Kemas kini mengenai Peningkatan Ethereum Metropolis

Kami baru-baru ini merangkumi beberapa kemas kini yang berlaku di rangkaian Ethereum. Dikenali sebagai garpu keras Metropolis, peningkatan telah lama ditunggu-tunggu dan selalu ada penyemakan untuk dilancarkan dalam garis masa dan skop.

Terdapat banyak jangkaan untuk peningkatan dan garpu keras serta kesannya terhadap kelajuan dan keselamatan rangkaian. Walau bagaimanapun, ada orang termasuk pemaju di pasukan Ethereum yang berhati-hati dengan teknologi baru.

Memandangkan Ethereum telah berkembang dengan begitu pesat dan dengan sejumlah besar wang yang dipertaruhkan, terdapat kebimbangan mengenai kemungkinan kesan peningkatan ini. Inilah sebabnya mengapa para pembangun mengambil masa yang lama untuk benar-benar menceburkan diri dalam perniagaan untuk melangkah ke langkah seterusnya dalam rancangan peluncuran mereka.

Pasukan Ethereum mendakwa bahawa mereka lebih suka bersikap berhati-hati dan dengan itu telah mengambil masa mereka. Namun, ada sedikit kekhawatiran tentang kapan tepatnya ia akan dilancarkan. Menurut perbincangan mengenai topik dalam a pos reddit, ada pandangan bahawa ia bahkan boleh didorong ke tahun depan.

Sudah tentu, terdapat juga beberapa perubahan pada kod yang mendasari sejak peta jalan ini pertama kali diumumkan pada tahun 2015. Peningkatan ini kini akan dibahagikan kepada dua langkah yang disebut Byzantium dan Constantinople.

Byzantium

Peningkatan Byzantium akan melibatkan sejumlah sembilan Protokol Peningkatan Ethereum (EIP) atau patch kod. Ini akan merangkumi perkara-perkara seperti ciri kesukaran menunda, operasi “panggilan statik” dan penyesuaian kesukaran.

Ini nampaknya hanya perubahan kecil pada cara jaringan berfungsi dan untuk menghilangkan potensi eksploitasi keamanan. Kesan daripada perubahan ini tidak akan dapat dilihat dengan jelas kepada bukan pemaju. Walaupun begitu, kemas kini ini cukup penting untuk keselamatan dan kecekapan.

Sebagai contoh, terdapat sejumlah peningkatan cara kontrak pintar akan dilaksanakan terutamanya yang berkaitan dengan kod yang salah. Kontrak ini akan gagal sekiranya terdapat kesalahan pada kod yang mendasari. Ia juga akan membolehkan kemampuan peningkatan kontrak dimasukkan ke dalam kod asal. Kontrak ini juga akan merangkumi perlindungan terhadap sesuatu yang disebut serangan masuk semula.

Ciri untuk menyisipkan data pengembalian transaksi akan membolehkan pelanggan ringan untuk memastikan sama ada transaksi berjaya atau tidak perlu melaksanakan kontrak pintar itu sendiri.

Pembangun Ethereum juga berusaha melambatkan bom masa kesukaran yang diharapkan dapat melintasi rangkaian. Ini dilakukan agar waktu transaksi tidak menjadi sangat panjang dan terhambat di rangkaian. Mereka juga melaksanakan penambahbaikan lain untuk timebomb kesukaran yang diharapkan dapat memastikan masa blok lebih stabil.

Byzantium juga akan mengurangkan ganjaran blok yang diberikan kepada pelombong untuk menyelesaikan blok tersebut. Harapannya adalah bahawa ini akhirnya akan mengurangkan kos dan kelajuan perlombongan Ethereum.

Garpu keras metropolis juga melibatkan pelaksanaan zk-snarks. Ini dilaksanakan agar transaksi peribadi benar-benar terjadi di rangkaian. Ini dilakukan dengan kerjasama pemaju di Z-Cash yang merupakan mata wang kripto yang mementingkan privasi. Pasukan Ethereum Dev mengambil langkah pertama untuk pelaksanaan ini melalui penggunaan kompilasi baru.

Konstantinopel

Tidak ada tarikh pelepasan yang telah ditetapkan untuk orang tetap. Ini akan menjadi metropolis hardfork kedua yang akan merangkumi sejumlah peningkatan EIP yang lain. Beberapa andaian dalam kod Ethereum yang asli mungkin telah dikompromikan jika perubahan ini benar-benar ditangani.

EIP 96 kini sedang dirancang yang akhirnya akan memungkinkan penggunaan pelanggan yang lebih ringan. Ini kerana ia akan mempermudah cara penilaian transaksi. Protokol semasa memerlukan penilaian keadaan blockchain semasa dan juga 256 blok terakhir.

Malangnya, nampaknya EIP 86 masih jauh. Ini kerana ia memang salah satu EIP yang paling memberi kesan tetapi rumit. Ia mahu membenarkan akaun menjadi lebih fleksibel sehingga pengguna baru dapat menentukan model keselamatan mereka sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me