Kajian Ontologi: Rangkaian Kepercayaan Berpusat Neo Based

Ontologi adalah projek yang mendapat perhatian sejak kebelakangan ini. Salah satu yang perlahan-lahan menaikkan kedudukan di Coin Market Cap.

Ini juga merupakan salah satu projek yang paling menjanjikan untuk keluar dari ekosistem Neo, yang merupakan blok block revolusioner. Ontologi berusaha membina “rangkaian kepercayaan yang terdesentralisasi” di mana pengguna mengawal data mereka dan dapat “memanfaatkan” dengan berkesan.

Jadi, ini terdengar menarik tetapi adakah berbaloi?

Dalam tinjauan Ontologi ini, saya akan berusaha menjawabnya. Saya juga akan menganalisis kes penggunaan jangka panjang ONT dan potensi harganya.

Apa itu Ontologi?

Semasa Ontologi menonjolkan dirinya sebagai blockchain awam, dan ia dibuat untuk memenuhi keperluan pelanggan korporat, mereka yang memerlukan privasi dan tidak ingin berkongsi data mereka pada blockchain peribadi.

Ini menjadikan Ontology sebagai platform blockchain-as-a-service (BaaS), yang menjadi perkara biasa. Ontologi berusaha untuk menyediakan pengguna korporat dengan cara mudah untuk mendapat manfaat daripada sifat blockchain yang terdesentralisasi dan diedarkan.

Kolaborasi Ontologi Neo

Imej melalui Blog Ontologi

Pengguna ontologi akan menemui pengurusan ID, kontrak pintar, pertukaran data yang terdesentralisasi, dan kemampuan untuk membuat aset dan aplikasi digital mereka sendiri yang dapat dihoskan di platform dt Ontology.

Ontologi dicipta oleh pembangun yang sama yang membuat NEO, sebab itulah anda akan melihat persamaan antara keduanya, seperti sistem token ganda, di mana ONT sama dengan NEO dan ONG memberikan kuasa untuk rangkaian dengan cara yang sama seperti GAS menguatkan rangkaian NEO.

Latar Belakang Ontologi

Ontology dicipta oleh syarikat teknologi China bernama Onchain yang terlibat dengan pengembangan seni bina rangkaian diedarkan dan penyelesaian blockchain untuk perniagaan sejak tahun 2014. Onchain diasaskan oleh Da HongFei, yang kekal sebagai CEO, dan Erik Zhang, yang memegang jawatan sebagai CTO.

Kedua-duanya juga merupakan pencipta Antshares pada tahun 2016, dan blockchain ini kemudian menjadi NEO. Sementara itu, mereka juga melancarkan Ontologi pada November 2017.

Terdapat persamaan antara NEO dan Ontologi, tetapi ada juga perbezaan yang berbeza yang menjadikan rangkaian yang sah dan perlu. Perlu juga dijelaskan bahawa walaupun terdapat pertindihan antara pengurusan dan pembangunan kedua-dua projek itu terpisah.

Onchain mengawasi keduanya, tetapi Onchain tetap terpisah dari kedua-dua projek itu juga.

Teknologi Ontologi

Apa yang menjadikan Ontologi unik dari projek blockchain lain adalah bahawa ia bukan hanya satu blockchain, tetapi merupakan rangkaian blockchain yang direka untuk memudahkan pengguna perusahaan untuk memigrasikan sistem proprietari ke teknologi lejar yang diedarkan dengan waktu henti minimum dan gangguan sistem yang terlibat.

Walaupun blockchain utama adalah umum, rantai lain yang dilampirkan adalah seperti ruang peribadi untuk perusahaan. Ini memberi mereka kelebihan teknologi blockchain dengan cepat dan mudah, tanpa perlu menyewa pasukan pembangunan atau bimbang tentang keselamatan, yang disediakan oleh blockchain Ontologi utama.

