Kajian Protokol Band: Penyelesaian Oracle yang Selamat & Boleh Dikendalikan

Kenaikan harga 10x adalah perkara biasa dalam cryptocurrency, terutamanya semasa pasaran bull. Namun yang tidak normal adalah kenaikan 10x dalam tempoh 30 hari ketika pasaran crypto agak tenang. Hanya ada dua penjelasan untuk ini: sama ada harga aset ini dimanipulasi, atau aset yang dimaksudkan adalah Protokol BandToken cryptocurrency BAND.

Band Protocol telah wujud selama beberapa tahun tetapi baru-baru ini melepaskan jaring utamanya yang disemak semula. Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, projek ini telah bekerjasama dengan puluhan projek cryptocurrency terkenal termasuk ICON dan Elrond dan telah melihat token BAND asalnya membuat pemotongan untuk disenaraikan di beberapa bursa terkenal seperti Coinbase dan Huobi.

Tinjauan Protokol Band

Protokol Band secara ringkas. Gambar melalui Protokol Band

“Hebat” anda mungkin mengatakan “tetapi apa yang istimewa dari Protokol Jenama”? Nah, Band Protocol berusaha untuk menyelesaikan “masalah oracle” cryptocurrency dengan membuat platform yang memperoleh data dunia nyata yang boleh dipercayai dengan cara yang terdesentralisasi dan memberikannya kepada Dapps dan kontrak pintar pada blockchain cryptocurrency. Pam harga 10x BAND bukan hype yang tidak beralasan – mungkin ini hanya permulaan!

Sejarah Protokol Band

Band Protocol bermula di minda Soravis Srinawakoon, seorang usahawan Forbes 30 di bawah 30 tahun dengan Stanford sebagai alma maternya (sarjana DAN master!) dan Boston Consulting Group pada resume beliau. Semasa bekerja di BCG, dia menubuhkan beberapa syarikat baru yang melibatkan minuman tenaga, kopi, dan juga kerepek Tahu goreng.

Srinawakoon terlibat dalam cryptocurrency pada tahun 2014 ketika dia mendengar bahawa MIT “diturunkan” Bitcoin bernilai $ 100 USD kepada semua siswazah yang menyelesaikan tinjauan. Fakta menarik: 0,3 Bitcoin setiap responden yang diterima kini bernilai lebih dari $ 3500 USD.

Ketua Pegawai Eksekutif Band Protocol

Ketua Pegawai Eksekutif Band Protocol Soravis Srinawakoon. Gambar melalui Twitter

Tidak lama selepas pameran udara, Srinawakoon dan rakan-rakannya mengembangkan sebuah laman web “perjudian” cryptocurrency yang berganda sebagai keran Bitcoin – ia memberi ganjaran kepada pengguna Bitcoin kerana berjaya dalam permainan kasino-esque di laman web. Di puncak laman web, Srinawakoon menjual dan menggunakan dana tersebut untuk memulakan pengembangan sebuah projek yang akhirnya akan dikenali sebagai Brand Protocol.

Srinawakoon sedar bahawa apabila masyarakat berkembang, kualiti interaksi dalam komuniti tersebut menurun. Pada pandangannya, ini terutama disebabkan oleh salah maklumat dan kurangnya pertanggungjawaban. Oleh itu, Band Protocol pada asalnya dirancang untuk memberi maklumat yang tepat dan boleh dipercayai ke dalam komuniti dalam talian yang dibina di blockchain cryptocurrency dan pada asalnya dilancarkan di blockchain Ethereum pada tahun 2017.

Etika Protokol Band

Etos tumpuan komuniti awal Band Protocol. Imej melalui Protokol Band

Dari masa ke masa, Protokol Band berkembang untuk lebih fokus pada elemen oracle tujuannya. The pertumbuhan DeFi dan ruang Dapp menyedari bahawa banyak teknologi ini tidak dapat berfungsi jika mereka tidak mempunyai akses ke data dunia nyata seperti harga pelbagai cryptocurrency. Lebih-lebih lagi, protokol ini akan mempunyai kes penggunaan dan pangkalan pengguna yang sangat terhad sekiranya mereka dilenyapkan dari dunia nyata dalam blockchain asli mereka sendiri.

