Kajian Kewangan Yearn: DeFi Profit Maximiser

“Nilai 0. Jangan beli. Dapatkannya. ” – kata akhir dari siaran Sederhana yang memperkenalkan token yearn.finance (YFI) yang kini terkenal dengan ruang DeFi yang sudah terlalu sibuk.

Dipuji sebagai salah satu projek yang paling terdesentralisasi dalam cryptocurrency, yang yearn.finance protokol bertujuan untuk mempermudah DeFi dan pada masa yang sama memberikan pengguna hasil peratusan tahunan tertinggi (APY) pada cryptocurrency yang disimpan.

Papan Pemuka Kewangan Yearn

Papan pemuka pada yearn.finance. Imej melalui Yearn Finance

Token YFI Yearn.finance dirujuk oleh sebilangan sebagai Bitcoin dari DeFi dan bertanggungjawab untuk pencairan wajah 2000% + APY yang digunakan oleh pengguna awal protokol. Pasangkan ini dengan hampir 200 juta USD aset dikunci dalam protokol dan anda mempunyai resipi untuk beberapa gembar-gembur yang serius. Ribuan orang tersandung untuk mendapatkan sepotong pai YFI dan pada akhir artikel ini anda akan mengetahui mengapa!

Yang membuat Yearn.Finance?

Yearn.finance dibuat oleh pengaturcara nakal Andre Cronje. Setelah berhenti dari kuliah di mana dia belajar undang-undang, dia menyelesaikan program sains komputer selama 3 tahun hanya dalam 6 bulan yang menjadikannya tawaran untuk mengajar di institusi yang menawarkan kursus. Sebagai gantinya, dia masuk ke sektor swasta, bekerja di bidang insurans, fintech, data besar, dan teknologi lejar diedarkan (blockchain terpusat).

Semasa rakannya pergi berbulan madu, Cronje mula meneliti cryptocurrency dan tuntutan bahawa jika rakannya tidak pernah berkahwin, dia tidak akan pernah terlibat dalam ruang kripto.

Andre Cronje Yearn

Andre Cronje, pencipta dan pembangun utama yearn.finance. Imej melalui Youtube


Walaupun Cronje percaya bahawa kebanyakan cryptocurrency terlalu mudah berubah dan spekulatif untuk dilaburkan secara serius, ia tetap terpesona dengan protokol kewangan yang terdesentralisasi dan hasil luar biasa yang ditawarkan untuk stablecoin yang disimpan ke platform ini.

Cronje mula melaburkan wangnya dan orang lain ke dalam protokol ini dan secara manual akan memindahkan dana ke kombinasi platform / stablecoin yang memberikan APY tertinggi. Dia tengah mengembangkan program yang secara otomatis akan beralih antara protokol DeFi untuk mengoptimumkan hasil ketika dia menyadari dia dapat meningkatkannya dan membuatnya publik. Dia mula bekerja rapat dengan Kewangan Keluk dan Aave untuk mencipta apa yang akan dikenali sebagai iEarn.

Idea Di Sebalik Rindu

Gambaran idea di sebalik kewangan. Imej melalui Youtube

Pada masa ini, Cronje terkenal di ruang cryptocurrency untuk ulasan kodnya yang mendalam pada Medium. Dia menjadi sangat berpengaruh sehingga ulasan yang dilakukannya Taklimat Crypto suatu ketika dianggap membuat atau mematahkan projek di mata banyak pihak dalam komuniti crypto.

Cronje percaya bahawa DeFi telah menjadi sangat rumit sehingga hampir mustahil bagi orang biasa untuk berinteraksi, oleh itu tumpuan di sekitar pengalaman pengguna yang sederhana dan intuitif yang menjadi pusat kepada yearn.finance (AKA yEarn) yang kini dijenamakan semula yang dilancarkan di Februari tahun ini.

Cronje juga bertujuan untuk menjadikan protokol DeFi paling selamat tersedia, baru-baru ini mengisytiharkan bahawa dia adalah orang pertama yang memasukkan dana ke dalamnya dan dia akan menjadi orang terakhir yang mengeluarkan dana.