Rantai Sampingan Ontologi

Interaksi antara rantai utama dan rantai sampingan pada Ontologi. Imej melalui Blog Ontologi

Selain perbezaan dalam dua rangkaian, anda juga akan menemui beberapa persamaan dalam reka bentuk NEO dan Ontologi, yang semestinya tidak mengejutkan apabila mereka berkongsi beberapa pasukan pembangunan yang sama.

Salah satu persamaan pentingnya ialah kedua-duanya merupakan platform kontrak pintar yang digunakan untuk menjadi tuan rumah aplikasi terdesentralisasi (dApps) dan merupakan pesaing rangkaian Ethereum.

Ontologi dikembangkan untuk secara khusus mengatasi masalah penggunaan perusahaan yang dihadapi dengan jaringan Ethereum. Isu utama timbul kerana Ethereum adalah sumber terbuka, tetapi banyak syarikat tidak berminat dengan platform sumber terbuka kerana mereka lebih suka menyimpan data mereka sendiri dan selamat dari mata memandang.

Ontologi Berbanding

Ontologi berbanding dengan penyelesaian sampingan lain

Ontologi mempunyai peranan tambahan selain menyokong keperluan perusahaan, dan itu bertindak sebagai jambatan antara NEO dan sistem warisan. Dan tidak seperti banyak projek blockchain yang ada, Ontology tidak peduli dengan cryptocurrencynya menjadi mata wang transaksi yang berhadapan dengan pengguna. Sebaliknya, ia difokuskan pada keperluan pangkalan pengguna perusahaannya.

Walaupun anda mungkin menganggap kekurangan keprihatinan untuk menjadi mata wang transaksional mungkin negatif untuk pertumbuhan harga, sebenarnya, ia dapat membantu menyokong harga token ONT, tetapi saya akan menunjukkan kemudian bagaimana mata wang ONT dan ONG bekerjasama, nilai masing-masing, dan bagaimana ia diterima oleh pasaran pertukaran dan cryptocurrency.

Kes Penggunaan Berpotensi

Semua yang dibincangkan di atas hanyalah penyediaan syarikat dan beberapa idea teori. Di sini kita masuk ke dalam daging Ontologi, atau bagaimana perlu bagi pengguna perusahaan, dan bagaimana ia dapat membantu dunia perniagaan.

Untuk benar-benar memahami hal ini, kita harus mempunyai pemahaman tentang cara kerja sistem perniagaan perusahaan. Kami dapat melakukan ini melalui pemeriksaan perniagaan perbankan, yang akan menunjukkan bagaimana Ontology dan NEO dapat bekerjasama dan memberikan persaingan serius untuk orang-orang seperti Ethereum dan platform kontrak pintar lain.

Dalam banyak kes, bank sebenarnya tidak mengendalikan banyak fungsi perkhidmatan pinjaman. Sebaliknya, mereka menyerahkan fungsi ini kepada vendor pihak ketiga yang pakar dalam perkhidmatan pinjaman.

Ini adalah persediaan yang cekap dan berfungsi dengan baik untuk semua yang terlibat. Salah satu faktor yang perlu diberi perhatian adalah keselamatan dan privasi. Seperti yang anda bayangkan, organisasi besar seperti Capital One tidak akan memberikan akses penuh kepada vendor luar ke sistem mereka.

Struktur Modal Satu

Capital One Credit Menawarkan Senibina API. Imej melalui Modal Satu

Itu akan menjadi pelanggaran keselamatan dan membahayakan maklumat peribadi dan hak milik. Dan tidak ada sebab vendor yang mengendalikan fungsi perkhidmatan pinjaman memerlukan akses penuh ke sistem Capital One.

Untuk membuat karya ini, Capital One mempunyai data yang tersimpan dalam rangkaian platform dan perisian perisian proprietari. Ini memungkinkan mereka untuk memisahkan data dan memberikan akses hanya kepada mereka yang memerlukannya untuk menjalankan fungsi atau layanan untuk bank.

