Kajian Rangkaian Kyber: Protokol Kecairan Di Rantai

Rangkaian Kyber adalah projek yang cukup mapan yang cuba mengubah cara kita memikirkan pertukaran cryptocurrency yang terdesentralisasi.

Mereka mengembangkan protokol pertukaran terdesentralisasi yang akan membolehkan pemaju membina aliran pembayaran dan aplikasi kewangan. Ini memang pasaran yang cukup kompetitif kerana sejumlah protokol lain telah dilancarkan.

Jadi, dengan persaingan yang semakin meningkat, adakah Kyber Masih berbaloi?

Dalam tinjauan Jaringan Kyber ini, saya akan berusaha menjawabnya. Saya juga akan menganalisis potensi penggunaan jangka panjang dan kes penggunaan token KNC.

Apa itu Rangkaian Kyber?

The Rangkaian Kyber adalah projek berdasarkan protokol Ethereum yang bertujuan untuk sepenuhnya mendesentralisasi pertukaran cryptocurrency dan menjadikan pertukaran tanpa kepercayaan dengan menyimpan semua yang ada di blockchain.

Melalui Rangkaian Kyber, pengguna seharusnya dapat menukar atau menukar cryptocurrency dengan serta-merta – atau demikian yang mereka tuntut. Kita harus melihat lebih mendalam untuk mengetahui apakah mereka dapat memenuhi tuntutan ini, apakah kemajuan yang telah dicapai sejauh ini, dan bagaimana perbezaannya daripada pesaing seperti Projek 0x atau Bancor.

Apa itu Rangkaian Kyber

Imej melalui Laman Web Rangkaian Kyber

Jaringan Kyber telah menyaksikan perkembangan yang sangat pesat. Setelah diumumkan pada Mei 2017, testnet untuk Kyber Network mula disiarkan pada bulan Ogos 2017. ICO diikuti pada bulan September 2017, dengan syarikat itu mengumpulkan 200,000 ETH bernilai $ 60 juta hanya dalam satu hari.

Jaring utama langsung dilancarkan pada Februari 2018 kepada peserta dalam senarai putih, dan pada 19 Mac 2018, Jaringan Kyber membuka jaringan utama sebagai beta awam. Sejak itu rangkaian telah meningkat, dengan jumlah rangkaian meningkat lebih dari 500% pada separuh pertama 2019.

Walaupun terdapat penurunan sederhana pada bulan Ogos 2019 yang dapat dikaitkan dengan harga ETH yang turun sebanyak 50%, mempengaruhi keseluruhan jumlah dagangan yang diperdagangkan dan diproses secara global.

Mengapa Membina Rangkaian Kyber?

Walaupun cryptocurrency dibina untuk didesentralisasi, banyak pertukaran untuk perdagangan cryptocurrency telah menjadi urusan terpusat. Ini menyebabkan kelemahan keselamatan, dengan banyak pertukaran menjadi mangsa peretasan dan pencurian.

Ini juga menyebabkan kenaikan yuran dan kos, dan pertukaran terpusat sering kali datang dengan waktu pemindahan yang perlahan juga. Dalam beberapa kes, dompet telah dikunci dan pengguna tidak dapat mengeluarkan duit syiling mereka.

Bursa terdesentralisasi muncul baru-baru ini untuk mengatasi kekurangan dalam bursa terpusat, tetapi mereka mempunyai kekurangan mereka sendiri, terutama kekurangan likuiditas, dan seringkali kos tinggi untuk mengubah perdagangan dalam buku pesanan on-chain mereka.

Integrasi Kyber

Sebilangan Integrasi dengan Protokol Kyber

Jaringan Kyber dibentuk untuk memberi pengguna pertukaran yang terdesentralisasi yang menjaga segala sesuatu di blockchain, dan menggunakan sistem cadangan dan bukannya buku pesanan untuk memberikan kecairan yang tinggi setiap saat. Ini akan memungkinkan pertukaran dan pemindahan cryptocurrency apa pun, malah pertukaran silang, dan kos juga akan minimum.

