Kajian Derivatif OKEX: Gambaran Keseluruhan Pertukaran Lengkap

OKEX adalah pertukaran cryptocurrency besar yang ditubuhkan pada tahun 2016. Baru-baru ini mereka telah memasuki pasaran derivatif kripto secara besar-besaran.

Dengan menggunakan kepakaran mereka di pasar spot, OKEX memberi peluang kepada pengguna mereka untuk berdagang Niaga Hadapan, pertukaran berterusan dan pasaran opsyen. Masing-masing memberi peniaga cara unik untuk berdagang dan melindungi pasaran kripto.

Jadi, adakah wajar dipertimbangkan?

Dalam tinjauan derivatif OKEX ini, kami akan berusaha menjawabnya. Saya juga akan memberikan beberapa petua teratas yang perlu anda ketahui semasa menggunakan platform.

Gambaran Keseluruhan OKEX

OKEX pada mulanya ditubuhkan di Hong Kong pada tahun 2016 tetapi pada tahun 2018 mereka berpindah ke Valletta di Malta. Ini tidak diragukan lagi sebagai tindak balas terhadap peraturan kripto yang menguntungkan di negara itu.

Pertukaran asal adalah pertukaran perdagangan crypto spot yang berkembang pesat sejak dilancarkan. Ia tersedia di lebih dari 100 negara dan perdagangan niaga hadapan BTC di OKEX baru-baru ini melebihi $ 1.5bn sehari dalam jumlah dagangan harian.

Instrumen derivatif ini di OKEX adalah yang akan kami kaji. Ini termasuk niaga hadapan vanila biasa, pertukaran berterusan dan pilihan mereka. Ini bermaksud bahawa mereka berada dalam posisi yang baik untuk bersaing dengan sejumlah pertukaran global.

Untuk memenuhi komuniti peniaga mereka di seluruh dunia, mereka telah menerjemahkan laman web mereka ke dalam 11 bahasa yang berbeza dan merangkumi bahasa Inggeris, Rusia, Cina dan lain-lain.

Walaupun derivatif OKEX terdapat di lebih dari 100 negara, terdapat sebilangan wilayah di mana mereka tidak menawarkan perkhidmatan mereka. Ini termasuk Amerika Syarikat, Hong Kong dan senarai wilayah lain. Anda boleh melihat senarai lengkap di dalamnya Syarat Perkhidmatan.

Adakah OKEX Selamat?

Bagi mana-mana peniaga crypto, ini adalah salah satu pertimbangan yang paling penting. Kami tahu betul risiko yang mungkin timbul dari pertukaran terpusat.

Gambaran Keseluruhan Okex

Tinjauan OkEX. Imej melalui OKEX

Ketika kita melihat pertukaran, ada beberapa faktor yang kita perhatikan untuk menentukan seberapa selamat mereka bagi peniaga mereka.

Mari kita lihat ini?

Keselamatan Pertukaran

OKEX menjalankan prosedur keselamatan dompet panas dan sejuk yang selamat. Ini bermaksud sebahagian besar dana mereka disimpan di luar talian di persekitaran yang sejuk. Ini bermaksud bahawa ia dilindungi daripada penggodam.

Kemudian, mereka menyimpan sebilangan kecil syiling mereka di pelayan mereka dalam persekitaran “panas” untuk memenuhi permintaan pengeluaran / deposit.

Untuk infrastruktur pertukaran, mereka mengoperasikan GSLB (Global Server Load Balancing). Ini bermaksud bahawa mereka mempunyai sejumlah pelayan di seluruh dunia untuk memastikan waktu pelayan dan menguruskan permintaan perdagangan.

Pengurusan Risiko

Memandangkan derivatif OKEX menggunakan platform perdagangan leveraged, mereka harus mempunyai langkah-langkah untuk mengurangkan risiko yang ditimbulkan oleh pergerakan pasaran ke kolam perdagangan.

Insurans Okex

Baki di Dana Insurans OKEX

Dana insurans OKEX dijalankan untuk menjadi sokongan belakang bagi semua perdagangan yang tidak dapat dicairkan di atas harga kemuflisan. Dana ini diisi semula dengan margin awal yang dimiliki oleh peniaga yang dilikuidasi pada awal perdagangan mereka.

Keselamatan Komunikasi

OKEX mempunyai komunikasi yang disulitkan sepenuhnya yang bermaksud bahawa apabila anda menghantarnya maklumat, ia dihantar dengan cara yang selamat. Ini merangkumi semua dokumentasi dan kata laluan peribadi.

Ini juga berguna kerana akan membantu anda mengenal pasti sama ada anda berada di laman web pancingan data. Sekiranya anda tidak dapat melihat gembok di penyemak imbas atau sijil SSL maka itu bermakna anda tidak berada di laman web yang betul dan anda harus segera keluar.

