Mengapa ICO AI Blockchain ini mendapat perhatian

Konsep Penawaran Syiling Permulaan telah muncul sebagai hasil daripada peningkatan populariti cryptocurrency. Hari ini, permulaan kecerdasan buatan menggunakan taktik pendanaan ICO sebagai jalan untuk mengumpulkan dana yang diperlukan untuk memulakan kemajuan usaha mereka secara rasmi, SingularityNET. Usaha tersebut mengumpulkan banyak perhatian, tetapi mengapa? Terdapat beberapa sebab, sebenarnya.

Rancangannya adalah untuk menghasilkan Platform AI di blockchain, dengan platform yang tersedia untuk diedarkan. Setiap simpul blockchain dalam platform akan berfungsi sebagai sandaran algoritma AI. Pakar AI atau pengaturcara mempunyai kemampuan untuk menjadikan produk AI mereka dapat diakses oleh pengguna akhir SingularityNET, yang akan membeli perkhidmatan menggunakan jenis kripto token rangkaian tertentu.

AI yang terdesentralisasi

SingularityNET berhasrat untuk tidak membenarkan AI canggih dikendalikan oleh pihak yang berminat di Lembah Silikon. Sebagai alternatif, ia akan menggunakan teknologi blockchain AI untuk menyebarkan akses ke berbagai algoritma AI, bahkan memungkinkan mereka mempelajari cara untuk bekerjasama. Kedua-dua perniagaan dan pengaturcara individu akan mempunyai kemampuan untuk mengehoskan algoritma mereka secara langsung di rangkaian, dan individu kemudian dapat menggunakan dana khusus SingularityNET untuk menggunakannya, kerana kontrak pintar.

Sebagai permulaan, tujuannya adalah untuk membuat sistem yang menawarkan pendedahan dan penyelesaian pembayaran kepada pembangun produk AI pihak ketiga. Sebagai pembeli, anda akan memperoleh AI dari hampir semua orang, sama ada syarikat berteknologi besar atau pengaturcara tunggal. Dijangkakan bahawa SingularityNET akan menawarkan algoritma AI yang cukup asas, seperti sistem penglihatan komputer dan penyelesaian terjemahan.

Bagi banyak orang, terdapat harapan bahawa gaya platform ini dapat memungkinkan keupayaan ini untuk dihubungkan. Sebagai contoh, jika pelanggan ingin menerjemahkan dokumen yang mengandungi gambar, SingularityNET dapat memungkinkan algoritma terjemahan memperoleh perkhidmatan protokol penglihatan komputer, menilai foto dan memberikan kapsyen, tanpa penglibatan manusia.

Kolaborasi Kod AI

SingularityNET AI ICOBen Goertzel, seorang penyelidik AI yang berpusat di Hong Kong, adalah menuju tolak AI. Goertzel kini merupakan Ketua Saintis Hanson Robotics, sebuah syarikat yang pakar dalam membuat robot humanoid. Selama beberapa tahun terakhir, Goertzel telah merasa tidak senang dengan tahap kekuatan AI yang jatuh ke tangan sejumlah titian Silicon Valley.

Pendapat Goertzel didasarkan pada kemungkinan syarikat-syarikat tersebut dapat mengajar AI mereka untuk mencari cara baru untuk menjana lebih banyak wang untuk pembuatnya. Sebagai contoh, mereka dapat berusaha menyempurnakan iklan dan pemasaran yang disasarkan, bukannya menggunakan kemampuan mereka untuk menghadapi masalah yang lebih serius seperti perubahan iklim. Penyelidikan AI yang dibiayai oleh pemerintah juga dapat menimbulkan masalah, kerana AI dapat dikendalikan oleh pelobi atau birokrat yang kuat yang melayani kepentingan diri.

Masalahnya terletak pada kenyataan bahawa berkat proses kontrak pintar, ejen AI dapat berkomunikasi antara satu sama lain, dan bahkan bekerjasama apabila diperlukan. Sebagai contoh, program terjemahan yang melihat gambar semasa menterjemahkan dokumen dapat meminta dan mengimbangi program penglihatan komputer untuk menambahkan kapsyen foto. Goertzel berharap bahawa seiring berjalannya waktu, sinergi yang berulang ini akan berkembang menjadi sesuatu yang lebih canggih.

ICO bernilai tinggi yang lain

ICO telah menjadi usaha penggalangan dana yang popular di kalangan pemula, terutama disebabkan oleh fakta bahawa tidak berfungsi untuk menarik sebilangan besar pelabur pemula. Ini menghasilkan apa yang kelihatan seperti gelembung pembentuk. Jenis keterangan ini sampai batas tertentu dirasionalisasikan oleh kesederhanaan dan kepantasan dengan mana sejumlah besar dana telah dikumpulkan. Sebagai contoh, platform perkongsian awan Filecoin mengumpulkan cryptocurrency $ 232 juta semasa ICO mereka pada bulan lalu.

Usaha mengumpul dana ini mencapai arus perdana terima kasih sebahagiannya atas sokongan selebriti utama. Namun, sejumlah pemerintah, seperti China dan Korea Selatan, telah melarang mereka. Di Amerika Syarikat, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) telah mengeluarkan amaran yang menyatakan bahawa sebilangan ICO sebenarnya boleh melanggar undang-undang sekuriti negara itu. Walaupun begitu, tidak ada laporan mengenai undang-undang tersebut yang ditegakkan dan saat ini tidak ada larangan ICO di AS.

Peruntukan ICO

SingularityNET mempunyai rancangan untuk menjual 50 peratus daripada keseluruhan tokennya, dan kemudian akan menyebarkan separuh baki kepada pekerjanya dan kepada yayasan amal yang akan melabur semula mereka ke dalam inisiatif AI yang lain. Penjualan itu dapat memberikan daya tarikan walaupun kepada syarikat teknologi utama, tetapi itu masih harus dilihat. Projek ini akan dilancarkan pada tahun 2018, sementara ICO akan dilaksanakan bulan depan.

Inti utamanya, tujuannya adalah untuk mempromosikan terobosan kecerdasan buatan peringkat manusia melalui platform yang terdesentralisasi. Sekiranya matlamat ini tercapai, ia akan menyekat pemerintah dan gergasi teknologi yang berusaha untuk membuat AI umum di pusat data mereka yang bijaksana. Setelah itu, penting untuk diperhatikan bahawa AI semasa adalah rancangan yang benar-benar dirancang untuk jangka panjang, kerana sistem akan memerlukan sedikit masa untuk mencapai tahap kerumitan itu.

Imej melalui Fotolia dan SingularityNET

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me