Papan Pemuka Yearn

Antara muka usern.finance yang mesra pengguna. Imej melalui Rindu

Cronje sangat meminati teknologi sumber terbuka, enggan memikul segala protokol yang telah dibuatnya, terobsesi dengan membedah kod platform DeFi lain secara objektif, dan tetap sangat aktif dalam masyarakat dan pengembangan yearn.finance.

Dengan kata-katanya sendiri, ini memerlukan “membenci diri sendiri lebih daripada perkara yang anda bina”. Yang paling penting, semasa token YFI dibuat, dia tidak menyimpannya untuk dirinya sendiri seperti yang sering dilakukan dalam banyak projek cryptocurrency (walaupun dia mengusahakan sebahagiannya sebagai pengguna biasa). Cronje juga menyebut token YFI sebagai “waifu” dan menegaskan ia mempunyai 0 nilai.

Apa itu Yearn.Finance?

Yearn.finance adalah ekosistem protokol yang dibina di Ethereum yang bertujuan untuk mempermudah interaksi pengguna dengan protokol DeFi yang popular dan memaksimumkan hasil peratusan tahunan (APY) cryptocurrency yang dimasukkan ke dalam DeFi.

Protokol yang paling popular dalam ekosistem ini adalah yearn.finance (nama yang sama) yang secara automatik memindahkan dana pengguna antara protokol pinjaman DeFi seperti Compound, Aave, dan Dydx untuk memaksimumkan APY. Ekosistem finansial sepanjang tahun adalah komuniti yang dibangunkan dan komuniti ditadbir melalui token YFI.

Logo Kewangan Yearn

Logo dan ikon yearn.finance

Protokol lain dalam ekosistem yearn.finance merangkumi: ytrade.finance, yang membolehkan pengguna menstabilkan coin panjang atau pendek dengan leveraj 1000x, yliquidate.finance, yang menggunakan pinjaman kilat di Aave untuk membubarkan dana, yswap.exchange, yang bertindak sebagai sumber tunggal dari mana pengguna boleh memasukkan dana secara manual ke dan antara pelbagai protokol DeFi.

Akhirnya, anda mempunyai iborrow.finance, yang melibatkan tokenisasi hutang dalam protokol lain dengan bantuan Aave sehingga dapat digunakan dalam protokol DeFi tambahan. Pada masa penulisan, hanya rindu dan kewangan yswap.exchange sedang hidup. Yang lain masih dalam fasa testnet.

Apakah cryptocurrency YFI?

YFI adalah token ERC-20 yang digunakan untuk mengatur protokol dalam ekosistem finansial. Token YFI dapat diperoleh dengan berinteraksi dengan protokol ini. Terdapat bekalan maksimum 30 000 token YFI dan tidak ada ICO atau pra-lombong. Anda dapat memperoleh token YFI adalah dengan memberikan kecairan ke salah satu platform yearn.finance (atau membeli token dari bursa). Token YFI terakhir dikeluarkan di ekosistem pada 26 Julai.

Logo Token YFI

Ikon cryptocurrency YFI. Imej Sumber

The komuniti yearn.finance kini sedang dalam proses melepaskan bekalan token YFII baru (bukan kesalahan ketik – ada dua Is) sebagai cara untuk mendorong pengguna untuk memberikan kecairan kepada ekosistem yearn.finance. YFII adalah ‘garpu’ YFI dan mempunyai bekalan maksimum 60 000. Keseluruhan bekalan token YFII akan diedarkan selama 10 minggu dengan cara yang sama dengan token YFI yang asal (lebih lanjut mengenai ini kemudian).

Bagaimana cara kerja Yearn.Finance?

Kerumitan yang dirasakan oleh yearn.finance boleh dikatakan disebabkan oleh kurangnya dokumentasi yang tersedia mengenai protokol. Kerangka kerja di dalam yearn.finance sebenarnya sangat mudah difahami berbanding dengan projek DeFi yang lain. Memandangkan yearn.finance biasanya digunakan untuk merujuk kepada protokol dengan nama yang sama dalam ekosistem yearn.finance, inilah yang akan kita fokuskan dalam artikel ini.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, yearn.finance memindahkan dana stablecoin antara Compound, Aave, dan DyDx bergantung pada kumpulan aset stablecoin mana yang menghasilkan APY tertinggi. Yearn.finance kini menyokong DAI, USDC, USDT, TUSD, dan sUSD. Oleh kerana yearn.finance ditadbir oleh komuniti, protokol pinjaman yang ditukarnya serta senarai cryptocurrency yang disokong mungkin dan kemungkinan akan berubah dari masa ke masa.