Keselamatan Pengguna

Secara umum, keselamatan terbaik bermula dengan peniaga. Itulah sebabnya mengapa OKEX telah menyediakan sejumlah alat untuk membantu pengguna mengamankan akaun mereka.

Mungkin salah satu yang paling penting adalah pengesahan dua faktor melalui penggunaan telefon. Terdapat dua pilihan untuk melakukan ini. Yang pertama adalah menggunakan pengesahan SMS dan yang lain adalah menggunakan pengesah Google.

Pengesahan 2FA OkEX

Mengaktifkan Pengesahan 2FA pada OKEX

Saya akan menasihatkan agar tidak mengesahkan SMS kerana ini akan memberi anda serangan sim swapping. Oleh itu, anda boleh menyediakan pengesah Google dengan memuat turunnya di kedai aplikasi dan mengikatnya ke pelayan OKEX.

Alat cantik lain yang mereka ada di OKEX adalah alat anti-pancingan data mereka. Ini pada dasarnya adalah kod yang dihantar dalam setiap e-mel yang mereka kirimkan kepada anda. Sekiranya anda tidak mengenali kod tersebut, anda akan mengetahui bahawa e-mel tersebut berasal dari pengirim yang tidak sah.

Instrumen Derivatif & Memanfaatkan

Jadi, apakah instrumen derivatif? Nah, mereka adalah instrumen yang dapat Anda jual yang “memperoleh” nilai mereka dari harga beberapa instrumen yang mendasari. Dalam kes ini, mereka adalah cryptocurrency.

Instrumen derivatif dimanfaatkan yang bermaksud bahawa anda dapat meningkatkan keuntungan / kerugian anda dengan faktor berkali-kali. Di OKEX, ini boleh mencapai 100x bergantung pada instrumen yang anda jual.

Jadi, sebagai contoh, jika anda mempunyai perdagangan yang mempunyai leverage 50X, ini bermaksud bahawa untuk pergerakan $ 1 pada harga aset pendasar, kedudukan anda akan bergerak sebanyak $ 50.

Sekarang, mari kita lihat lebih dekat instrumen derivatif yang mereka tawarkan di OKEX.

Niaga hadapan

Niaga hadapan adalah instrumen di mana anda bersetuju untuk membeli atau menjual beberapa aset pada masa akan datang pada waktu yang telah ditentukan. Kontrak niaga hadapan ini adalah kewajiban untuk membeli / menjual yang menjadikannya berbeza dengan pilihan.

Pengesahan 2FA OkEX

Diagram Bayaran Instrumen Masa Depan Panjang dan Pendek

Pada derivatif OKEX, mereka mempunyai instrumen niaga hadapan pada aset 9 dan ini adalah berikut: Bitcoin, Litecoin, Etheruem, Ethereum Classic, Ripple, EOS, Bitcoin Cash, BSV dan TRX. Jadi, senarai yang cukup masuk akal.

Instrumen niaga hadapan ini mempunyai leverage hingga 100x dan mereka mempunyai jangka masa tamat tempoh iaitu mingguan, dua mingguan, suku tahunan dan dua suku tahun. Kontrak ini diselesaikan setiap hari pada pukul 8 pagi UTC.

Anda juga boleh memilih untuk menjadikan kedudukan anda terpinggir dengan duit syiling (crypto) atau Tether (USDT). Ini akan menentukan dari mana margin akan datang.

Akhirnya, ketika datang ke niaga hadapan, anda boleh memilih untuk menyeberangi margin akaun niaga hadapan anda. Ini bermakna margin boleh datang dari mana-mana akaun anda di OKEX.

Pertukaran Kekal

OKEX menyebut instrumen ini di Perpetual Swap tetapi kadangkala disebut sebagai niaga hadapan kekal di bursa lain. Anda pada dasarnya boleh memikirkannya sebagai masa depan tradisional kecuali tidak ada masa tamat.

Dengan masa depan yang berkekalan, anda boleh memegang jawatan tanpa had masa dan mengeluarkan keuntungan yang anda dapat kapan saja. Bagi anda yang memperdagangkan CFD atau menyebarkan instrumen pertaruhan, pertukaran berterusan mempunyai profil pembayaran yang sama.

Sebab ia disebut “Tukar” adalah kerana anda menukar pulangan untuk satu aset dengan aset yang lain. Dalam kes ini, ia adalah cryptocurrency berbanding dolar AS. Memandangkan anda melakukan ini, anda perlu membayar kadar pembiayaan.

Apakah kadar pembiayaan?

Ini digunakan untuk memastikan bahawa harga pertukaran abadi berlabuh ke pasar spot. Apabila kadar pendanaan positif, celana pendek membayar panjang, sedangkan seluar pendek negatif membayar panjang. Ia tidak dikenakan oleh pertukaran, tetapi bayaran antara panjang dan seluar pendek.

