Kajian OAX: Platform Pertukaran CryptoCurrency yang terdesentralisasi

OAX adalah projek menarik yang cuba menggabungkan bahagian terbaik pertukaran terpusat dan terdesentralisasi ke dalam satu platform.

Ini adalah konsep menarik yang belum pernah dipertimbangkan oleh projek lain. Sebilangan besar protokol Decentralized Exchange (DEX) lain yang telah dikembangkan memfokuskan pada desentralisasi sepenuhnya, membuang mana-mana faedah yang mungkin datang dari pertukaran terpusat.

Namun, adakah peniaga benar-benar berminat dengan penyelesaian hibrid?

Dalam tinjauan OAX ini, saya akan cuba menjawab soalan itu dengan melihat secara mendalam projek tersebut. Saya juga akan menganalisis kes penggunaan dan potensi penggunaan token OAX.

Apa itu OAX?

OAX (sebelumnya OpenANX) adalah platform pertukaran crypto yang sedang dibangunkan oleh ANX Antarabangsa.

Syarikat yang dimaksud adalah salah satu kumpulan pengembangan blockchain terbesar di dunia, bermula pada tahun 2013 dan berpusat di Hong Kong, platform OAX adalah pertukaran pasaran mereka yang terdesentralisasi, bertujuan untuk menggabungkan semua ciri terbaik dari pertukaran terpusat tradisional dan aspek positif desentralisasi seperti ketelusan.

Ekosistem Pertukaran OAX

Gambaran keseluruhan Ekosistem OAX. Imej melalui Blog OAX

Syarikat merancang untuk mencapai sinergi ini dengan menghubungkan platform pertukaran yang ada ke platform OAX dan meminta pengguna melakukan penilaian risiko dalam sistem jaminan. Platform ini juga akan menawarkan perlindungan pengguna dan penyelesaian pertikaian di luar rantai.

Pangkalan kod platform adalah semua sumber terbuka, memberikan ketelusan sepenuhnya terhadap projek. Platform ini juga akan mengelakkan model pemerintahan terpusat, dan sebaliknya akan menyerahkan tadbir urus kepada masyarakat melalui pengundian dan penglibatan dalam projek itu sendiri.

Teknologi OAX

OAX mengambil pendekatan hibrid terhadap pertukaran desentralisasi mereka kerana mereka menyedari bahawa tidak semua perkara dalam pertukaran dapat terdesentralisasi. Mereka mengakui bahawa desentralisasi bermanfaat di peringkat transaksi kerana memberikan ketelusan. Fungsi lain yang mendapat keuntungan dari desentralisasi adalah penemuan harga dan transaksi perdagangan, yang keduanya dapat dilaksanakan melalui kontrak pintar.

Desentralisasi juga membantu meningkatkan proses di sebalik penyelesaian sengketa, penilaian risiko kredit, dan keselamatan. OAX berusaha untuk meningkatkan faedah ini dan juga memberikan beberapa ciri positif pertukaran terpusat.

Satu perbezaan antara pertukaran terpusat dan OAX adalah “Aset Gateway” ciri OAX, yang memastikan bahawa platform tidak pernah menyimpan kedua-dua kunci aset yang berkaitan dengan sebarang transaksi. Sebagai gantinya, ia dirancang untuk menahan salah satu dari keduanya pada bila-bila masa, sehingga mengurangkan risiko platform secara dramatik.

OpenANX Peserta Baru

Peranan peserta baru di OAX Platform. Imej melalui Blog OAX

Gerbang Aset ini akan menerima mata wang fiat dalam jagaan dan mendapatkan jumlah token ERC-20 yang setara. Token ini tidak bersifat umum tetapi khusus untuk pertukaran. Sebagai contoh, OAX Exchange akan mengeluarkan token OAX / USD sebagai pertukaran USD.