Defipulse Dikunci

Nilai keseluruhan dikunci dalam DeFi menurut DeFi Pulse. Imej melalui DefiPulse

Menyedari hal ini, pasukan Band Protocol membatalkan etos tumpuan masyarakat versi protokol berasaskan Ethereum dan mula membuat protokol oracle khusus yang lebih pantas, lebih murah, dan lebih mesra pembangun daripada oracle lain di pasaran. Ini membawa kepada pelancaran jaring utama baru Band Protocol pada bulan Jun tahun ini. Ini adalah sebahagian daripada Jaringan Cosmos dan dibina menggunakan Cosmos SDK.

ICO cryptocurrency BAND

Protokol Band telah 2 ICO dan 1 IEO. ICO pertama diadakan secara terbuka pada bulan Ogos 2018 dan menyaksikan 10 juta token BAND dijual dengan harga 30 sen USD setiap BAND, dengan jumlah kenaikan 3 juta USD. ICO kedua diadakan secara peribadi pada bulan Mei 2019 dan menyaksikan 5 juta token BAND dijual dengan harga 40 sen USD setiap jalur, dengan jumlah kenaikan 2 juta USD.

Protokol Band IEO

The Band Protocol IEO on Binance. Imej melalui Bin IEO

IEO Band Protocol sejauh ini merupakan pusingan pendanaan yang paling berjaya, mengumpulkan hampir 6 juta USD. Ini menyaksikan hanya kurang dari 12.4 juta token BAND yang dijual pada harga 47 sen USD setiap jalur melalui Binance Launchpad. Semua token BAND yang dijual semasa pusingan ICO dan IEO adalah ERC-20 sejak versi awal Band Protocol dibina di Ethereum.

Jumlah bekalan BAND adalah 100 juta walaupun ini dijangka akan berubah pada masa akan datang (lebih lanjut mengenai ini kemudian). 27.37% daripada semua token BAND dijual antara 2 pusingan ICO dan IEO.

Pembahagian Protokol Jalur

Pecahan pengedaran token BAND Band Protocol. Imej melalui Tetes ICO

Dari baki bekalan, 25.63% diperuntukkan untuk Pembangunan Ekosistem, 20% token diberikan kepada pasukan Protokol Band, 5% token diperuntukkan kepada penasihat projek, dan 22% token selebihnya dikhaskan untuk Band Yayasan Protokol. Nampaknya tidak ada maklumat mengenai asas ini di Band’s dokumentasi semasa atau Sedang.

Apa itu Protokol Band?

Protokol Band menggambarkan dirinya sebagai “oracle data rentas rantai”. Ini mungkin tidak banyak memberi tahu anda sekiranya anda tidak terbiasa dengan terminologi. Dalam cryptocurrency, data oracle adalah program yang dapat mengumpulkan dan menghubungkan API dan data dunia nyata ke aplikasi terdesentralisasi dan kontrak pintar pada blockchain cryptocurrency.

Apa itu Band

Band Protocol adalah platform yang memberi makan data dunia nyata kepada blockchain. Imej melalui CoinMarketCap

Data ini boleh merangkumi perkara seperti cuaca, harga saham, harga cryptocurrency, dan juga log penerbangan. Seperti yang anda duga, rantai rentas bermaksud Band Protocol dapat melakukan ini untuk beberapa blok block dan bukan hanya Ethereum, sesuatu yang saat ini kurang dan menjadi titik penjualan utama untuk projek ini.

Blockchain Band Protocol dikenali sebagai BandChain dan token BAND asalnya digunakan untuk mempertaruhkan oleh pengesah dan pendelegator untuk memberi insentif kepada suapan data yang tepat dan terkini (lebih lanjut mengenai ini dalam sekejap).

Rangkaian BandChain

Gambaran mengenai BandChain Band Protocol. Imej melalui D dirantai

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, BandChain Band Protocol dibina menggunakan Cosmos SDK. Selain menjadi blockchain agnostik, oracle Band Protocol cepat, murah, dan mudah dilaksanakan pada hampir semua blockchain.

Bagaimana Band Protocol berfungsi?

Nasib baik untuk anda (dan untuk kami), bagaimana Band Protocol berfungsi sekarang jauh lebih mudah difahami berbanding bagaimana ia berfungsi sebelum ini. Versi Ethereum dari Band Protocol melibatkan pelbagai komuniti berasaskan data, masing-masing dengan token unik mereka sendiri yang disokong oleh token BAND dan turun naik nilainya berdasarkan permintaan untuk data dalam komuniti tersebut.