Pekerja Modal Dalaman Satu akan mengakses data melalui platform perisian dalaman, yang akan memberi mereka akses yang mereka perlukan. Penjual pihak ketiga juga dapat mengakses data yang sama, tetapi dengan cara yang lebih terhad melalui portal web yang direka khusus untuk akses pihak ketiga. Bahkan akses yang lebih ketat dapat diberikan, mungkin hanya dilihat, melalui portal web yang berbeza.

Semua sistem ini mendapatkan data mereka dari pangkalan data Capital One yang sama, dan mereka diselaraskan dan dikemas kini secara berkala, dalam beberapa kes ini mungkin dalam masa nyata.

Penyelesaian Ontologi

Dengan begitu banyak sistem yang bekerjasama untuk menyediakan data kepada mereka yang memerlukannya, anda dapat membayangkan betapa sukarnya berhijrah ke sistem baru. Bukan hanya bank, tetapi juga kemudahan perawatan kesihatan, pemerintah, syarikat insurans, dan organisasi lain yang memerlukan privasi dalam data mereka.

Dalam beberapa kes, ini adalah untuk melindungi rahsia perdagangan, tetapi pada kasus lain, itu mungkin untuk pematuhan peraturan atau perlindungan pengguna. Dalam banyak kes ini, adalah haram bagi organisasi untuk membenarkan orang luar mengakses data pelanggan.

Ini telah menimbulkan kesulitan untuk blockchain seperti Ethereum dan NEO, yang dirancang untuk menyokong penggunaan perusahaan, tetapi kerana mereka adalah platform sumber terbuka awam, syarikat yang ingin disokongnya tidak mahu atau tidak dapat menggunakannya kerana mereka dapat kehilangan kawalan data mereka.

Dan di situlah Ontologi menjadi sangat berguna …

Ekosistem Kepercayaan Ontologi

Ekosistem Kepercayaan Ontologi. Imej melalui Kertas putih

Kerana Ontologi memungkinkan adanya rangkaian blockchain, ia serupa dengan sistem tradisional yang digunakan di bank dan hospital dan seumpamanya. Ini memungkinkan perusahaan untuk mengekalkan kawalan terhadap akses ke data mereka.

Daripada membuat data menjadi umum dan menggabungkannya dengan semua data awam lain yang disimpan, data disimpan secara terpisah, dan perusahaan memutuskan siapa yang memiliki akses ke data tersebut, dan data mana yang mungkin dibagikan dengan lejar NEO, menjadikannya publik.

Ontologi memastikan data perusahaan terkawal dengan ketat, dan perusahaan mempunyai kemampuan untuk melakukan sesuka mereka dengan data mereka sendiri, baik menyimpannya dalam organisasi mereka sendiri, memberikan akses terhad kepada pihak ketiga, atau menjadikannya terbuka untuk umum.

Ontologi dApps

Ontology baru-baru ini menceburkan diri dalam dunia dApps dan kini menyenaraikan sejumlah 39 dApps tersedia. Hampir semua adalah permainan dApps, termasuk permainan retro Super Mario. Permainan teratas adalah dunia maya dalam talian berbilang pemain yang dipanggil ONTLAND dan permainan RPG HyperDragons Go!

Pasukan Ontologi & Komuniti

Pengasas bersama dan Ketua arkitek di sebalik Ontology adalah Jun Li. Dia mempunyai ijazah Sarjana Muda dalam Sains Komputer, Sarjana dalam Kejuruteraan Komunikasi dan MBA.

Dia mempunyai latar belakang yang panjang dalam sektor IT dan Fintech. Sebagai contoh, dia sebelumnya memberikan sokongan seni bina dan pengurusan teknikal untuk firma termasuk Infosys dan juga pertukaran niaga hadapan Kewangan China.

Pasukan Global Ontologi

Pasukan Global Ontology

Dari segi pasukan Ontologi yang lebih luas, terdapat lebih dari 200 anggota teras yang merangkumi sejumlah disiplin teknikal yang berbeza. Mereka juga tersebar di pejabat-pejabat yang terletak di Asia, Eropah dan Amerika Utara.

