Kajian Loki: Transaksi Swasta, Komunikasi Terdesentralisasi

Loki adalah duit syiling privasi lain yang baru-baru ini menarik minat minat kalangan kripto.

Ini adalah cryptocurrency sedar privasi yang bergabung dengan senarai panjang syiling serupa yang cuba memanfaatkan kekurangan privasi Bitcoin. Sesungguhnya, seseorang dapat dimaafkan kerana merasa sedikit terharu dengan sejumlah besar projek yang mengembangkan blockchain yang berpusat pada privasi.

Dalam persekitaran ini, dapatkah Loki benar-benar menonjol dan mengukir ceruk untuk dirinya sendiri? Atau adakah ia akan datang dan pergi seperti syiling privasi lain yang serupa?

Dalam tinjauan Loki ini, kita akan melihat secara mendalam projek tersebut. Kami akan menganalisis protokol dan teknologi privasi yang mendasari serta menyelidiki pengalaman pasukan, potensi penggunaan pengguna dan prospek token LOKI jangka panjang.

Apa itu Loki?

Loki diciptakan sebagai garpu Monero, yang sudah menjadi salah satu cryptocurrency paling tidak dikenali dan peribadi. Dengan Loki, pemaju ingin mewujudkan rangkaian keselamatan dan komunikasi tanpa nama yang benar-benar tanpa nama, untuk komunikasi dan perdagangan.

Berdagang dan Berkomunikasi dengan Kebebasan Mutlak

Jadi bagaimana Loki membezakan dirinya dari Monero? Dalam beberapa cara sebenarnya.

Pertama sekali, pasukan Loki tidak bersaing dengan Monero. Ia hanya menggunakan ciri privasi Monero untuk membuat asas untuk lapisan perkhidmatan kedua dari Node Perkhidmatan. Nod Perkhidmatan menggunakan seni bina yang serupa dengan protokol internet peribadi lain untuk membenarkan komunikasi peribadi di rangkaian Loki.

Ciri Loki

Ciri-ciri Utama Loki. Sumber: Laman web Loki

Protokol peer-to-peer inilah yang membantu mewujudkan rangkaian yang terdesentralisasi untuk mengarahkan lalu lintas melalui internet secara peribadi. Monero menggunakan tandatangan dering dan alamat rahsia untuk membuat penolakan yang masuk akal bagi penggunanya ketika menandatangani transaksi.

Tanda tangan cincin berfungsi dengan membuat cincin penandatangan, di mana semua kecuali satu hanyalah umpan. Walaupun Loki menggunakan tanda tangan cincin dengan cara yang sama seperti Monero, ia juga bertambah baik pada Monero dengan menguatkan ukuran cincin minimum 10, di mana Monero mempunyai ukuran cincin minimum 5.

Alamat rahsia juga memastikan bahawa kunci awam penerima transaksi tidak pernah dikaitkan dengan transaksi mereka. Ini berfungsi dengan membuat alamat siluman sekali guna setiap kali transaksi dihantar di rangkaian Loki.

Dana tersebut dihantar ke alamat ini dan penerima mengira kunci perbelanjaan peribadi untuk alamat ini, yang membolehkan mereka mengambil alih dana tanpa menyatakan alamat awam mereka sendiri. Anonim untuk penerima ini adalah salah satu ciri utama rangkaian Loki.

Teknologi Loki

Sudah tentu, agar Loki dapat membezakan dirinya sendiri dengan duit syiling privasi yang lain, ia harus memiliki beberapa teknologi uniknya sendiri. Berikut adalah beberapa ciri yang disertakan secara eksklusif dalam rangkaian Loki.

Pembahagian Mixin

Seperti yang disebutkan di atas, tandatangan cincin biasanya mengandungi output yang sebenarnya tidak dibelanjakan yang dikirimkan dan sejumlah umpan. Umpan ini dipanggil mixins. Ia kelihatan seperti output yang tidak habis, tetapi tidak semestinya begitu.

Tandatangan Ringin Mixin

Tandatangan Cincin dengan “Mixins” termasuk dalam Transaksi. Sumber: Cryptonote

Loki mengambil sampel mixin berdasarkan kebiasaan perbelanjaan pengguna, yang bermaksud pihak ketiga tidak boleh menganggap mixin tertua adalah umpan, kerana pengedaran output yang dipilih mencerminkan kemungkinan mixin yang belum habis dimasukkan dalam tanda tangan cincin. Persampelan ini disertakan untuk meningkatkan pertahanan jaringan terhadap serangan persatuan temporal.

