Kajian Insolar (INS): Platform Menyediakan Blockchain sebagai Perkhidmatan

Insolar (INS) adalah projek yang berusaha mengembangkan rangkaian perniagaan yang diedarkan yang akan menggunakan inovasi baru dalam teknologi blockchain untuk menjadikannya selamat dan saling beroperasi.

Insolar bertujuan untuk mengembangkan lebih dari sekadar lapisan protokol standard untuk dibina oleh orang lain. Mereka juga mengusahakan aplikasi perusahaan yang akan dijalankan di atas blockchain Insolar. Mereka bahkan telah mengambil langkah untuk melabel Insolar sebagai “Blockchain 4.0”.

Namun, adakah cita-cita ini terlalu besar dan dapatkah mereka mencapainya?

Dalam kajian semula Insolar ini, kita akan melihat projek tersebut dan kemungkinan untuk penerapan perusahaan. Kami juga akan menyelidiki teknologi, latar belakang pasukan dan kes penggunaan token INS yang lebih luas dan potensi pasaran.

Apa itu Insolar?

Insolar sebenarnya bermula sebagai projek yang dipanggil Ekosistem INS yang difokuskan pada pengembangan blockchain yang terdesentralisasi untuk barangan pengguna. Walau bagaimanapun, pada bulan November 2018 projek ini mendapat visi baru dan dijenamakan semula menjadi Insolar.

Ini adalah inti yang menarik kerana sebelumnya projek ini difokuskan pada model perniagaan-ke-pengguna yang akan menurunkan biaya untuk pengguna dan pengeluar. Fokus baru nampaknya perniagaan-ke-perniagaan, dan akan merangkumi semua jenis perniagaan.

Apa itu Insolar

Gambaran Keseluruhan Insolar. Sumber Gambar: Persembahan Insolar

Kemunculan Insolar sebagai penyelesaian datang dari beberapa pemerhatian yang dibuat oleh pasukan pembangunan ketika mengerjakan INS Ecosystem, iaitu:

  • Meningkatkan kerumitan dan kepelbagaian interaksi perniagaan yang intensif;
  • Peranan desentralisasi yang muncul dalam pembuatan keputusan;
  • Ketidakupayaan untuk memahami dan merangkumi kerumitan proses perniagaan oleh sebilangan besar pembangun platform DLT, yang mendiskreditkan dan melemahkan potensi sistem desentralisasi dan membawa kepada penyelesaian yang tidak praktikal.

Ekosistem INS, dan sekarang Insolar, dikembangkan oleh pasukan yang sama yang mengasaskan Instamart, yang merupakan perkhidmatan penghantaran runcit yang disokong oleh usaha terbesar di Rusia. Ini memberi pasukan di INS pengalaman luas dalam bidang logistik dan penjualan runcit, serta tarikan e-dagang dan modal teroka.

Melalui pengalaman ini, tim merasa mereka menangani masalah dengan saluran penjualan perniagaan-ke-perniagaan semasa, dan percaya mereka dapat memberikan solusi yang mengganggu pasaran untuk penjualan perniagaan-ke-perniagaan global.

Matlamat Insolar

Penjenamaan semula platform kepada Insolar juga dilengkapi dengan matlamat baru. Platform ini kini dibayangkan sebagai penyelesaian terpadu, dengan kedua-dua kes umum dan khusus dikembangkan oleh Insolar dan pembangun pihak ketiga. Berikut adalah enam tujuan awal yang telah dikenal pasti oleh pasukan Insolar:

  1. Menyelaraskan reka bentuk, aplikasi dan penggunaan semula proses merentas perusahaan;
  2. Automasi proses merentas perusahaan, yang akan memungkinkan untuk mengenal pasti kelemahan reka bentuk dari peringkat awal;
  3. Pastikan platform ini sesuai dengan sistem dan penyelesaian yang ada yang digunakan;
  4. Pastikan platform ini sesuai dengan penyelesaian dan sistem korporat yang ada yang mempunyai sifat serupa, seperti pemprosesan dokumen XML, skalabiliti mendatar dan pemprosesan data;
  5. Buat prosedur penjanaan dan pengurusan yang bersatu dan jelas, dan merangkumi piawaian yang berbeza, termasuk yang ada di antara syarikat;
  6. Kurangkan potensi kunci vendor kerana pemusatan atau penggunaan teknologi berlesen.

Asas Insolar

Platform Insolar akan dibina menggunakan tiga elemen utama. Domain akan digunakan untuk menguruskan kitaran hayat kontrak, serta menguruskan aspek data dan keselamatan kontrak. Kontrak itu sendiri akan memberikan kebolehoperasian untuk hubungan perniagaan di platform, dan Clouds akan digunakan untuk menyediakan kekuatan penyimpanan dan pengkomputeran.

Domain Insolar

Ketika mengurus dan menyesuaikan kemampuan Insolar untuk menangani kes penggunaan yang berbeza, domain akan menjadi ciri utama platform Insolar. Dengan menggunakan pelbagai deklarasi kebijakan yang dikenakan pada semua peserta domain, kita dapat membuat berbagai macam fitur.

