Kajian Energi: Dash Fork Driving Crypto Mass Adoption

Energi (NRG) telah menjadi salah satu penggerak terbesar dalam ruang cryptocurrency sejak beberapa hari terakhir – melonjak ke 100 teratas.

Pada dasarnya, blockchain NRG sedang berusaha untuk membawa teknologi lejar diedarkan kepada orang ramai dan mencapai penggunaan yang meluas. Energi ingin membina platform selamat dan mesra pengguna yang dipercayai dan diterima secara global.

Namun, adakah cita-cita ini terlalu tinggi? Apa yang menjadikan projek ini begitu berharga bagi pelabur sekarang?

Dalam tinjauan Energi ini, saya akan berusaha menjawabnya. Saya juga akan melihat kes penggunaan dan potensi duit syiling NRG asli mereka.

Apa itu Energi?

Seperti kebanyakan cryptocurrency lain, Energi didesentralisasi dan berasaskan blockchain. Tumpuannya adalah pada aplikasi terdesentralisasi dan kontrak pintar, dan ia mempunyai kaedah pemerintahan yang baik bersama dengan model perbendaharaan pembiayaan sendiri yang bertujuan untuk membantu menjadikannya platform blockchain terbesar dan paling popular di dunia.

Projek Energi bermula pada musim panas 2017 sebagai garpu dari blok Dash. Pada masa itu ia menggunakan mekanisme konsensus Proof-of-Work, dengan algoritma tahan ASIC yang disebut Energi hash yang serupa dengan Ethereum Ethash.

Sejak itu ia beralih ke konsensus Proof-of-Stake dengan rangkaian masternodes. Masternode ini memberikan kegunaan dan beberapa ciri Energi yang terkenal.

Masternod ❓: Sekiranya anda tidak pasti apakah masternode dan bagaimana ia berfungsi, anda boleh membaca panduan Masternode yang lengkap.

Walaupun Energi adalah garpu Dash, ia telah diubahsuai dan telah meningkatkan privasi, bayaran yang lebih rendah dan skalabiliti yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan Dash.

Sistem perbendaharaan pembiayaan sendiri Energi dan sistem tadbir urus rantai digubal untuk memastikan pembangunan jangka panjang projek dan berfungsi sebagai kaedah untuk menarik penyumbang dan pemaju.

Ciri-ciri Energi


Energi mempunyai ciri asas yang sama yang anda akan dapati dengan hampir semua projek blockchain; desentralisasi, model tadbir urus dalam talian, dompet HDnya sendiri, dan transaksi tanpa kepercayaan.

Ini juga memberikan beberapa ciri umum untuk menjadikannya lebih berguna.

Perbendaharaan Pembiayaan Sendiri

Perbendaharaan pembiayaan sendiri bukanlah ciri luar biasa dalam blockchain masternode, tetapi Energi mempunyai salah satu peruntukan peratusan terbesar untuk perbendaharaan mana-mana blockchain masternode. Sebanyak 40% NRG yang dikeluarkan dikeluarkan ke perbendaharaan.

Pembiayaan Perbendaharaan Energi

Kitaran Perbendaharaan di Energi. Imej melalui Kertas putih

Oleh kerana terdapat 1 juta NRG yang dibebaskan setiap bulan, dan tidak ada batasan jumlah penawaran syiling, ini memberikan perbendaharaan 400,000 NRG setiap bulan untuk digunakan untuk pemasaran dan pengembangan projek. Ini dimaksudkan untuk memastikan umur panjang untuk projek, menyediakan dana untuk meningkatkan teknologi, mengembangkan masyarakat, dan untuk memberi ganti rugi kepada pemaju.

Kerana tidak ada had penawaran, Energi telah memperuntukkan peratusan besar ini ke perbendaharaan untuk meningkatkan desentralisasi blockchain, dan untuk mengekalkan prestasi rangkaian.

Tadbir urus terbina dalam

Seperti banyak projek blockchain baru-baru ini, Energi telah memasukkan model tadbir urus berasaskan komuniti. Dalam model Energi, mana-mana pihak berkepentingan dapat mengemukakan cadangan untuk pertimbangan terbuka oleh masyarakat.

Setelah selesai, pemilik masternode kemudian memilih cadangan untuk menentukan sama ada ia akan dilaksanakan atau tidak. Model pemerintahan ini dipilih kerana tidak hanya mendorong penggunaan dengan memberi suara kepada pengguna, tetapi juga membantu meningkatkan skalabilitas dan meningkatkan kestabilan jaringan.

Faedah Masternode

Sebagai garpu Dash, rangkaian Energi merangkumi kedua-dua ciri transaksi Instant Send dan Private Send, tetapi masternodes Energi membenarkan ini dengan kelajuan transaksi yang lebih baik dan dengan bayaran yang lebih rendah.

