Kajian Red Pulse Phoenix: Platform Penyelidikan Desentralisasi

Red Pulse telah lama mendapat berita sejak beberapa minggu yang lalu. Pada bulan Julai yang lalu, pasukan Red Pulse melancarkan peningkatan Phoenix barunya dalam satu pertemuan di Seoul, Korea Selatan.

Pasukan yang berpangkalan di Hong Kong membuat platform penyelidikan terbuka dengan Red Pulse Phoenix, termasuk peningkatan kepada kontrak pintar token yang mengeluarkan token NEP-5 RPX dari edaran dan memperkenalkan token PHX asli baru. Token baru telah mendapat banyak minat baru-baru ini dan harganya adalah cerminan dari itu.

Namun, bolehkah peningkatan benar-benar menggerakkan jarum untuk Pulse Merah?

Dalam bahagian ini kami akan memberikan semua yang anda perlu ketahui mengenai platform baru dan apa maksudnya untuk ekosistem nadi merah. Kami juga akan menganalisis melihat prospek jangka panjang token PHX dan sama ada ia mempunyai apa yang diperlukan untuk berjaya.

Apa itu Nadi Merah?

Red Pulse memandang diri mereka sebagai perkhidmatan pengumpulan dan analisis penyelidikan blockchain yang tertumpu pada pelabur cryptocurrency China. Red Pulse mengumpulkan maklumat dari ribuan sumber untuk memberikan gambaran yang lebih holistik mengenai pasaran kripto China. Harapannya adalah bahawa usaha kolektif peserta dapat membantu menyaring semua maklumat yang salah dan buruk.

Apa itu Nadi Merah

Gambaran keseluruhan Platform Pulse Merah

Anda boleh menganggapnya sebagai versi penyelidikan pasaran yang terdesentralisasi.

Nadi merah juga dapat dilihat untuk alasan lain dan itu kerana mereka adalah projek pertama yang memegang ICO mereka di blockchain NEO. Mereka menyelesaikan ICO pada bulan Oktober 2017 di puncak bull bull. Mereka berjaya mengumpulkan $ 15 juta sebagai pertukaran untuk 40% dari jumlah penawaran token RPX.

Token RPX ini dikeluarkan untuk menjadi token utiliti dalam ekosistem Red Pulse. Ini akan digunakan untuk memberi penghargaan kepada para kurator dan penyelidik yang memberikan pandangan dan analisis mereka. Di sisi penawaran, RPX juga dimaksudkan sebagai semacam token akses bagi pengguna yang ingin membeli akses ke penyelidikan.

Namun, sejak pelancaran Red Pulse dan pelepasan token RPX, pasaran crypto telah mengalami banyak perubahan. China telah melarang dan tidak melarang mata wang kripto, pasaran telah menyusut dengan ketara dan pemandangannya sedikit berubah.


Pasukan Red Pulse berpendapat bahawa ini adalah masa yang sesuai untuk mengembangkan platform dan token baru dan menarik.

Platform Phoenix

Pulse Merah Phoenix adalah rangkaian pengetahuan kolaboratif berasaskan awan yang menghubungkan pengeluar kandungan dengan pengguna penyelidikan. Ini menggunakan teknologi blockchain dalam kombinasi dengan pemprosesan bahasa semula jadi dan pembelajaran mesin. Ini telah mewujudkan platform yang membolehkan pemadanan automatik pakar industri dan penyelidikan mendalam dengan pelanggan yang mencari ini.

Gambaran Keseluruhan Red Pulse Phoenix

Mari kita lihat beberapa sebab utama pelancaran Red Pulse Phoenix serta beberapa ciri terpenting yang akan disertakan.

Pematuhan MiFID II

Pasukan di Red Pulse telah memberikan penekanan pada pematuhan peraturan dengan peningkatan mereka ke Phoenix. Mereka bertujuan untuk mematuhi peraturan perlindungan pengguna Uni Eropa yang terkandung dalam Arahan Instrumen Pasar dalam Kewangan (MiFID) II. Ini mungkin sebagai tindak balas kepada trend yang semakin meningkat dari pemerintah untuk menolak cryptocurrency yang tidak bersedia menerima tekanan peraturan.

Berkenaan dengan penyelidikan pasaran, MiFID II mensyaratkan institusi-institusi bersikap telus dan eksplisit dalam mengungkapkan kos pelaburan dan perdagangan kepada pelanggan mereka. Peraturan tersebut dibuat kerana kecenderungan institusi kewangan untuk menyampaikan kos penyelidikan kepada pelanggan dengan bayaran tersembunyi dan melalui kaedah yang belum pernah diaudit, seperti melalui struktur komisen.

Oleh kerana tekanan yang dibuat oleh MiFID II, industri perkhidmatan kewangan telah melihat peralihan dari penggunaan firma penyelidikan yang besar dan mahal kepada firma butik yang murah, di mana pakar industri berusaha untuk menyediakan laporan penyelidikan pelaburan terperinci dan disesuaikan.