Kadar Pembiayaan OKEX

Bagaimana Kadar Pembiayaan Dikira

Seperti halnya instrumen niaga hadapan, anda mempunyai leverage maksimum 100x dan anda boleh memilih untuk meminggirkan kedudukan anda sama ada dengan duit syiling atau dengan Tether. Juga, penyelesaian pada pertukaran berterusan berlaku setiap 24 jam.

Untuk liputan aset, anda boleh memperdagangkan sehingga 12 aset yang berbeza. Ini termasuk semua yang boleh anda jual dengan niaga hadapan di atas serta penambahan NEO, LINK dan DASH.

Pilihan

Opsyen adalah instrumen derivatif yang memberikan hak kepada pemegangnya tetapi bukan kewajiban untuk membeli atau menjual beberapa aset pada masa akan datang pada waktu yang telah ditentukan. Mereka adalah instrumen pembayaran asimetrik.

Kami mempunyai panduan lengkap mengenai pilihan cryptocurrency yang boleh anda baca jika anda mahukan lebih banyak maklumat. Tetapi perkara penting yang perlu diberi perhatian ialah apabila anda membeli opsyen, anda mempunyai risiko penurunan yang terhad dan potensi kenaikan yang tidak terhad. Ini boleh menjadi sebaliknya jika anda menjual opsyen.

PANGGILAN & amp; Pilihan PUT

Bayaran pilihan CALL dan pilihan PUT

Terdapat pilihan CALL yang memberi anda hak untuk membeli dan kemudian ada pilihan PUT yang memberi anda hak untuk menjual beberapa aset. Semasa membeli opsyen, anda membayar premium kepada rakan niaga serta beberapa yuran perdagangan kepada derivatif OKEX. Tidak ada margin yang diperlukan.

Namun, jika anda ingin menjual pilihan maka ini dapat dilakukan tetapi anda harus memintanya secara khusus. Mereka akan memerlukan baki minimum dalam akaun anda untuk melindungi sekiranya kedudukan bergerak jauh dari anda.

Pada OKEX, pada masa ini hanya ada satu aset yang boleh anda jual Opsyen dan itu adalah Bitcoin. Semasa kami melayari platform, ada empat pilihan masa tamat.

Yuran Derivatif OKEX

Mengenai keuntungan perdagangan anda, salah satu pertimbangan yang paling penting adalah yuran perdagangan di bursa.

Jadi, bagaimana OKEX berdiri di sini?

Mereka nampaknya cukup masuk akal. Bayaran perdagangan akan berbeza mengikut tahap perdagangan anda, instrumen apa dan berapa banyak token OKB yang anda pegang dalam akaun anda.

Derivatif OKEX juga menggunakan model Maker / Taker Fee. Bagi mereka yang baru menggunakan istilah ini, ini adalah ketika anda mempunyai yuran perdagangan yang berbeza bergantung pada sama ada anda membuat atau mengambil mudah tunai dari buku.

Mari kita perhatikan bayaran setiap instrumen yang harus kita?

Niaga hadapan

Terdapat dua jenis pengguna yang mempunyai jadual bayaran yang berbeza. Ini adalah pengguna biasa dan pengguna VIP anda. Pengguna biasa adalah mereka yang mempunyai jumlah dagangan 30 hari di bawah 10,000 BTC.

Dalam tahap pengguna biasa anda mempunyai 5 tahap yang berbeza. Ini ditentukan mengikut jumlah token OKB yang anda pegang. Kemudian, dalam peringkat VIP anda mempunyai tahap yang berbeza yang ditentukan mengikut jumlah dagangan 30 hari.

Jadual Bayaran Hadapan OKEX

Jadual Bayaran Dari Niaga Hadapan OKEX

Oleh itu, dari perkara di atas anda dapat melihat bahawa pembuat pasaran tersebut akan mendapat rebat sekiranya mereka dapat menjana lebih dari 100k dalam jumlah dagangan BTC secara berterusan selama 30 hari. Bayaran ini sejajar dengan platform perdagangan leveraj lain seperti ByBit dll.

Pertukaran Kekal

Pertukaran kekal mempunyai bayaran yang sama dengan Futures biasa. Walau bagaimanapun, untuk mencapai tahap VIP anda hanya perlu berdagang minimum 5,000 BTC.

Satu-satunya perbezaan yuran perdagangan untuk pertukaran berterusan berlaku semasa anda seorang VIP dan anda mempunyai yuran pengambil yang sedikit lebih tinggi dan rebat yang sedikit lebih tinggi untuk pembuatnya. Saya mendorong anda untuk melihat tahapnya dekat sini.

Perkara lain yang harus anda pertimbangkan ketika anda melakukan perdagangan pertukaran berterusan adalah anda akan mempunyai kadar pembiayaan. Ini bukan bayaran tetapi menggambarkan perbezaan antara kadar pembiayaan cryptocurrency dan USD.

