Hedera Hashgraph: Rangkaian Blockchain DLT Generasi Seterusnya

Hedera Hashgraph adalah projek yang telah mengaktifkan seluruh komuniti crypto. Mempunyai statistik rangkaian seperti 10,000 transaksi sesaat, tidak hairanlah mengapa.

Hashgraph adalah teknologi yang sama sekali baru yang telah dikembangkan untuk pelanggan industri. Walau bagaimanapun, projek ini telah melancarkan versi sumber terbuka dari teknologi mereka yang menurut banyak pihak di industri ini boleh mencabar blockchain yang sudah ada.

Namun, adakah ini sebenarnya yang dibincangkan?

Dalam tinjauan Hedera Hashgraph ini saya akan cuba menjawabnya. Saya juga akan menganalisis kes penggunaan jangka panjang dan potensi penggunaan duit syiling HBAR.

Apa itu Hedera Hashgraph?

Hashgraph adalah apa Hedera memanggil bentuk baru teknologi lejar diedarkan (DLT). Teknologi DLT ini adalah ketika rangkaian komputer berkomunikasi antara satu sama lain untuk mencapai kesepakatan mengenai sesuatu, yang dikenali sebagai konsensus. Dalam kes Hedera, perjanjiannya adalah sama ada transaksi itu sah, dan rangkaian terdesentralisasi untuk menjaga keamanan dan keadilan.

Ini semua mungkin terdengar biasa jika anda mengetahui apa-apa mengenai teknologi blockchain kerana blockchain adalah bentuk lain dari teknologi lejar diedarkan.

Apa itu Hedera Hashgraph

Blockchain vs Hashgraph dibayangkan. Imej melalui Whitepaper Hedera

Hedera Hashgraph berbeza namun kerana menggunakan sesuatu yang disebut teknologi acyclic graph (DAG) yang diarahkan. Algoritma konsensus yang digunakannya merangkumi sesuatu yang disebut Virtual Voting, serta protokol Gossip to Gossip.

Buku putih itu juga mendakwa Hashgraph “dijamin toleransi kesalahan Byzantine,” menjadikannya lebih selamat, lebih cepat, dan lebih adil daripada mekanisme konsensus lain. Ini membolehkan Hashgraph dapat diskalakan, cekap dan lebih selamat, semuanya adalah penambahbaikan berbanding penyelesaian blockchain.

Platform Hedera Hashgraph

Hedera Hashgraph dicipta oleh Dr. Leemon Baird dan dilancarkan oleh Dunia Pusing, sebuah syarikat yang ditubuhkan olehnya, pada tahun 2016. Ia adalah lejar awam yang menggunakan teknologi Hashgraph yang dipatenkan dan digambarkan sebagai algoritma konsensus Byzantine Fault Tolerance (aBFT) asinkron yang mampu mengamankan platform daripada serangan.

Platform Hadera Hashgraph luar biasa pantas dan juga selamat dan adil, ditambah memerlukan sedikit sumber daya komputasi untuk menjaga keselamatan rangkaian. Dengan Hadera, setiap orang mampu menjalankan node, membuat dApp, atau menggunakan perkhidmatan tanpa perlu melesenkan teknologi.

Paten Hedera

Rasional Teknologi Paten Hashgraph. Imej melalui Hedera

Satu-satunya perkara yang tersendiri ialah teknologi Hashgraph, yang dipatenkan oleh Swirlds untuk mengelakkan lejar bersaing menggunakan teknologi Hashgraph dari bermunculan.

Platform Hashgraph dibuat untuk aplikasi perusahaan, dan Hedera dibina di atas Hashgraph. Pelancaran beta mainnet Hedera Hashgraph selesai pada Ogos 2019.

Ini membolehkan tiga perkhidmatan utama yang disediakan oleh Hedera, iaitu cryptocurrency HBAR yang bertujuan untuk menyokong transaksi mikro, sistem fail diedarkan, dan sokongan untuk kontrak pintar solidity.