Masternode Mengembalikan Energi

Masternode kembali untuk Energi blockchain. Imej melalui kertas putih

Kerana Energi mempunyai ukuran blok 2 Mb dan masa blok 1 minit pengguna mendapat faedah dengan yuran yang sangat kecil dan transaksi cepat. Skalabiliti juga ditingkatkan dengan menggunakan masternode, dengan skalabilitas rangkaian bertambah dengan bertambahnya jumlah masternode aktif.

DApps dan Kontrak Pintar

Rangkaian dApps yang dirancang akan memberi kegunaan rangkaian Energi yang akan membantunya merealisasikan matlamat penggunaan global. Dan penambahan kontrak pintar akan meningkatkan kepercayaan, keselamatan, kepantasan, kecekapan dan ketelusan untuk keseluruhan ekosistem Energi.

Kontrak pintar juga akan membantu mempromosikan pembangunan, yang pada gilirannya akan membawa pengguna dan pelabur baru untuk meningkatkan nilai NRG kerana ia menjadi semakin berharga sebagai mata wang untuk membangun dan menggerakkan dApps, serta mata wang asas dalam pertukaran Energi X yang dirancang.

Masternod

Sesiapa sahaja dapat menjadi tuan rumah masternode dengan meletakkan 10,000 NRG. Pada harga semasa, ini berjumlah pelaburan $ 86,100 pada 5 Julai 2019.

Masternode menyediakan beberapa ciri Energi, termasuk fungsi Send Send dan Send Send Segera, serta pembiayaan sendiri dan pemerintahan sendiri dan peningkatan skalabilitas dan keselamatan untuk rangkaian.

Pemilik Masternode dihargai kerana mengamankan rangkaian dengan NRG. 40% NRG yang dihasilkan diperuntukkan kepada masternodes. Ini kira-kira 400,000 NRG sebulan. Pada masa ini, terdapat 798 masternode, yang bermaksud setiap masternode menerima sekitar 500 NRG per bulan, yang setara dengan lebih dari $ 4.300. Itu $ 51,600 setiap tahun atau pulangan tahunan sebanyak 60%.

Menyiapkan masternode tidak begitu mudah dan anda memerlukan sedikit pengalaman baris perintah untuk melakukannya. Pasukan Energi telah berusaha membuatnya semudah mungkin dengan cantik ini panduan intuitif.

Alternatif ❓: Mereka yang mempunyai kurang daripada 10,000 NRG juga dapat mengaut wang syiling mereka dan mendapat pulangan saham. Minimum yang diperlukan untuk mempertaruhkan duit syiling adalah hanya 1 NRG dan juga lebih mudah untuk disiapkan dan dikonfigurasi.

Pasukan Energi

Pasukan Energi terdiri daripada 18 individu yang berdedikasi dan berpengetahuan, semuanya komited untuk teknologi blockchain dan penciptaan rangkaian yang terdesentralisasi yang merupakan pembiayaan sendiri dan dikendalikan oleh masyarakat. Mereka berasal dari berbagai disiplin ilmu, termasuk pengembangan, operasi, pemasaran, dan tentu saja keusahawanan.

Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Energi adalah Tommy, juga dikenali sebagai TommyWorldPower dari akaun Twitter dan YouTubenya. Dia adalah penginjil blockchain dan pendidik terkenal di ruang blockchain. Pemahamannya tentang bagaimana fungsi blockchain dan prospek penggunaannya adalah inspirasi dan asas platform Energi.

Ahli Pasukan Energi

Beberapa Ahli Pasukan Energi. Dari Kiri: Tommy, Ryan Lucchese & Andrey Galkin

Presiden Energi adalah Ryan Lucchese yang mengawasi operasi harian. Dia memiliki latar belakang yang kuat dalam pengembangan perisian yang tidak diragukan lagi merupakan aset untuk projek Energi. Sebelum memulakan di Energi, dia adalah jurutera di Hyland Software dan NCH Software.

Di kerusi pemaju utama adalah seorang lelaki bernama Andrey Galkin. Dia dihubungkan tidak menyenaraikan pengalamannya di Energi tetapi mungkin itu adalah peninggalan. Andrey mempunyai latar belakang kejuruteraan yang panjang dan memegang banyak peranan dalam persekitaran Perusahaan dan syarikat permulaan.

Ini hanya sebahagian daripada ahli pasukan tetapi anda boleh melihat selebihnya dari bukti kelayakan mereka halaman pasukan.

Komuniti

Apabila cryptocurrency dilancarkan tanpa ICO atau premine, saya tidak mempunyai anggaran pemasaran yang besar untuk menyebarkan kesedaran tentang duit syiling. Di sinilah komuniti yang kuat dan terlibat dapat membantu.

Untuk itu, Energi mempunyai komuniti yang cukup besar di belakangnya.

