Kajian Krim Kewangan: Mendorong batas-batas DeFi

Walaupun namanya boleh membuat anda melelapkan mata, Cream Finance sebenarnya bukan protokol DeFi yang bertema makanan. Ia juga bukan Berpangkalan di Poland perkhidmatan pinjaman (yang mungkin anda tersandung secara tidak sengaja semasa cuba belajar mengenai Cream Finance). Cream in Cream Finance bermaksud “Crypto Rules Everything Around Me” dan ia adalah projek cryptocurrency yang berpotensi serius.

Ruang DeFi berada dalam keadaan terus-menerus hiruk pikuk dengan gelombang demi kesempatan peluang pertanian hasil meninggalkan beberapa yang berpuas hati dan yang lain dengan keracunan makanan. APY beberapa protokol ini kini melebihi 16 000%. Di sebalik tabir, Cream Finance secara senyap-senyap mengumpulkan platform DeFi yang dimaksudkan untuk bertahan lama menggunakan potongan terbaik dari protokol DeFi kegemaran anda.

Sejarah ringkas Cream Finance

Cream Finance pertama kali diumumkan oleh pengasas Jeffrey Huang pada 16 Julai awal tahun ini. “Diktator semi-baik hati Krim” yang diproklamirkan sendiri juga merupakan dalang di sebalik Mithril, sebuah platform media sosial yang berpusat di Ethereum. Huang juga pencipta Machi 17, sebuah syarikat media sosial Taiwan yang mempunyai lebih daripada 42 juta pengguna di pelbagai aplikasi dan laman webnya.

Kewangan Krim Jeffrey Huang

Jeffrey Huang, pengasas Machi 17, Mithril, dan Cream Finance. Imej melalui Sedang

Sementara Cream Finance pada mulanya sepatutnya dilancarkan di Rantaian Pintar Binance, protokol itu tiba-tiba digunakan di Ethereum pada 3 Ogos bermula dengan kumpulan perlombongan kecairan yang dipanggil YOLO Alpha. Penamaan kolam ini dimaksudkan untuk memberi penghormatan kepada pencipta pencinta kewangan Andre Cronje dan yang lain di ruang DeFi dengan mental yang serba lengkap.

Pelancaran Cream Finance

Imej melalui Sedang

Perkembangan Cream Finance agak tidak menentu. Kemas kini baru telah disiarkan oleh projek melalui Sedang hampir setiap hari sejak dilancarkan pada bulan Ogos. Kemas kini ini menunjukkan bahawa pasukan Cream Finance memerhatikan ruang DeFi dengan sangat berhati-hati dan mahir memilih elemen yang menjadikan projek lain seperti Compound Finance dan Uniswap begitu berjaya.

Huang, yang merupakan pengarang kemas kini Medium Cream Finance, juga telah menyebarkan berita DeFi penting lain dengan setiap catatan seperti pelepasan token CRV Curve Finance. Dia juga berulang kali mengucapkan terima kasih kepada Compound Finance atas bantuan mereka dalam mengembangkan protokol.

Kewangan Krim akhirnya dilancarkan versi kedua protokolnya pada Binance Smart Chain pada 11 September.

Apa itu Cream Finance?

Kewangan Krim adalah protokol DeFi pelbagai guna yang dibina di blockchain Ethereum. Ia menggambarkan dirinya di laman webnya sebagai “platform pinjaman berdasarkan Compound Finance dan platform pertukaran berdasarkan Balancer Labs”.

Cryptocurrency Kewangan Krim

Ini hanyalah puncak gunung es kerana Cream Finance telah mengungkap dimensi baru protokol hampir dua minggu sekali sejak dilancarkan pada bulan Ogos. Cream Finance kini sedang dalam proses peralihan ke organisasi autonomi terdesentralisasi yang dikendalikan oleh masyarakat.

Matlamat Cream Finance adalah untuk mendorong batas-batas DeFi dengan membuat dan mengintegrasikan protokol yang lebih baik berdasarkan yang ada. Meminjam protokol menggunakan kod sumber dari syarikat Compound Finance, Pengimbang, Curve Finance, Uniswap, dan Blackholeswap.

Tidak ada kod ini yang diaudit, dan pencipta Cream Finance, Jeffrey Huang telah membuat tuntutan berani bahawa ia tidak perlu diaudit oleh orang lain selain entiti yang membuatnya (mis. Compound Finance harus mengaudit kod Compound Cream).

