Kajian Polkadot (DOT): MOAB (Ibu dari Semua Blockchain)

Walaupun Polkadot nampaknya berada di bawah radar sejak pengembangan projek ini dimulakan lebih dari 3 tahun yang lalu, ia telah menggegarkan ruang cryptocurrency dengan peluncuran rasmi dari jaring utamanya yang ‘diselesaikan’ awal bulan ini. Dalam masa kurang dari 2 minggu, token DOT asli Polkadot telah diam-diam melangkah ke 10 cryptocurrency teratas dengan permodalan pasaran.

Semua cara kata dan frasa telah digunakan untuk menggambarkan Polkadot termasuk label cryptocurrency “Ethereum killer” yang sudah habis. Walaupun pengasasnya menegaskan bahawa Polkadot bukan pesaing Ethereum, tinjauan dekat Polkadot menunjukkan bahawa bukan sahaja pesaing serius Ethereum tetapi cryptocurrency yang mungkin mengubah dunia cryptocurrency selama-lamanya.

Asal-usul Polkadot

Sejarah Polkadot bermula dengan Ethereum, khususnya salah seorang pengasas Ethereum, Dr. Gavin Wood (PhD dalam Kejuruteraan Perisian). Dr. Wood mempunyai pengalaman lebih dari 20 tahun bekerja sebagai pembangun perisian di dalam dan di luar ruang crypto.

Dr Gavin Wood Polkadot

Pengasas bersama Polkadot dan Ethereum, Dr. Gavin Wood. Imej melalui Parity

Dia mengkod Ethereum versi fungsional pertama dan bahkan mengarang Ethereum Kertas Kuning. Apa yang paling terkenal oleh Dr. Wood adalah mewujudkan Solidity, bahasa pengekodan yang digunakan untuk membina kontrak pintar di Ethereum.

Pada Januari 2016, Dr. Wood meninggalkan jawatannya sebagai CTO Ethereum dan pemaju teras. Sebab yang tepat untuk pemergiannya berbeza-beza (walaupun dari Dr. Wood sendiri) tetapi dapat disimpulkan kerana kekecewaannya mengenai perkembangan perlahan ke Ethereum 2.0.

Kemudian pada tahun 2016, Dr. Wood mula mengembangkan cryptocurrency baru yang akan “menunaikan janji yang tidak dapat dilakukan oleh Ethereum ”. Draf pertama dari Buku putih Polkadot telah selesai pada akhir tahun 2016.

ICO Cryptocurrency DOT

Tawaran duit syiling awal cryptocurrency DOT Polkadot adalah sesuatu yang masih jelas dalam ingatan banyak veteran di ruang cryptocurrency dan tentunya untuk pasukan Polkadot. ICO DOT berlaku pada bulan Oktober 2017 dan mengumpulkan lebih dari 145 juta USD di Ethereum.

Polkadot ICO

Gambar dari ICO Polkadot. Imej melalui Kaedah Amanah

Separuh daripada jumlah bekalan awal DOT sebanyak 10 juta dijual dalam dua pusingan kepada pelabur awam dan swasta (masing-masing 2.25 juta dan 2.75 juta). Harga per token DOT untuk pusingan pendanaan ini ialah 28.80 $ USD.

Kurang dari 2 minggu kemudian, lebih dari 90 juta USD dari dana yang diperoleh semasa ICO dibekukan secara kekal kerana eksploitasi kerentanan dalam kod dompet multisig Polkadot. Satu minggu setelah serangan itu, pasukan Polkadot mengesahkan bahawa mereka masih mempunyai dana yang cukup untuk mengembangkan Polkadot dan terus maju walaupun dana telah hilang. Walaupun terdapat usaha untuk mendapatkan dana, lebih dari 500 000 ETH masih terkunci.

Peretasan Dompet Pariti

Peretasan dompet Polkadot pertama. Imej melalui Steemit

Kerosakan pasca-ICO menandakan kali kedua dompet pasukan diretas kerana kerentanan kod. Peretasan pertama berlaku pada awal bulan Julai 2017 dan menyaksikan lebih 33 juta USD Ethereum dikeringkan sebelum serangan itu dihentikan oleh sekumpulan penggodam yang dikenali sebagai Kumpulan White Hat. Dalam kedua kes tersebut, pasukan Polkadot mengeluarkan dokumentasi tindak lanjut yang memperincikan peretasan dan cara mencegahnya berulang.