Bagaimana Phoenix Berfungsi

Red Pulse menyatakan bahawa kaedah penyampaian tradisional untuk penemuan penyelidikan adalah proses manual, yang sering terjadi semasa pertemuan atau perbualan telefon antara pakar industri dan pelanggan. Ini sangat tidak efisien dan menimbulkan situasi di mana tidak ada catatan mengenai bagaimana maklumat dikongsi, yang menjadi masalah dalam kes di mana tuduhan perdagangan orang dalam telah muncul.

Red Pulse Phoenix merancang untuk menangani masalah ini dengan platform pertukaran maklumat yang murah yang dirancang untuk

menunjukkan bahawa entiti tertentu yang dikenal pasti oleh alamat dompet NEO, telah menghasilkan kandungan unik pada tarikh dan waktu yang ditentukan, dan bahawa mereka adalah pemilik awal kandungan yang dihasilkan.

Adalah mungkin bagi pengguna penyelidikan untuk mengakses Phoenix dan secara khusus meminta penyelidikan pada sektor pasaran atau topik yang mereka inginkan. Melalui penggunaan algoritma pembelajaran mesin dan pemrosesan bahasa semula jadi permintaan akan dipadankan dengan pakar subjek, yang akan melakukan penelitian, menulis makalah, dan mengirimkannya kepada pemohon isi.

Blockchain Pulse Merah Phoenix

Kandungan Diletakkan di Blockchain dengan Ekosistem Pulse Merah. Sumber: Pelan Pembangunan Phoenix

Setiap bahagian kandungan yang dibuat di platform Phoenix akan direkodkan di blockchain, termasuk cap waktu, ID dompet pencipta kandungan, dan ID dompet pemilik kandungan. Setelah direkodkan ke blockchain, semua maklumat ini dibuat tidak berubah, yang bermaksud selalu dapat dibuktikan ketika maklumat tersebut diminta, apa yang diminta secara khusus, siapa yang menyampaikan permintaan maklumat tersebut, dan apa sebenarnya yang disampaikan.

Ini juga akan membuktikan siapa pemilik kandungannya. Semua ini melindungi semua pihak yang terlibat dalam penciptaan dan pertukaran maklumat. Keaslian dan kepemilikan maklumat selalu dapat dibuktikan, dan mustahil untuk mengubah mana-mana maklumat ini.

Pasukan Red Pulse Phoenix percaya bahawa platform mereka akan relatif murah jika skala dilaksanakan, berkat struktur kos tetap berdasarkan automasi permintaan dan penghantaran. Dengan pengurangan struktur kos penjimatan dapat disampaikan kepada pemohon kandungan, dan peningkatan pampasan dapat dibayar kepada pembuat konten.

Fungsi Kontrak Pintar yang Ditingkatkan

Seiring dengan peningkatan ke Phoenix, platform Red Pulse memperoleh lima elemen teras baru yang telah diaktifkan oleh fungsi kontrak pintar ekosistem penyelidikan dan pengetahuan platform. Lima elemen teras ini adalah bukti penciptaan, bukti pemilikan, pematuhan peraturan, perlindungan harta intelek dan kebertanggungjawaban.

Apa itu Nadi Merah

Ciri Platform Red Pulse Phoenix. Sumber: Blog Pulse Merah

Saya fikir anda akan bersetuju bahawa lima elemen teras ini adalah bahagian paling kritikal dari mana-mana platform pembuatan kandungan, dan akan jauh lebih baik melindungi karya daripada sistem hak cipta pihak ketiga semasa. Mari lihat apa yang dibawa oleh setiap elemen teras ini ke platform:

Bukti Penciptaan – Ini adalah bagaimana platform akan menjalin hubungan antara kandungan di platform dan pencipta kandungan itu. Dalam Proof of Creation, hash dibuat dan diberikan kepada kandungan yang dibuat, yang kemudian disimpan secara kekal di blockchain. Di samping itu, hash ini diberi cap masa dan mempunyai alamat dompet pencipta yang diberikan kepadanya.

Bukti Pemilikan – Ini berlaku bila-bila masa pemilikan kandungan dipindahkan dari satu entiti ke entiti lain. Sama seperti yang berlaku dalam pemindahan mata wang digital, pemilik asalnya menandatangani transaksi dengan kunci peribadi mereka, dan menentukan alamat dompet ke mana kandungan dipindahkan. Kepemilikan kandungan kemudian disahkan, dan tetap kekal di blockchain untuk diaudit bila perlu.

Pematuhan Peraturan – Unsur inti ketiga ini sangat penting bagi pasukan Red Pulse untuk terus maju kerana ia bertujuan untuk menyediakan badan-badan pengawalseliaan permintaan maklumat dan jawapan yang tidak berubah yang disimpan di blockchain. Tujuannya adalah untuk memastikan sistem rekod yang dapat disahkan secara terbuka dengan memberi insentif kepada pengguna untuk mematuhi semua peraturan antarabangsa dan tempatan yang berkaitan dengan maklumat rahsia atau maklumat bukan awam.