Domain boleh digunakan dalam definisi prosedur, format data, peraturan kerja, standard atau proses untuk melaksanakan perubahan. Kerana setiap domain aman dan terpisah dari semua domain lain, domain tersebut juga dapat digunakan dalam memulai dan mengatur kumpulan data dan untuk penyediaan dan pengelolaan data pribadi dan terlindung.

Domain Insolar

Kebolehoperasian dengan rantaian lain

Akhirnya, domain dapat digunakan untuk membuat kebijakan akses untuk oracle, untuk membuat piawaian kriptografi, dan dalam menetapkan syarat untuk pengiraan jumlah simpanan atau keperluan penggunaan kuasa pengkomputeran.

Insolar akan mendaftarkan domain dan memastikan interoperabilitas di antara mereka, tetapi mereka tidak mempunyai peranan dalam pengurusan domain tersebut. Sebaliknya, setiap domain akan menentukan kriteria dan prosedur pengurusannya sendiri. Peraturan yang dibuat oleh setiap domain akan menentukan bagaimana transaksi dan data domain disimpan dan dijalankan.

Kontrak Insolar

Kontrak pada Insolar bukanlah perjanjian perkhidmatan yang mengikat secara sah, tetapi merupakan deklarasi sekumpulan fungsi di platform yang menjamin kepatuhan terhadap peraturan dan prosedur yang ditetapkan di platform. Kontrak boleh menjadi aplikasi terdesentralisasi, oracle yang menyediakan akses ke sumber data di luar rantai, agregator atau sistem lain. Insolar telah dirancang dengan prinsip bahawa Semuanya-adalah-a-Kontrak.

Setiap elemen di platform boleh dianggap sebagai kontrak, dengan ciri platform paling asas diwakili oleh kontrak sistem khas yang membolehkan pemaju berinteraksi dengan fungsi teras platform. Kontrak boleh digunakan untuk mengubah, memperluas dan mengubah tingkah laku sistem.

Awan Insolar

Awan insolar adalah elemen lain yang digunakan untuk menyusun dan menerapkan logik perniagaan. Awan dalam Insolar adalah sekumpulan nod yang diwakili oleh penyedia kuasa dan storan pengkomputeran.

Penyedia berfungsi berdasarkan peraturan yang ditentukan untuk awan dan mungkin untuk memberikan peranan yang berbeza kepada pelayan individu untuk menyediakan sumber yang berbeza seperti lebar jalur, penyimpanan atau kuasa pengkomputeran.

Persekutuan Awan Insolar

Persekutuan Awan Insolar

Salah satu fungsi utama cloud adalah memastikan ada penyimpanan dan membenarkan pelaksanaan kontrak dalam domain yang terikat pada setiap awan. Awan juga memastikan bahawa permintaan yang dihantar antara kontrak dari domain yang berbeza diurus dan dihantar dengan baik.

Pelaksanaan cloud standard pada platform Insolar dilakukan pada blockchain, tetapi implementasi khusus dapat dilakukan pada satu simpul atau DBMS.

Pasukan Insolar

Projek Insolar diasaskan bersama oleh Peter Fedchenkov dan Dmitry Zhulin, yang juga merupakan pengasas sebelumnya dari perkhidmatan penghantaran runcit Rusia Instamart. Pasukan ini kini mempunyai lebih daripada 30 ahli dengan pengalaman bekerja dalam pelbagai bidang, termasuk pengurusan pelaburan dan perbankan, modal teroka, keselamatan crypto dan banyak lagi.

Ahli Pasukan Insolar

Sebilangan Ahli Pasukan Insolar

Pengasas bersama Peter Fedchenkov adalah lulusan Harvard Business School dan sebelum ini merupakan CEO Instamart seperti penganalisis perbankan pelaburan di Goldman Sachs. Dmitry Zhulin juga merupakan pengasas di Instamart dan merupakan bekas Naib Presiden untuk VTB Capital Private Equity serta Associate of Rothschild.

Dan jangan lupa Dmitry Khovratovich, yang merupakan peneraju kontrak pintar dan kontrak pintar untuk INS Ecosystem. Dia pernah berpengalaman dalam mengembangkan kontrak pintar untuk beberapa permulaan blockchain yang berjaya melepasi peringkat ICO.

Token INS

Token INS pada mulanya akan menjadi cara utama memberi penghargaan kepada pengguna di platform Ekosistem INS, menjadikan token INS sebagai bahagian utama dari keseluruhan ekosistem. Akhirnya akan ada 50 juta token dalam penawaran yang beredar, tetapi pada masa ini 10 juta ditempah dan 7.5 juta lagi ditahan oleh pasukan untuk menampung kos operasi dan pemasaran.

Dengan bekalan yang tetap dan peningkatan penggunaan rangkaian, token dijangka bertambah nilainya ketika permintaan meningkat.