Pada Januari 2019, satu lagi pusingan pendanaan swasta diadakan oleh Polkadot dalam usaha untuk menebus dana (beku) yang hilang dari DOT ICO. 500 000 DOT dijual dengan harga bertanda 120 $ USD per DOT, menaikkan lebih dari 60 juta USD.

Pada bulan Julai tahun ini, a pembiayaan swasta ketiga pusingan diadakan, menjual hanya di bawah 350 000 token DOT dengan harga 125 $ USD setiap satu. Ini mengumpulkan 43 juta USD lagi. Ditambah bersama, jumlah dana untuk cryptocurrency DOT Polkadot melebihi 250 juta USD (dengan 90 juta masih dibekukan).

Apa itu Polkadot?

Polkadot adalah projek cryptocurrency yang bertujuan untuk memperkasakan masa depan internet yang terdesentralisasi (Web 3.0). Ia boleh dikendalikan dengan blockchain lain di dalam dan di luar cryptocurrency, ia memungkinkan untuk mewujudkan kontrak pintar dan blockchain baru (dan token), memungkinkan untuk blockchain menukar maklumat, ia boleh ditingkatkan (tidak ada garpu keras!), Dan protokol ditadbir oleh mereka yang memegang DOT, cryptocurrency asli Polkadot.

Rangkaian Polkadot

Pemandangan dari rangkaian Polkadot. Imej melalui Twitter

Polkadot adalah projek oleh Yayasan Web3, seorang bukan untung Switzerland yang berpusat di Crypto Valley (Zug) Switzerland. Yayasan Web3 menugaskan berasaskan UK Teknologi Pariti untuk membangun dan mengekalkan rangkaian Polkadot.

Dr. Gavin Wood adalah pengasas bersama kedua-dua Yayasan Web3 dan Parity Technologies dan oleh itu merupakan pemaju utama rangkaian Polkadot. Polkadot dibina menggunakan Substrate, alat binaan blockchain yang dikembangkan oleh Parity Technologies.

Bagaimana Polkadot berfungsi?

Polkadot adalah salah satu cryptocurrency paling rumit yang ada. Walaupun kita biasanya mengatakan bahawa kita mempunyai cara untuk menerangkannya kepada anda dalam istilah orang awam, tetapi sebenarnya tidak ada cara untuk menjelaskan Polkadot tanpa akhirnya terjerumus dalam bahasa teknikal. Beberapa komponen rangkaian Polkadot secara harfiah mempunyai rangkaian artikel yang dikhaskan untuk menerangkannya. Dalam keadaan ironis, seluruh rangkaian Polkadot diakses dengan pemalam penyemak imbas sederhana yang dipanggil Polkadot.js.

Fungsi Polkadot

Seni bina Polkadot dalam kertas putih asal. Imej melalui Kertas putih

Sepintas lalu, Polkadot adalah ekosistem blockchain. Blockchain inti Polkadot dipanggil Rantai geganti. Blockchains yang disambungkan ke Relay Chain dikenali sebagai Parachains. Parachain ini dapat memiliki token mereka sendiri, mekanisme konsensus, dan bahkan struktur pemerintahan mereka sendiri.

Seperti yang disebutkan sebelumnya, Relay Chain dibina menggunakan Substrate. Mana-mana Paras Rantai yang dibina menggunakan Substrat dapat dengan mudah menyambung ke Relay Chain. Sebarang rantaian “luaran” seperti Bitcoin atau Ethereum memerlukan jambatan untuk menyambung ke Relay Chain.

Konsensus Polkadot

Rangkaian Polkadot menggunakan a mekanisme konsensus hibrid. Konsensus mengenai Relay Chain adalah versi Proof of Stake (PoS) yang disebut Perjanjian Awalan Recursive Ancestor Deriving berasaskan GHOST (atau GRANDPA secara ringkas).

Konsensus datuk

Penjelasan teknikal mengenai konsensus Proof of Stake Polkadot, GRANDPA. Imej melalui Dokumen Polkadot

Parachains yang dilekatkan pada Relay Chain menggunakan versi Proof of Work yang disebut Blind Assignment for Blockchain Extension (atau BABE untuk jangka pendek). Konsensus hibrid Polkadot melibatkan 4 pemain utama: Validator, Collators, Nominators, dan Fishermen.