Kerja-kerja Kewangan Yearn

Ilustrasi teknikal bagaimana cara kerja yearn.finance. Imej melalui Twitter

Apabila pengguna memasukkan stablecoin ke dalam moneyn.finance, ia ditukarkan menjadi jumlah ytokens yang setara (mis. DAI menjadi yDAI). Ini dikenal sebagai “token dioptimumkan hasil” dan dapat digunakan untuk mendapatkan token YFI.

Walau bagaimanapun, Yearn.finance mengambil dana asal yang dimasukkan ke dalam protokol dan secara automatik mengubahnya antara kumpulan Compound, Aave, dan DyDx dengan hasil tertinggi. Protokol ini juga mengambil potongan kecil yang dimasukkan ke dalam kumpulan hasil. Kewangan yang hanya dapat diakses oleh pemegang token YFI.

Cara Mendapatkan cryptocurrency YFI (I)

Sebelum kita masuk ke 3 cara menjana pendapatan YFI (dan YFII), mari kita luangkan waktu sebentar untuk memeriksa apa yang berlaku di sebalik tirai. Ingat kembali ytoken yang disebutkan dalam perenggan sebelumnya. Ytoken ini dapat dihantar ke ypool di Curve Finance, yang merupakan protokol DeFi yang membolehkan anda dengan mudah berdagang antara stablecoin dengan slip yang rendah (kadar pertukaran yang baik).

Bagaimana Yearn Berinteraksi

Gambaran bagaimana interaksi yearn.finance dengan Curve Finance. Imej melalui Youtube

Oleh kerana Curve Finance memberi insentif kepada perlombongan kecairan, ini memberi anda pulangan dalam token yCRV (yCurve) yang dihasilkan untuk memberikan kecairan kepada protokol Curve Finance. Pada mulanya, ganjaran ini “tersekat” dalam Curve Finance.

Token YFI dibuat oleh Cronje untuk membolehkan pengguna ‘memperdagangkan’ yCRV yang dana mereka kumpulkan di kumpulan yCRV sebagai pertukaran untuk pemerintahan sepanjang tahun. Ekosistem kewangan.

Terdapat tiga cara anda boleh memperoleh YFI (dan YFII). Yang pertama adalah yang disebutkan dalam perenggan sebelumnya dan melibatkan memasukkan yCRV anda ke dalam kumpulan yGov di yearn.finance. Yang kedua melibatkan memasukkan campuran 98% -2% DAI dan YFI ke dalam Protokol pengimbang sebagai pertukaran untuk token BAL (protokol Balancer). Token BAL ini kemudian dipindahkan ke yGov sebagai pertukaran untuk YFI.

Protokol Yearn Finance

Protokol yang berbeza dalam tahun. Kewangan. Imej melalui DeFiRate

Kaedah ketiga melibatkan memasukkan campuran YFI dan yCRV ke dalam Balancer sebagai pertukaran token BPT (Balancer pool) yang kemudian dimasukkan ke yGov dan menambah token YFI. Semasa YFI dibuat, ia dirancang supaya setiap 3 kumpulan itu mempunyai 10 000 token YFI untuk merebut. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, semua token YFI diusahakan pada 26 Julai, kira-kira 10 hari setelah token diperkenalkan.

Ini semua mungkin kelihatan membingungkan tetapi semestinya mudah difahami jika anda melihatnya melalui bukti lensa saham. Perbezaannya adalah bahawa bukannya meletakkan beberapa cryptocurrency sebagai pertukaran untuk ganjaran blok dari cryptocurrency tersebut, anda pada dasarnya meletakkan token yang diberikan oleh Curve Finance and Balancer kepada anda dalam tahun.finance sebagai pertukaran tadbir urus lebih dari yearn.finance. Sekiranya anda masih menghadapi masalah untuk memahami cara kerjanya, anda boleh menontonnya video berguna ini (kami terpaksa menontonnya dua kali).