Jaringan Kyber mempunyai tiga falsafah reka bentuk panduan sejak awal:

 1. Untuk menjadi yang paling berguna, rangkaian harus bersifat platform-agnostik, yang memungkinkan protokol atau aplikasi apa pun kemampuan untuk memanfaatkan kecairan yang disediakan oleh Rangkaian Kyber tanpa kesan terhadap inovasi.
 2. Rangkaian ini dirancang untuk menjadikan perdagangan dunia nyata dan produk kewangan yang terdesentralisasi tidak hanya mungkin tetapi juga dapat dilaksanakan. Ia melakukannya dengan membenarkan pertukaran token segera di pelbagai token, dan tanpa risiko penyelesaian.
 3. Jaringan Kyber diciptakan dengan mudah untuk disepadukan sebagai keutamaan, sebab itulah semuanya berjalan sepenuhnya dalam rangkaian dan telus sepenuhnya. Kyber bukan sahaja mesra pemaju, tetapi juga serasi dengan pelbagai sistem.

Bagaimana Rangkaian Kyber Berfungsi

Selain sebagai pertukaran, Rangkaian Kyber juga dibina sebagai mekanisme pemindahan cryptocurrency. Perkara hebat mengenai keupayaan pemindahan Jaringan Kyber, dan sesuatu yang membezakannya dari pertukaran yang ada adalah token yang dihantar tidak harus sepadan dengan token yang diterima.

Dengan Rangkaian Kyber, setelah berfungsi sepenuhnya, pengguna akan dapat menghantar sebarang token dan menukarnya secara rantai ke token lain sebelum ia berakhir di dompet penerima..

Walaupun ini bagus untuk individu, ia juga berpotensi besar untuk perniagaan, kerana ini bermaksud pedagang dapat menerima SETIAP cryptocurrency dan dengan menggunakan Kyber Network mereka hanya akan menerima mata wang pilihan mereka, sama ada Bitcoin, Ethereum atau yang lain duit syiling.

Jaringan Kyber merangkumi tiga komponen yang menyumbang kepada fungsinya:

Bagaimana Kyber Berfungsi

Gambaran Keseluruhan Token Swap di Kyber Network. Imej melalui Kertas putih

Yang pertama adalah Kyber Swap, yang memungkinkan pertukaran segera banyak token berbeza tanpa membungkus, atau buku pesanan atau deposit. Rangkaian pemindahan segera ini sesuai untuk pedagang yang perlu mengetahui urus niaga selesai sebelum barang dapat dihantar.

Seterusnya adalah Kyber Reserve, yang berfungsi untuk memberikan kecairan ke rangkaian kerana pihak ketiga menyumbang token ke kumpulan yang dapat digunakan di semua platform. Keselamatan dalam dana rizab dijaga melalui penggunaan model pengurusan dana yang telus, di mana semua perdagangan yang diselesaikan oleh pengurus rizab dicatat.

Kyber Developer telah berperanan dalam membawa dApps, pertukaran, dompet, dan projek-projek lain ke Kyber kerana ia memberikan semua dokumentasi dan alat yang mereka perlukan untuk mengintegrasikan setiap projek yang terdesentralisasi ke dalam kumpulan kecairan Kybers.

Peranan Rangkaian Kyber

Di sana Jaringan Kyber berfungsi melalui koordinasi antara beberapa peranan dan fungsi yang berbeza seperti yang dijelaskan di bawah:

 • Pengguna – Entiti ini menggunakan Rangkaian Kyber untuk menghantar dan menerima token. Pengguna boleh menjadi individu, pedagang, dan juga akaun kontrak pintar.
 • Entiti Rizab – Peranan ini digunakan untuk menambahkan kecairan ke platform melalui kumpulan simpanan dinamik. Beberapa entiti rizab bersifat dalaman ke Rangkaian Kyber, tetapi yang lain mungkin merupakan pihak ketiga yang berdaftar. Entiti rizab mungkin bersifat terbuka jika orang ramai menyumbang kepada rizab yang mereka miliki, jika tidak, mereka dianggap sebagai peribadi. Dengan membenarkan pihak ketiga sebagai entiti rizab, rangkaian menambah kepelbagaian, yang menghalang monopoli dan mengekalkan kadar pertukaran yang kompetitif. Membolehkan entiti rizab pihak ketiga juga membenarkan penyenaraian syiling yang kurang popular dengan jumlah yang lebih rendah.
 • Penyumbang Rizab – Jika entiti rizab dikelaskan sebagai awam, penyumbang rizab adalah entiti yang menyediakan dana rizab. Insentif mereka untuk melakukannya adalah bahagian keuntungan dari simpanan.
 • Pengurus Rizab – Mengekalkan simpanan, mengira kadar pertukaran dan memasukkannya ke dalam rangkaian. Pengurus rizab mendapat keuntungan dari spread pertukaran yang ditetapkan oleh mereka pada simpanan mereka. Mereka juga dapat memperoleh keuntungan dari peningkatan volume dengan mengakses keseluruhan Jaringan Kyber.
 • Pengendali Rangkaian Kyber – Pada masa ini pasukan Jaringan Kyber mengisi peranan pengendali rangkaian, yang memiliki fungsi untuk menambah / menghapus Entiti Rizab serta mengendalikan penyenaraian token. Akhirnya, peranan ini akan kembali kepada pemerintahan yang terdesentralisasi.

Pasukan Rangkaian Kyber

Pasukan Kyber diasaskan oleh Loi Luu, Yaron Velner, dan Victor Tran dan mempunyai ibu pejabatnya di Singapura. Luu sebelum ini adalah pengasas bersama projek kolam penambangan terdesentralisasi SmartPool, dan juga pencipta Oyente, penganalisis keselamatan sumber terbuka pertama untuk kontrak Ethereum.

Selain itu, pasukan ini telah menarik pengasas Ethereum Vitalik Buterin sebagai salah satu penasihat mereka, serta mempunyai pasukan penasihat yang berpengalaman dan berpengetahuan.

Pasukan Rangkaian Kyber

Ahli Pasukan Rangkaian Kyber

Loi Luu kekal sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kyber Networks, mengawasi pertumbuhan pesat yang dilihat platform ini pada tahun 2019. Sebilangan besar pertumbuhan itu kini berasal dari aplikasi Decentralized Finance, atau DeFi, yang menarik kerana istilah itu bahkan tidak ada setahun yang lalu. Menurut Luu:

“Kami menjumpai pertumbuhan yang kuat untuk produk kewangan yang terdesentralisasi dan implikasi ini terhadap kewangan, perbankan, dan perdagangan sangat rendah. Dengan syarikat monolitik seperti Facebook melabur dalam industri, pasukan Kyber tetap komited untuk menyediakan kerangka kerja yang terdesentralisasi untuk semua pihak berkepentingan blockchain untuk memecah monopoli data, kekayaan dan kuasa yang ada di depan. “

Yaron Velner telah meninggalkan peranannya sebagai CTO di Kyber Networks dan Victor Tran telah mengambil alih peranan tersebut. Dia berpengalaman dalam membina aplikasi multi-platform berprestasi tinggi. Victor telah terlibat dalam pembangunan blockchain dan cryptocurrency sejak awal 2016 dan merupakan jurutera utama dalam projek SmartPool.

Komuniti Jaringan Kyber

Walaupun tidak mempunyai sejarah yang panjang, Jaringan Kyber telah berjaya membina komuniti yang kuat dan menyokong, yang dibuktikan dengan pengikut media sosial mereka yang besar.

Dihidupkan Twitter, Jaringan Kyber kini mempunyai lebih dari 105,000 pengikut, sementara laman Facebook mereka mempunyai lebih dari 7,500 pengikut. Mereka jauh lebih aktif di Twitter, dan ia dikenali sebagai platform yang lebih besar ketika datang ke projek cryptocurrency, jadi perbezaannya tidak mengejutkan.