Pengesah Polkadot

Pengesah di rangkaian Polkadot ditugaskan untuk memeriksa transaksi Parachains dan menambahkannya ke blockchain Relay Chain. Pengesah mesti mempertaruhkan DOT untuk layak dinamakan sebagai Pengesah di rangkaian. Inilah sebabnya mengapa konsensus PoS Polkadot disebut juga sebagai Nomined Proof of Stake.

Jumlah DOT yang diperlukan untuk dianggap sebagai Validator bergantung pada penyertaan rangkaian dan dapat dianggarkan dengan melihat jumlah yang sedang dipertaruhkan oleh validator yang ada di rantai. Ini secara kasar 2.7 juta DOT pada masa penulisan. Senarai pengesah berubah setiap era (24 jam).

Penarikan Polkadot

Papan pemuka taruhan di Polkadot.js menunjukkan semua pengesah semasa: Imej melalui Js.org

Pengesah ditugaskan secara rawak ke Parachains yang dilampirkan untuk memeriksa transaksi mereka. Urus niaga ini kemudian didaftarkan pada blok di blok Relay Chain yang dihasilkan oleh Validator. Minimum 5 Pengesahan diperlukan bagi setiap rantai Parachain dan pada masa ini terdapat sekitar 200 Pengesah.

1000 Validator adalah sasaran rangkaian Polkadot. Ini penting untuk diperhatikan kerana ini bermaksud bahawa rangkaian Polkadot dapat menyokong sekitar 200 Parachains sebelum melihat kelajuan dan kecekapan rangkaian yang perlahan.

Apabila blok baru yang mengandungi transaksi Parachain dihasilkan oleh Validator di Relay Chain, 20% dari menghalang hadiah diedarkan di kalangan Validator sesuai dengan jumlah “titik era” yang telah mereka kumpulkan.

Rantai Polkadot

Gambaran interaksi Relay Chain dan Parachain

Untuk mempermudah, mari kita katakan bahawa semakin banyak transaksi Parachain yang disahkan oleh Validator, semakin banyak titik era yang mereka dapat. Baki 80% ganjaran blok dihantar ke Perbendaharaan Polkadot (lebih lanjut mengenai ini kemudian).

Yang baru blok dihasilkan pada Rantai Relay Polkadot setiap 6 saat (walaupun ini mungkin serendah 2 saat pada masa akan datang). Pengesahan yang tidak betul dapat melihat saham mereka dipotong sebanyak 30%. Jumlah pemotongan berubah bergantung pada berapa banyak yang telah diperuntukkan oleh Validator dan semua dana yang dipotong pergi ke Perbendaharaan. Mana-mana Nominator yang telah mewakilkan token DOT mereka ke Validator yang tidak berperilaku juga akan melihat sebahagian daripada token mereka dipotong.

Pencalonan Polkadot

Penama pada blockchain Polkadot ditugaskan untuk memilih Validator. Mereka melakukan ini dengan “mewakilkan” (mengundi) token DOT mereka kepada Validator. Nominator dapat mencalonkan sehingga 16 Validator dan menerima sebahagian daripada blok penghargaan yang diterima oleh Validator ini.

Pencalonan Polkadot

Gambaran mengenai hubungan antara penama dan pengesah. Imej melalui Polkadot

Ingatlah bahawa setiap individu Validator menerima ganjaran sekatan yang (sekali lagi untuk kesederhanaan) sebanding dengan berapa banyak transaksi yang telah mereka sahkan dari Parachains. Ini memberi insentif kepada Nominator untuk mempertaruhkan DOT mereka pada Validator yang melakukan kerja paling banyak di rangkaian Polkadot.

Penyusun Polkadot

Kolerator pada rangkaian Polkadot buat blok pada Parachains yang dilekatkan pada Relay Chain. Blok ini mengandungi urus niaga terkini yang berlaku di Parachain yang dimaksud. Pengesah bersama-sama akan memilih blok yang kemungkinan besar merupakan gambaran yang tepat mengenai keadaan Parachain semasa.