Tadbir Urus Tahunan

Unsur-unsur yang terlibat dalam tadbir urus yearn.finance agak sukar untuk dijelaskan, terutamanya kerana fakta bahawa perinciannya tersebar di pelbagai yearn.finance Medium jawatan. Sebagai permulaan, 1 token YFI sama dengan satu undi.

Tadbir Urus Kewangan Yearn

Lembaga tadbir urus komuniti yearn.finance. Imej melalui Pemerintahan Yearn

Cadangan untuk ekosistem finansial yearn.finance hanya dapat dikemukakan sekiranya 33% pemegang token YFI bersetuju untuk melakukannya. Sekiranya syarat minimum ini dipenuhi, ia dapat diveto jika lebih daripada 25% pemegang token YFI menentang cadangan tersebut. Sekiranya diluluskan untuk mengundi, lebih daripada 50% pemegang YFI mesti memilih secara pasti untuk mengemukakan cadangan itu dan agar perubahan dibuat pada ekosistem atau protokol.

Di sinilah perkara menarik. Satu-satunya pemegang YFI yang boleh memilih adalah mereka yang telah memasukkan token BPT mereka ke dalam kumpulan tadbir urus yGov (cara ketiga mendapatkan YFI yang dinyatakan di bahagian sebelumnya).

Inilah sebabnya mengapa Cronje menyebut sistem pemerintahan ini sebagai “pemerintahan meta” – ia melibatkan bukan sahaja memegang token YFI, tetapi menempatkan diri anda dalam risiko dan kerentanan yang lebih tinggi dengan memastikan aset anda dijaga oleh kira-kira setengah lusin protokol DeFi yang berinteraksi dengan hasil.kewangan.

Cadangan Pengundian tahun

Undian baru-baru ini pada tahun. Imej melalui Twitter

Mungkin elemen yang paling menarik mengenai pemerintahan awal yearn.finance ialah pemegang token YFI dapat membakar token YFI mereka sebagai pertukaran dengan peratusan dana yang setara yang dikunci pada tahun ini. kumpulan ganjaran (mis. jika mereka memegang 30% dari bekalan YFI, mereka dapat membakarnya sebagai ganti 30% daripada aset terkumpul di kumpulan ganjaran).

Perkara ini dinyatakan dalam artikel sebelumnya, tetapi proses pengeluaran dana sebenarnya agak rumit. Apabila pemegang token YFI meminta bahagian kumpulan mereka, peratusan dana yang setara dari kumpulan dihantar ke kontrak peti besi yang mengubahnya menjadi aDAI, minat Aave menghasilkan token DAI. Token ini kemudian boleh dihantar ke Aave untuk ditebus untuk DAI biasa.

Peta Jalan Yearn.Finance

Memandangkan protokol yearn.finance hanya ada selama beberapa bulan dan pemerintahan hanya wujud selama kira-kira satu bulan pada masa penulisan, tidak banyak yang dapat diperkatakan mengenai peta jalan. Dalam wawancara dengan Cronje, dia menjelaskan perkembangannya mengenai protokol DeFi seperti yearn.finance sebagai semacam episod manik, dengan hampir semua landasan untuk protokol dibuat dalam jangka masa beberapa minggu.

Penggantian pantas Medium yang berkaitan dengan protokol dan ekosistem adalah bukti ini – hampir semua maklumat mengenai yearn.finance disiarkan pada minggu yang sama.

Yearn Finance v2

Yearn.finance baru-baru ini beralih ke yearn.finance v2 (AKA yEarn v2). Imej melalui DefiRate

Cronje membuat token YFI untuk mengantar era pemerintahan baru yang tidak berdasarkan prinsip, tetapi kerana dia dan pemaju teras lain adalah “malas dan tidak mahu untuk [menguruskan ekosistem] ”. Cadangan peningkatan kewangan Yearn. (aka YIP) adalah yang mendorong perkembangan ekosistem sejak tadbir urus masyarakat diperkenalkan.