Aset Kewangan Krim

Aset Kewangan Krim Di bawah Pengurusan. Imej melalui Defipulse

Cream Finance sangat telus sejak awal dengan semua perubahan yang dibuat pada protokol. Pasukan inti Cream Finance terdiri daripada empat orang: pengasas Jeffrey Huang dan tiga pembangun dengan latar belakang sains komputer yang luas, salah satunya juga telah bekerja di OmiseGo dan Ethereum. Sekitar 200 juta USD cryptocurrency kini dikunci dalam protokol pada masa penulisan.

Bagaimana Cream Finance berfungsi?

Seperti disebutkan sebelumnya, terdapat banyak dimensi untuk Cream Finance dan yang baru ditambah hampir setiap minggu. Pada masa penulisan, ini dapat dikelompokkan ke dalam kategori berikut: pinjaman dan pinjaman, perlombongan kecairan, pemerintahan, dan pelbagai protokol pembuat pasaran automatik (perkhidmatan seperti DEX dan DEX). Sebahagian besar dari ini sama fungsi dengan protokol yang mereka “garpu” dari.

Pinjaman Krim Kewangan

Dimensi pertama Cream Finance melibatkan perkhidmatan pinjaman dan pinjaman yang terdesentralisasi. Inilah yang anda lihat semasa anda berada di Tab papan pemuka aplikasi Cream Finance. Protokol ini hampir merupakan salinan Compound Finance yang tepat kecuali satu butiran kecil yang sukar dilewatkan: lebih banyak aset cryptocurrency disokong untuk memberi pinjaman pada Cream Finance.

Pinjaman Kewangan Curve

Seperti Compound Finance, untuk meminjam cryptocurrency di Cream Finance, anda perlu memasukkan sejumlah cryptocurrency (dalam USD) yang lebih besar daripada jumlah cryptocurrency yang akan anda pinjam (dalam USD). Kripto yang disimpan ini disebut sebagai jaminan dan mempunyai lebih banyak wang yang disimpan daripada yang anda pinjam disebut sebagai overcollateralization.

Pinjaman Cryptocurrency Dijelaskan

Pinjaman dan pinjaman antara rakan sebaya digambarkan. Imej melalui Moonwhale.io

Anda kini dibenarkan untuk meminjam hingga 60% dari nilai USD dari cryptocurrency yang anda depositkan. Ini mungkin berubah di masa depan kerana syarat jaminan telah berubah dua kali sejak protokol dilancarkan. Jumlah ini sedikit lebih rendah daripada 66% yang dapat anda pinjam untuk Compound Finance.

Sekiranya anda tidak tahu, tidak diperlukan dokumentasi peribadi atau pemeriksaan kredit untuk meminjam cryptocurrency di Cream Finance dan juga tidak ada had masa bila anda mesti membayar balik pinjaman. Tangkapannya adalah sekiranya nilai USD cagaran anda jatuh sehingga anda kini secara teknikal telah meminjam lebih dari 60%, jaminan anda akan dilikuidasi (dijual dengan potongan harga kepada pengguna platform lain).

Cryptocurrencies Kewangan Keluk

Untuk membolehkan anda meminjam cryptocurrency selain dari jenis yang anda depositkan sebagai jaminan, Cream Finance memberi insentif kepada pemberi pinjaman untuk membekalkan aset cryptocurrency mereka ke dalam rangkaian kumpulan pinjaman. Kadar faedah yang dapat dibuat oleh pemberi pinjaman pada dana yang didepositkan (dan peminjam akan berhutang dengan dana yang dipinjam) bergantung pada penawaran dan permintaan untuk aset tersebut, dan pemberi pinjaman dapat menarik balik pada bila-bila masa.

Sebagai contoh, permintaan untuk meminjam token MTA mStable saat ini tinggi, menghasilkan APY yang selesa lebih dari 50% untuk pemberi pinjaman yang membekalkan MTA ke protokol. Oleh itu, kadar faedah untuk meminjam MTA juga sangat tinggi – hampir 100%.

Ini untuk menyekat peminjam daripada terlalu banyak membuat pinjaman. Seperti Compound Finance, Cream Finance memikat kedua pemberi pinjaman dan peminjam untuk menggunakan protokol dengan memberi mereka token CREAM ketika memberi pinjaman atau meminjam.