Penyusun Polkadot

Gambaran mengenai tempat Collators masuk dalam rangkaian Polkadot.

Urus niaga blok Parachain yang ‘menang’ kemudian ditambahkan ke blok di Relay Chain. Collators mesti mempertaruhkan DOT untuk menyambungkan blockchain mereka ke Relay Chain dan menjadi Parachain.

Nelayan Polkadot

Nelayan pada rangkaian Polkadot memantau tingkah laku Validator dan Collators pada rangkaian Polkadot. DOT “jumlah kecil” yang tidak ditentukan diperlukan untuk menjadi Nelayan.

Nelayan

Gambaran mengenai tempat Nelayan berada di rangkaian Polkadot. Imej melalui Syiling360

Sekiranya salah laku oleh Collator atau Validator dikenal pasti, Nelayan yang mengenal pasti tingkah laku tersebut menerima “ganjaran besar” yang tidak ditentukan dalam DOT. Jumlah DOT yang diberikan sebagai ganjaran meningkat sekiranya tingkah laku yang salah dikesan secara konsisten dari satu Collator atau Validator.

Pemerintahan Polkadot

Tadbir urus Polkadot struktur melibatkan 3 pemain utama: Majlis, Jawatankuasa Teknikal, dan pemegang token DOT biasa. Majlis ini terdiri daripada 13 anggota terpilih dari rangkaian Polkadot yang mesti mempertaruhkan DOT agar layak untuk pencalonan.

Seperti Pengesah, ahli Majlis berubah setiap era (24 jam). Anggota majlis ditugaskan untuk memutuskan bagaimana dana Perbendaharaan dibelanjakan dan satu-satunya peserta di rangkaian yang mempunyai akses ke Perbendaharaan. Mereka juga boleh memveto keputusan berbahaya oleh rangkaian sebulan sekali.

Pemerintahan Polkadot

Gambaran tadbir urus di rangkaian Polkadot

Jawatankuasa Teknikal terdiri daripada 3 entiti yang mesti mempunyai pengalaman dengan rangkaian Polkadot dan terlibat secara aktif dalam pembangunannya. Yayasan Web3 memegang salah satu daripada tiga kerusi ini. Jawatankuasa Teknikal boleh diubah pada bila-bila masa dengan suara Majlis. Fungsi utama Jawatankuasa Teknikal adalah dengan cepat mengesan perubahan yang dicadangkan ke rangkaian Polkadot sekiranya berlaku kecemasan.

Hanya pemegang Majlis dan pemegang DOT biasa yang dapat mengemukakan proposal (disebut sebagai Rujukan oleh Polkadot). Ini boleh terdiri dari melaksanakan kemas kini ke rangkaian hingga menaja acara kehidupan nyata. Sekiranya cadangan memerlukan penggunaan dana Perbendaharaan, pengguna yang mengemukakan cadangan itu juga harus mempertaruhkan 5% dari jumlah nilai dana yang diperlukan untuk membuat cadangan mereka menjadi kenyataan. Sekiranya cadangan mereka ditolak, mereka kehilangan kepentingan.

Kuorum di Polkadot

Gambaran mengenai “korum adaptif” dalam pemerintahan Polkadot

Jumlah undi yang diperlukan untuk meluluskan proposal bergantung kepada jumlah pengundi. Sekiranya kurang daripada 25% pengguna DOT di rangkaian memilih cadangan, maka 66% mesti memberi respons untuk mengemukakan cadangan tersebut. Ini turun ke standard 50% dengan jumlah pemilih 100%, dan sebaliknya jatuh di antara.

Nilai suara bergantung pada berapa lama pengguna meletakkan DOT mereka untuk cadangan yang dimaksudkan. Sekiranya anda tidak mempertaruhkan DOT anda semasa mengundi cadangan, ia bernilai 10% dari satu suara. Sekiranya anda mempertaruhkan DOT anda selama 32 minggu, ia bernilai 6 suara. Ini membolehkan pengguna di rangkaian Polkadot untuk “memilih dengan yakin”.

Setelah proposal diluluskan, ada “tempoh berlakunya” 30 hari sebelum perubahan dilaksanakan. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, proposal dapat dilacak dengan cepat oleh Jawatankuasa Teknikal jika permintaan untuk melakukannya disetujui oleh Dewan dan suara masyarakat.