Sebagai contoh, mereka mempunyai bilangan ahli yang besar Saluran Telegram dengan lebih daripada 14k ahli. Saya memutuskan untuk masuk ke saluran untuk mendapatkan gambaran yang lebih baik mengenai perbualan yang sedang berlangsung.

Saluran Telegram Energi

Saluran Telegram Energi

Seperti yang anda lihat, Pentadbir sangat membantu ahli komuniti dan perbualan di atas. Terdapat juga kekurangan “anak lelaki bulan” khas anda di saluran ini yang merupakan pertanda baik.

Selain saluran telegram mereka, mereka juga mempunyai Pelayan discord yang boleh menjadi alternatif yang menarik bagi pengguna yang memilih platform ini.

Di media sosial, Energi mempunyai pengikut yang cukup baik Twitter dengan lebih daripada 30k pengikut. Mereka sentiasa mengemas kini pengguna mereka di sini dengan perkembangan terkini. Terdapat pertunangan yang baik dengan tweet ini.

Akhirnya, perlu disebutkan bahawa Energi juga mempunyai blog rasmi bahawa mereka menyumbang secara berkala. Ini membantu memberi maklumat kepada masyarakat cryptocurrency yang lebih luas.

Token NRG

NRG bermula sebagai duit syiling Proof-of-Work tanpa ICO dan tanpa pra-tambang. Pelancaran mainnet diumumkan dan perlombongan bermula dengan adil.

Penyenaraian pertama untuk NRG di CoinMarketCap adalah 24 Ogos 2018, dengan harga pembukaan $ 0.264592. Harga melonjak lebih tinggi sekitar $ 0.10 serta-merta dan menghabiskan beberapa bulan berdagang antara terendah sepanjang masa $ 0.244958 dan kira-kira $ 0.40.

Pada bulan Oktober 2018, duit syiling mula meningkat lebih tinggi selepas pembayaran masternode bermula, dan mencapai tahap lebih dari $ 1 pada bulan November bermula. Perhimpunan ini jauh lebih awal daripada perhimpunan Bitcoin dan akhir pasaran beruang kripto untuk ruang cryptocurrency yang lebih luas.

Prestasi Harga NRG

Prestasi Harga Syiling NRG. Imej melalui CMC.

Harga merosot pada Januari dan Februari 2019, tetapi tidak pernah di bawah $ 0.54 dan menjelang Mac NRG kembali diperdagangkan di atas $ 1. Ia kekal antara $ 1 dan $ 2 pada bulan April 2019, kemudian beralih ke julat $ 2 hingga $ 3 pada bulan Mei 2019.

Perhimpunan sebenar bermula pada bulan Jun 2019, dengan NRG mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 9,90 pada 25 Jun 2019. Sejak itu, ia telah sedikit menurun dan diperdagangkan pada $ 8,61 pada 5 Julai 2019.

Bagi mereka yang berminat, pasukan Energi telah melakukan pengurangan koin dan ada satu pusingan akhir 1 juta NRG yang akan dilancarkan. Maklumat boleh didapati di sini sebaik sahaja pusingan airdrop bermula.

Berniaga & Penyimpanan NRG

Sekiranya anda ingin membeli atau memperdagangkan NRG anda, maka terdapat sejumlah pertukaran yang boleh anda gunakan. Ini termasuk seperti Digifinex, Kucoin dan Cryptobridge.

Digifinex mempunyai sebahagian besar volum dan kadar perolehan kelihatan berada di hujung bawah untuk duit syiling dengan topi pasaran yang begitu besar. Ini bermaksud bahawa kecairan dapat memberikan cabaran bagi para pedagang yang berusaha melaksanakan pesanan blok besar.

Sebaik sahaja anda mendapat token NRG, anda akan mahu memindahkannya dari bursa. Kita semua menyedari risiko yang timbul dari peretasan pertukaran berpusat yang besar.

Sekiranya anda hanya ingin mengirim / menerima duit syiling dan “hodl” mereka untuk kenaikan harga, maka anda boleh menggunakan dompet Coinomi. Ini adalah dompet pihak ketiga yang mempunyai sokongan untuk 500+ cryptocurrency tambahan. Ia boleh didapati di telefon bimbit dan desktop di pelbagai sistem operasi.

Malangnya, dompet Coinomi tidak dapat digunakan untuk mempertaruhkan syiling. Sekiranya anda ingin melakukan ini, anda perlu memuat turun dan memasang dompet teras mereka. Terdapat juga sejumlah fungsi yang lebih maju yang dapat dilaksanakan oleh dompet teras.

Pembangunan Energi

Saya menganggap kemajuan pembangunan projek sebagai metrik kritikal yang harus dijejaki. Ini dapat memberi anda idea tentang seberapa banyak kerja yang sebenarnya dilakukan setiap hari.