Di Reddit, yang juga terkenal sebagai kawasan panas bagi peminat blockchain, Kyber Network sub-Reddit telah mengumpulkan lebih daripada 7,300 pengikut. Walaupun itu bukan sub-Reddit terbesar sejauh ini, ia masih merupakan kumpulan yang cukup aktif, dengan banyak siaran setiap hari dan sejumlah besar respons dan balasan.

Akhirnya, ada Kyber Kumpulan Telegram, yang hanya segan 7,600 ahli. Itu adalah jumlah yang cukup baik, dan ketika saya memeriksa terdapat hampir 600 dalam talian, yang juga merupakan kumpulan yang cukup aktif jika dibandingkan dengan projek blockchain lain.

Kumpulan Telegram sebenarnya telah menurun sedikit baru-baru ini kerana Kyber telah memindahkan pengumuman dan perbincangan rasmi mereka ke Tidak setuju. Saluran itu kini mempunyai lebih dari 1,600 ahli.

Semua gabungan komuniti di belakang Jaringan Kyber cukup menyokong dan aktif, yang merupakan petanda baik untuk sebarang projek blockchain.

Token Kristal Rangkaian Kyber (KNC)

KyberNetwork Crystal (KNC) adalah tulang belakang Rangkaian Kyber. Ia berfungsi untuk menghubungkan penyedia kecairan dan mereka yang memerlukan kecairan dan memenuhi tiga tujuan berbeza. Yang pertama adalah mengumpulkan yuran transaksi, dan sebahagian daripada setiap yuran yang dikumpulkan dibakar, yang menjadikan KNC tidak stabil.

KNC juga memastikan kelancaran sistem rizab dalam kecairan Kyber kerana entiti mesti menggunakan token pihak ketiga untuk membeli KNC yang membayar operasi mereka dalam rangkaian.

Akhirnya, token KNC adalah hubungan antara Rangkaian Kyber dan pertukaran, dompet, dan dApps yang memanfaatkan rangkaian kecairan. Ini adalah sistem yang baik kerana entiti diberi bayaran rujukan untuk mengarahkan lebih banyak pengguna ke Rangkaian Kyber, yang membantu meningkatkan penggunaan untuk Kyber dan untuk entiti yang menggunakan Rangkaian.

Dan tentu saja akan ada penggunaan keempat dan kelima untuk KNC, yang akan menjadi token taruhan yang digunakan untuk menjana pendapatan pasif, dan juga token pemerintahan yang digunakan untuk memilih parameter utama rangkaian.

Crystal Rangkaian Kyber

Bagaimana Token Kristal Rangkaian Kyber Berfungsi

The Kyber Network Crystal (KNC) dilancarkan pada ICO September 2017 dengan harga sekitar $ 1. Terdapat 226,000,000 KNC dicetak untuk ICO, dengan 61% dijual kepada orang ramai. Selebihnya 39% dikendalikan 50/50 oleh syarikat dan pengasas / penasihat, dengan tempoh lokap 1 tahun dan tempoh letak hak 2 tahun.

Pada masa ini, hanya lebih dari 180 juta syiling yang beredar, dan jumlah bekalan telah dikurangkan menjadi 210.94 juta setelah syarikat itu membakar token KNC ke-1 pada bulan Mei 2019 dan kemudian token KNC yang ke-2 hanya tiga bulan kemudian.

Itu bermaksud bahawa walaupun memerlukan 15 bulan untuk membakar juta KNC pertama, hanya memerlukan 10 minggu untuk membakar juta KNC kedua. Itu menunjukkan betapa pantasnya penggunaan baru-baru ini berkembang untuk Kyber, dengan jumlah dagangan USD 2019 di Kyber Network hampir mencecah $ 60 juta. Jumlah dagangan ini terus meningkat, dan pada 13 Mac 2020 rangkaian mengalami aktiviti perdagangan harian tertinggi $ 33.7 juta dalam tempoh 24 jam.