Perbendaharaan dirancang untuk memberi insentif penggunaan dana terkumpul dalam cadangan rangkaian. Ini dilakukan dengan melaksanakan “tempoh anggaran” di mana peratusan dana Perbendaharaan dibakar jika tidak dibelanjakan untuk cadangan dalam jangka waktu 24 hari.

Cryptocurrency DOT Polkadot

DOT adalah cryptocurrency di rangkaian Polkadot. Ini digunakan untuk pemerintahan, pertaruhan, dan ikatan pada jaringan Polkadot. Sesiapa yang memegang DOT boleh memilih cadangan perubahan pada Polkadot.

Seperti yang dinyatakan dalam bagian bagaimana Polkadot berfungsi, DOT digunakan untuk penentuan oleh Validator, Nominator, dan Nelayan di jaringan. DOT juga digunakan untuk mengikat Parachains ke Relay Chain melalui Collators. DOT tidak dapat diperdagangkan antara pengguna sehingga pelancaran jaring utama awal bulan ini.

Token Polkadot DOT

Tiga tujuan DOT

Walaupun DOT pada awalnya mempunyai bekalan maksimum 10 juta, ini diubah untuk memungkinkan yang agak membimbangkan tahap inflasi. Sama seperti Band Protocol, rangkaian Polkadot menggunakan inflasi untuk mendorong penyertaan rangkaian.

Kadar penyertaan sasaran untuk Polkadot adalah 75% yang sesuai dengan kadar inflasi 10% per tahun. Kadar inflasi boleh setinggi 100% setiap tahun sekiranya penyertaan rangkaian tidak mencukupi.

DOT Lama vs DOT Baru

Sekiranya anda baru menggunakan Polkadot, anda mungkin telah memperhatikan sebutan DOT “Baru” dan DOT “Lama”. The cadangan pertama rangkaian Polkadot ketika jaringan utama yang dilancarkan adalah untuk menggandakan 10 juta token DOT yang ada dengan 100x.

DOT Baru Lama

Mesej maklumat mengenai DOT di CoinMarketCap. Imej melalui CMC

Ini terutamanya untuk menjadikan nilai transaksi DOT lebih mudah dihitung (kerana “lebih mudah” untuk mengarahkan pemindahan 10 DOT daripada 0.01 DOT). Semua pemegang DOT yang ada melihat DOT “Lama” mereka dikalikan dengan 100, menyebabkan jumlah bekalan baru 1 bilion DOT “Baru”. Perubahan ini dilaksanakan pada 21 Ogos.

Analisis harga cryptocurrency DOT

Sayangnya, nampaknya data harga untuk “Old” DOT telah digosok oleh CoinMarketCap dan Coingecko (mungkin untuk mengelakkan kekeliruan). Sebelum penyingkiran, token DOT “Lama” diniagakan dengan harga sekitar 400 $ USD setiap duit syiling, kira-kira sama dengan Ethereum.

Old Dot Coingecko

Halaman cryptocurrency Old DOT di CoinGecko.

Harga DOT “Baru” terkini hanya di bawah 6 $ USD, yang masuk akal apabila anda menganggap bahawa harganya kira-kira 100x lebih rendah daripada harga DOT “Lama” (dalam hal ini ditambah sedikit kerana kenaikan harga).

Prestasi Harga Dot

Sejarah harga pendek “Baru” DOT. Imej melalui CMC

Walaupun begitu, tidak banyak yang boleh dikatakan mengenai sejarah harga DOT. Sejak penukaran pada 21 Ogos, harga DOT telah meningkat dengan cepat, walaupun pasaran cryptocurrency tidak stabil. Walaupun CoinMarketCap belum mendaftarkan data untuk token DOT “Baru”, setelah melakukannya, ia akan berada di kedudukan ke-5 berdasarkan cap pasaran.

Perdagangan Polkadot

DOT boleh didapati di pelbagai pertukaran terkemuka termasuk Binance, Kraken, Huobi, dan OKEx. Hampir setiap pertukaran DOT yang disenaraikan pada masa ini mempunyai kecairan yang luar biasa, terutamanya Binance.