Masalah Diselesaikan oleh Hedera Hashgraph

Terdapat lima masalah yang menjadi sasaran Hedera dan Hashgraph cuba diselesaikan. Dengan menyelesaikan masalah ini, Hedera percaya bahawa ia dapat mendorong penggunaan arus utama teknologi lejar diedarkan. Berikut adalah lima masalah:

Persembahan

Hedera mengaku sangat pantas, dan memang dapat menangani lebih dari 10,000 transaksi sesaat, dengan persetujuan dicapai dalam 3-5 saat, dengan akhir.

Pada masa lalu, testnet Hedera telah berjaya mencapai throughput 50,000 transaksi sesaat, dan dalam satu ujian di mana terdapat batasan geografi hanya 1 benua, platform ini dapat mencapai kelajuan 500,000 transaksi sesaat.

Persembahan Hedera Hashgraph

Prestasi Hedera Hashgraph Dibandingkan

Jadi platform Hedera nampaknya hanya dibatasi oleh lebar jalur rangkaian. Rangkaian lain sudah pucat dibandingkan dengan kelajuan yang dicapai oleh Hedera. Sebagai contoh, Bitcoin mempunyai kelajuan hanya 7 transaksi sesaat, dan bahkan rangkaian Visa hanya mencapai kelajuan 2,000 transaksi sesaat.

Keselamatan

Hashgraph menggunakan Toleransi Kesalahan Byzantine asinkron (aBFT) sebagai algoritma konsensus, dan algoritma ini dianggap sebagai salah satu kaedah paling selamat untuk memberikan kata sepakat.

Dengan menggunakan aBFT Hedera tidak memungkinkan bagi setiap anggota untuk menghentikan konsensus masyarakat, atau dari mengubah catatan setelah konsensus dicapai. Rangkaian akan dapat bertoleransi dengan node yang salah, selagi kurang dari 1/3 dari node adalah penyerang.

Setelah jaringan mencapai kata sepakat, ia akan diketahui oleh masyarakat dalam masa nyata, dan ini memastikan bahawa konsensus tidak dapat dikompromikan. Ini bermaksud aBFT memberikan perlindungan Hedera dari node berbahaya dan serangan DDoS, walaupun beberapa nod rangkaian ditutup atau dikompromikan.

Hashgraph juga lebih selamat daripada teknologi blockchain kerana rasa kesempurnaan yang diberikan ketika persetujuan dicapai. Ini juga menangani masalah keadilan dengan menggunakan Consensus Time Stamping untuk mencapai Kewajaran yang Terbukti Secara Matematik melalui proses pengundian yang demokratik. Dalam kes ini, terdapat tiga aspek keadilan:

  1. Akses yang Adil di mana tidak mungkin bagi mana-mana individu untuk memanipulasi aliran urus niaga, atau untuk sebarang simpul berbohong mengenai transaksi.
  2. Cap Waktu Wajar yang menggambarkan waktu sebenar di mana transaksi telah disiarkan kepada sebahagian besar rangkaian.
  3. Pemesanan yang adil dicapai melalui penggunaan pemberian cap waktu yang adil.

Pemerintahan

Hadera Hashgraph hadir dengan dua model tadbir urus yang telah ditentukan dalam buku putihnya. Yang pertama adalah Model Kerajaan Majlis, yang merupakan badan pemerintahan Hadera secara keseluruhan yang menjunjung tinggi desentralisasi, kepercayaan, dan kestabilan jaringan.

Majlis ini terdiri daripada 39 organisasi yang telah ditentukan untuk memiliki reputasi baik, dan tersebar di seluruh dunia di 5 benua. Setiap ahli majlis terhad kepada dua penggal tiga tahun berturut-turut.

Majlis Pemerintahan Hedera

Anggota Majlis Pemerintahan Hedera. Imej melalui Hedera

Penyediaan ini menghalang terlalu banyak kuasa untuk dipegang oleh satu orang atau organisasi. Model tadbir urus kedua adalah Model Konsensus yang membolehkan sesiapa sahaja yang ingin menjalankan node untuk melakukannya.

Dengan model konsensus, sesiapa sahaja dapat menjalankan simpul, membantu mengekalkan konsensus, dan dihargai atas usaha mereka. Pasukan ini menjangkakan bilangan node akan bertambah dengan cepat, meningkatkan desentralisasi Hedera Hashgraph dengan ketara.