Kes penggunaan Token INS

Kes penggunaan Token INS

Berdasarkan maklumat di Laman web insolar nampaknya INS akan digunakan untuk pembayaran di platform, kemungkinan untuk perkhidmatan dan sumber. Nampaknya blockchain bergerak ke Proof-of-Stake sebagai mekanisme konsensus, dan token INS akan digunakan untuk pertaruhan dan pengundian.

Token itu dikeluarkan dalam ICO yang berakhir pada bulan Disember 2017. Pasukan ini mengumpulkan $ 41.5 juta, menjual 30 juta token INS pada harga $ 1.50 setiap satu. Token melonjak lebih tinggi mengikuti ICO, mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 10,93 pada 15 Januari 2018. Malangnya ia telah kehilangan hampir 90% nilainya sejak di pasaran beruang 2018.

Sebagai tambahan kepada pasaran mata wang kripto, harga INS juga dipengaruhi oleh kelewatan dalam pengembangan dan pengeluaran API, SDK, aplikasi dan antara muka. Namun, ini mungkin disebabkan oleh pasukan yang mengutamakan pengembangan platform baru.

Binance INS

Daftar di Binance dan Beli Token INS

Sekarang dengan perubahan kepada fokus yang berbeza untuk platform, sukar untuk mengatakan apa yang mungkin dilakukan oleh token tersebut. Ia mendapat pop cepat lebih tinggi sebelum penjenamaan semula kepada Insolar, tetapi sejak itu merosot lebih rendah dan diperdagangkan pada $ 0,5162 pada 12 November 2018. Itu jauh di bawah harga token ICO.

Pertukaran teratas untuk pembelian, penjualan dan perdagangan INS adalah Binance Exchange, tetapi terdapat jumlah yang serupa di Bithumb. Duit syiling ini juga boleh dibeli dan dijual di OKEx, KuCoin dan Liqui.

INS adalah token ERC-20 di rangkaian Ethereum dan boleh disimpan di mana-mana dompet yang serasi dengan ERC-20. Walau bagaimanapun, apabila Insolar melepaskan versi langsung blockchain baru mereka, mereka akan menukar token ERC20 INS semasa menjadi token asli baru.

Pembangunan & Peta Jalan

Salah satu perkara yang paling penting yang akan kita perhatikan ketika menyusun projek blockchain adalah jumlah aktiviti di repo GitHub mereka. Ini akan membolehkan masyarakat memahami bagaimana motivasi pasukan untuk mencapai tujuan yang mereka tetapkan dalam peta jalan mereka.

Apabila kita melihat Insolar GitHub aktiviti memang cukup mengagumkan. Sebenarnya, selama 6 bulan terakhir Insolar telah menduduki tempat nombor 1 dari segi jumlah komitmen dan mereka berada di kedudukan di belakang protokol 0x untuk jumlah komitmen sepanjang tahun.

Komit GitHub Insolar

Insolar GitHub melakukan berbanding projek lain. Sumber: Cryptomiso

Sekiranya anda melihat di Peta jalan insolar anda dapat memahami mengapa terdapat kadar kod frenetik ini. Tonggak besar pertama untuk Insolar akan dilancarkan Testnet v0.7 mereka pada akhir 2018 atau awal 2019. Ini akan dilancarkan sehingga pengujian dapat dimulakan pada skalabilitas dan hasil transaksi.

Tidak lama kemudian mereka merancang untuk melepaskan v1.0 dari Testnet yang akan merangkumi fungsi untuk menjalankan kontrak tersuai. Sekiranya semuanya berjalan mengikut rancangan, Insolar akan melepaskan rangkaian langsung mereka yang akan memungkinkan penggunaan umum.

Kesimpulannya

Secara keseluruhan, Insolar kelihatan seperti projek yang bercita-cita tinggi dengan kawasan tumpuan yang sangat besar. Mereka berusaha sepenuhnya mengubah cara rangkaian perniagaan beroperasi. Mereka juga berusaha melakukan ini dengan mengembangkan blockchain v 4.0 yang mereka fikir dapat mengatasi banyak cabaran yang dihadapi oleh ekosistem lain.

Sama ada mereka telah menetapkan matlamat untuk diri mereka sendiri yang terlalu luas bergantung pada anda. Walau bagaimanapun, pasukan ini cukup besar, sangat terlibat dan secara aktif mendorong kod untuk memenuhi tarikh akhir mereka.

Menarik untuk melihat bagaimana projek itu berjalan dari sini. Sekiranya mereka dapat melancarkan Testnet dan rangkaian awam mereka tepat pada waktunya, dan ini terbukti berjaya, maka kemungkinan ada minat baru untuk token asli INS baru.

Buat masa ini, anda harus memerhatikan pegawai tersebut Blog insolar yang dikemas kini oleh pasukan secara aktif. Ini akan memberi anda maklumat terkini mengenai projek dan pengumuman pembangunan penting.

Gambar Pilihan melalui Fotolia & Insolar.io

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me