Binance DOT

Daftar di Binance dan Beli Token DOT

Jumlah dagangan 24 jam untuk DOT juga sangat tinggi. Dengan Penyenaraian Coinbase berpotensi di sekitar sudut, jumlah kecairan dan perdagangan ini hanya akan meningkat.

Dompet cryptocurrency Polkadot

Sekiranya anda ingin menyimpan token DOT anda, anda akan mengalami sedikit masa yang sukar. Oleh kerana DOT menggunakan blockchain asalnya sendiri dan merupakan cryptocurrency baru, anda secara efektif terhad kepada dua pilihan: pemalam penyemak imbas Polkadot.js atau Polkawallet aplikasi mudah alih.

Perlu diperhatikan bahawa yang terakhir ini dikembangkan oleh pihak ketiga. Banyak dompet yang ada saat ini mengintegrasikan sokongan untuk DOT, termasuk lejar dompet perkakasan dan juga dompet penyemak imbas Metamask yang popular.

Peta Jalan Polkadot

Sekiranya Peta jalan Polkadot dapat digambarkan dalam satu perkataan bahawa perkataan itu akan ‘berhati-hati’. Yayasan Web3 telah menghabiskan banyak masa untuk memastikan mereka mendapat semuanya dengan betul.

Peta Jalan Polkadot

5 fasa pelancaran bersih utama Polkadot. Imej melalui Messari

Tonggak terpenting untuk Polkadot boleh dikatakan pelancaran Kusama pada bulan Ogos tahun lalu, fasa pertama pelancaran jaring utama Polkadot pada bulan Mei tahun ini, dan fasa “akhir” jaring utama awal bulan ini (18 Ogos yang sebenarnya).

Bagi mereka yang tidak dikenali, Kusama adalah projek cryptocurrency yang sepenuhnya terpisah. Ia dilancarkan untuk menguji pelbagai elemen Polkadot dalam persekitaran dunia nyata. Seperti Polkadot, Kusama dibina menggunakan Substrat dan mempunyai token KSM asli. Kusama pada dasarnya adalah versi Polkadot yang tidak diaudit dan akan terus wujud selama-lamanya sebagai tempat ujian untuk pembangun yang mungkin ingin menguji Dapps atau blockchain mereka sebelum melancarkannya di Polkadot.

Rangkaian Kusama

Kusama, jaring ujian “sepupu liar” Polkadot. Imej melalui Kusama

Ketika jaring utama Polkadot pada mulanya dilancarkan, ia sama seperti sekarang dengan dua perbezaan utama: token DOT hanya dapat dikeluarkan dan dipertaruhkan (tidak diperdagangkan), dan yayasan Web3 adalah satu-satunya entiti yang dapat berfungsi rangkaian (ia menghasilkan semua blok dan mengesahkan semua transaksi).

Baru-baru ini Pelancaran Ogos melibatkan penghapusan protokol Sudo yang dapat dikonseptualisasikan sebagai bendungan yang, setelah dikeluarkan, memberikan kawalan penuh terhadap rangkaian kepada pemegang DOT. Token DOT dibuat boleh diperdagangkan dan cadangan pertama diluluskan untuk membahagikan penilaian DOT dengan 100.

Undi Polkadot

Undian Polkadot pertama

Sejak masa itu, Polkadot secara teknikal merupakan organisasi autonomi terdesentralisasi (DAO) – protokol yang sepenuhnya ditadbir oleh masyarakat yang secara asasnya akan menentukan tonggak pembangunan masa depannya.

Mengapa Polkadot adalah Juggernaut

Polkadot adalah cryptocurrency yang memeriksa setiap kotak tanpa mengira senarai yang anda gunakan. Pengasas bintang super berwawasan? Periksa. Pasukan pembangunan yang mantap? Periksa. Perkongsian terkenal? Periksa. Senarai pertukaran yang boleh dipercayai? Periksa dua kali. Kehilangan pelaburan runcit? Periksa. Cap pasaran besar? Periksa. Berskala? Periksa. Naik taraf tanpa forking? Periksa. Kelajuan transaksi? Setinggi 1 juta.