Ini penting untuk diperhatikan secara ringkas kerana banyak sumber sekunder di luar sana (mis. Artikel dan video YouTube) mengenai versi Ethereum dari Band Protocol. BandChain (blockchain Band Protocol) adalah mekanisme bukti kepentingan (DPos) yang lebih mudah untuk memperoleh data yang boleh dipercayai. Ini pada dasarnya adalah rangkaian pengesah dan delegator yang memastikan data luaran yang konsisten dan tepat.

Band Protokol Oracle

Ilustrasi oracle Band Protocol. Imej melalui CoinMarketCap

Apabila seseorang ingin meminta data dari Band Protocol, mereka menyerahkan kontrak pintar ke BandChain yang mengandungi perincian data apa yang mereka inginkan dan bagaimana mereka menginginkannya digabungkan. Pengesahan kemudian dipilih secara pseudo-rawak berdasarkan purata wajaran kepentingan masing-masing untuk memberikan data.

Mereka melakukan ini dengan mengambil data dari sumber yang ditentukan oleh kontrak pintar dan mengumpulkan data dengan cara yang ditentukan oleh kontrak pintar. Data ini kemudian disimpan di BandChain dan tersedia untuk mana-mana peminta lain (jika ada).

Kelajuan Protokol Jalur

Kelajuan dan kos penggunaan Band Protocol. Imej melalui CoinMarketCap

Sekiranya ini sukar untuk membungkus kepala, anda boleh memikirkannya seperti memesan di restoran. Anda mengemukakan pesanan (kontrak pintar) untuk burger (data) dan tentukan mengikut urutan yang anda mahukan mustard pada satu roti dan saus tomat pada roti yang lain (cara tertentu yang anda mahukan data ditambahkan bersama).

Tukang masak (pengesah) dipilih secara “secara rawak” berdasarkan seberapa baik mereka dapat memasak burger (mungkin tukang masak burger terbaik ada di tandas, jadi mereka memilih tukang masak burger kedua terbaik). Setelah membayar pesanan anda (dalam token BAND) anda menerima burger (data) tersuai. Berbeza dengan restoran, proses ini memakan masa 3-6 saat dari awal hingga akhir di BandChain dan harganya kurang dari 1 $ USD.

Bagaimana BandChain Berfungsi?

Pengesah di BandChain ditugaskan untuk menghasilkan blok baru dan memproses transaksi (menyediakan data). Pengesah diberi penghargaan dalam token BAND kerana menghasilkan blok baru dan memberikan data yang boleh dipercayai. Pengesah dapat menetapkan bayaran mereka sendiri untuk data yang mereka berikan.

Pengesah BandChain

Peranan pengesah pada BandChain digambarkan. Imej melalui CoinMarketCap

Pengesah juga dapat kepentingan mereka sebagian “dipotong” jika mereka berada di luar talian terlalu lama, jika mereka melakukan transaksi tanda dua kali (mengenakan lebih banyak daripada yang dinyatakan untuk permintaan data) atau jika mereka tidak responsif terhadap permintaan data.

Berbeza dengan banyak mekanisme konsensus DPoS dan PoS lain, jumlah kepentingan yang diperlukan untuk menjadi pengesah rangkaian bukanlah bilangan tetap tetapi sebaliknya bergantung pada ukuran kepentingan pengesahan lain.

Pengesah Protokol Band

Terdapat 100 pengesahan di BandChain

Sekiranya anda ingin menjadi pengesahan di BandChain, anda mesti berada di antara 100 pemegang saham teratas di rangkaian. Anda boleh meletakkan di papan pendahulu ini sama ada dengan mengeluarkan BAND yang diperlukan untuk melakukannya atau cukup meyakinkan orang untuk mewakilkan BAND mereka kepada anda.

Perwakilan perwakilan token BAND mereka kepada pengesah pilihan mereka sebagai pertukaran untuk potongan kecil ganjaran blok dan yuran permintaan data pengesah. Walaupun tidak ada aturan mengikat yang memaksa perwakilan untuk memeriksa validator dan data mereka, mereka diberi insentif untuk melakukannya kerana jika validator yang diperlakukannya berperilaku jahat, para perwakilan juga akan melihat sebahagian dari token BAND yang dipertaruhkan.

Protokol Band Peranan Delegator

Peranan perwakilan di BandChain digambarkan. Imej melalui CMC.

