Fetch.AI Review: Ekonomi Mesin Autonomi berasaskan AI

Fetch.ai (FET) adalah projek kecerdasan buatan berasaskan blockchain yang kini dalam peringkat menyelesaikan penjualan orang ramai ICO.

Lebih khusus lagi, Fetch berusaha mengautomasikan sejumlah pasaran yang berbeza yang kini hanya beroperasi dengan kerja manual yang besar. Mereka juga telah mengumpulkan banyak minat akhir-akhir ini kerana mereka hanyalah projek kedua untuk menyelesaikan kenaikan ICO mereka di Binance Exchange Launchpad.

Namun, adakah gembar-gembur itu dibenarkan dan sekiranya anda mempertimbangkannya?

Dalam tinjauan Fetch (FET) ini, kami akan memberikan semua yang anda perlu ketahui mengenai projek ini dengan melihat lebih mendalam mengenai teknologi, ahli pasukan dan peta jalan mereka. Kami juga akan menganalisis potensi penggunaan jangka panjang token FET.

Apa itu Fetch.ai?

Ambil.AI mempunyai visi dunia di mana aktiviti ekonomi dapat berlaku tanpa campur tangan aktiviti manusia. Mereka membangun rangkaian yang terdesentralisasi yang terdiri daripada pelbagai ejen autonomi yang dapat mewakili diri mereka, individu lain, atau peranti dan perkhidmatan.

Apa itu Fetch.ai

Gambaran keseluruhan ekosistem Fetch.ai

Ejen ini belajar dan berkembang melalui algoritma kecerdasan buatan dan dapat bekerja secara bebas atau dengan agen lain untuk memberikan penyelesaian kepada masalah yang kompleks.

Ini adalah sistem tanpa izin, dan pasukan Fetch.AI merancang untuk membolehkan rangkaian pembelajaran kendiri untuk menyelesaikan berjuta-juta transaksi sesaat, yang akan memungkinkan untuk penggunaan global dan pelbagai kes penggunaan.

Teknologi Pengambilan

Teknologi Fetch.AI terdiri daripada tiga bahagian utama: Ejen Ekonomi Autonomi (AEA), Kerangka Ekonomi Terbuka (OEF) dan Fetch Smart Ledger. Semua ini disokong oleh model konsensus Bukti Kerja Berguna, dan pembelajaran mesin kecerdasan buatan yang digunakan oleh blockchain Fetch.

Ejen Ekonomi Autonomi telah diwujudkan sebagai warganegara digital. Mereka diaktifkan sepenuhnya untuk bertindak bagi pihak individu, organisasi dan peranti. AEA telah dipasangkan ke sumber data dan sistem perkakasan, yang memungkinkan mereka menavigasi ekosistem Ambil dan mengekstrak nilai dari sifat ramalan dan fungsi penemuan data.

Ini membolehkan AEA menggunakan data terperinci dan model ramalan untuk menghasilkan penyelesaian terbaik untuk masalah dunia nyata. Mereka juga dapat belajar dari kesalahan yang mereka lakukan, yang meningkatkan prestasi mereka dari masa ke masa.

Open Economic Framework adalah simulasi adaptif yang berfungsi untuk menyediakan AEA dengan sambungan dan kapasiti interaksi maksimum. OEF menyimpan maklumat dan menggunakan kecerdasan buatan untuk mengoptimumkan penggunaan maklumat tersebut untuk ramalan dan untuk menyokong AEA. AEA dapat mengumpulkan maklumat dari OEF dan pengendali simpul akan menerima ganjaran token kerana memberikan maklumat dan perkhidmatan yang boleh dipercayai dan konsisten.

Teknologi Fetch.ai

Lapisan Utama di sebalik Teknologi Fetch.ai. Sumber: Kertas putih

Fetch Smart Ledgers adalah struktur rangkaian unik yang menggabungkan blockchain dengan elemen teknologi acyclic graph (DAG) yang diarahkan. Pengambilan mengumpulkan urus niaga dalam skema pemisahan dan memprosesnya secara berantai. Tidak seperti urus niaga tradisional di Fetch dapat ditugaskan ke beberapa jalur transaksi pada masa yang sama.