YIP baru-baru ini untuk meningkatkan had bekalan token YFI gagal mencapai kuorum undi 33% dan mengakibatkan ‘forking’ token YFI menjadi token lain yang disebut YFII. Ini dimaksudkan sebagai cara untuk terus memberi insentif kepada pengguna untuk memberikan kecairan kepada protokol dalam ekosistem (aset yang dimasukkan ke dalam year.finance turun lebih dari 60% pada hari setelah token YFI terakhir diusahakan).

Dalam sebuah dokumen yang menggembirakan dibuat oleh komuniti yearn.finance, mereka menjelaskan bahawa token YFII akan diedarkan dengan cara yang serupa dengan YFI tetapi sebaliknya mempunyai jumlah bekalan sebanyak 60 000 dan melihat pelepasan token menjadi separuh setiap minggu, dengan 10 000 token diedarkan kepada setiap kumpulan pada minggu pertama dan kemudian melihat pengurangan pelepasan 50% setiap minggu sehingga ketiga kumpulan masing-masing mengagihkan 20 000 token.

Penunggang Kuda Rindu

Imej utama dokumen yang mengumumkan yearn.finance v2

Token YFII nampaknya tidak berperanan dalam pemerintahan kewangan, tetapi ini adalah sesuatu yang boleh dipilih oleh masyarakat untuk berubah pada masa akan datang.

Perubahan paling ketara dalam yearn.finance’s tahap baru, yEarn v2, melibatkan penambahan lebih banyak aset ke ekosistem dan memperkenalkan semacam mekanisme gamifikasi untuk memberi insentif kepada penciptaan strategi pertanian hasil yang lebih cekap untuk hasil. kewangan.

Pendek kata, sesiapa sahaja boleh mencadangkan strategi baru. Sekiranya diterima oleh masyarakat, pencadang mendapat potongan minat yang dihasilkan setiap kali strategi mereka digunakan oleh mana-mana protokol dalam tahun. Anda boleh menjejaki YIP yang berterusan melalui yearn.finance’s Akaun Twitter dan juga forum tadbir urus y.

Analisis Harga Cryptocurrency YFI

Token YFI bahkan belum berada di pasaran selama lebih dari satu bulan dan telah mencapai harga yang menakjubkan sebanyak 4900 $ USD. Apa yang luar biasa ialah harganya terus meningkat walaupun semua token telah dikeluarkan dan sudah beredar. Selain penarikan balik ‘sedikit’ dari 3900 $ USD ke 2800 $ USD pada hari sebelum token YFI terakhir dikeluarkan, YFI telah mengalami kenaikan sejak ia dikeluarkan dan nampaknya tidak akan melambat.

Sejarah Harga YFI

Sejarah harga cryptocurrency YFI. Imej melalui CoinMarketCap

Satu perkara yang menarik untuk diperhatikan ialah bekalan YFI yang beredar hampir sama dengan jumlah bekalan. Hanya 51 token YFI yang tidak beredar menurut CoinMarketCap. Perlu diingat bahawa ada kemungkinan bahawa 51 token ini tidak lagi wujud kerana ada kemungkinan seseorang memutuskan untuk membakar token YFI mereka sebagai pertukaran untuk beberapa DAI dari tahun / kumpulan aset kewangan yang berlimpah. Kewangan sebelum fungsi pembakaran diundi.

YFII (pusingan bonus!)

Oleh kerana anda telah mencapai artikel ini sejauh ini, akan memalukan sekiranya kami tidak menyentuh prestasi harga token YFII yang baru dikeluarkan. Diperkenalkan ke pasaran crypto kurang dari dua minggu yang lalu dengan harga hampir 1000 $ USD, ia menjadi sekitar 130 $ USD per token dalam beberapa hari.

Sejarah Harga YFI2

Sejarah harga cryptocurrency YFII. Imej melalui CoinMarketCap

Harga kelihatan agak stabil sejak seminggu yang lalu dan tidak menunjukkan arah aliran menaik atau menurun.