Kedua-dua delegator dan pemohon data dapat menggunakan protokol Lite Client untuk mengesahkan kualiti data yang diberikan oleh pengesah.

Tadbir Urus Protokol Band

Kedua-dua pengesah dan pendelegator dapat memilih atau menentang perubahan yang diusulkan pada protokol di mana 1 suara sama dengan 1 token BAND. Perwakilan tidak harus memilih dengan cara yang sama seperti pengesahan yang mereka pertahankan.

Sebenarnya, suara dari perwakilan mengatasi suara yang diberikan oleh pengesah untuk “mengimbangi” pemerintahan protokol. Sekiranya perwakilan tidak memberikan suara, undi calon mereka secara automatik akan diberikan dengan cara yang sama seperti suara pengesah.

Mengundi di Bandchain

Mengundi di BandChain. Imej melalui CMC.

Terdapat satu perkara terakhir yang perlu diperhatikan mengenai bagaimana Band Protocol berfungsi. Sebut saja cerdik atau kejam, tetapi versi baru Band Protocol dirancang untuk diperkenalkan kadar inflasi yang berubah-ubah ke bekalan token BAND. Ini boleh berlaku antara 7-20% per tahun dan wujud untuk mendorong penyertaan rangkaian di kalangan pemegang token BAND.

Tujuannya adalah agar minimum 66% dari jumlah bekalan BAND yang diedarkan dipertaruhkan di rangkaian oleh validator dan delegator. Ini adalah tekanan inflasi yang diperkenalkan untuk memastikan protokol tetap terdesentralisasi dan aman.

Protokol Band vs Pautan Rantai

Sekiranya anda berfikir “tunggu sebentar, kedengarannya seperti Chainlink!” maka anda betul. Band Protocol dianggap sebagai pesaing langsung ke Chainlink, yang kini merupakan oracle paling popular di ruang crypto dengan tembakan panjang. Sebilangan ciri Band Protocol sangat dihargai dan difahami apabila dibandingkan dan berbeza dengan Chainlink, oleh itu mengapa kami menolak bahagian ini di bawah cara Band Protocol berfungsi.

Pertama, oracle Chainlink hanya serasi dengan blockchain Ethereum. Oracle Band Protocol adalah agnostik rantai – serasi dengan puluhan rantaian termasuk Ethereum. Kedua, oracle Chainlink adalah sejenis Perkhidmatan “berdasarkan permintaan”.

Protokol Band vs Pautan Rantai

Chainlink vs Band Protocol. Imej melalui Youtube

Apabila anda meminta data dengan Chainlink, anda boleh memilih salah satu penyedia dipercayai mereka yang ingin anda dapatkan dan menerimanya setelah menyerahkan beberapa token LINK sebagai pembayaran.

Dengan Band Protocol, kemungkinan data yang anda perlukan sudah tersimpan di rantai kerana sentiasa dimasukkan ke dalam rangkaian. Ini bermaksud bahawa anda menerima data dengan lebih pantas dan mendapatkannya dengan kos yang lebih rendah.

Walaupun pada tahap terperinci, permintaan untuk data dikendalikan di BandChain sebagai satu urus niaga pada blockchain. Chainlink mengirimkan permintaan dan menerima data dalam dua transaksi yang berasingan, yang bermaksud bahawa terdapat penundaan yang signifikan jika jaringan Ethereum mengalami kesesakan.

Perbezaan ketiga antara Chainlink dan Band Protocol melibatkan peraturan Kenali Pelanggan Anda (KYC). Sekiranya anda ingin menjadi penyedia data dengan Chainlink, anda mesti memberikan dokumentasi yang membuktikan identiti anda sebagai individu atau organisasi. Ini tidak diperlukan dengan Band Protocol – sesiapa sahaja boleh menyerahkan data jika mereka mempunyai kepentingan yang diperlukan untuk menjadi pengesah.

Band Protocol Chainlink KYC

Peraturan KYC menjadi lebih biasa dalam cryptocurrency. Imej Sumber

Satu perkara yang menarik untuk diperhatikan ialah ketiadaan KYC nampaknya tidak banyak memberi perbezaan kerana banyak agregator data yang terdapat di Chainlink juga aktif di Band Protocol. Ini dengan mudah membawa kita ke titik akhir kita: eksklusif.

