Fiat yang Sesuai dengan Blockchain Akan Datang! Apakah maksud ini?

Pada 21 Februari, Charlie Lee dari Litecoin masuk ke Twitter dan membuat tweet samar-samar mengenai saluran produk WEG Bank yang menarik. Tidak perlu dikatakan, janji institusi perbankan tradisional yang lebih banyak terlibat dalam cryptocurrency jatuh dengan baik di Crypto Twitterverse:

Produk baru apa yang diisyaratkan oleh Charlie Lee? Seminggu kemudian, nampaknya kita mempunyai satu jawapan dan nampaknya ia melibatkan rakan baru WEG Bank, Nimiq dan Agora Trade.

Rangka Tindakan Untuk Jambatan Crypto-to-Fiat Baru

Nimiq, sistem pembayaran crypto yang mengganggu, baru-baru ini mengumumkan bahawa projek tersebut telah membuat rangka tindakan untuk dibuat mata wang fiat (USD, EUR, dll) serasi dengan blockchain. Pengerjaan jambatan Crypto-to-Fiat baru ini telah dilakukan dengan kerjasama WEG Bank dan Agora Trade.

Ringkasnya, inovasi ini difokuskan pada pembuatan mata wang fiat, seperti Euro, secara langsung berperilaku seolah-olah itu adalah tanda pada blockchain. Ini membolehkan pertukaran nilai yang lancar antara dunia perbankan kripto dan tradisional.

Berkongsi dengan WEG Bank

Anggota perkongsian. Imej melalui Weg-Bank

Selanjutnya, Nimiq telah menghilangkan keperluan untuk satu perantara terpusat misalnya. pemproses pembayaran dan pertukaran, untuk mengawal dua aset yang diperdagangkan. Lebih baik lagi, ini berfungsi tanpa pihak ketiga yang pernah mengawal kunci peribadi aset crypto.

Sekarang, ini mungkin terdengar seperti salad kata bagi banyak orang. Ringkasnya, semua ini bermakna Nimiq telah menemui jalan bagi pemegang kripto untuk menjual syiling mereka terus kepada pemegang akaun bank fiat dan sebaliknya, tanpa mempercayakan aset kripto kepada pihak ketiga seperti pertukaran.

Sesiapa yang benar-benar membeli atau menjual aset kripto untuk mata wang fiat, akan mengetahui bahawa ia tidak semudah atau lancar seperti yang seharusnya. Sesungguhnya, anda mungkin menunggu beberapa hari untuk deposit fiat anda mencecah Coinbase dan kemudian anda perlu memindahkan Bitcoin atau Ethereum ke pertukaran crypto-to-crypto untuk membeli altcoin yang anda mahukan.

Semua ini mewujudkan rantai gelung untuk dilalui dan kebenarannya adalah bahawa banyak orang hanya menyerah. Itu berita buruk untuk penggunaan crypto yang lebih luas.

Di samping itu, Skandal Quadriga, di mana pertukaran mata wang kripto didakwa kehilangan kunci peribadi hingga $ 135 juta dana pengguna, menonjolkan faedah memberi alternatif kepada pemegang kripto untuk menjual duit syiling mereka untuk mata wang fiat, tanpa harus mempercayakan kunci peribadi ke pertukaran.

Pendekatan baru Nimiq bertujuan untuk merevolusikan bagaimana nilai ditukar antara sistem perbankan tradisional dan alam semesta cryptocurrency, dengan menghilangkan banyak komplikasi dan halangan yang ada.

Inovasi ini bukan sahaja mengganggu pemegang cryptocurrency semasa, tetapi berpotensi menjadikan pasaran cryptocurrency lebih mudah diakses dan lebih selamat untuk penyokong crypto baru juga.

Fiat yang Sesuai dengan Blockchain: Bagaimana Ia Mengganggu?

Rangka tindakan baru Nimiq berpotensi untuk hilangkan orang tengah yang tidak perlu bagi pemegang kripto dan peniaga.

Pemproses pembayaran crypto dalam talian:

Selesaikan gesekan yang wujud antara dunia cryptocurrency dan perbankan tradisional, dengan membolehkan nilai ditukar antara kedua ekosistem. Masalahnya ialah orang tengah ini (seperti Simplex) biasanya mengenakan bayaran sehingga 5% pada transaksi dan menambah lapisan lain yang perlu dipercayai oleh pemegang crypto.

Jambatan crypto-to-fiat baru Nimiq sepenuhnya boleh mengganggu dan menghilangkan keperluan pemproses pembayaran crypto dalam talian. Dengan mengintegrasikan secara langsung dengan pertukaran yang terdesentralisasi, ini menghilangkan keperluan untuk pemproses kustodian pihak ketiga seperti BitPay.