Kestabilan

Hedera Hashgraph mengatakan bahawa ia tidak akan pernah berlaku kerana platform ini tetap stabil dengan kawalan undang-undang dan teknikal yang melarang penebangan. Itu akan mengelakkan platform pesaing dibuat, yang membantu mengelakkan kekeliruan dan ketidakpastian.

Terdapat dua keupayaan yang dihasilkan oleh kawalan teknikal. Yang pertama adalah bahawa silsilah Hashgraph selalu dapat disahkan oleh klien perisian melalui mekanisme keadaan bersama. Keadaan bersama ini terdiri daripada semua node yang menyediakan maklumat yang disahkan yang terdiri daripada keadaan konsensus seluruh rangkaian.

Dalam keadaan bersama seperti itu, mustahil bagi pelaku jahat untuk berkompromi dengan rangkaian, dan ini juga menghalang mana-mana node dari memaksa atau membuat perubahan dan kemudian mendorongnya ke seluruh rangkaian sebagai sah.

Hedera Tanpa Garpu

Jaminan “Tanpa Garpu” dengan Hadera Hashgraph

Keupayaan kedua memastikan setiap perubahan perisian yang dibuat oleh badan pengelola dijamin sah kerana ia secara automatik dikemas kini dan ditentukan di seluruh rangkaian.

Selain kawalan teknikal, ada kawalan undang-undang untuk mengelakkan garpu berlaku dan membuat platform yang bersaing. Walaupun benar bahawa pangkalan data Hedera Hashgraph adalah sumber terbuka, tidak mungkin membuat kemas kini dengan cara lain selain melalui Majlis Pimpinan.

Mematenkan teknologi Hashgraph menjadikan pasukan lain tidak dapat membuat platform menggunakan teknologi melainkan mereka memperoleh lesen dari Swirld.

Pematuhan Peraturan

Hedera telah membolehkan pematuhan KYC / AML melalui mekanisme identiti pilihan yang disertakan. Digelar sebagai Sistem Pengenalan Eskrow Opt-in, ia membolehkan identiti yang disahkan terikat pada dompet yang tidak dikenali.

Ciri ini memudahkan Hedera untuk merealisasikan penggunaan secara besar-besaran ketika pemerintah terus menambahkan peraturan ke landskap cryptocurrency.

Algoritma Konsensus Hashgraph

Hedera Hashgraph menggunakan algoritma konsensus yang berdasarkan Virtual Voting dan Gossip Protocol.

Protokol Gosip adalah kaedah untuk menyebarkan maklumat ke seluruh rangkaian dengan cara yang cepat dan cekap. Dengan menggunakan Gossip Protocol, node secara rawak dapat memilih nod lain yang sudah dikenalinya dan bertukar semua maklumat yang dimilikinya dengan simpul tersebut. Proses ini tersebar di seluruh rangkaian dan meningkat secara eksponensial sehingga seluruh rangkaian mengetahui semua maklumat yang ada.

Selain itu, bukan hanya bergosip hanya transaksi, Protokol Gosip juga memungkinkan untuk “gosip tentang gosip”, yang memungkinkan untuk mendapatkan maklumat sejarah untuk bergosip di seluruh rangkaian.

Ini bermaksud bahawa simpul dengan maklumat yang sedikit berbeza berhampiran bahagian atas rantaian dapat dengan cepat menjadi konsensus dengan terus bergosip antara satu sama lain. Akhirnya, acara bertemu dan ahli yang turun di rantai akan berkongsi acara yang sama. Proses ini membolehkan rangkaian membuat skala tanpa batas sambil memastikan konsistensi dan mengoptimumkan komunikasi di seluruh rangkaian.

Protokol Gosip

Membandingkan Topologi Komunikasi Kumpulan. Imej melalui Pemecut

Pengundian maya di Hashgraph didasarkan pada konsep pengundian tetapi merupakan kaedah pengundian yang lebih canggih yang mencapai jaminan yang kuat dengan kecekapan. Dengan Pengundian Maya, rangkaian dapat menjalankan algoritma pengundian tanpa benar-benar mengirim mesej suara.