Menurut beberapa sumber, Chainlink lebih suka bekerja dengan projek blockchain yang memberikan mereka eksklusif atas peranan mereka sebagai oracle. Oleh itu, adalah biasa bagi aplikasi cryptocurrency untuk menggunakan banyak oracle, terutama di DeFi di mana kesalahan dalam data harga boleh menyebabkan kekacauan yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Peta Jalan Protokol Band

Band Protocol disemak semula visi jangka panjang adalah menjadi oracle blockchain lain di dalam dan di luar cryptocurrency. Untuk mencapai ini, pasukan telah menggariskan 4 fasa pembangunan yang dinamakan sempena ikon Cina yang terkenal.

Peta Jalan Protokol Band

Hala tuju pembangunan Protokol Band. Imej melalui Protokol Band

  • Fasa 0 (Wenchang): Ini adalah pelancaran bersih utama dari lelaran Band Protocol yang berlaku pada 10 Jun tahun ini. Fasa ini juga termasuk menukar token ERC-20 BAND untuk token BAND utama-bersih (masih banyak token ERC-20 BAND yang beredar).
  • Fasa 1 (Guan Yu): Inilah yang sedang kita masuki, melibatkan memperkenalkan bahasa skrip khusus untuk permintaan data kontrak pintar di BandChain. Ia juga memfokuskan untuk mengintegrasikan BandChain dengan aplikasi yang terdapat di blockchain berdasarkan Ethereum dan Cosmos.
  • Fasa 2 (Laozi) dan 3 (Confucius): Fokus ini pada peningkatan interoperabilitas blockchain, memungkinkan untuk kaedah pembayaran alternatif, dan membuka pintu kepada blockchain perusahaan. Srinawakoon telah menyatakan bahawa Band Protocol akan memfokuskan pada pasaran Asia untuk masa yang akan datang (mungkin disebabkan oleh penguasaan Chainlink di Amerika Utara).

Analisis Harga Crypto BAND

Sejarah harga BAND adalah pemandangan mata yang sakit dan menceritakan kisah enjin (maya) kecil yang boleh. BAND diperkenalkan ke pasaran di tengah-tengah pasaran beruang cryptocurrency pada akhir 2019. Harganya tetap rata sekitar 20-30 sen USD selama berbulan-bulan. Ini hanya di bawah harga ICO iaitu 30 sen USD setiap token.

Prestasi Harga BAND

Prestasi Harga BAND. Imej melalui CMC

Pada bulan April tahun ini, harga token BAND perlahan-lahan mulai naik, akhirnya meletup menjadi lebih dari 17 $ USD pada 10 Ogos, tepat 2 bulan setelah pelancaran bersih utamanya. Ini adalah keuntungan 56x yang luar biasa dari harga ICO-nya, dan pada bulan lalu sahaja token BAND menyaksikan pergerakan 10x kerana ia berturut-turut disenaraikan di bursa terkenal. Walaupun terdapat sedikit pembetulan dalam beberapa hari terakhir, harga BAND tetap tinggi berbanding rendah sebelumnya.

Cara mendapatkan BAND

Cryptocurrency BAND tersedia untuk diperdagangkan di beberapa bursa terkenal termasuk Binance, Huobi, dan Coinbase Pro. Sekiranya anda lebih suka pertukaran yang terdesentralisasi, anda boleh melakukan perdagangan BAND seperti Kyber Network dan Tolak (walaupun dengan kecairan terhad). Pertaruhan terbaik anda mungkin Binance, memandangkan hampir 80% perdagangan BAND berlaku di sana.

Binance BAND

Daftar di Binance dan Beli BAND

Bercakap mengenai kecairan, jumlah dagangan BAND 24 jam hampir bersamaan dengan had pasarannya! Ini sangat jarang berlaku dan bahkan kurang biasa di antara cryptocurrency yang boleh dipertaruhkan (kerana mereka dikunci dalam protokol yang ditentukan dan tidak dapat diperdagangkan). Belum ada perubahan pada jumlah penawaran BAND menurut CoinMarketCap.

Dompet BAND

Sekarang BAND menggunakan blockchain asli sendiri, pilihan anda agak terhad ketika datang ke dompet. Satu-satunya dompet digital yang menyokong BAND adalah Trust Wallet, Dompet Coinbase, dan Dompet Atom.