Walaupun beberapa pembangun mungkin bekerja secara tertutup, projek-projek yang merupakan sumber terbuka harus menggunakan repositori kod awam. Syukurlah, Energi mempunyai orang ramai GitHub yang membolehkan kita menggali kod mereka.

Berikut adalah komitmen GitHub untuk repositori Energi Protocol teras utama:

Komitmen Pengekodan Energi

Komitmen untuk Energi sejak 12 bulan yang lalu

Seperti yang anda lihat, para pembangun agak sibuk menghantar kemas kini pengekodan ke protokol teras mereka. Perlu juga diperhatikan bahawa terdapat 14 repositori tambahan di GitHub mereka walaupun hanya 4 yang mempunyai kod yang dilakukan sepanjang tahun lalu.

Membandingkan komitmen pengekodan untuk repositori teras dengan yang lain dari kompleks cryptocurrency, ia berada pada kedudukan yang wajar. Sebagai contoh, mereka berada di kedudukan 134 pada laman web ini yang hanya antara Bytom dan Rangkaian Permintaan.

Sebenarnya, aktiviti pengekodan ini dapat menjadi lebih masuk akal apabila anda melihat peta jalan yang lebih luas. Pasukan Energi telah menemui beberapa tonggak penting dan terdapat beberapa kemas kini yang sangat menarik yang dirancang…

Peta Jalan Energi

Saya menyertakan bahagian ini kerana saya merasa relevan untuk mengetahui apa yang telah dirancang oleh pasukan untuk masa depan. Sebab ini relevan adalah bahawa Energi bergantung pada platform dApp dan fungsi kontrak pintar, tetapi setakat ini ia tidak mempunyai kedua-duanya. Pada masa ini, projek ini lebih banyak daripada blockchain masternode lain dengan cryptocurrency sendiri.

The Peta jalan Energi lengkap dan memberikan perincian rancangan pembangunan untuk 18-24 bulan akan datang.

Item yang paling penting dalam peta jalan sekarang adalah pelancaran Energi 3.0 pada suku keempat 2019. Ini akan merangkumi kontrak pintar dan akan memungkinkan penghijrahan Ethereum dApps dan merupakan langkah sebenar pertama menuju matlamat penerapan global.

Berbaloi untuk dipertimbangkan?

Energi telah meningkatkan banyak kesedaran pedagang kerana telah meningkat dari pasaran ke-200 hingga ke 58 pada 5 Julai 2019. Penyenaraiannya di platform DigiFinex dan KuCoin yang popular pastinya positif juga..

Memandangkan perhimpunan di NRG bermula pada bulan Oktober mungkin tidak mengikuti petunjuk Bitcoin. Ia juga boleh membawa kemunduran menjelang pelancaran Energi 3.0, yang saya harapkan akan mencetuskan rali baru kerana kontrak pintar dan fungsi dApp adalah ciri teras platform.

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa duit syiling ini meningkat 300% pada bulan Jun sedangkan sekarang ini lebih sedikit daripada duit syiling PoS masternode. Tidak ada berita yang menghancurkan bumi dari projek ini dan tidak ada perkembangan besar. Adakah ini bermaksud pam duit syiling yang dimanipulasi? Tidak ada cara untuk mengetahui dengan pasti, tetapi jika itu benar, keuntungan ini akan cepat hilang.

Energi Berbaloi?

Energi – Yay atau Tidak?

Pertimbangkan juga bahawa walaupun Energi mengatakan bahawa pelancaran mereka adil, sebenarnya tidak ada pengumuman umum mengenai jaringan utama sehingga ketinggian blok 171897. Itu tidak adil, dan dengan perbendaharaan mendapat 40% ganjaran dan pengasas menerima 10% ganjaran tidak ada alasan untuk tipu muslihat jenis ini.

Kenaikan harga menjadikannya lebih mahal untuk menjalankan masternode, tetapi pulangannya masih cukup baik. Itu mungkin tidak akan berlaku kerana pelabur baru menyediakan masternode untuk memanfaatkan pulangan tahunan 60% yang dihasilkan.

Energi mengatakan bahawa mereka ingin menjadi cryptocurrency global yang terkemuka, tetapi hampir semua projek blockchain mempunyai tujuan tersebut. Energi sememangnya telah membuat kemajuan besar baru-baru ini, tetapi apa yang menjadikan projek ini berbeza atau unik?

Akan ada lebih banyak kemungkinan dengan pengenalan kontrak pintar dan dApps, tetapi Energi masih tidak akan unik. Dan mereka telah menolak pelancaran ciri-ciri ini dari Q3 2019 hingga Q4 2019.

Oleh itu, anda harus memutuskan sama ada NRG masih menarik pada tahap ini atau adakah retracement akan segera berlaku – yang boleh memberi peluang tambahan.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me