Di mana untuk membeli Token YFI

Memandangkan bahawa yearn.finance berada di canggih DeFi, tidak mengejutkan bahawa tempat terbaik untuk mendapatkan token YFI adalah pada pertukaran terdesentralisasi. Nampaknya itu Tolak adalah pertaruhan terbaik anda, merangkumi lebih daripada 40% daripada jumlah dagangan 24 jam YFI hanya dengan pasangan perdagangan YFI / WETH (dibungkus Ethereum).

Sekiranya anda lebih suka pertukaran terpusat, Poloniex dan CoinEx adalah satu-satunya pertukaran yang bereputasi baik yang menawarkan pasangan perdagangan token YFI. Perhatikan bahawa jumlah dagangan yang terakhir agak terhad.

Dompet Cryptocurrency YFI

Oleh kerana YFI adalah token ERC-20, anda boleh menyimpannya di hampir semua dompet yang menyokong aset berasaskan Ethereum. Sekiranya anda ingin menjaga keselamatan YFI anda dan tidak merancang untuk menjualnya dalam masa terdekat, pertimbangkan untuk menggunakan dompet keras seperti Trezor, Ledger, atau Keepkey.

Lejar Nano X

Dapatkan Ledger Nano X Anda dari kedai rasmi

Dompet perisian sangat sesuai jika anda merancang untuk memindahkan YFI anda atau tidak mahu kesukaran untuk mengikuti peranti kecil USD. Dompet perisian terkenal untuk cryptocurrency YFI merangkumi Atomic Wallet (mudah alih / desktop), Exodus wallet (mudah alih / desktop), dan Coinomi (mudah alih).

Sambungan YFI kami (Pendapat kami yearn.finance)

Yearn.finance mungkin menandakan permulaan era baru untuk DeFi. Cronje benar-benar memukul kuku di kepala ketika dia mengatakan bahawa DeFi telah menjadi terlalu rumit untuk digunakan oleh orang biasa, apalagi memahami. Lebih jauh lagi, protokol yang digunakan dalam DeFi sangat kompleks sehingga walaupun sumbernya terbuka, menjadikannya mustahil untuk diaudit dengan betul.

Yearn.finance membawa tahap tadbir urus komuniti sebenar yang sangat diperlukan kepada DeFi sambil memberikan pulangan pelaburan yang mengagumkan dengan risiko (relatif) rendah. Walaupun begitu, risiko dalam DeFi tetap tinggi, bahkan dalam protokol kewangan yearn.finance.

Kewangan Yearn Dikunci

Jumlah dana yang dikunci dalam protokol yearn.finance. Imej melalui Defipulse

Perkara ini berlaku terutamanya apabila anda mempertimbangkan berapa banyak dana anda yang berlebihan apabila anda berinteraksi dengan yGov menggunakan token BPT. Anda pada dasarnya bermain dengan derivatif dari derivatif dari derivatif aset. Sekiranya ada yang salah dalam rantai itu, anda berisiko kehilangan dana anda.

Dalam apa yang mungkin menjadi yang pertama untuk cryptocurrency yang dibandingkan dengan Bitcoin, harga YFI nampaknya sedang dalam perjalanan untuk mencapai penilaian USD yang serupa. Walaupun banyak token tadbir urus lain boleh dikatakan lebih spekulatif, harga token YFI mungkin bergantung pada jumlah aset yang terkunci dalam kumpulan kewangan tahun ini..

Walaupun masa depan yearn.finance kabur, ia akan memberikan apa yang mungkin merupakan percubaan sebenar pertama dalam kewangan terdesentralisasi yang pernah dilihat oleh dunia. Walaupun kemungkinan protokol DeFi yang kita lihat hari ini mungkin tidak ada di sini esok, rindu. Kewangan selamanya akan menandakan detik penting di DeFi untuk banyak orang dan dengan alasan yang baik: ini adalah bukti konsep yang berfungsi sepenuhnya.

Berikut adalah harapan untuk menjangkakan tahun. Kewangan masih ada selama bertahun-tahun akan datang!

Imej Pilihan melalui Shutterstock & Kewangan Yearn

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me