Kadar pembiayaan boleh positif atau negatif dan disusun setiap 8 jam. Sekiranya anda menutup kedudukan anda sebelum pertukaran dana maka anda tidak akan membayar atau menerima dana. Kadar pembiayaan adalah angka dinamik yang akan berubah untuk menggambarkan keadaan pasaran.

Pilihan

Sama seperti pertukaran yang berterusan, pengguna biasa akan mempunyai bayaran yang sama ketika pilihan perdagangan. Walau bagaimanapun, tahap untuk mencapai tahap VIP jauh lebih rendah iaitu hanya 1,000 BTC.

Walau bagaimanapun, untuk pengguna VIP ini, anda akan mempunyai yuran perdagangan yang sama untuk tahap yang berbeza. Anda dapat melihat lebih lanjut mengenai yuran opsyen di sini.

Pendaftaran OKEX

Ok, jadi anda sudah bersedia untuk mencuba OKEX? Maka anda perlu membuat akaun. Semasa anda berada di laman web, anda boleh menekan “Daftar” dan anda boleh pergi ke alamat e-mel anda atau mendaftar dengan nombor telefon.

Pendaftaran OKEX

Proses Pendaftaran OKEX

Setelah anda mendaftar, mereka akan mengirimkan kod yang perlu anda gunakan untuk mengesahkan pendaftaran anda. Selepas anda menyerahkan ini, anda boleh memulakan. Mereka akan bertanya kepada anda sama ada anda ingin membeli crypto atau adakah anda akan menghantar.

Amaran ⚠️: Setelah anda akhirnya membuat akaun, saya mencadangkan bahawa perkara pertama yang anda lakukan adalah mengesahkan 2FA anda.

Pengesahan & KYC

Walaupun derivatif OKEX membolehkan anda menyimpan akaun anda tanpa pengesahan, anda mempunyai had yang cukup ketat. Tidak seperti pertukaran lain seperti Binance yang membenarkan pengeluaran akaun yang tidak disahkan, OKEX memerlukan pengesahan asas untuk tahap pertama.

Pengesahan OKEX

Tahap Pengesahan di OKEX

Namun, untuk melengkapkan tahap pengesahan pertama, yang anda perlukan hanyalah nombor ID, nama, nama keluarga dan tempat tinggal. Sebaik sahaja anda memberikan maklumat ini, anda akan disahkan hampir seketika.

Sekiranya anda ingin beralih ke tahap 2 pengesahan untuk meningkatkan had perdagangan dan pengeluaran anda, anda perlu memuat naik salinan dokumen ID anda. Anda juga perlu mengambil gambar diri untuk mengesahkannya.

Ini semua dilakukan melalui penggunaan Net Verify yang merupakan perkhidmatan KYC pihak ketiga.

Deposit / Pengeluaran

Setelah akaun anda disediakan, anda perlu membiayai akaun anda. Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini. Ini termasuk melalui mata wang fiat dan juga crypto.

Sekiranya anda membeli dengan Fiat maka OKEX menggunakan sebilangan perkhidmatan pihak ketiga. Ini termasuk seperti Koinal, Simplex & Yang lain. Sekiranya anda menggunakan wayar bank maka anda boleh menggunakan Banxa yang menawarkan perkhidmatan perbankan SEPA dan SWIFT.

Kaedah Pembayaran OKEX

Beberapa Kaedah Pembayaran di OKEX

Sekiranya anda sudah mempunyai crypto dan anda ingin membuat deposit, anda perlu membuat alamat. Ini boleh dilakukan di bahagian “Aset” pentadbir akaun anda. Anda akan memilih token yang sesuai yang akan menghasilkan alamat deposit.

Setelah menghantar wang anda, anda hanya perlu menunggu satu pengesahan sebelum itu akan dikreditkan. Sekiranya anda ingin mengesan deposit anda, anda boleh menggunakan penjelajah blockchain.

Catatan &# 128221 ;: Apabila anda telah membiayai akaun anda maka anda perlu memindahkannya ke akaun niaga hadapan anda

Pengeluaran

Sekiranya anda ingin mengeluarkan dana anda, anda perlu memeriksa semula had pengeluaran anda. Ini bergantung kepada bukan sahaja tahap anda tetapi juga berapa banyak pengesahan yang telah anda lengkapkan.

Pengeluaran dilakukan dalam panel yang sama dengan deposit anda. Sebelum menarik diri, anda perlu membuat pemindahan dana. Ini pada dasarnya adalah kata laluan yang akan membolehkan anda mengesahkan penarikan keluar dari akaun anda.