Saat ini KNC diperlukan oleh Reserve Managers untuk beroperasi di rangkaian, yang memastikan jumlah permintaan minimum untuk token. Dikombinasikan dengan rancangan masa depan untuk membakar syiling, harga dijangka mengekalkan bias ke atas, walaupun telah mengalami penurunan seiring dengan pasaran yang lebih luas pada tahun 2018 dan baru-baru ini pada musim panas 2019.

Sangat disayangkan pada tahun 2020 bahawa unjuk rasa awal dipotong oleh wabak coronavirus, walaupun tanda itu telah stabil pada April 2020, dan ada harapan perhimpunan itu dapat disambung semula pada musim panas 2020.

Prestasi Harga KNC

Selepas ICO September 2017, harga token KNC meningkat dua kali ganda dalam seminggu. Namun dengan cepat turun kembali dan kembali pada $ 1 pada akhir Oktober. Dan sementara itu meningkat tiga kali ganda pada bulan Disember 2017, keuntungannya tidak begitu mengagumkan seperti banyak cryptocurrency lain.

Prestasi Harga KNC

Prestasi Harga KNC. Imej melalui CMC

Pada 9 Januari 2018, ia mencapai tahap tertinggi sepanjang masa iaitu $ 6.00. Dari situ ia menurun dengan stabil sepanjang 2018 dan ke 2019, mencecah paras terendah sepanjang masa pada $ 0.113650 pada 6 Februari 2019. Walaupun telah meningkat lebih dari 300% dari yang rendah dan diperdagangkan pada $ 0.474562 pada 22 April 2020, ia masih turun lebih daripada 50% dari harga ICOnya.

Pada catatan yang lebih positif, sebelum terhempas di seluruh pasaran pada bulan Mac 2020 kerana adanya coronavirus, token KNC diperdagangkan di atas $ 0,85 dan ada harapan unjuk rasa akan disambung semula setelah pandemi coronavirus reda.

Membeli & Menyimpan KNC

Mereka yang berminat membeli token KNC boleh melakukannya di sejumlah bursa. Mungkin pertaruhan terbaik anda antara senarai lengkap adalah seperti Coinbase Pro dan Binance. Yang pertama berpusat di Amerika Syarikat sedangkan yang kedua adalah pertukaran luar pesisir.

Jumlah dagangan tersebar dengan baik di bursa ini yang bermaksud bahawa kecairan tidak tertumpu dan bergantung pada satu pertukaran. Anda juga mempunyai kecairan yang baik pada setiap buku pertukaran. Contohnya, buku Binance BTC / KNC luas dan terdapat perolehan yang lumayan. Ini bermaksud pelaksanaan pesanan lebih mudah.

Binance KNC

Daftar di Binance dan Beli Token KNC

KNC adalah token ERC20 dan dapat disimpan di dompet mana pun dengan sokongan ERC20, seperti MyEtherWallet atau MetaMask. Salah satu alternatif yang menarik ialah aplikasi mudah alih KyberSwap Android yang dikeluarkan pada bulan Ogos 2019.

Ia membolehkan pertukaran token serta-merta dan mempunyai sokongan untuk lebih daripada 70 altcoin yang berbeza. Ia juga membolehkan pengguna menetapkan amaran harga dan membatasi pesanan dan berfungsi sebagai dompet Ethereum yang lengkap.

Tidak dapat dipastikan jika pasukan itu merancang untuk melepaskan dompet asalnya untuk menyokong pertaruhan dan perwakilan sebaik sahaja protokol Katalyst dilepaskan.

Peningkatan Kyber Katalyst

Kyber telah mengumumkan hasrat mereka untuk menjadi lapisan likuiditas de facto untuk ruang Kewangan Terdesentralisasi, bertujuan untuk menjadikan Kyber sebagai titik akhir tunggal rantai yang digunakan oleh majoriti penyedia kecairan dan pembangun dApp.

Untuk mencapai matlamat ini, pasukan Jaringan Kyber berusaha untuk mewujudkan ekosistem terbuka yang mengumpulkan kepercayaan dari ruang kewangan yang terdesentralisasi. Mereka percaya inilah jalan yang akan memimpin sebahagian besar projek, pemaju, dan pengguna untuk memilih Kyber untuk keperluan kecairan. Dengan itu mereka baru-baru ini mengumumkan pelancaran peningkatan protokol ke Kyber yang sedang berlangsung dipanggil Katalyst.