Pertukaran tersebut melaksanakan standard Kenali Pelanggan Anda, dan sebelum Aset Gateway dapat menerima dana atau mengeluarkan token, ia akan meminta perkhidmatan KYC kepada pengguna, menggunakan kontrak pintar KYC. Hanya setelah syarat KYC dipenuhi, token pelepasan gateway dapat dikeluarkan kepada pengguna.

Satu peningkatan utama untuk platform OAX adalah kemampuan pengguna untuk benar-benar memperdagangkan “Risiko Kredit” atau menyokong risiko kredit dari buku pesanan platform lain. Ini akan membolehkan token platform diperdagangkan satu sama lain, sehingga membentuk asas perdagangan risiko kredit di pasaran crypto. Sebagai contoh, duit syiling OAX / USD boleh diperdagangkan berbanding dengan duit syiling BNB / USD.

Keahlian OAX

Platform OAX akan berfungsi berdasarkan keahlian berjenjang. Dengan cara ini, pengguna dapat memilih untuk memiliki akses asas ke platform, meningkatkan untuk mengakses hak suara dan meningkatkan lebih jauh lagi untuk membuka permintaan perkhidmatan secara komersial. Bilangan token OAX yang diperlukan untuk setiap tahap perkhidmatan belum ditetapkan.

Pengguna akan memohon peringkat keahlian dan menyerahkan token mereka bersama dengan permohonan keahlian mereka. Setelah permohonan diluluskan, token OAX akan dibakar. Dengan cara ini kumpulan token OAX perlahan-lahan akan berkurang dari masa ke masa, memberikan aspek deflasi untuk token.

Tahap keahlian adalah seperti berikut:

  • Ahli Peserta: Ini adalah tahap keahlian paling asas dan terdiri daripada pengguna yang ingin melakukan transaksi runcit atau borong di platform OAX
  • Ahli Mengundi: Ini adalah tahap keahlian seterusnya di mana pengguna akan mempunyai hak untuk memilih keputusan mengenai platform OAX.
  • Ahli Pengasas: Ahli pengasas tidak hanya mendapat hak suara, tetapi mereka juga akan dibenarkan untuk memberi cadangan untuk topik perbincangan.
  • Ahli Penyedia Perkhidmatan Pihak Ketiga: Anggota ini akan dapat memberikan perkhidmatan dalam ekosistem OAX seperti pengesahan KYC, perkhidmatan kontrak pintar, perkhidmatan undang-undang, dan perkhidmatan lain yang belum ditentukan.
  • Ahli Gateway Aset: Ahli-ahli ini akan mempunyai semua keistimewaan penyedia perkhidmatan pihak ketiga dan juga akan dibenarkan untuk menawarkan perkhidmatan pertukaran.

Mengapa OAX berbeza

OAX bukanlah projek blockchain pertama yang berusaha membina pertukaran cryptocurrency yang terdesentralisasi. Di mana ia berbeza adalah pasukan pengembangan pertama yang memahami bahawa tidak setiap ciri pertukaran cryptocurrency adalah yang terbaik ketika terdesentralisasi. Sebaliknya, ia berusaha menggabungkan ciri terbaik pertukaran terpusat dengan faedah desentralisasi.

Platform OAX juga agak unik dalam sifat sumber terbuka dari kodnya dan sistem pemerintahan. Ia dirancang supaya sesiapa sahaja dapat menyumbang ke pangkalan kode, dan dengan menggunakan tingkat keanggotaan berjenjang platform harus berjaya memisahkan motivasi politik dari motivasi ekonomi.

Pasukan OAX

Laman web menunjukkan sejumlah 15 ahli pasukan, yang merangkumi empat pengasas bersama, empat penasihat projek, dan pasukan pengurusan. Kami dapat membayangkan ada juga pembangun dalam pasukan yang tidak disenaraikan di laman web, jadi tidak pasti seberapa besar pasukan itu sebenarnya.

Ketua Pegawai Eksekutif ANX International dan pengasas bersama OAX adalah Ken Lo, seorang veteran dalam dunia perniagaan dengan pengalaman lebih dari 20 tahun dalam strategi perniagaan dengan syarikat seperti Accenture dan Verizon. Dia juga mempunyai pengalaman lebih dari 6 tahun dalam bidang blockchain.