Kapasiti peralihan sistem Ambil meningkat dari masa ke masa melalui rantai forking. Apabila garpu berlaku setiap lorong lama disebut oleh dua lorong baru, dan urus niaga pertama lorong baru ini akan merujuk kembali ke transaksi terakhir di lorong lama. Ini membolehkan blockchain Fetch untuk mengesan asal rantai barunya.

Model Konsensus Ambil

Fetch Smart Ledgers adalah monitor dalam sistem yang menyokong, menilai dan mengesan interaksi antara AEA. Untuk melakukan Fetch ini menggunakan keunikan Bukti Kerja Berguna (uPoW) protokol permuafakatan.

Pasukan di Fetch percaya bahawa mekanisme konsensus ini mempunyai beberapa kelebihan berbanding mekanisme PoW tradisional. Dalam simpul PoW tradisional mesti memuat turun setiap blok dan menambahkannya ke rantai secara berurutan. Ini sangat memerlukan masa dan tenaga. Sistem PoW juga boleh menyebabkan pemusatan penambang.

Sistem DAG akan menganggap apa-apa transaksi yang sah setelah disahkan oleh dua nod, membiarkan sumber komputer bebas untuk melatih AI. Dalam node uPoW dengan kuasa yang lebih rendah tetap dapat memperoleh ganjaran dengan mengesahkan transaksi bernilai rendah. Ini adalah sistem yang lebih efisien yang menimbang dengan baik dan mendorong nod untuk lebih tersebar.

Pembelajaran Mesin dan Kecerdasan Buatan

Pengambilan merangkumi pembelajaran mesin dan kecerdasan buatan dalam ketiga-tiga lapisan protokolnya. Mereka digunakan untuk memberikan maklumat kepercayaan dalam empat lapisan yang berbeza:

  • Percayalah betapa normalnya transaksi yang diberikan
  • Percayalah pada maklumat yang diterima dari nod lain di rangkaian
  • Kepercayaan kepada pihak yang terlibat berdasarkan sejarah mereka
  • Kecerdasan pasaran dan data yang berkembang

Kaedah pembelajaran mendalam digunakan untuk melaksanakan setiap lapisan di atas. Fetch menggunakan proses perlombongan, memori jangka pendek, dan rangkaian saraf berulang. Penggunaan kaedah pembelajaran mendalam pemprosesan bahasa semula jadi ini membolehkan Fetch meramalkan keaslian masa depan dengan menilai tingkah laku AEA masa lalu dalam sistem.

Pasukan Fetch.AI

Pasukan Fetch.AI diketuai oleh tiga pengasas bersama dan empat ketua bahagian tambahan mereka. Humayun Sheikh memimpin sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Fetch.ai dan dia mempunyai sejarah panjang dengan kecerdasan buatan, pernah menjadi pelabur awal di syarikat AI DeepMind yang kemudiannya diambil alih oleh Google. Pengalaman keusahawanannya yang lalu merangkumi itzMe permulaan kecerdasan buatan dan syarikat drone uVue.

Ahli Pasukan Fetch.ai

Sebilangan ahli pasukan Fetch.ai

CTO di Fetch.AI adalah Toby Simpson, yang datang ke syarikat dengan pengalaman lebih dari satu dekad dalam peranan CTO di syarikat teknologi lain. Dia juga terlibat di DeepMind, bertugas sebagai Ketua Reka Bentuk Perisian.

Pengasas dan Ketua Pegawai Sains Fetch.AI yang ketiga adalah Thomas Hain. Beliau memiliki PhD dari University of Cambridge dan merupakan pakar dalam Pembelajaran Mesin. Selain peranannya di Fetch.AI, dia juga memegang jawatan sebagai profesor di Sheffield University.

Selain pengasas bersama, pasukan kepimpinan juga dianggotai oleh Jonathan Ward (Ketua Penyelidikan), Troels F. Rønnow (Ketua Kejuruteraan Perisian), Maria Minaricova (Ketua Pembangunan Perniagaan) dan Arthur Meadows (Ketua Perhubungan Pelabur) . Selebihnya pasukan Fetch.AI terdiri daripada 10 pembangun, 11 penyelidik, dan 5 kakitangan pentadbir.