Amaran ⚠️: Semasa menetapkan kata laluan pengeluaran anda, pastikan anda menggunakan kata laluan yang berbeza dari log masuk anda

Setelah anda menetapkan kata laluan pengeluaran anda, anda boleh teruskan dan meletakkan jumlah pengeluaran anda serta alamat luar talian anda. Setelah anda membuat permintaan, mereka akan memprosesnya dan anda dapat mengawasinya di blockchain.

Platform Niaga Hadapan OKEX

Sudah tiba masanya untuk bergerak ke perut binatang dan memeriksa teknologi dan platform perdagangan mereka. Walaupun mereka semua menggunakan antara muka pengguna yang sama, mereka berbeza dari segi fungsi di platform.

Sekiranya anda ingin memperdagangkan niaga hadapan, anda mesti mengaktifkan akaun niaga hadapan anda terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, anda perlu melengkapkan beberapa soalan untuk memastikan bahawa anda sudah biasa dengan perdagangan niaga hadapan.

Ini sebenarnya pertama kali kita melihat ini dimasukkan ke dalam platform perdagangan Futures dan sudah pasti keputusan bijak oleh OKEX. Soalannya tidak begitu rumit dan dapat dijawab dengan mudah sekiranya anda mempunyai pemahaman asas mengenai perdagangan niaga hadapan.

Setelah anda selesai membuat akaun perdagangan niaga hadapan anda maka anda boleh memulakan perdagangan. Ini tentu saja dengan anggapan bahawa Anda telah mengalihkan dana seperti yang disebutkan di atas.

UI platform perdagangan cukup intuitif. Di sebelah kiri anda mempunyai semua pasaran yang boleh anda jual. Di bahagian atas, anda boleh memilih waktu untuk luput serta mata wang apa yang anda mahukan dana tersebut dipinggirkan.

Antara Muka Pengguna OKEX

Antara Muka Pengguna Masa Depan OKEX

Di bawah ini, anda mempunyai pilihan dari segi leverage dan bagaimana anda mahu akaun anda dipinggirkan. Di bawah ini anda mempunyai borang pesanan, carta dan buku pesanan sejarah.

Petua Pro &# 128175 ;: Anda boleh meluaskan carta ke skrin penuh dan menggunakannya untuk melakukan semua analisis teknikal anda.

Sekiranya anda mengembangkan carta, anda akan melihat bahawa anda mempunyai dua pilihan untuk berdagang. Salah satunya adalah carta lalai yang ditawarkan oleh OKEX dan yang lain adalah carta Tradingview. Bagi mereka yang mengetahui pandangan perdagangan, ini adalah salah satu pakej grafik pihak ketiga yang paling terkenal di pasaran yang sangat disukai oleh penganalisis teknikal.

Kemudian, tepat di bawah carta anda mempunyai sejarah & bahagian pesanan langsung. Ini akan menyenaraikan semua pesanan yang anda jalankan di OKEX dan juga PnL Tidak Direalisasikan.

Kemudian, di sebelah kiri ini anda mempunyai beberapa maklumat tambahan yang sangat berguna. Contohnya, anda boleh melihat harga indeks dan menandakan harga. Ingat, bahawa harga mark adalah harga yang digunakan untuk menyelesaikan instrumen derivatif sedangkan harga indeks adalah harga yang dirujuk untuk merumuskan harga tanda.

Untuk Burung Hantu Malam &# 129417 ;: Anda boleh menukar antara muka perdagangan dan menjadikannya tema gelap

Sesuatu yang sangat berguna bagi saya ialah tab Data Perdagangan mereka. Ini memberi anda semua yang perlu anda ketahui mengenai apa yang sedang berlaku di pasaran niaga hadapan OKEX. Ini termasuk:

  • Nisbah Pendek Panjang: Nisbah panjang dan seluar pendek di pasaran
  • Asas BTC: Ini adalah perbezaan antara harga masa depan atau pertukaran dan harga spot.
  • Kadar Pembiayaan Pertukaran: Anggaran kadar yuran pada pertukaran berterusan.
  • Indeks Sentimen Pedagang Teratas: Peratusan Panjang / Seluar yang dipegang oleh 100 peniaga teratas

Margin

Perkara pertama yang harus anda perhatikan adalah bahawa margin maksimum 100x akan bergantung pada tahap besar pada ukuran kedudukan yang anda pegang sekarang.

Sekiranya anda berpindah ke panduan tingkatan kedudukan, anda akan melihat bahawa leveraj 100x (atau margin 1%) hanya berlaku untuk posisi yang kurang dari 3.000 kontrak. Apabila anda mengambil lebih banyak kontrak, faktor leverage anda akan mula berkurang. Ini kerana peningkatan margin awal dan juga margin penyelenggaraan.

Tahap Kedudukan OKEX

Panduan Tahap Kedudukan di OKEX

Kemudian, mengenai cara ini dipinggirkan dari akaun anda, anda boleh memilih untuk meminggirkannya dalam crypto (Coin margin) atau dipinggirkan di Tether.