Dari segi komuniti yang lebih luas, Ontologi mempunyai pengikut yang cukup kuat. Ini masuk akal kerana banyak orang yang menyokong Neo mempunyai minat de-facto untuk menyebarkan kesedaran mengenai Ontologi.

Berakhir pada mereka Twitter akaun mereka mempunyai lebih daripada 80k pengikut. Ini lebih banyak daripada yang kita lihat pada projek cryptocurrency lain. Pengikut ini juga terlibat dan membantu berkongsi pengumuman di akaun Twitter ini.

Telegram Ontologi

Kumpulan Telegram Inggeris Ontolgy

Kemudian, melihat mereka Telegram, mereka mempunyai lebih daripada 28 ribu ahli dalam sembang kumpulan utama mereka. Saya masuk untuk memahami perbualan yang lebih baik. Ia sangat menarik dan ada keseimbangan teknikal yang sihat & perbualan berkaitan berita.

Sebagai tambahan, terdapat juga pelayan Discord yang mempunyai kira-kira 16k ahli dan juga subreddit Reddit. Di dalam ini subreddit terdapat juga kira-kira 16 ribu pelanggan dan terdapat perbincangan yang agak sihat di sana.

Jadi, secara keseluruhan, pasukan yang kuat dan komuniti yang sihat.

Token Ontologi

Terdapat sejumlah 1 bilion token ONT, tetapi bekalan yang beredar hanya lebih dari separuh jumlah itu. Sebabnya adalah sangat sedikit bekalan ONT yang disalurkan kepada masyarakat.

Sebenarnya, hanya 12% daripada semua token ONT diedarkan kepada komuniti dalam satu siri tetesan udara kepada pemegang NEO, pelanggan buletin Ontologi, dan lain-lain. Sepenuhnya 35% token ONT disisihkan untuk Ontology, dan 28% dipegang oleh pelabur institusi. Di samping itu, terdapat 15% yang diedarkan kepada pasukan inti Ontologi, dan 10% dipegang oleh Majlis NEO.

Token ini dikeluarkan sebagai token NEP-5 di blockchain NEO tetapi kemudian ditukar untuk token asli selepas pelancaran Mainnet Ontology pada 30 Jun 2018.

Prestasi Harga ONT

Prestasi Harga ONT. Imej melalui CMC

Token ONT pertama kali disenaraikan di bursa pada bulan Mac 2018 dan memulakan debutnya dengan harga lebih dari $ 3. Ia tidak lama lagi diperdagangkan di bawah $ 2, tetapi pada akhir bulan Mac telah naik kembali di atas tahap $ 2. Ia meningkat pesat pada April 2018, mendapat momentum ketika mencapai akhir bulan di atas $ 9.

Ia meningkat hingga Mei 2018 dan mencapai tahap tertinggi sepanjang masa iaitu $ 10.00 pada 3 Mei 2018. Selepas itu, ia terus menurun sehingga mencapai tahap terendah sepanjang masa pada bulan Disember. Ia menghabiskan sebahagian besar tahun 2019 di atas $ 1, tetapi baru-baru ini merosot dan diperdagangkan pada harga lebih dari $ 0.77 pada 28 Ogos 2019.

Bagi token ONG, ia dihasilkan dan dibayar kepada node untuk mengamankan rangkaian. Terdapat sejumlah 1 bilion ONG yang dihasilkan dalam jangka masa 22 tahun. Pengguna boleh mempertaruhkan ONT dengan pemilik nod untuk menerima sebahagian daripada pembayaran ONG. Pada masa ini, hasil penentuan adalah 3.19% setiap tahun.

Membeli / Menyimpan ONT & ONG

Pasaran untuk token ONT dan ONG serupa, tetapi sedikit berbeza. Sebagai contoh, pertukaran Bibox adalah pertukaran teratas untuk ONT, tetapi hanya kedua untuk ONG, dikalahkan oleh BKEX.