Komuniti Fetch.AI

Pasukan Fetch paling menumpukan pada aspek teknikal projek dan membolehkan komuniti mereka berkembang secara organik. Ini telah menyebabkan komuniti penyokong yang lebih kecil, tetapi lebih bersemangat. Dengan penjualan token yang akan datang di Binance, diharapkan komuniti sosial di sekitar Fetch dapat mengalami pertumbuhan yang pesat.

Kumpulan sosial terbesar sejauh ini adalah kumpulan pengguna Telegram, yang kini melebihi 10,000 pengguna. Jika tidak, Fetch melihat penglibatan yang boleh diabaikan di platform sosial. Mereka Akaun Twitter hanya mempunyai 3,850 pengikut, Facebook dan Medium hanya mempunyai 56 pengikut, walaupun mereka lebih ramai aktif di Medium baru-baru ini.

The Saluran YouTube mempunyai 477 pelanggan dengan 27 video yang disiarkan sepanjang tahun lalu. Reddit, yang biasanya merupakan saluran media sosial yang sangat penting untuk projek blockchain, hanya mempunyai 67 pembaca dan hampir semua aktivitinya telah berlaku dalam 7 hari terakhir, mungkin kerana gembar-gembur di sekitar bangunan ICO.

Pembangunan dan Hala Tuju

Memandangkan jumlah pengawasan yang sedang dilakukan oleh ICO, sangat penting pasukan mempunyai peta jalan yang jelas dengan matlamat dan aktiviti pembangunan.

Salah satu tempat terbaik untuk mendapatkan idea tentang berapa banyak kerja yang dilakukan pada projek adalah dengan memeriksa repositori GitHub mereka. Ini memberikan petunjuk langsung mengenai jumlah kod yang didorong dan oleh itu kerja pembangunan.

The Ambil.ai GitHub mempunyai empat repositori awam yang cukup jarang dari segi komitmen terbaru mereka. Walau bagaimanapun, menurut Binance ini laporan penyelidikan, jumlah kerja yang dilakukan di repos peribadi mereka jauh melebihi ini. Sebagai contoh, di bawah ini terdapat empat repositori peribadi paling aktif:

Fetch.ai GitHub Komited

GitHub Berkomitmen untuk Repos peribadi. Sumber: Penyelidikan Binance

Sesungguhnya, jika anda melihat laman web mereka, anda dapat melihat bahawa mereka mengaku telah mendorong 100k baris kod C ++. Ini memang cukup mengagumkan untuk projek yang hanya melengkapkan ICO awamnya. Sebagai perbandingan, terdapat banyak projek yang menyelesaikan ICO tahun lalu dan masih mempunyai GitHub yang jarang dengan hampir tidak ada aktiviti kod.

Dari segi apa yang dapat kita harapkan dari projek pada tahun 2019, mereka telah meletakkan peta jalan mereka di laman web mereka. Berikut adalah beberapa tonggak pembangunan terpenting setiap suku tahun 2019:

  • Siaran Pembangunan (S1): Pengguna akan dijemput ke rangkaian ujian. Terdapat juga beta untuk aplikasi berpartisipasi dalam rangkaian dan dompet.
  • Konsensus, lelong, Pengkomputeran Synergetik (S2): Tumpuan akan diberikan pada konsensus rantai bersama Kerangka Ekonomi Terbuka yang lebih baik ,. Mereka juga berharap dapat menyertakan lelongan pelbagai kebergantungan dan pengkomputeran lejar desentralisasi yang dipertingkatkan.
  • Alpha & Pelepasan Beta semasa ujian (S3): Menjelang suku ketiga, pasukan berharap dapat melepaskan rangkaian Alpha yang akan merangkumi semua ciri. Dalam rilis Alpha ini akan digunakan sebagai peluang untuk meningkatkan prestasi. Sekiranya semuanya berjalan sesuai dengan rencana maka mereka harus melepaskan Beta yang akan merangkumi semua fitur berfungsi seperti biasa. Akan ada ujian operasi skala penuh di rangkaian.
  • Pelepasan Main-net (Q4): Dengan andaian tidak ada halangan dalam fasa pengujian Alpha / Beta, maka pasukan akan melepaskan jaringan utama pada Q4. Ini akan dikuasakan oleh token FET asli.