Perlombongan kecairan Cream Finance

Sekiranya anda menukar Ganjaran atau Kolam Renang tab pada aplikasi Cream Finance, anda akan disajikan dengan serangkaian kumpulan. Di sini anda dapat mempertaruhkan cryptocurrency untuk memperoleh hasil yang lebih luar biasa iaitu hampir 200% (untuk beberapa kumpulan). Kecuali dinyatakan sebaliknya, anda boleh mengeluarkan dana ini pada bila-bila masa.

Kolam Kewangan Krim

Seperti protokol lain seperti Curve Finance, Cream Finance memberi ganjaran kepada mereka yang mendapat token di kumpulan ini dengan memberikan potongan kos perdagangan di Cream Finance Swap (DEX). Matlamat perlombongan kecairan pada kebanyakan protokol biasanya untuk memastikan kecairan yang mencukupi bagi pengguna yang bertukar antara aset pada DEX protokol tersebut.

Pertukaran Kewangan Krim

Dilancarkan pada 4 September, Cream Finance menggambarkan Swap sebagai “garpu Balancer dengan frontend seperti Uniswap”. Dalam bahasa Inggeris biasa, Cream Finance Swap adalah pembuat pasaran automatik seperti DEX lain seperti Balancer dan Tolak. Dalam bahasa Inggeris yang lebih jelas, ini bermaksud protokol yang menggunakan nisbah dua aset dalam kumpulan untuk menentukan harga dan bukannya buku pesanan seperti pertukaran terpusat.

Pertukaran Kewangan Krim

Kami membahas AMM secara mendalam dalam artikel Curve Finance kami dan mereka menerangkan dengan lebih baik dengan contoh mudah yang kami perincikan di sana:

“Bayangkan anda mempunyai 10 Ethereum dan 1000 USDC di kolam renang. Ini bermaksud setiap Ethereum bernilai 100 USDC kerana nisbahnya adalah 1-100. Katakan seseorang datang dan membeli 1 Ethereum dari kolam. Sekarang nisbah itu telah berubah, dan setelah anda menghitungnya, harga Ethereum kini 111 $ USD.

Ini memberi insentif kepada seseorang untuk melakukan arbitraj (memanfaatkan perbezaan harga pada dua platform perdagangan) dan membeli 100 $ USD di bursa lain seperti Coinbase, dan menjualnya di kumpulan hipotesis ini dengan harga $ 111 USD, memulihkan keseimbangan (yang sebenarnya harga pasaran semasa aset – $ 100 USD). “

Senarai DEX Cryptocurrency

DEX Teratas dalam DeFi (Cream Finance dikategorikan sebagai protokol pinjaman pada Defipulse). Imej melalui Defipulse

Perbezaan terbesar antara Cream Finance Swap dan AMM lain adalah yuran yang lebih rendah. Cream Finance Swap hanya mengenakan yuran perdagangan 0.25% sementara standard industri tidak rasmi adalah 0.3%. 0.20% daripada yuran ini diberikan kepada penyedia kecairan (pengguna memasukkan dana mereka ke kumpulan di bahagian sebelumnya). Selebihnya 0,05% dialokasikan untuk “Cream Cream rangkaian” (tidak jelas apa yang dimaksudkan dengan ini).

Cream Kewangan DAO (Tadbir Urus)

Walaupun projek itu mengisyaratkan peralihan ke DAO sejak diluncurkan, ini adalah diumumkan secara rasmi oleh Cream Finance pada 2 September. Walaupun DAO Cream Finance masih dalam pembangunan, catatan Medium nampaknya menunjukkan bahawa ia akan mengambil sebahagian daripada projek lain seperti Aragon untuk membinanya. Pemegang token CREAM akan mempunyai tadbir urus, walaupun tidak jelas bagaimana pengundian akan berfungsi pada masa ini.

Pembuat pasaran automatik CreamY

Diilhamkan oleh Curve Finance, CreamY adalah AMM yang memberikan pertukaran kecairan tinggi antara aset cryptocurrency dengan nilai yang sama. Ini termasuk pertukaran dan pertukaran Bitcoin stablecoin antara pertukaran Bitcoin dan Ethereum versi terbungkus. 20 September pengumuman CreamY juga mengisyaratkan bahawa CreamY v2, versi kedua protokol, akan menampilkan aset crypto yang lebih mudah berubah.