Kelebihan Polkadot

Potensi sebenar di Polkadot

Sekarang, kita akan lalai jika kita tidak meluangkan masa untuk membandingkan Polkadot dengan Ethereum. Bagaimanapun, Polkadot pada dasarnya adalah versi Ethereum 2.0 yang dilacak pantas. Ini membawa kepada kita mengapa tidak banyak yang dapat kita katakan ketika membandingkan keduanya: Ethereum 2.0 belum dilancarkan. Beberapa perbandingan yang boleh dibuat pada masa ini agak teknikal dan diperincikan di wiki Polkadot.

Satu perkara yang mungkin berguna bagi sebahagian daripada anda yang masih menghadapi masalah memahami Polkadot adalah melihat projek melalui lensa Ethereum. Parachains yang melekat pada rantai geganti Polkadot dapat disamakan dengan kontrak pintar token ERC-20 di Ethereum. Mereka dapat memiliki mekanisme konsensus mereka sendiri, dapat memiliki token mereka sendiri, dan cenderung memiliki tujuan tertentu (memikirkan projek berasaskan Ethereum seperti Chainlink atau RenVM).

Polkadot & amp; Kusama

Satu lagi gambaran seni bina Polkadot dan Kusama

Hanya ada beberapa masalah yang kita lihat dengan Polkadot. Yang pertama melibatkan keluk pembelajaran, yang sudah sangat curam untuk cryptocurrency pada umumnya, apalagi pelbagai aplikasi dan protokol dalam DeFi. Pasukan Polkadot nampaknya kurang mementingkan pengalaman pengguna daripada mereka yang seharusnya diberi kerumitan projek. Sudahlah senarai soalan yang panjang mengenai semua perkara yang boleh berlaku dengan rangkaian konsensus hibrid yang ditadbir oleh komuniti!

Isu kedua melibatkan wang, khususnya peruntukan token DOT Polkadot. Bagi anda yang menonton Boxmining, anda mungkin telah mengambil maklumat yang diperhatikannya mengenai Polkadot dan Cardano di strim langsung baru-baru ini. Sebilangan besar pelaburan untuk projek cryptocurrency ini nampaknya berasal dari China, khususnya petani Cina (petani biasa, bukan petani hasil atau ladang perlombongan crypto).

Michael Boxmining Polkadot

Michael Gu dari Tinju. Imej melalui YouTube

Ceritanya berjalan bahawa banyak petani di China ditawarkan sejumlah besar uang, kadang-kadang berjuta-juta dolar, untuk menjual tanah mereka kepada perniagaan milik negara. Duta jenama Cina dari pelbagai projek cryptocurrency termasuk Polkadot dan Cardano menjual sejumlah besar DOT dan ADA kepada petani kaya ini.

Walaupun ini tidak semestinya menjadi perkara yang buruk (walaupun Cardano membanting Boxmining kerana tweet video daripadanya), perlu dipertimbangkan apakah maksudnya untuk cryptocurrency seperti Polkadot yang menghukum pemegang DOT yang tidak aktif dengan inflasi yang sangat tinggi.

Bahasa Polkadot

Bahasa teknikal pada interphase pengguna Polkadot.js. Imej melalui Dokumen Polkadot

Isu terakhir yang dihadapi oleh Polkadot melibatkan interoperabiliti. Walaupun projek ini dipasarkan sebagai sangat boleh dikendalikan, pada hakikatnya ini hanya berlaku untuk blockchain lain yang dibina menggunakan Substrat. Sebarang rantaian “luaran” seperti Bitcoin atau Ethereum memerlukan jambatan untuk menyambung ke Rantai Relay Polkadot. Syukurlah, protokol jambatan untuk Polkadot seperti RantaiX melihat jumlah pertumbuhan yang mengejutkan, dan ada banyak topi pertengahan dan juga mata wang kripto besar yang dibina di Substrate.

Walaupun dengan kebimbangan ini, diperlukan beberapa senam mental tahap Olimpik untuk membenarkan sikapnya yang lemah terhadap Polkadot. Projek ini terlalu bagus, dan baru bermula. Potensi pertumbuhan rangkaian serta penilaian token DOT kedua-duanya bersudut ke bulan dan mungkin hanya dapat mencapai adopsi dan pelaburan yang cukup untuk membuatnya ke Marikh (bahkan mungkin secara harfiah, suatu hari nanti!).

Imej Pilihan melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me