BAND Staking Atomic

Atomic Wallet menyokong penyimpanan dan penyimpanan token BAND. Imej melalui Sedang

Dompet perkakasan Ledger sedang dalam proses menambahkan BAND ke dalam senarai cryptocurrency yang disokongnya. Sekiranya anda mempunyai band versi ERC-20, kami mengesyorkan menghantarnya ke bursa seperti Binance di mana anda boleh menariknya sebagai token BAND “baru”.

Pendapat kami mengenai Band Protocol

Band Protocol adalah projek yang sangat menarik dengan potensi yang serius. Ini kerana satu sebab mudah: oracle diperlukan agar apa-apa aplikasi desentralisasi yang berguna dapat berfungsi.

Srinawakoon menerangkan dengan tepat masalah oracle bernilai “berbilion dolar” dan boleh dibilang sama berharganya dengan Dapps seperti halnya blockchain yang menjalankannya. Oracle seperti Band Protocol secara harfiah adalah ‘sambungan internet’ yang menjadikan rantaian “komputer dunia” seperti Ethereum dapat digunakan dan berharga.

Gambaran Keseluruhan Rangkaian Protokol Band

Gambaran keseluruhan Protokol Band. Imej melalui CoinMarketCap

Sebelumnya dalam artikel ini kami membandingkan Band Protocol dengan oracle terkemuka semasa dalam cryptocurrency, Chainlink. Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana ukuran Protokol Band hingga Chainlink pada tahap ekonomi. Walaupun kami tidak dapat memberikan nasihat kewangan, kami dapat menunjukkan beberapa perkara. Mari kita mulakan dengan nombor.

Chainlink hampir 20x lebih besar daripada Band Protocol dengan had pasaran (6 bilion berbanding 300 juta pada masa penulisan). Walaupun Chainlink terhad kepada blockchain Ethereum, ini tidak menjadi masalah memandangkan hampir setiap protokol Dapp atau DeFi yang digunakan secara meluas dibina di Ethereum. Oleh itu, kemampuan Band Protocol untuk menjadi agnostik blockchain tidak begitu berharga apabila tidak ada yang benar-benar dibina di blockchain lain.

Kedudukan CMC Chainlink

Kedudukan Chainlink di CoinMarketCap. Imej melalui CMC

Sebaliknya, alasan mengapa Ethereum tetap dominan adalah kerana kekurangan oracle yang boleh dipercayai dan menjimatkan kos yang tersedia untuk rantaian blok lain untuk membangun Dapp dan ekosistem yang bersaing. Sekiranya ini berlaku, maka Protokol Band boleh menjadi Chainlink dari blockchain bukan Ethereum.

Cap Pasaran Token Ethereum

Dominasi token ERC-20 Etherum. Imej melalui Sedang

Tidak ada cara untuk menentukan apa artinya ini dari segi harga, tetapi kami percaya bahawa penilaian Srinawakoon bahawa oracle sama berharga dengan blockchain yang mereka servis adalah 100% betul. Ini bermaksud bahawa Band Protocol dan bahkan Chainlink kedua-duanya dinilai rendah.

Memandangkan kecepatan DeFi yang semakin meningkat, mereka hanya akan terus bertambah nilainya kerana Ethereum dan blockchain yang serupa secara beransur-ansur mengambil bahagian tengah dalam crypto, bahkan mungkin mencabar Bitcoin sebagai cryptocurrency terbesar.

Satu-satunya masalah sebenar yang kita lihat dengan Band Protocol adalah masalah yang sememangnya universal dalam cryptocurrency dan itu adalah peruntukan token. Bahkan 30% daripada jumlah penawaran BAND berada di tangan pelabur dan peserta BandChain.

Untuk menambahkan penghinaan terhadap kecederaan, Srinawakoon pernah memberi komen dalam temu bual bahawa “pengguna tidak peduli dengan desentralisasi” dan protokol tampaknya menuju ke arah yang akan terdiri daripada konglomerat pengesahan terpusat dengan perwakilan pasif.

Walaupun terdapat kebimbangan ini, kami masih sangat menaik di BAND. Protokol Band masih mempunyai banyak ruang untuk berkembang dan mempunyai gambaran serius sebagai salah satu cryptocurrency paling berharga di pasaran.

Ini pada asasnya bergantung pada berapa banyak cryptocurrency lain berkembang, khususnya yang cuba menjadi “pembunuh Ethereum”. Berita baiknya adalah bahawa dari perspektif jangka panjang, belum terlambat untuk melabur di BAND!

Imej Pilihan melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me