Andre Cronje USD

Satu “CreamY USD” yang menampilkan Andre Cronje. Imej melalui Sedang

CreamY v1 belum dilancarkan tetapi kemungkinan akan berfungsi sama seperti Curve Finance. Ini bermaksud bahawa ia akan menampilkan keluk ikatan yang diubah. Walaupun ini dibahas lagi dalam artikel Curve Finance kami, versi yang diperbaiki adalah nisbah dua aset dalam kumpulan tertentu akan dapat berubah lebih banyak tanpa mempengaruhi harga.

Cryptocurrency Keluk Ikatan

Pelbagai ikatan ikatan dalam AMM. Gambar melalui Buku putih StableSwap, Buku putih asal Curve Finance

Seperti AMM biasa, AMM stabilcoin / aset stabil khusus ini memberi ganjaran kepada penyedia kecairan dengan memberi mereka pemotongan yuran perdagangan di platform. Walaupun ini belum disahkan, CreamY kemungkinan akan memimpin Curve Finance dan juga menggunakan kumpulan tersebut untuk memberikan kecairan kepada protokol lain seperti Compound Finance. Ini secara teorinya akan meningkatkan hasil untuk penyedia kecairan kerana mereka akan memperoleh potongan yuran perdagangan di CreamY dan minat untuk menjadi pemberi pinjaman di Compound.

Cryptocurrency KRIM

CREAM adalah token ERC-20 yang dibina di blockchain Ethereum. Ia diberikan kepada mereka yang berinteraksi dengan Cream Finance dengan memberi pinjaman, meminjam, atau memberikan kecairan dalam pelbagai protokolnya.

Ikon Kewangan Krim

Imej melalui Binance

Pemegang token CREAM juga akan mempunyai pemerintahan mengatasi Cream Finance dan semua protokolnya setelah ia beralih ke DAO, yang kini sedang dijalankan. Ada yang menganggap CREAM sebagai versi token COMP Finance yang lebih diedarkan secara adil.

ICRE cryptocurrency CREAM

Tidak ada ICO untuk token cryptocurrency CREAM. Semua token ditambang dengan bekalan awal sebanyak 9 juta CREAM. 67.5% token ini dibakar pada 20 September selepas perbincangan masyarakat, meninggalkan bekalan maksimum baru hanya 3 juta CREAM (tepatnya 2 992 500).

Perlombongan Kewangan Krim

Jadual pengedaran token CREAM untuk penyedia kecairan. Imej melalui Sedang

Dari jumlah penawaran ini, 61.5% telah diperuntukkan untuk penyedia kecairan, 23.1% telah diperuntukkan kepada pasukan dan penasihat Cream Finance, 7.7% telah diperuntukkan untuk Compound Finance, dan 7.7% lagi akan diserahkan kepada pelabur pilihan.

Walaupun 92.5% daripada jumlah bekalan CREAM berada dalam kawalan pasukan, aset ini disimpan dalam dompet bertanda tangan. Pada masa ini terdapat 12 pemegang kunci dompet dan senarai itu merangkumi individu dari Pantera Capital dan Compound Finance bersama dengan tiga pembangun Cream Finance yang disebutkan di atas.

Cream Finance Multisig

Pemegang kunci dompet multisig Cream Finance. Imej melalui Sedang

Token yang diperuntukkan untuk pasukan, penasihat, pelabur seed, dan Compound Finance Cream Finance akan dikeluarkan setiap bulan selama setahun bermula pada 24 September 2020.

Analisis harga cryptocurrency CREAM

CREAM mempunyai sejarah harga yang pendek namun mengagumkan. Memukul rendah lebih dari 12 $ USD sejurus selepas dilancarkan pada 7 Ogos, satu bulan kemudian ia diperdagangkan pada $ 280 $ – kenaikan harga lebih dari 20!

Harga Cryptocurrency CREAM

Sejarah harga cryptocurrency CREAM. Imej melalui CoinMarketCap

Walaupun harga CREAM telah turun ke tahap yang kelihatan seperti tahap sokongan sekitar 100 $ USD, token tetap dalam aliran menaik yang jelas.