Ahli Pasukan OpenANX

Pengasas OAX. Dari Kiri: Ken Lo, Hugh Madden, Dave Chapman, David Tee

Pengasas bersama projek itu ialah Hugh Madden, yang dianggap sebagai orang di sebalik visi OAX. Dia adalah pakar keselamatan siber dan memulakan perniagaan perkhidmatan keselamatan pertamanya ketika berusia 16 tahun. Dia terus bekerja untuk syarikat perkhidmatan kewangan AXA dan HSBC sebelum mengasaskan ANX International.

Dave Chapman adalah pengasas ketiga di belakang OAX, dan dia juga berperanan sebagai COO ANX International. Dia mempunyai pengalaman perkhidmatan kewangan yang luas, setelah bekerja di Barclay’s, ABN AMRO dan HSBC.

Melengkapkan ahli pengasas adalah pengasas bersama keempat dan terakhir David Tee. Dia membawa lebih dari 25 tahun pengalaman dalam kewangan korporat, dengan pengetahuan mengenai penggabungan dan pengambilalihan, pembiayaan ekuiti dan hutang, penempatan dan penyusunan semula swasta.

Persembahan Token OAX

Platform OAX menggunakan token OAX sebagai kaedah untuk membolehkan tahap keahlian, dan token ICO untuk OAX diadakan dari 22 Jun 2017, hingga 21 Julai 2017, dan mengumpulkan $ 18,756,937 dengan menjual 30 juta dari jumlah keseluruhan 100 juta token OAX. Terdapat penjualan token kedua yang dirancang untuk tahun 2018, tetapi sebaliknya, pasukan memilih untuk melakukannya titisan udara 5 juta token kepada pemegang OAX. Tayangan udara bermula dari 17 Julai 2018, hingga 16 Januari 2019.

Token OAX dijual pada harga $ 0,45 di crowdsale, dan membuka dagangan sedikit di bawah tahap itu, walaupun pada pertengahan bulan Ogos mereka telah meningkat lebih tinggi daripada 50%. Harga terus meningkat, mencecah $ 2.88 pada 20 Ogos 2017. Harga dengan cepat turun dari tahap tinggi dan pada bulan September kembali di bawah harga ICO. Untuk mengatakan OAX tidak menentu adalah suatu pernyataan yang meremehkan.

Prestasi Harga OAX

Prestasi Harga OAX Sejak Disenaraikan. Imej melalui CoinCodex

Harga kembali meningkat pada bulan Disember 2017 dan Januari 2018 bersama dengan pasaran yang lebih luas, dengan OAX mencecah paras tertinggi sepanjang masa pada $ 2,92 pada 7 Januari 2018. Harga itu dipotong separuh pada akhir Januari dan setelah Februari mencecah harga yang merosot di bawah $ 1.

Ia terus rendah, memantul pada bulan April, tetapi akhirnya diperdagangkan di bawah harga ICO pada bulan Jun 2018. Harga meneruskan penurunan perlahan sepanjang tahun 2018, mencapai paras terendah sepanjang masa pada $ 0,071241 pada 15 Disember 2018.

Sejak itu harganya semakin pulih dan pada 11 Jun 2019, OAX kembali ke $ 0.236287. Walaupun ini kira-kira separuh daripada harga ICO, ia juga lebih daripada 200% di atas harga 6 bulan yang lalu. Platform OAX masih berjalan di testnetnya, jadi harganya harus mendapat peningkatan apabila platform tersebut disiarkan secara langsung dalam produksi di jaringan utamanya.

Membeli & Menyimpan OAX

Sekiranya anda fikir token OAX mewakili nilai pada harga semasa, anda boleh membelinya di beberapa bursa termasuk Binance, Latoken dan Gate.io. Walau bagaimanapun, Binance Exchange mengawal lebih daripada 70% jumlah untuk OAX.