Peningkatan Kyber Katalyst

Peningkatan Kyber Katalyst Akan Datang

Peningkatan Katalyst akan mewujudkan ekosistem yang lebih kuat dengan mewujudkan penjajaran yang kuat ke arah tujuan bersama, dan juga memperkuat insentif bagi pihak berkepentingan untuk turut serta dalam ekosistem.

Penerima manfaat utama peningkatan Katalyst adalah tiga pemangku kepentingan utama Kyber:

 1. Pengurus simpanan yang menyediakan kecairan rangkaian;
 2. dApps yang menghubungkan pengambil ke Kyber;
 3. Pemegang KNC.

Pemangku kepentingan ini dapat melihat manfaat seperti yang disorot di bawah:

Reserve Manager akan melihat dua faedah baru untuk menyediakan kecairan untuk rangkaian. Faedah pertama adalah insentif untuk menyediakan simpanan. Sebaik sahaja Katalyst dilaksanakan, sebahagian daripada bayaran yang dikumpulkan akan diberikan kepada pengurus simpanan sebagai insentif untuk menyediakan kecairan.

Mekanisme ini mirip dengan rebat dalam kewangan tradisional, dan diharapkan dapat mendorong penciptaan cadangan tambahan dan pembuatan pasar, yang pada gilirannya akan menyebabkan kecairan dan jangkauan platform.

Katalyst juga akan menghilangkan keperluan untuk pengurus simpanan untuk mengekalkan keseimbangan KNC untuk digunakan sebagai bayaran rangkaian. Sebaliknya yuran akan dikumpulkan secara automatik dan digunakan sebagai insentif atau dibakar dengan sewajarnya. Ini akan menghilangkan banyak geseran untuk rizab untuk berhubung dengan Kyber tanpa mempengaruhi kadar pertukaran yang kompetitif yang dinikmati oleh para pengambil sistem.

dApp Integrators kini dapat mengatur penyebaran mereka sendiri, yang akan memberi mereka kawalan penuh terhadap model perniagaan mereka sendiri. Ini bermaksud program perkongsian yuran semasa yang berkongsi 30% daripada yuran 0.25% dengan pembangun dApp akan hilang dan pembangun akan menentukan spread mereka sendiri. Dipercayai ini akan meningkatkan pengembangan dApp di Kyber kerana pemaju kini akan mengawal yuran.

Peningkatan Kyber Katalyst

Penciptaan Nilai Tambahan Untuk Pemegang KNC

Pemegang KNC, yang sering dianggap sebagai inti dari Jaringan Kyber, akan dapat memanfaatkan mekanisme taruhan baru yang akan membolehkan mereka menerima sebahagian daripada yuran rangkaian dengan meletakkan KNC mereka dan berpartisipasi dalam KyberDAO.

Peningkatan protokol Katalyst dijangka akan dilaksanakan sebelum akhir suku kedua 2020.

Akan datang KyberDAO

Dengan pelaksanaan protokol Katalyst, pemegang KNC akan diletakkan tepat di tengah-tengah Kyber. Pemegang token KNC kini akan memainkan peranan penting dalam menentukan aliran ekonomi masa depan rangkaian, termasuk sistem insentifnya.

Cara utama yang akan dicapai ini adalah melalui KyberDAO, cara di mana tadbir urus dalam dan luar rantai akan sejajar untuk menyelaraskan kerjasama antara pasukan Kyber, pemegang KNC, dan peserta pasaran.

Pasukan Kyber Network telah mengenal pasti 3 bidang pertimbangan utama untuk KyberDAO:

 1. Perwakilan yang luas, pemerintahan yang telus dan kestabilan rangkaian
 2. Insentif yang kuat bagi pemegang KNC untuk menjaga kepentingan mereka dan sangat terlibat dalam pemerintahan
 3. Memaksimumkan penyertaan dengan pelbagai pilihan untuk perwakilan suara

Satu keputusan dibuat untuk memberi pemegang KNC kekuatan untuk menentukan parameter utama rangkaian, mengingat mereka adalah penerima utama ketika jaringan berkembang.