Terdapat sejumlah pertukaran untuk perdagangan ONT, termasuk OkEx, Binance, Hit BTC dan Huobi Global. Untuk ONG anda ingin menuju ke Binance, Digifinex, MXC, atau sejumlah pertukaran lain.

Ketika datang ke volume ONT, mereka nampaknya cukup tinggi dan tersebar di seluruh bursa. Ini bermaksud bahawa kecairan tidak tertumpu di tangan pertukaran tunggal.

Binance ONT

Daftar di Binance dan Beli Token ONT

Dari segi kecairan pada pertukaran individu, ia juga cukup sihat. Sebagai contoh, jika kita melihat buku pesanan Binance, buku-buku itu nampaknya mendalam dan perolehannya tinggi. Ini bermakna lebih mudah untuk melaksanakan pesanan blok yang lebih besar.

Anda boleh menyimpan token anda di OWallet desktop, yang merupakan dompet Ontologi asli, atau di dompet ONTO mudah alih, yang menggabungkan penyimpanan duit syiling dengan ID yang diamankan secara kriptografi yang membolehkan anda mengawal data anda dan membina kepercayaan dari masa ke masa..

Pembangunan & Peta Jalan

Kadang-kadang sukar untuk mengetahui dengan tepat berapa banyak kerja yang telah dilakukan dalam projek. Ini kerana pasukan sering memperindah kemajuan mereka.

Itulah sebabnya saya suka menyelami mereka Repositori GitHub. Jumlah kod yang didorong adalah salah satu kaedah terbaik untuk menentukan kemas kini protokol langsung.

Oleh itu, saya memutuskan untuk melihat GitHub Rangkaian Ontologi. Berikut adalah jumlah komitmen untuk tiga repositori terpasang sepanjang tahun lalu.

Ontologi GitHub

Komitmen untuk Repos Pilih selama 12 bulan yang lalu

Seperti yang anda lihat, para pembangun cukup sibuk mendorong kod dengan aliran komit yang agak kerap ke semua repos. Terdapat juga 36 repositori lain di GitHub mereka dengan pelbagai tahap komitmen.

Ini sejajar dengan beberapa projek lain yang kita lihat di ruang crypto. Tahap pembangunan ini memang masuk akal memberikan tonggak utama yang dicapai oleh projek itu sepanjang tahun lalu.

Berikut adalah beberapa kemas kini paling terkenal yang dilancarkan:

  • Mei 2018: Algoritma Konsensus VBFT Dikeluarkan
  • Jul 2018: Aplikasi ONTO dikeluarkan
  • Feb 2019: Platform Pembangunan Ontologi di Google Cloud
  • Mei 2019: Reka bentuk Multichain Dikeluarkan
  • Mei 2019: Ontologi WASM TestNet

Dari segi apa yang dinantikan, projek ini mempunyai beberapa kemas kini menarik yang dirancang. Ini merangkumi ekosistem perniagaan berbilang lapisan dan perniagaan yang akan dilancarkan pada akhir 2019. Dan kemudian, pada tahun 2020, kita dapat menantikan POC rentas rantai Heterogen.

Sekiranya anda ingin mengikuti perkembangan terkini dari projek ini, anda boleh terus menerus melihatnya blog rasmi.

Kesimpulannya

Ontologi ingin memudahkan perusahaan memindahkan data mereka ke sistem lejar yang diedarkan, yang dianggap lebih selamat, tidak berubah dan tidak boleh dipercayai.

Mereka juga berusaha untuk meningkatkan kepercayaan melalui penggunaan ID berasaskan blockchain. Ini dapat menjimatkan sejumlah besar sumber yang pada masa ini menuju jaminan.

Projek ini tentunya mempunyai pasukan yang mantap di belakangnya yang memahami cabaran menghadapi matlamat yang dinyatakan. Menjanjikan untuk melihat bahawa token tersebut kekal dalam 30 cryptocurrency teratas, dan berkat hubungan dengan NEO, kemungkinan besar Ontology akan terus berkembang dan berkembang, mengambil alih keperluan blockchain dari dunia perniagaan.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me