Akhirnya, anda mempunyai pilihan untuk merentas margin. Ini pada dasarnya bermaksud bahawa margin akan diambil dari bukan sahaja akaun niaga hadapan anda di mana dana itu ada tetapi juga dari akaun lain di mana anda mempunyai dana. Kami akan menasihati perkara ini.

Pertukaran Kekal

Sekiranya anda ingin menukar pertukaran berterusan, ia mempunyai banyak UI yang sama dengan instrumen Niaga Hadapan. Satu-satunya perbezaan ialah anda tidak boleh mengubah masa tamat.

Perkara lain yang harus anda perhatikan adalah kadar pembiayaan. Ini dinamik dan sentiasa berubah jadi pastikan untuk memantau sebelum anda melakukan perdagangan.

Anda juga ingin melihat lebih dekat panduan peringkat kedudukan dan bagaimana hal itu akan mempengaruhi keperluan margin. Mereka sedikit berbeza untuk had tahap yang lebih tinggi daripada dengan Futures.

Platform Pilihan

Ketika datang ke platform pilihan, susun aturnya serupa walaupun fungsinya agak berbeza.

Terdapat beberapa cara di mana anda boleh membeli pilihan. Mungkin cara yang paling mesra pengguna adalah dengan menggunakan alat Discovery pilihan. Ini membolehkan anda menggunakan pilihan yang sesuai untuk keadaan perdagangan anda.

Menggunakan alat Pilihan Penemuan juga akan menarik anda gambarajah pembayaran yang rapi di mana anda dapat melihat untung / rugi yang akan dikenakan untuk pilihan tersebut. Setelah anda OK dengan parameter yang ditetapkan maka ia akan membawa anda ke pasar untuk pilihan tersebut.

Perdagangan Opsyen OKEX

Fungsi Perdagangan Opsyen di OKEX

Namun, jika anda ingin melihat pasaran yang lebih luas, anda boleh pergi ke “Semua Pilihan”. UI ini serupa dengan yang suka Deribit bagi anda yang telah menggunakan pertukaran itu. Anda akan melihat gambaran keseluruhan semua PUT dan PANGGILAN serta tempoh yang berbeza.

Catatan &# 128221 ;: Pilihan-pilihan yang tidak mempunyai wang jauh lebih mudah cair daripada yang lebih dekat dengan wang.

Setelah anda memilih pilihan yang ingin anda jual, sama ada melalui penemuan pilihan atau Semua Pilihan, maka anda akan mempunyai antara muka perdagangan yang serupa dengan Niaga Hadapan dan Pertukaran.

Namun, sesuatu yang harus anda perhatikan adalah bahawa anda hanya mempunyai satu jenis pesanan yang boleh anda gunakan pada pilihan tersebut. Ini adalah pesanan Had. Anda tidak perlu berhenti walaupun anda tahu bahawa kelemahan anda adalah terhad.

Akhirnya, di bahagian atas carta terdapat dropdown di mana anda dapat melihat “Greek” pilihan. Ini pada asasnya adalah faktor yang menentukan kepekaan harga opsyen. Kami tidak akan membahas spesifik orang Yunani di sini tetapi Guy membuat video lengkap mengenai perkara itu.

Borang Pesanan

Saya ingin membaca borang pesanan secara berasingan kerana ini cukup lengkap dan anda mempunyai banyak fungsi di sini.

Ini lebih banyak berlaku pada niaga hadapan dan pertukaran berbanding opsyen. Berikut adalah borang pesanan khas anda untuk pertukaran / masa depan. Seperti yang anda lihat, anda boleh membuka atau menutup pesanan anda dengan jenis yang berlawanan.

Borang Pesanan & amp; Jenis-Jenis

Borang Pesanan & Jenis Pesanan

Untuk pesanan ini, anda mempunyai 6 jenis pesanan yang berbeza. Ini jauh lebih banyak daripada yang kita lihat di bursa lain dan memberi pedagang banyak lagi alat untuk bekerjasama. Jenis pesanan adalah:

  • Perintah Had: Pesanan ini bagus sehingga dibatalkan. Mereka hanyalah pesanan yang diletakkan pada tahap yang telah ditentukan
  • Had Lanjutan: Ini adalah perintah had standard di mana anda mempunyai lebih banyak fungsi mengenai bagaimana anda mahu perintah itu dilaksanakan. Contohnya, hanya Boleh Dihantar, Isi atau Bunuh atau Segera atau Batal. “Post Only” adalah pesanan biasa. Isi atau Bunuh akan melaksanakan keseluruhan pesanan atau membunuhnya. Segera atau Batal akan melaksanakannya sekarang dengan harga terbaik atau membatalkan
  • Had Berhenti: Ini adalah pesanan yang akan dibuat hanya setelah harga pencetus tertentu dipenuhi. Setelah harga pencetus dipenuhi, pesanan had standard diletakkan.
  • Pesanan Jejak: Dengan pesanan ini, pesanan had akan ditempatkan setelah harga kembali setelah melanggar tahap pencetus tertentu. Ini disebut “Callback Rate”
  • Pesanan IceBerg: Ini adalah pesanan yang membolehkan peniaga membuat pesanan yang besar tanpa terlalu banyak berlaku. Pesanan ini secara automatik memecah pesanan besar pengguna menjadi beberapa pesanan yang lebih kecil
  • Harga purata berwajaran masa (TWAP): TWAP adalah harga purata pesanan dalam jangka masa yang ditentukan. Ini pada dasarnya adalah strategi yang akan berusaha untuk melaksanakan pesanan yang diperdagangkan dalam potongan kuantiti pesanan secara berkala sehingga harga pengisian sama dengan harga TWAP.

Sekiranya anda bergelut dengan mana-mana jenis pesanan ini, anda selalu boleh melihat dokumen derivatif OKEX. Mereka melihatnya dengan terperinci.

Aplikasi Mudah Alih OKEX & Pelanggan PC

Bagi anda yang dalam perjalanan, anda mungkin perlu memantau kedudukan anda dari peranti mudah alih. Itulah sebabnya OKEX telah mengembangkan aplikasi perdagangan mereka sendiri.

Aplikasi ini membenarkan perdagangan di semua pasaran di OKEX termasuk bukan sahaja pasaran niaga hadapan mereka tetapi juga pasaran spot dan perdagangan margin mereka. Ia selamat, telus dan menyeluruh.

Anda juga mempunyai carta interaktif yang bermaksud bahawa anda masih dapat menyelesaikan beberapa analisis yang lebih mendalam semasa anda berada di meja anda. Anda juga mempunyai pesanan satu sentuhan yang menjadikannya lebih mudah untuk menjalankan perdagangan anda.

Aplikasi ini tersedia di iOS dan Android dan disenaraikan di kedai masing-masing. Sekiranya anda ingin mengetahui pendapat orang tentangnya, anda boleh menyemak ulasannya. Mereka nampaknya cukup positif untuk semua orang. Untuk beberapa aduan yang ada, pasukan OKEX cepat menindaklanjuti yang merupakan perkara yang baik.

Penilaian Aplikasi OKEX

Penilaian Aplikasi Mudah Alih OKEX. Sumber: iTunes & Google Play

Oleh itu, sekiranya anda menggunakan aplikasi mudah alih mereka?

Baiklah, saya harus mengakui bahawa saya secara peribadi bukan antara peminat perdagangan mudah alih terbesar pada umumnya. Ini hanya kerana anda tidak dapat memetakan garis arah aliran atau menetapkan beberapa parameter perdagangan dengan betul. Saya akan selalu memilih versi berasaskan web atau PC.

Dan, mengenai pelanggan PC, OKEX telah membangunkan program yang tersedia di kedua-dua Mac & Pelanggan PC. Ini sama fungsinya dengan platform perdagangan berasaskan web walaupun cenderung sedikit lebih pantas.

API OKEX

Bagi anda yang suka membuat kod algoritma perdagangan, anda pasti gembira mengetahui bahawa OKEX mempunyai API yang cukup mantap dengan sejumlah titik akhir. Mereka mempunyai versi REST dan juga WebSocket.

Sekiranya anda ingin menjalankan bot yang disambungkan ke API mereka, maka anda harus memastikan bahawa alamat IP anda berada di luar Tanah Besar China. Juga dicadangkan agar anda menggunakan pelayan Ali Cloud yang berada di pusat data Hong Kong.

Terdapat juga senarai SDK yang luas yang membolehkan anda mengembangkan bot dan algoritma perdagangan dalam bahasa pengaturcaraan yang anda tahu. Ini termasuk seperti Java, node, Python, C ++, Go, C #. Terdapat banyak dokumen yang boleh anda periksa di sini.

Sekiranya anda ingin menggunakan API, anda memerlukan kunci API. Anda boleh mendapatkannya di kawasan akaun anda dengan menuju ke nama pengguna anda dan kemudian menekan “API”. Di sini anda akan memilih “My API” di mana anda dapat membuat kunci anda sendiri dengan parameter berikut.

Penjanaan Utama OKEX

Parameter Penjanaan Kunci API di OKEX

Perhatikan bahawa “Link API” adalah jika anda ingin mengikat kunci API ke alamat IP tertentu. Ini bermaksud bahawa hanya IP ini yang dapat mengirim perintah ke API. Setelah membuat kunci, anda boleh memasukkannya ke dalam kod anda untuk memulakan perdagangan.