Ini dilakukan kerana Protokol Gosip membolehkan setiap simpul dalam rangkaian menyimpan salinan penuh Hashgraph, lengkap dengan sejarah setiap transaksi. Ciri ini bermaksud simpul-simpul dapat “mengira urutan total peristiwa mengikut fungsi deterministik hashgraph itu” dan mendapatkan jawapan yang sama.

Ini membolehkan node mencapai kata sepakat mengenai kesahihan sebarang transaksi asalkan mengetahui sebahagian besar rangkaian menyaksikan transaksi tersebut.

Algoritma Hedera Hashgraph unik di antara buku besar yang diedarkan, dan ia mendapat manfaat daripada menggunakan lebar jalur yang sangat sedikit, serta memberikan kejujuran dan ketelusan yang luar biasa di antara nod rangkaian.

Pasukan Hedera

Pasukan Hedera Hashgraph terdiri daripada profesional yang berkemahiran dan berpengalaman yang membawa banyak pengetahuan mengenai blockchain, teknologi, dan perniagaan ke projek.

Ketua Saintis dan pengasas bersama projek ini adalah Leemon Baird Dr.. Dr. Baird adalah penemu algoritma Hashgraph. Dia membawa lebih dari 20 tahun pengalaman teknologi dan permulaan projek ini dan sebelum ini pernah menjadi Profesor Sains Komputer di Akademi Tentera Udara A.S..

Dia juga memegang jawatan sebagai saintis kanan di beberapa makmal. Dia telah menjadi pengasas atau pengasas bersama untuk beberapa syarikat permulaan, termasuk dua syarikat yang berada dalam bidang identiti. Dr. Baird memperoleh Ph.D. dalam Sains Komputer dari Carnegie Mellon University dan telah memperoleh beberapa paten dalam bidang keselamatan komputer dan pembelajaran mesin.

Ahli Pasukan Hedera

Dari Kiri: Dr. Leemon Baird, Mance Harmon, Christian Hasker & Lionel Chocron

Pengasas bersama kedua dan CEO Hedera ialah Mance Harmon. Harmon adalah seorang usahawan yang berpengalaman dan mempunyai lebih dari 20 tahun sebagai eksekutif teknologi yang bekerja untuk syarikat multi-nasional, startup berteknologi tinggi, dan agensi kerajaan.

Sebelum bekerja di Hedera, dia adalah pengasas di dua syarikat permulaan teknologi, dan juga eksekutif kanan di beberapa syarikat. Dia telah terlibat dalam keselamatan siber dan pembelajaran mesin dan menerima MS dalam Sains Komputer dari University of Massachusetts.

Selain pasukan kecil dan berbakat yang bekerja di Hedera Hashgraph, projek ini juga mempunyai sejumlah besar pelabur, rakan kongsi, inkubator, dan pemecut.

Duit Syiling HBAR

HBAR adalah cryptocurrency asli yang memberi kuasa kepada rangkaian awam Hedera. Ini adalah “token” utiliti yang akan digunakan untuk mengaktifkan aplikasi terdesentralisasi, membangun model bisnis pembayaran Peer-to-Peer dan untuk melindungi jaringan dari pelaku jahat.

Ketika menjalankan aplikasi desentralisasi, HBAR digunakan untuk membayar kekuatan komputasi yang diperlukan untuk menjalankan kontrak pintar serta menyimpan fail atau memindahkan sejumlah cryptocurrency. Ia berfungsi sama seperti Gas pada platform seperti Ethereum atau Neo’s.

Untuk perlindungan, HBAR ditempatkan atau proksi diikat ke nod rangkaian. Ini bermaksud bahawa kuasa mengundi ditimbang mengikut seberapa banyak pegangan ahli dalam HBAR. Mirip dengan protokol Proof of Stake yang lain, dengan memerlukan komitmen wang, Hedera memaksa tingkah laku jujur ​​dari nod rangkaian.

Pelepasan Syiling HBARs

Jadual Pelepasan Duit Syiling HBAR. Imej melalui Kertas Ekonomi

Dari segi ekonomi, terdapat sejumlah lebih daripada 50 bilion syiling HBAR. Pelepasan awal duit syiling pada pelancaran rangkaian hanya 3.6%. Walau bagaimanapun, bekalan tertunggak akan meningkat setiap tahun mengikut jadual pelepasan syiling.