Over-the-Counter (OTC)

Menurut Penyelidikan Kumpulan TABB, pasaran ini tiga kali lebih besar daripada pasaran pertukaran dan mereka hanya memadankan pemegang crypto bernilai tinggi dengan pembeli fiat bernilai tinggi.

Tidak perlu dikatakan, pengendali OTC mengenakan bayaran yang besar untuk perkhidmatan ini dan jika penyelesaian baru Nimiq mencapai skala, ini boleh menimbulkan cabaran besar bagi pasaran ini dengan menawarkan penyelesaian yang mudah dan efisien untuk memadankan dan melaksanakan pemindahan antara crypto dan fiat.

Stabilcoins

Pasaran ini kini berada di ~ $ 2.8 bilion. Salah satu kegunaan utama koin stabil (yang cuba meniru nilai dolar) adalah cara yang mudah bagi pemilik kripto untuk melindungi diri daripada turun naik pasaran kripto.

Jambatan crypto-to-fiat baru Nimiq diatur untuk memberi pemilik crypto cara baru dan mudah untuk memindahkan dana mereka ke fiat sebenar, sementara juga menghilangkan keperluan untuk mempercayai syiling stabil yang tidak diaudit.

Helo Nimiq OASIS

Nimiq, bekerjasama dengan WEG Bank AG dan pertukaran cryptocurrency bukan kustodian Agora.Trade, mempelopori pendekatan yang sama sekali baru untuk bagaimana bank menangani crypto dengan membina jambatan crypto-to-fiat.

Sekiranya nama-nama itu terdengar biasa, itu kerana Litecoin dan TokenPay masing-masing memegang a pegangan di WEG Bank dan Reto Trinkler membuat senarai Forbes ‘30 Under 30 ’.

Ini adalah kolaborasi revolusioner yang dapat memberikan gangguan yang diperlukan untuk mengadopsi penggunaan crypto secara besar-besaran dengan menjadikannya lebih mudah untuk berinteraksi antara fiat dan crypto.

Nimiq OASIS

Imej melalui Nimiq

Rangka tindakan pecah tanah membolehkan mata wang fiat, seperti Euro sendiri, untuk bersikap seolah-olah itu adalah tanda pada blockchain. Teknologi itu dipanggil Nimiq OASIS (Open Aset Swap Sayapencerobohan Scheme), yang merupakan penyelesaian lapisan tengah yang menghubungkan Agora Trade ke WEG Bank.

Kerana ia membolehkan pertukaran kripto fiat, ini berfungsi tanpa perlu mengeluarkan atau menggunakan koin stabil. Maklumat lebih terperinci mengenai penyelesaian inovatif ini boleh didapati di Blog rasmi Nimiq.

Nimiq OASIS boleh mengganggu sepenuhnya bagaimana crypto dibeli dan dijual dengan mata wang fiat. Lebih luas visi adalah untuk membolehkan pertukaran, bank, fiat dan cryptocurrency lain bergabung dan memanfaatkan Nimiq OASIS pada masa akan datang. Ini akan membolehkan lebih banyak pengguna kripto dan institusi kewangan untuk menghilangkan orang tengah seperti pemproses pembayaran dan membolehkan pemindahan nilai yang mudah antara kedua-dua ekosistem.

Rakan kongsi Nimiq semasa membuat kenyataan berikut mengenai kerjasama tersebut. Menurut Matthias von Hauff, Ketua Pegawai Eksekutif WEG Bank AG:

Selama 12 bulan terakhir, kami telah melihat pelbagai cara untuk mengembangkan aktiviti perbankan teras kami ke dalam komuniti blockchain. Dengan Nimiq, kami dapat mengembangkan bukan sahaja antara muka pembayaran mercu tanda yang berpotensi untuk merevolusikan cara kami menangani cryptocurrency, tetapi juga perkongsian yang inovatif dan hebat

Dan, menurut Reto Trinkler, pengasas bersama Agora Trade:

Terlalu banyak peraturan dan kekurangan inovasi membawa kepada pengembangan pertukaran kustodian dan perantara kewangan seperti stablecoin. Dengan menggabungkan token pembayaran yang mudah digunakan, pertukaran bukan kustodian dan bank fiat yang inovatif, kami kembali ke inti dari apa yang dimaksudkan dengan blockchain; Kedaulatan diri dan membuang orang tengah yang tidak perlu

Agora Trade juga masuk ke Twitter setelah pengumuman rasmi Nimiq dibuat. Satu perkara yang jelas, Nimiq OASIS untuk menutup jurang antara sistem perbankan tradisional dan pasaran cryptocurrency.

Awas dunia, fiat serasi dengan blockchain akan datang!

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Penafian: Penulis menyimpan beberapa NIM dalam portfolio mereka dan diberi pampasan dalam kapasiti perundingan bebas jangka panjang oleh Nimiq. Artikel ini tidak boleh ditafsirkan sebagai nasihat pelaburan. Sentiasa buat kajian anda sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me