Perlindungan Harta Intelek – Perlindungan Harta Intelek yang dilaksanakan di platform Phoenix bertujuan untuk menawarkan perlindungan kepada kandungan asli yang dihasilkan pengguna. Sebarang kandungan yang dimuat naik ke platform Phoenix diberi hash unik, yang dibandingkan dengan semua hash lain yang sudah disimpan di blockchain. Sekiranya didapati bahawa kandungan yang dimuat adalah pendua kepada kandungan yang sudah disimpan di blockchain, ia akan ditolak. Dengan cara ini platform mengelakkan masalah kandungan pendua.

Akauntabiliti – Elemen teras terakhir yang ditangani oleh Phoenix adalah akauntabiliti, dan ini ditangani dengan mengaitkan setiap bahagian kandungan yang tersimpan di blockchain dengan alamat dompet yang berbeza. Di samping itu, akan ada profil di luar rantai untuk setiap alamat dompet yang disimpan di platform. Ini dilaksanakan agar kredibiliti dapat diperoleh pengguna, yang merupakan insentif untuk menjaga reputasi pengguna yang kuat.

Tukar Tukar RPX ke PHX

Pada 12 Ogos 2018 snapshot dari blockchain NEO diambil pada ketinggian blok 2608500, dan semua pemegang RPX ketika snapshot diambil telah menerima token PHX pada catuan 1: 1 di dompet NEO mereka pada 14 Ogos.

Pertukaran Token Pulse Merah

Token Swap dari RPX ke PHX. Sumber: Blog Pulse Merah

Token PHX diturunkan ke dompet, dan pengguna kemudian memiliki token PHX baru dan token RPX yang lebih lama, walaupun token RPX tidak lagi mempunyai nilai dan tidak ada pertukaran yang menawarkan perdagangan dalam token RPX.

Selain dompet udara ke dompet NEO, pertukaran berikut mempunyai sokongan untuk saluran udara PHX:

  • Binance
  • Huobi
  • Kucoin
  • Bitbns
  • TDAX
  • HitBTC
  • Switcheo
  • Coinrail

Walaupun token ditayangkan pada 14 Ogos, semua perdagangan, pengeluaran dan deposit tidak akan bermula sehingga 19 Ogos.

Sejarah Harga PHX

Semasa berdagang dalam token PHX bermula pada 19 Ogos 2018 harganya adalah $ 0,016109, dan harganya terus menurun sepanjang bulan Ogos dan September. Harga mula naik pada 26 Oktober dan pada 28 Oktober mencecah $ 0,041946, namun pada hari berikutnya turun ke $ 0,029413. Tidak ada berita yang jelas yang mempengaruhi koin, walaupun ada kemungkinan ada sesuatu yang dikeluarkan dalam bahasa Cina kerana platform Phoenix tertumpu pada pasaran kewangan China.

Binance PHX

Daftar di Binance dan Beli Token PHX

Binance kekal sebagai pertukaran terbesar untuk membeli dan menjual PHX, walaupun terdapat jumlah sederhana yang diperdagangkan di Huobi dan Kucoin.

Kesimpulannya

Red Pulse Phoenix yang ditingkatkan menjanjikan untuk mengesan pemilikan kandungan sedemikian rupa sehingga penipuan dilakukan dan pencipta kandungan asal bukan sahaja mendapat kredit untuk itu, tetapi juga mendapat pampasan yang adil. Selain itu, ini akan mendukung peraturan internasional, dan mendorong para pencipta dan klien untuk mengikuti peraturan ini.

Platform ini agak baru, dan kini menawarkan insentif kepada pencipta kandungan untuk menyiarkan kajian mereka mengenai syarikat dan masalah kewangan China. Platform ini disiarkan secara langsung kepada penyumbang luar pada 16 Oktober, dan memberikan token PHX sehingga $ 5,000 setiap hari sebagai insentif bagi pencipta untuk bergabung dan menyumbang.

Memandangkan telah ada banyak platform seperti itu selama bertahun-tahun, dan yang paling banyak mati kerana masalah kepercayaan dan masalah plagiarisme, platform Red Pulse Phoenix dapat menjadi jawapan bagi masalah sebelumnya. Sekiranya kita mendapat platform tanpa kepercayaan yang murah untuk pelanggan, menguntungkan pencipta kandungan, dan mengelakkan masalah plagiarisme dan spam, kita dapat melihat platform untuk penyelidikan dan pencipta yang akan bertahan lama.

Pada masa ini platform ini tertumpu pada syarikat China dan China. Platform ini akan digunakan oleh “pelabur, penganalisis, penyelidik, dan profesional untuk mengikuti perkembangan terkini dalam ekonomi China.” Agar layak mendapat ganjaran harian, penyumbang dapat mengirimkan artikel pendapat, ulasan, analisis, atau berita mengenai syarikat, sektor industri, atau makroekonomi China.

Sekiranya platform ini berjaya di China, kita dapat melihatnya terbuka secara global dalam beberapa bulan mendatang, dan itu harus memberi token kepada dirinya sebagai peningkatan kerana kadar penggunaan meningkat.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me