Terdapat tahap volume yang sihat di Binance yang menunjukkan bahawa terdapat tahap kecairan yang wajar untuk pelaksanaan pesanan besar dengan had terhad. Namun, pergantungan pada Binance ini boleh menjadi perhatian kerana ia membuka peluang kepada risiko pertukaran kunci.

Binance OAX

Daftar di Binance dan Beli Token OAX

Sebaik sahaja anda mempunyai token OAX, anda mungkin ingin memindahkannya dari bursa. Ini kerana adanya ancaman yang wujud dari peretasan pertukaran terpusat (keseluruhan dorongan di sebalik OAX).

OAX adalah token ERC-20, yang bermaksud anda boleh menyimpannya di mana-mana dompet yang serasi. Ini termasuk MyEtherWallet dan MetaMask serta banyak dompet desktop yang popular seperti Exodus dan Jaxx. Anda juga boleh menyimpan token OAX di dompet perkakasan seperti Ledger Nano S dan Trezor.

Pembangunan OAX & Komuniti

Mengetahui dengan tepat berapa banyak kerja yang dilakukan pada projek boleh menjadi sangat sukar. Terdapat beberapa aspek yang perlu dipertimbangkan ketika melihat projek besar. Walaupun, salah satu cara terpantas untuk mendapatkan pengertian adalah dengan melakukan kod awam mereka.

Pada masa ini, satu-satunya kod yang disediakan oleh OAX adalah repositori Proof-of-Concept mereka GitLab. Terdapat dua yang tersedia untuk pengguna menguji protokol pertukaran mereka yang terdesentralisasi.

Repositori OAX GitLab

Repositori Proof-of-Concept di OAX GitLab

Tidak banyak aktiviti di repositori ini dan komitmen terakhir yang didorong oleh pembangun adalah 8 bulan yang lalu. Sudah tentu, mereka mungkin menggunakan protokol di repositori persendirian tetapi ini tidak dapat ditebak oleh masyarakat.

Walaupun begitu, pasukan OAX telah berusaha untuk lebih terbuka dalam pembangunan projek dengan masyarakat. Contohnya, mereka tetap aktif blog rasmi yang mengadakan “kemas kini komuniti” berkala.

Mereka juga cukup aktif melalui platform media sosial mereka. Mereka mempunyai satu Akaun Twitter dengan lebih daripada 12k pengikut. Terdapat juga a Saluran Telegram dengan lebih daripada 4,000 pengikut di dalamnya.

Saya melompat ke saluran dan pasukan ini cukup membantu para pengikutnya. Perbualannya juga cukup menarik dan tidak mempunyai olok-olok umum “moon-boy” yang terdapat di banyak saluran Telegram lain.

Kesimpulannya

Walaupun penurunan harga OAX mungkin menjadi alasan untuk menjauhkan diri, beberapa bulan terakhir telah menyaksikan pemulihan yang kukuh. Walaupun duit syiling kekal sebagai salah satu pasaran bawah yang rendah, potensi projek OAX tidak dapat diabaikan. Sebaik sahaja OAX melepaskan mainnetnya, terdapat peluang yang sangat baik untuk melakukan rali kuat dalam token OAX.

Idea DEX sangat menarik, tetapi tidak ada idea yang mendapat daya tarikan yang signifikan. OAX dapat mengubahnya dengan fokus pada menggabungkan ciri terbaik pertukaran terpusat dan terdesentralisasi.

Pasukan di sebalik projek ini nampaknya sangat berpengalaman dan berkebolehan, mendorong keyakinan bahawa mereka dapat menjadikan projek ini berjaya. Dan hakikat bahawa kod itu adalah sumber terbuka membolehkan pembangunan menjadi proses yang aktif kerana masyarakat dapat masuk.

Secara keseluruhan OAX adalah projek menarik yang paling tidak dapat ditonton, atau mungkin pelaburan kecil sebelum peluncuran mainnet membawa kepada kenaikan harga token OAX.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me