Interaksi KyberDAO

Interaksi Antara Pemegang KNC & Kyber

Ini bererti pemegang KNC telah diberi kuasa untuk menentukan biaya jaringan dan bagaimana memperuntukkan yuran untuk memastikan pertumbuhan jaringan maksimum. Pemegang KNC kini akan mempunyai tiga pilihan peruntukan yuran untuk dipilih:

 • Ganjaran Mengundi: Penciptaan nilai segera. Pemegang yang mempertaruhkan dan mengambil bahagian dalam KyberDAO mendapat bahagian daripada fi yang ditentukan untuk hadiah.
 • Pembakaran: Nilai jangka panjang akruan. Penurunan bekalan KNC akan meningkatkan penghargaan token dari masa ke masa dan memberi manfaat kepada mereka yang tidak mengambil bahagian.
 • Cadangan Insentif: Penciptaan nilai melalui pertumbuhan rangkaian. Dengan memberi penghargaan kepada pengurus rizab Kyber berdasarkan prestasi mereka, ia membantu mendorong jumlah, nilai, dan yuran rangkaian yang lebih besar.

Ketelusan dan Kestabilan

Reka bentuk KyberDAO dimaksudkan untuk memungkinkan kestabilan rangkaian yang terbaik, serta ketelusan maksimum dan kemampuan untuk pulih dengan cepat dalam situasi kecemasan. Pada awalnya pasukan Kyber akan kekal sebagai penyelenggara KyberDAO. Sistem ini dikembangkan agar dapat disahkan sebisa mungkin, sambil tetap menjaga ketelusan maksimum mengenai peran penyelenggara dalam DAO.

Sebahagian daripada ketelusan ini bermaksud bahawa semua data dan proses disimpan secara rantai jika boleh dilaksanakan. Pengundian mengenai bayaran dan peruntukan rangkaian akan dilakukan secara rantai dan tidak akan berubah. Dalam situasi di mana penyimpanan atau pelaksanaan di rantai tidak dapat dilaksanakan, akan ada sekumpulan proses pemerintahan di luar rantai yang dikembangkan untuk memastikan semua keputusan diikuti melalui.

Pertaruhan dan Perwakilan KNC

Mempertaruhkan akan menjadi penambahan baru dan pengundian dan pengundian akan dilakukan dalam jangka waktu tetap yang disebut “zaman”. Zaman ini akan diukur dalam masa blok Ethereum, dan setiap zaman KyberDAO akan berlangsung sekitar 2 minggu.

Ini adalah zaman yang agak cepat dan bermanfaat kerana memberikan kesimpulan dan keputusan DAO yang lebih cepat, dan juga memberikan pengagihan ganjaran yang lebih cepat. Kelemahannya itu bermaksud perlu ada kempen pengundian baru setiap dua minggu, yang memerlukan penyertaan lebih kerap dari pihak berkepentingan KNC, serta lebih banyak kerja dari pasukan Kyber.

Pengiraan Taruhan Kyber

Pengiraan Staking Rewards di Kyber

Penting untuk diperhatikan bahawa setiap zaman dimaksudkan untuk memiliki banyak kempen, dan bahawa pemilih harus berpartisipasi dalam setiap kempen untuk mendapatkan hadiah maksimum. Ini kerana ganjaran hanya diedarkan kepada mereka yang memilih dalam setiap kempen.

Perwakilan akan menjadi sebahagian daripada protokol, yang membolehkan para pemangku kepentingan memberikan hak suara mereka kepada kumpulan pihak ketiga atau entiti lain. Kumpulan yang menerima hak perwakilan bebas untuk menentukan struktur fi dan keputusan pengundian mereka sendiri. Oleh kerana kumpulan itu akan mendapat ganjaran, dan kerana keputusan pengundian mereka akan dapat dilihat secara jelas dalam rangkaian, diharapkan mereka akan terus berusaha untuk keuntungan rangkaian.

