Mempercepat Transaksi Blockchain dengan Sharding

Salah satu daripada banyak alasan mengapa orang begitu yakin dengan teknologi blockchain adalah kenyataan bahawa transaksi direkodkan pada lejar yang tidak berubah yang 100% selamat dari pelaku luaran. Ini melalui sifat protokol cryptograpic.

Sistem desentralisasi ini bergantung sepenuhnya pada keadaan protokol dan matematik yang mapan dan bukannya institusi kewangan berpusat yang akan memastikan buku lekapan sentiasa dikemas kini.

Di sebalik janji blockchain, ada satu masalah besar yang hampir dibincangkan oleh semua orang. Ini adalah konsep “skalabilitas”. Dengan kata lain, bolehkah teknologi berkembang menjadi cukup besar dan cekap untuk memberikan alternatif yang sah untuk status quo semasa.

Cabaran Semasa

Salah satu sebab mengapa mata wang kripto seperti Bitcoin tidak digunakan setakat mana yang banyak diharapkan adalah kerana kepantasan dengan transaksi dapat diselesaikan. Di dunia di mana pembayaran terus menerus dan terus berjalan dengan cepat, teknologi perlahan pasti akan ditinggalkan.

Berkaitan dengan Bitcoin, ini telah menjadi perdebatan selama beberapa bulan ketika dicari penyelesaian yang wajar. Ini menjadi kenyataan dengan Bitcoin pada musim panas di mana hanya sekitar 6 transaksi yang diselesaikan sesaat (tps). Ini kadang-kadang menjadi perlahan semasa kesesakan. Tidak diragukan lagi pelaksanaan Segregated Witness telah memungkinkan untuk kecepatan yang lebih cepat, masih jauh di bawah rata-rata industri.

Sebagai contoh, seseorang hanya perlu melihat salah satu pemproses pembayaran besar seperti PayPal dan Visa. Yang pertama akan memproses kira-kira 120 tps sedangkan yang terakhir menghasilkan sebanyak 2.000 tps. Oleh itu, jika blockchain mempunyai peluang untuk menggantikan kaedah pembayaran ini secara realistik, mereka perlu meningkatkan kelajuan urus niaga mereka.

Sebahagian daripada masalahnya terletak pada teknologi sebenar di sebalik blockchain. Memandangkan rangkaian terdesentralisasi dan harus 100% aman secara kriptografi, tidak semudah menskalakan pemproses pembayaran terpusat.

Inovasi Semasa

Syukurlah, penskalaan berada di depan fikiran banyak pembangun. Sebagai contoh, projek Ethereum baru-baru ini mengeluarkan projek seperti Raiden dan Plasmas yang dapat melihat kelajuan transaksi Ethereum mencapai tahap yang serupa dengan Visa dalam jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, ini adalah penyelesaian luar rantai yang tidak menjadi teras teknologi.

Kelajuan Transaksi Rangkaian Ethereum Raiden

NEO (Antshares) atau “Chinese Ethereum” juga telah menerapkan teknologi yang akan memungkinkannya mengirim transaksi dengan kelajuan sekitar 1.000 tps. Teknologi ini dikenali sebagai Byzantine Fault Tolerance.

Cryptocurrency lain yang telah mengembangkan teknologi untuk kelajuan yang lebih pantas adalah IOTA di mana projek itu mendakwa bahawa mereka kini dapat menangani 500 hingga 800 tps. Anda juga mempunyai Ripple (XRP) yang merupakan perniagaan pemprosesan pembayaran yang menggunakan protokol Ripple untuk mengirim pembayaran rentas sempadan (persaingan langsung ke SWIFT). Ripple pada masa ini mempunyai kelajuan transaksi sekitar 1,500 tps.

Namun, mungkin ada cara yang jauh lebih efisien untuk meningkatkan kecepatan transaksi secara drastik tanpa menjejaskan keselamatan atau kebolehubahan. Ini adalah proses yang disebut “sharding”. Sesungguhnya, sebuah syarikat bernama Zilliqa menunjukkan bahawa mereka dapat memproses kira-kira 2,488 tps.

Perlindungan Blockchain

Sifat bagaimana fungsi blockchain hari ini ada kata sepakat di antara semua nod rangkaian (komputer). Node ini harus mencapai kesepakatan mengenai keadaan blockchain semasa dengan mengesahkan semua transaksi serta melaksanakan kontrak pintar. Perkara ini harus dipersetujui oleh semua nod di seluruh rangkaian.

Teknologi blockchain dapat memanfaatkan amalan yang terkenal di pangkalan data komputer. Sharding adalah konsep di mana proses berjalan secara selari sehingga membahagikan kuasa pemprosesan di seluruh rangkaian. Rangkaian dibahagikan kepada pecahan yang lebih kecil yang akan menjalankan versi protokol konsensus yang lebih kecil sendiri. Pemisahan rangkaian dan pemprosesan selari ini dapat mempercepat transaksi dengan ketara.

Sharding juga mempunyai faedah skala. Semakin banyak perisai rangkaian, semakin cepat pemprosesan selesai dan semakin banyak tugas yang dapat dilakukan oleh rangkaian. Dari segi transaksi sesaat, pelambatan ini dapat menyebabkan peningkatan waktu transaksi yang akhirnya dapat melepaskan visa untuk sebagian kecil dari biaya.

Sasaran Realistik

Walaupun janji penangkapan ikan tidak diragukan lagi merupakan jalan keluar untuk teka-teki penskalaan, ia menimbulkan sejumlah masalah yang harus diatasi. Contohnya, bagaimana komunikasi silang-silang berfungsi dan bagaimana simpul-simpul tertentu di kawasan lain dapat melakukan transaksi palsu dengan yang lain?

Pada masa ini difikirkan, harapan untuk pemisahan blockchain sangat menjanjikan. Sekiranya sharding benar-benar membawa kelajuan yang diperlukan ke rangkaian, maka sistem perbankan semasa memang menghadapi musuh yang hebat. Ini akan membolehkan rangkaian untuk skala ke tahap yang diperlukan untuk memberikan alternatif kepada status quo.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me