Nod Perkhidmatan

Sebilangan besar fungsi dan skalabiliti rangkaian diaktifkan melalui penggunaan Nod Perkhidmatan. Ini adalah komponen penting dari model konsensus Proof-of-Work dan Proof-of-Stake hibrid pada rangkaian Loki.

Untuk mengendalikan salah satu node perkhidmatan ini, pengendali nod perlu mengunci sejumlah token LOKI mereka sebagai balasan untuk sebahagian daripada ganjaran blok. Ini memberi perlindungan kepada rangkaian Loki terhadap serangan Sybil menggunakan insentif berdasarkan pasaran.

Idea menggunakan insentif berdasarkan pasaran untuk mencegah serangan Sybil pertama kali berteori oleh DASH dan penggunaan masternode mereka. Pada dasarnya, ketika penyerang berusaha mengumpulkan lebih banyak duit syiling untuk mengawal rangkaian, harga penawaran yang luar biasa akan meningkat dan menjadikan serangan itu mahal.

Oleh itu, untuk mengurangkan bekalan yang luar biasa, Loki mendorong penggunaan Nod Perkhidmatan ini. Terdapat syarat penting untuk menjadi Node Perkhidmatan, yang tidak hanya mendorong tingkah laku yang jujur ​​tetapi juga mengurangkan penawaran yang luar biasa.

Node Perkhidmatan juga memenuhi fungsi penting lain di rangkaian Loki kerana mereka mampu membuat Aplikasi Node Perkhidmatan (SNApps) untuk melayani dan menyimpan mesej peribadi.

Utusan Loki

SNApp pertama yang dirancang untuk rangkaian Loki adalah perkhidmatan pesanan peribadi yang disulitkan, peribadi, yang disebut Loki Messenger. Walaupun sudah ada aplikasi pesanan peribadi, semuanya dibangun menggunakan pelayan terpusat yang dapat menjadi sasaran serangan pihak ketiga. Dalam kes Loki Messenger, kriptografi kunci awam-swasta digunakan untuk menjaga privasi.

Alamat penerima akan menjadi kunci awam pemegang Loki. Pengirim menyiarkan mesej mereka ke tiga Nod Perkhidmatan yang dipilih secara rawak, dan ia ditandatangani dengan alamat awam penerima. Setiap Node Perkhidmatan dapat menyimpan mesej hingga 24 jam di “kumpulan pesan” mereka. Fungsi pesanan dirancang untuk tersedia dalam perisian dompet Loki, dan juga melalui aplikasi mudah alih.

Pemesejan Dalam Talian Loki

Penghalaan dalam talian di Rangkaian Loki di mana Alice Berkomunikasi dengan Bob. Sumber: Kertas putih

Anda akan menemui dua ciri penyulitan unik sebagai sebahagian daripada Loki Messenger:

  1. Kerahsiaan ke hadapan yang sempurna: Loki Messenger menggunakan kunci penyulitan bersama yang baru untuk setiap mesej yang dihantar. Ini mengelakkan serangan di mana kunci jangka panjang terdedah kerana mendedahkan satu kunci dari Loki Messenger tidak akan menjejaskan keseluruhan rantai mesej. Untuk memecahkan enkripsi rantai mesej, penyerang perlu mencari kunci untuk setiap mesej individu, yang sangat sukar dan tidak mungkin.
  2. Pengesahan yang Tidak Dinafikan: Ini membolehkan dua pihak membuktikan bahawa mereka adalah pengirim dan penerima, tetapi menghalang mana-mana pihak ketiga untuk mengetahui pengirim atau penerima mesej yang sebenar.

Lokinet untuk Penyemakan Imbas Tanpa Nama

Loki juga telah mencipta jenis mixnet baru, yang serupa dengan Tor atau I2P dalam beberapa cara, untuk mengelakkan serangan Sybil dan memanggilnya Lokinet. Jenis mixnet baru ini menggunakan ketahanan serangan Sybil berasaskan pasaran. Lokinet menggabungkannya dengan penghalaan bawang untuk membuat terowong persendirian baru untuk mengakses internet.

Penghalaan bawang bermaksud setiap node hanya mengetahui dari mana mereka menerima paket data dan dari mana mereka menghantarnya. Mereka tidak mengetahui asal-usul paket, yang bermaksud mereka tidak mengetahui lokasi anda atau siapa anda. Dengan menggunakan Lokinet, anda akan dapat mengakses Loki SNApps dan mana-mana laman web yang anda suka tanpa mendedahkan alamat IP dan lokasi anda.