Pelepasan duit syiling yang perlahan bertujuan untuk terus meningkatkan pertumbuhan platform yang stabil dan teratur sehingga dapat mencapai skala yang diperlukan tanpa mengorbankan keselamatan yang diperlukan untuk menjadikan rangkaian dapat dipercaya sepenuhnya.

Prestasi Harga

Token HBAR hanya dikeluarkan bersama dengan mainnet beta platform Hedera Hashgraph pada 16 September 2019. Sebelum itu, terdapat ICO pada bulan Ogos 2018 untuk pelabur yang terakreditasi, serta 2 pusingan pendanaan lagi yang menjadikan jumlah keseluruhan dinaikkan kepada $ 124 juta.

Harga ICO Ogos 2018 adalah $ 0.12 per token dan harga pembukaan untuk token HBAR adalah $ 0.416009, namun, pada akhir sesi perdagangan pertama, harga telah jatuh ke $ 0.090177.

Harga telah turun lebih jauh pada bulan berikutnya, mencecah paras terendah sepanjang masa pada $ 0,025871 pada 25 September, dan pada 14 Oktober 2019 HBAR diperdagangkan pada $ 0,035864.

Membeli & Menyimpan HBAR

Dengan masa kurang dari sebulan sejak token dilepaskan, token tersebut hanya tersedia di enam bursa yang berbeza. Sudah tentu, beberapa di antaranya adalah antara pertukaran terbesar. Sebagai contoh, jumlah dagangan terbesar adalah di Binance dengan OKEx masuk pada saat yang hampir. Anda juga boleh membeli token di Upbit, Bittrex, Liquid, dan HitBTC.

Ketika datang ke kecairan duit syiling, nampaknya sebahagian besar volume untuk HBAR berlaku di Binance dan OkEX. Melihat ke dalam buku pesanan individu, buku-buku tersebut nampaknya cukup mendalam dan perolehan yang kuat di pasaran HBAR / BTC, USDT dan ETH.

Binance HBAR

Daftar di Binance dan Beli Token HBAR

Sebaik sahaja anda mendapat HBAR anda, anda akan mahu menyimpannya dalam dompet luar talian. Ini kerana risiko yang timbul dari peretasan pertukaran berpusat yang besar – bukan kunci anda, bukan Crypto anda.

Malangnya, sepertinya tidak banyak sokongan untuk dompet HBAR. Beberapa pilihan yang anda ada termasuk dompet mudah alih Hedera Hashgraph, yang MyHBAR Dompet Penyemak Imbas, yang Sistem Hashing dompet penyemak imbas dan hbarprice.com dompet mudah alih.

Walaupun pada masa ini tidak ada sokongan dompet perkakasan, ini mungkin hampir seperti yang dinyatakan oleh Hedera halaman dompet bahawa mereka mengharapkan sokongan Ledger Nano akan segera tiba.

Kesimpulannya

Teknologi yang diedarkan oleh Hedera Hashgraph adalah revolusioner dalam dunia blockchain. Penambahan teknologi seperti pengundian maya dan protokol gosip untuk konsensus, serta aBFT, menyediakan jaringan yang selamat, cepat, dan adil.

Pangkalan data mungkin dipatenkan, tetapi juga tetap sumber terbuka, dan sesiapa sahaja boleh mengambil bahagian dalam rangkaian, termasuk pembangun yang bebas untuk mengembangkan dApps tanpa lesen.

Hashgraph juga dapat menyelesaikan masalah skalabilitas, tetapi hanya dalam jumlah transaksi. Masih dapat dilihat sejauh mana ia dapat mengukur jumlah nod rangkaian, yang pada masa ini jumlahnya kecil.

Akhirnya, kita harus mengakui bahawa walaupun teknologi Hashgraph lebih unggul daripada teknologi blockchain dari segi penyelesaian lejar diedarkan, keunggulan itu tidak menjamin penggunaan yang lebih besar. Blockchain juga bertambah baik, tetapi saya menyukai potensi yang ditawarkan oleh Hedera Hashgraph dan saya teruja untuk melihat apa yang mungkin berlaku.

Pautan Tambahan

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me