Senarai Pertukaran CREAM

Sekiranya anda ingin membeli cryptocurrency CREAM, dua pertaruhan terbaik anda adalah Binance dan Uniswap. Perhatikan bahawa yang terakhir terdesentralisasi dan memerlukan dompet Web 3.0 untuk berinteraksi. Anda juga perlu membayar yuran rangkaian (gas) Ethereum yang baru-baru ini agak mahal. Oleh itu, anda lebih baik menggunakan Binance.

Pertukaran Cryptocurrency CREAM

Pasaran cryptocurrency CREAM. Imej melalui CoinMarketCap

Sebaliknya, anda boleh memilih menggunakan CREAM dengan meminjam, memberi pinjaman, atau memberikan kecairan kepada protokol pada Cream Finance.

Dompet cryptocurrency CREAM

Setelah anda berpuas hati dengan semua KRIM yang anda kumpulkan, anda memerlukan tempat yang selamat untuk menyimpannya. Oleh kerana CREAM adalah token ERC-20, ia boleh disimpan di hampir semua dompet yang menyokong aset berdasarkan Ethereum. Di mana anda memutuskan untuk menyimpan CREAM anda secara asasnya bergantung pada apa yang anda rancangkan untuk melakukannya.

Dompet Web Metamask

Imej melalui lejar

Sekiranya anda merancang untuk bertahan lama, pertimbangkan untuk mendapatkan dompet perkakasan seperti Lejar atau Trezor. Sekiranya anda berhasrat untuk menyertai pemerintahan Cream Finance, dompet Web 3.0 seperti Metamask adalah pertaruhan terbaik anda. Sekiranya anda berada di suatu tempat di tengah, dompet mudah alih seperti Atomic Wallet adalah pilihan untuk anda!

Peta Jalan Krim Kewangan

Buat masa ini Cream Finance nampaknya tidak mempunyai peta jalan yang jelas. Pembangunan agak spontan dan tidak dapat diramalkan. Sudah jelas bahawa Cream Finance akan mengklon beberapa protokol DeFi terbaik di sekitar.

Namun memandangkan ia telah mengkloning sebahagian besar pemain utama di ruang DeFi, itu adalah dugaan siapa sahaja mengenai apa yang akan mereka bina seterusnya. Nampaknya DAO akan selesai sebelum ada perubahan besar lagi. Setelah ini selesai, masa depan projek akan berada di tangan masyarakat.

Mengapa Cream Finance mengatur DeFi

Sekiranya peristiwa seperti penghijrahan Sushiswap sebanyak 1.16 bilion USD dari Uniswap telah mengajar kita apa-apa, protokol teratas di ruang DeFi tidak kebal terhadap persaingan – sebaliknya. Sifat sumber terbuka dari banyak projek ini memudahkan penonton yang pandai melancarkan versi mereka sendiri.

Baju Krim Kewangan

Sweater Cream Finance oleh loldefi. Imej melalui Twitter

Walaupun Cream Finance belum (belum) menurunkan pemain besar, ia telah melakukan tugas yang sangat baik untuk mengintegrasikan fungsi mereka dan memaparkannya pada asasnya platform yang lebih mesra pengguna.

Ini tidak bermaksud tidak ada masalah dengan Cream Finance. Jadual pemberian token yang sangat pendek nampaknya terbang dalam menghadapi visi jangka panjang projek itu, dan nampaknya pengabaian terhadap perlindungan seperti audit kod protokol juga berkaitan.

Walaupun tidak sepenuhnya terlepas dari kapitalis teroka dan pelabur utama, hubungan ini nampaknya tidak begitu ketara berbanding dengan banyak projek yang diinspirasikan dan didasarkan oleh Cream Finance.

Paus Cryptocurrency CREAM

Pemegang token CREAM terbesar. Imej melalui Etherscan.io

Sekarang untuk token CREAM. Tidak jelas berapa lama ia akan mengekalkan penilaiannya memandangkan pihak pengasas dan pelabur mula menerima bahagian mereka dari token CREAM. Namun, hakikatnya adalah bahawa harga CREAM bergantung pada hubungan antara penawaran dan permintaan dan nampaknya Cream Finance masih menunggu saatnya; ia belum benar-benar mengambil dunia DeFi dengan ribut.

Walaupun ini tidak semestinya perkara yang baik, perkembangan tanpa henti di belakang tabir memberi gambaran bahawa hanya perlu waktu sebelum Cream Finance benar-benar melepas!

Imej Pilihan melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me