Ini kelihatan seperti garis masa yang wajar dan tidak terlalu spesifik. Ini membolehkan pasukan mengembangkan teknologi dengan cara yang agak fleksibel dan menyesuaikan diri sekiranya ada perubahan yang perlu dilakukan. Sekiranya anda ingin mengikuti perkembangan pengumuman pembangunan maka anda harus memantau blog medium mereka.

Token FET & Crowdsale

Token FET adalah media pertukaran di rangkaian Fetch, yang membolehkan AEA bertransaksi antara satu sama lain, menukar token FET untuk perkhidmatan dan data atau barang lain. Ini membolehkan transaksi mesin-ke-mesin berjalan lancar.

Token FET pada mulanya akan menjadi token ERC-20, tetapi kemudian pasukan merancang untuk membuat token asli. Setelah token asli ini dilepaskan, token ERC-20 akan ditukar pada kadar penukaran tetap untuk token asli dan token ERC-20 akan dibakar. Dengan jaringan utama yang dilancarkan pada suku ke-4 2019, token asli akan dilancarkan pada masa yang sama, walaupun ini kelihatannya jangka masa yang agresif.

Penawaran duit syiling awal FET dirancang untuk 25 Februari 2019 jam 14:00 UTC dan ini akan menjadi ICO kedua yang akan berlangsung di Binance Platform peluncur. Yang pertama adalah tawaran duit syiling awal BitTorrent (BTT), yang habis terjual hanya dalam 15 minit dan telah melihat token BTT memegang nilainya dengan cukup baik walaupun terdapat bear market di cryptocurrency.

FET Token Sale Economics

Token Sale Economics of FET. Sumber: Binance Launchpad

Semasa ICO, pelabur swasta akan dapat membeli token FET menggunakan token Binance BNB yang asli. Pelancaran token berprofil tinggi di Launchpad dan penyenaraian berikutnya di Binance diharapkan dapat memberi nilai segera kepada token. Sebagai tambahan, Fetch.AI telah disebut dalam penerbitan berita terkenal seperti Forbes, Tech Crunch, Business Weekly dan Penjaga. Pendedahan ini dapat membantu menaikkan harga token FET setelah dilepaskan.

Token FET akan dijual pada harga $ 0,0867 per token, dengan pembelian minimum $ 20. Pasukan Fetch juga telah meletakkan had pembelian peribadi maksimum $ 3,000 untuk memastikan tidak ada yang terkunci daripada membeli token FET jika mereka mahu melakukannya. Itu adalah masalah dengan token BTT, jadi sebaiknya pasukan Ambil meletakkan had pembelian maksimum.

Token itu dibuat untuk dibagi tanpa batas, memungkinkan untuk kemudahan penggunaan bahkan dalam transaksi mikro terkecil. Ini akan sangat membantu untuk operasi AEA dan juga membolehkan projek mengekalkan bekalan syiling rendah jika dikehendaki.

Kesimpulannya

Fetch.AI adalah salah satu projek blockchain yang lebih bercita-cita tinggi kerana ia juga berusaha untuk menggabungkan kecerdasan buatan. Terdapat harapan besar untuk berjaya kerana pasukan sepertinya mempunyai kemahiran, pengetahuan dan pengalaman industri untuk mencipta sesuatu yang dapat menyelesaikan banyak masalah dunia nyata dalam pelbagai industri dari rantaian bekalan hingga tenaga dan banyak lagi.

Walaupun begitu, masih ada risiko yang sangat nyata bahawa projek itu tidak akan dapat mewujudkan visi mereka menjadi kenyataan. Pembangunan dijangka menjadi proses yang panjang, dan juga mahal. ICO akan membantu untuk menampung kos ini, tetapi ada baiknya jika Fetch dapat memperoleh beberapa perkongsian korporat yang kuat untuk membantu menyokong usaha pasukan ke depan.

Satu berita gembira ialah projek ini menjadi lebih terbuka dan telus. Pada masa lalu ada pengkritik yang mengatakan bahawa projek itu mungkin merupakan penipuan kerana kurangnya maklumat yang diumumkan. Itu telah berubah dalam beberapa bulan terakhir, dan ketelusan tambahan ini menjadikan Fetch menjadi projek yang jauh lebih menjanjikan.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me