCoin).

Ethereum Classic Claymore Config

Konfigurasi Ethereum Classic Claymore

Perhatikan bahawa medan dompet sekunder adalah wajib, jadi anda perlu memilih SiaCoin atau PascalCoin dan menghasilkan alamat dompet. Ini mungkin bermaksud anda perlu memuat turun dan memasang dompet SiaCoin atau PascalCoin.

Klik “Menjana“.

Sebaik sahaja anda mengklik butang Buat fail .zip yang lain akan dibuat. Anda perlu memuat turun fail .zip ini dan kemudian ekstrak kandungannya (dpools.txt, epools.txt dan start.bat) ke folder yang sama di mana anda mengekstrak pelombong pada langkah pertama. Anda akan ditanya sama ada anda mahu menimpa fail dengan nama yang sama, klik ya.

Meletakkan Fail Konfigurasi Claymore

Letakkan Claymore Config Files dalam folder Folder

Sekarang untuk melombong beberapa syiling!

Pergi ke folder di mana anda mengekstrak semuanya dan klik dua kali fail ‘start.bat’.

Claymore Miner Berlari di Latar Belakang

Claymore miner hashing untuk ETC di Command line. Imej Sumber

Pelombong akan melalui beberapa langkah untuk mengesahkan parameter dan kemudian akan melancarkan perisian perlombongan. Sekiranya semuanya berfungsi dengan baik, anda akan melihat perisian mula mencari bahagian.

Menggunakan FinMiner

Sekiranya anda memilih untuk menggunakan FinMiner dengan mengklik pilihan Nvidia, anda perlu membuat beberapa perubahan tambahan.

Sama seperti Claymore, anda mesti memuat turun fail .zip dari Repositori Github untuk FinMiner. Setelah anda memuat turun fail dan mengekstraknya maka anda perlu mengkonfigurasi pelombong untuk dijalankan.

Kemudian buka config.ini fail dengan Notepad atau yang serupa dan masukkan yang berikut di bawah baris “Alamat untuk mengirim dana ke”, menggantikan baris “dompet =”:

dompet = YOUR_ETH_ADDRESS

algoritma = Ethash

duit syiling = ETH

rigName = PEKERJA ANDA

e-mel = YOUR_EMAIL

pool1 = eth-eu1.nanopool.org:9999

pool2 = eth-eu2.nanopool.org:9999

pool3 = eth-us-east1.nanopool.org:9999

pool4 = eth-us-west1.nanopool.org:9999

pool5 = eth-asia1.nanopool.org:9999

Perhatikan bahawa anda mesti mengganti _ETH_ADDRESS ANDA dengan alamat dompet Ethereum Classic anda yang sebenar, dan anda boleh menggantikannya WORKER ANDA dan EMEL ANDA dengan nilai sebenar, tetapi tidak semestinya diperlukan. Simpan dan tutup fail.

Sekarang yang anda perlukan hanyalah menjalankan fail Finminer.exe dan ia akan dilancarkan di baris arahan dan memulakan perlombongan seperti dengan contoh tanah liat di atas.

Kesimpulannya

Dengan alat konfigurasi Nanopool, perlombongan Ethereum Classic adalah tugas mudah yang tidak memerlukan lebih dari 20 minit untuk disiapkan dan dijalankan, walaupun ini adalah kali pertama anda menambang cryptocurrency. Dan jika terlalu lama, terus ke MinerGate, di mana anda boleh memuat turun klien GUO dan melakukan perlombongan dalam 5 minit atau kurang, bergantung pada kelajuan sambungan internet anda.

Perkara hebat lain mengenai perlombongan Ethereum Classic adalah kuasa hash yang diperlukan untuk menguntungkan masih cukup rendah kerana kesukaran rangkaian duit syiling masih rendah. Komputer permainan yang kuat hampir pasti akan menjadi keuntungan ETC perlombongan pada harga semasa.

Dan untuk menjadikan segalanya lebih manis, anda juga boleh menggunakan SiaCoin atau PascalCoin untuk melombong semasa anda melombong Ethereum Classic, mendapat lebih banyak keuntungan. Walaupun anda tidak akan kaya dengan duit syiling ini kerana anda akan menggunakan CPU anda, masih terdapat sedikit aising pada kek.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me