Rangkaian Kyber Vs 0x

Walaupun Kyber Network dan 0x telah dibandingkan sebagai pesaing, mereka sebenarnya agak berbeza sehingga mereka tidak bersaing secara langsung. Untuk satu perkara, Kyber Network adalah pertukaran desentralisasi murni yang berfungsi sepenuhnya dalam rangkaian.

Sebaliknya 0x adalah platform yang membolehkan orang lain membina aplikasi perdagangan mereka sendiri yang terdesentralisasi. Ini juga merupakan penyelesaian hibrid yang memerintahkan agar sesuai dengan rantai luar, dengan pesanan kemudian dibawa secara rantai untuk benar-benar menjalankan transaksi.

0x menggunakan kaedah buku pesanan tradisional, tetapi sesiapa sahaja boleh bertindak sebagai pembuat pasaran dengan mengekalkan buku pesanan terbuka. Di Jaringan Kyber tidak ada buku pesanan dan semua pesanan diarahkan dan dipenuhi melalui kontrak pintar.

0x Vs. Kyber

0x Vs. Rangkaian Kyber

Sebelumnya 0x berbeza dengan Kyber Network kerana pemegang token juga mempunyai suara dalam urus tadbir. Dengan peningkatan pemangkin, pemegang KNC juga akan mempunyai suara dalam pemerintahan. Perbezaan lain antara kedua-duanya adalah kemampuan bertaruh untuk KNC setelah Katalyst ditayangkan.

Kyber tetap deflasi dengan membakar token secara berkala, tetapi bekalan token 0x adalah inflasi, dan akan berlipat ganda dalam empat tahun akan datang. Tidak ada pembakaran token dan sebarang bayaran dikitar semula ke dalam ekosistem.

Dari dua 0x telah memimpin sejak awal kerana ia adalah sistem yang mudah dan berfungsi yang mudah digunakan. Akhirnya Kyber harus mengatasi 0x sebagai aplikasi pertukaran berkat kecairan yang tidak terhingga, transaksi segera dan penambahan perdagangan rentas rantai dan instrumen kewangan maju seperti opsyen dan niaga hadapan.

Kesimpulannya

Rangkaian Kyber memposisikan diri untuk menjadi pertukaran terdesentralisasi terkemuka dengan fokus pada pertukaran cryptocurrency segera, tanpa kepercayaan dan murah dari mana-mana tepat di blockchain. Sebenarnya, inilah yang diperlukan oleh peniaga untuk menerima penerimaan cryptocurrency dalam jumlah yang lebih banyak.

Ulasan rangkaian sentiasa positif, mengutamakan kemudahan perdagangan dan pemindahan segera. Dan penggunaan rangkaian telah berkembang pesat pada tahun 2019 dan 2020 ketika lebih banyak pertukaran, dApps dan projek dompet telah beralih ke Kyber untuk kecairan. Dengan pengenalan Katalyst dan tumpuan kepada pemegang KNC dalam pemerintahan KyberDAO, rangkaian akan berkembang dengan lebih pesat dalam beberapa bulan mendatang.

Integrasi Rangkaian Kyber untuk pertukaran token di dompet Samsung S10 dan dompet HTC Exodus akan membantu mendorong Kyber, dan cryptocurrency, secara umum, lebih dekat dengan penggunaan arus perdana.

Walaupun mengecewakan untuk melihat penurunan besar harga token KNC sejak ICO, pertumbuhan penggunaan rangkaian sangat menggembirakan, dan pemulihan sepenuhnya harga token adalah kemungkinan ketika projek bergerak maju dan terus berkembang bahagian pasarannya.

Sudah tentu itulah arah yang diambil token setelah pasukan mengumumkan protokol Katalyst yang akan datang, dan kami berharap momentum kenaikan token akan segera dilanjutkan.

Imej melalui Fotolia

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me