Larangan Dagangan Bitcoin Korea Selatan: Hanya Khabar angin, Atau Sesuatu yang Lain?

Sejak China melarang Tawaran Syiling Permulaan (ICO) dan pertukaran cryptocurrency beberapa minggu yang lalu, pelabur kripto di seluruh dunia sedikit paranoid.

Kita semua tertanya-tanya: mungkinkah larangan peraturan angsa hitam seterusnya akan hilang? Dan jika demikian, dalam bangsa apa?

Secara semula jadi, dari perspektif pelaburan, kita semua boleh melarang perut di negara-negara kecil yang mempunyai jumlah pembelian bitcoin yang sedikit. Katakanlah Portugal, sebagai contoh. Ketakutan yang lebih membimbangkan adalah bahawa negara yang mempunyai konsekuensi besar untuk jumlah BTC global seperti Korea Selatan dapat menjatuhkan banhammer, seperti dulu.

Dan itu pasti akan menjadi tamparan buruk bagi pasaran kripto, kerana Korea Selatan mendorong sebahagian besar jumlah pembelian BTC global dalam beberapa minggu kebelakangan ini (yang pada gilirannya telah membantu menaikkan harga).

Jadi bisikan telah bertambah, dan FUD (“ketakutan, ketidakpastian, keraguan”) merebak. Mungkinkah Korea Selatan menjadi yang seterusnya?

Oleh itu, hari ini, kami akan memberikan gambaran rendah tentang betapa bimbangnya (atau tidak bimbang) anda seharusnya.

Pengawal selia Korea Selatan melancarkan pasukan petugas pengawalseliaan baru

Beberapa hari yang lalu, banyak perbincangan dimulakan ketika pentadbir Korea Selatan mengisytiharkan penubuhan “pasukan petugas penukaran mata wang maya.”

Kata “coutnermeasure” tidak benar-benar menginspirasi keyakinan para pelabur Korea Selatan, seperti yang anda bayangkan.

Tetapi ternyata pasukan petugas lebih melindungi daripada apa pun, sekurang-kurangnya menurut “cetakan halus”. Per Menteri Kewangan Korea Selatan:

“Kami akan membuat peraturan untuk melindungi pelabur daripada membuat peraturan pertukaran mata uang maya.”

Jadi sekarang menyebabkan kita hilang akal.

Berniaga pada niaga hadapan Bitcoin kini diharamkan di negara ini

Perkembangan lain yang relevan muncul sebagai pengawal selia Korea Selatan diumumkan bahawa niaga hadapan bitcoin tidak akan dibenarkan untuk diperdagangkan atau dikeluarkan secara sah di negara ini.

Walaupun begitu, itu tidak langsung berkaitan dengan “larangan Bitcoin” yang sebenarnya, kerana niaga hadapan BTC adalah binatang yang berbeza dan lebih tradisional sama sekali.

Dan yang lebih membimbangkan adalah kenyataan bahawa larangan niaga hadapan nampaknya hanya sementara. Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan negara (FSC) mengeluarkan larangan itu “bimbang … jika ia berada di luar kawalan kerana mereka tidak mengambil kedudukan mengenai cryptocurrency.”

Dengan kata lain, sementara FSC masih memikirkan cryptocurrency pada umumnya, mereka mahu pedagang domestik menahan pilihan pelaburan niaga hadapan Bitcoin yang lebih tradisional, gelombang yang akan dikeluarkan dalam beberapa minggu akan datang melalui Nasdaq dan Kumpulan CME.

Kerajaan Korea. bergerak maju pada percukaian crypto

Juga mendapat perhatian pelabur crypto Korea Selatan adalah berita bahawa Perkhidmatan Cukai Nasional (NTS) negara ini mulai mengambil langkah untuk melaksanakan cukai pendapatan ke atas cryptocurrency.

Walaupun peraturan terkenal itu selalu mendapat perhatian pelabur, dalam hal ini peraturan ini baik, di mana ia menunjukkan Bitcoin dan cryptocurrency lain dibawa ke peraturan “siang hari”.

Mengikut NTS:

“Kami akan melaksanakan percukaian ke atas mata wang maya seperti bitcoin. Oleh kerana mata wang maya adalah sejenis harta tanah seperti harta tanah atau sekuriti, ia harus dikenakan cukai mengikut prinsip bahawa ‘ada cukai pendapatan.’ “

Bangsa membalikkan larangan ICO?

Berita terkini dari Korea Selatan adalah bahawa pegawai di sana hampir membatalkan larangan ICO domestik yang telah diberlakukan beberapa minggu yang lalu.

Namun, terutama sekali, pengawal selia Korea hanya berpeluang membenarkan pelabur profesional untuk memudahkan ICO di negara ini:

“Bitcoin rumit dalam teknologi dan kaedah pelaburannya. Oleh itu, memandangkan risikonya dan kepakaran teknologinya, adalah tepat bagi pelabur profesional untuk melakukan ICO, bukan warganegara biasa yang tidak diberitahu mengenai teknologi dan keterlibatannya. “

Kita mesti melihat bagaimana dinamik itu berjalan.

Secara keseluruhan: keadaan tidak mengerikan di Korea Selatan sekarang

Dalam crypto, anda tidak akan tahu apa yang akan berlaku seterusnya, tetapi nampaknya khabar angin telah melayang di Korea Selatan terutamanya kerana banyak perkembangan peraturan telah berlaku. Orang mengalami kesukaran untuk mengikuti atau memahami, dan kemudian khabar angin mula tersebar.

Buat masa ini, nampak jelas tidak ada larangan kripto menyeluruh yang akan berlaku di Korea Selatan.

Sekiranya ada, pengawal selia di sana hanya berusaha untuk mendapatkan pegangan proaktif pada ekosistem kripto domestik sehingga mereka dapat membawanya ke lipatan seperti jenis aset lain.

Korea

Nampaknya Korea Selatan berusaha mengikuti kripto, tidak ketinggalan – Gambar melalui Cnet

Ukuran “paling menakutkan” yang mereka ambil adalah berusaha untuk mengetahui pengguna mana yang menggunakan pertukaran apa dan bagaimana. Dengan kata lain, mereka cuba menyahsebutkan perdagangan Bitcoin seperti yang dilakukan oleh pengawal selia di UK sekarang juga.

Itu bukan larangan, tentu saja. Itu hanya orang cukai yang mahukan potongannya.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me