Amaran ⚠️: Walaupun ada perkhidmatan bot tertentu yang ditawarkan dalam talian, kami tidak akan memberikan kunci API anda. Sebilangan besar daripadanya tidak sah dan menggunakan akaun perdagangan anda untuk cara yang tidak sah.

Sokongan pengguna

Ini adalah salah satu perkara yang sangat penting bagi saya. Kami semua menyedari kekecewaan menunggu selama-lamanya untuk mendapatkan respons daripada pertukaran pertanyaan kami.

Syukurlah, dengan OKEX anda mempunyai fungsi sokongan yang cukup kuat sehingga mereka dapat membantu peniaga derivatif. Terdapat sejumlah besar sumber dan titik sentuh yang dapat anda gunakan di bursa utama.

Sokongan Okex

Menghubungi Sembang Langsung

Mungkin salah satu cara terpantas untuk mendapatkan ejen adalah melalui fungsi sembang langsung mereka. Sama ada mereka akan mempunyai ejen yang bersedia untuk bercakap dengan anda secara langsung atau mereka akan menghantar e-mel kepada mereka untuk menjawab pertanyaan anda.

Walaupun sembang langsung adalah pilihan yang paling mudah, menghantar tiket sokongan juga merupakan pilihan. Ini mungkin berlaku jika anda ingin memastikan bahawa pertanyaan anda dihantar ke bahagian yang paling sesuai.

Petua Pro ✅: Sekiranya anda ingin mengejar tiket sokongan anda, maka anda boleh mendapatkannya melalui tiket sokongan mereka Telegram, Reddit atau WeChat.

Anda juga akan melihat bahawa OKEX mempunyai nombor sokongan yang boleh anda hubungi. Ini bukan sesuatu yang biasanya ditawarkan di bursa kripto jadi ini adalah perkara yang menarik untuk dilihat.

Sudah tentu, anda tidak perlu menghubungi anda sekiranya anda dapat memperoleh maklumat yang diperlukan di dalamnya pusat sokongan. Mereka mempunyai sebahagian besar jawapan yang diajukan oleh pengguna lain dan memang cukup menyeluruh.

Komuniti OKEX & Akademi

Sesuatu yang sangat kami sukai mengenai OKEX ialah mereka mempunyai cantik komuniti yang kuat di sekelilingnya dengan banyak telegram & Kumpulan Facebook. Ini adalah cara yang baik untuk anda melancarkan beberapa idea perdagangan dari rakan peniaga tempatan.

OKEX juga menyediakan banyak sumber pendidikan untuk anda manfaatkan. Ini telah mendapat semua yang perlu anda ketahui, dari panduan perdagangan sederhana hingga sumber yang lebih maju seperti cara berdagang opsyen dan niaga hadapan serta strategi perdagangan yang dipesan lebih awal.

Ini adalah sumber bertulis dan juga kandungan video. Mereka dihasilkan dengan baik dan penyampainya berpengetahuan dan pandai bercakap.

Akhirnya, terdapat juga glosari yang sangat berguna di mana anda boleh mengetahui sebilangan besar istilah dan maklumat. Ini mungkin sesuai sekiranya anda tidak memahami istilah tertentu di platform.

Kesimpulannya

Ringkasnya, kami sangat menyukai platform derivatif OKEX. Bukan hanya mempunyai kelebihan untuk disokong oleh salah satu platform perdagangan terbesar di dunia, tetapi juga direka dengan sangat baik.

Kontrak niaga hadapan dan pertukaran memberi anda kebangsaan bukan hanya berkaitan dengan aset untuk diperdagangkan tetapi juga fungsi pesanan dan alat analisis data. OKEX telah merancang platform yang bukan sahaja sangat berfungsi tetapi juga sangat mudah digunakan. Ini digambarkan dengan baik dengan instrumen pilihan mereka.

Sudah tentu ada bidang yang perlu diperbaiki. Sebagai contoh, anda hanya mempunyai pilihan Bitcoin untuk berdagang pada masa ini. Terdapat juga kecairan yang agak terhad untuk pasaran opsyen terutamanya yang kekurangan wang.

Adalah menjadi harapan kami bahawa apabila lebih ramai pedagang mulai menggunakan bursa, kecairan harus mengikuti dan dengan itu memudahkan anda membuat pesanan besar untuk pilihan anda.

Jadi, adakah platform derivatif OKEX patut digunakan?

Sekiranya anda mahukan antara muka perdagangan yang sangat fungsional namun ringkas yang dibangunkan oleh pertukaran global yang disegani, maka ia sangat bernilai. Pergi ke banyak? Hubungi Tom di Telegram untuk Tawaran VIP OKEx yang dipesan lebih awal @TomCoinBureau

Amaran ⚡️: Berdagang produk niaga hadapan leverage sangat berisiko. Pastikan anda mengamalkan pengurusan risiko yang mencukupi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me