Keputusan itu dibuat untuk membuat mixnet baru daripada menggunakan mixnet yang ada kerana kedua-dua Tor atau I2P tidak dapat mengurangkan serangan Sybil sepenuhnya. Selain itu, rangkaian Tor cukup terpusat, sementara I2P mempunyai model konsensus yang lemah dan tidak ada cara formal untuk mengakses internet tanpa nama.

Lokinet akan menggunakan jadual hash yang diedarkan yang dibina dari transaksi yang berlaku, yang akan memberi Node Perkhidmatan kebenaran untuk bertindak sebagai penghala di rangkaian. Lokinet akan mengekalkan standard perkhidmatan yang tinggi melalui pendaftaran dan pembatalan pendaftarannya yang terdesentralisasi, di mana Node Perkhidmatan dinilai berdasarkan kata sepakat dan dapat dihapus jika tidak sampai ke piawaian minimum mengenai lebar jalur, penyimpanan mesej dan penyimpanan blockchain.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai Lokinet di sini.

Pasukan Loki

Laman web Loki menyenaraikan 4 ahli pasukan eksekutif, 10 pemaju, dan 8 organisasi sokongan.

Ahli Pasukan Eksekutif Loki

Anggota Pasukan Eksekutif Loki

Oleh beberapa akaun, ahli pasukan yang paling hebat adalah pemaju utama Tom Winget, yang sebelum ini merupakan penyumbang besar kepada Monero pada tahun 2014 dan 2015. Pengalamannya sangat penting untuk pembangunan Loki.

Pengasas Loki adalah Simon Harman, yang mempunyai latar belakang dalam pembangunan web dan pengurusan projek. Dia juga merupakan ahli Blockchain Center Australia, yang merupakan komuniti usahawan, pakar, mentor dan pelabur blockchain terbesar di negara ini.

Sejarah Token LOKI

Loki melakukan penjualan token secara peribadi pada bulan Mac 2018, menjual 15% daripada jumlah penawaran token 150 juta pada $ 0.68 dan menaikkan $ 9 juta. Token yang selebihnya akan dipegang untuk hadiah penambangan, tetapi ada juga tayangan udara besar yang diadakan setelah penjualan peribadi. Tidak pernah ada ICO awam untuk Loki.

Selepas penyiaran, harga LOKI turun sepanjang hampir 2018, mencecah paras rendah sekitar $ 0.13 pada bulan Ogos 2018. Ia telah meningkat sejak itu, dan pada akhir Oktober 2018 diperdagangkan pada $ 0.4433 per LOKI. Itu memberikan cap pasaran hampir $ 13 juta dan menjadikannya duit syiling ke-301 terbesar berdasarkan cap pasaran.

Persembahan Token LOKI

Prestasi Harga Token LOKI sejak dilancarkan. Sumber Gambar: CoinMarketCap

Sekiranya anda ingin membeli LOKI, anda hanya boleh melakukannya di Cryptopia atau TradeOgre. Tidak ada pertukaran lain yang menyokong LOKI pada masa ini.

Menyimpan LOKI mesti dilakukan di dompet Loki rasmi yang terdapat di laman web mereka untuk Windows, MacOS dan Linux. Dompet itu bukan sahaja memungkinkan penyimpanan LOKI, tetapi juga membuka kemungkinan melombong LOKI dan mula menggunakan sistem untuk perdagangan dan akhirnya mengirim dan menerima pesanan peribadi.

Kesimpulannya

Sebagai koin privasi, Loki telah membuat beberapa peningkatan berbanding Monero, tetapi saya tidak pasti itu cukup untuk merekrut Monero yang setia. Memang, anda dapat melihat bagaimana harga token LOKI menderita berikutan penutupan udara, walaupun akhir-akhir ini mereka kembali hebat.

Mereka yang berminat dengan pesanan peribadi pasti akan berminat dengan Loki Messenger, tetapi sehingga platform dapat mula menyampaikan lebih banyak SNApps, saya tidak pasti bahawa utusan itu sahaja sudah cukup untuk mengumpulkan penggunaan yang meluas.

Terdapat juga persoalan sokongan pertukaran. Dengan hanya dua pertukaran yang menawarkan LOKI, sangat sukar bagi koin untuk mendapatkan daya tarikan. Kecuali beberapa pertukaran utama seperti Binance, OKEx dan Huobi mengambil LOKI, saya tidak dapat melihat bagaimana ia akan mendapat daya tarikan tambahan.

Saya suka konsep dan rancangan pasukan, tetapi token itu memerlukan pemasaran yang lebih baik atau akhirnya akan hilang dalam kekaburan sejumlah koin privasi dan pesanan lain yang sedang dikembangkan.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me