Mengapa Riak Disaman? Tuntutan Undang-Undang XRP SEC Dijelaskan

>

Mengapa Ripple disaman, dan apa kesannya terhadap XRP dan cryptocurrency lain dalam jangka masa panjang? Sekiranya SEC mengisytiharkan XRP sebagai keselamatan, kami mungkin mengambil risiko membuka kotak Pandora dan menyerahkan lebih banyak kuasa kepada pengawal selia.

Pada 22 Disember, sebuah agensi pengawalseliaan utama yang berpusat di A.S.. mengemukakan aduan terhadap Ripple, syarikat blockchain di belakang XRP. Memetik bahawa pengendali Ripple telah melakukan sekuriti aset digital yang tidak berdaftar yang menawarkan nilai $ 1.3 bilion, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) dikenakan kedua-dua bekas CEO Christian Larsen dan CEO semasa Brad Garlinghouse.

Pada masa pengumuman, berita mengenai tuntutan mahkamah itu ditangani tamparan hebat terhadap harga XRP. Cryptocurrency secara praktikalnya separuh berharga dan kehilangan sebahagian besar daripada had pasarannya. Pelabur yang terdedah kepada aset tidak mempunyai masa yang cukup untuk bertindak balas dan kemungkinan besar mengalami kerugian yang teruk.

Walaupun cryptocurrency berjaya pulih dalam beberapa bulan terakhir, kedudukan masa depan XRP di pasaran A.S. masih belum jelas. Lebih-lebih lagi, keputusan yang tidak baik berpotensi menyebabkan ketidakpastian peraturan di luar negara juga.

Setelah pasukan undang-undang Ripple menanggapi tuduhan SEC untuk pertama kalinya, sangat mustahak untuk menganalisis keadaan dan membuat spekulasi tentang apa yang berlaku di masa depan. Untuk membantu pembaca yang dikasihi memahami apa yang merisaukan, kami menulis secara mendalam mengenai kes yang sedang berlaku.

Mengapa Ripple disaman? Garis masa peristiwa

Sebelum mengemukakan sebarang analisis penting, adalah mustahak untuk meninjau garis masa peristiwa yang berlaku sejak SEC pada awalnya mengajukan aduannya. Ini tidak hanya diperlukan untuk memahami topik yang lebih luas tetapi untuk mempunyai konteks yang cukup untuk memahami mengapa setiap pihak mungkin betul atau salah juga.

SEC mengemukakan aduan

Seperti disebutkan sebelumnya, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa mengajukan tuntutan terhadap pengendali terkemuka Ripple pada Disember lalu. Acara itu tidak dijangka, dan pengatur tidak memberikan pernyataan sebelumnya yang menunjukkan kemungkinan ‘perburuan penyihir’ terhadap Ripple.

Aduan SEC rasmi menyatakan bahawa Brad Garlinghouse dan Christian Larsen telah membiayai syarikat blockchain secara haram dengan mengumpulkan modal melalui penawaran sekuriti aset digital yang tidak berdaftar. Di antara tempoh 2013 hingga 2020, Ripple diduga mengumpulkan $ 1.3 bilion dengan menjual token mereka.

Tuntutan SEC yang lebih menakutkan adalah bahawa Ripple menukar token dengan ‘perkhidmatan pekerja dan pembuatan pasaran’ untuk mempromosikan penjualan XRP. Akibatnya, pengawal selia menuduh kedua-dua individu tersebut kerana gagal mendaftarkan penjualan token di bawah undang-undang sekuriti A.S..

Tambahan pula, aduan tersebut menyatakan bahawa sementara Garlinghouse secara terbuka menyatakan bahawa dia ‘XRP panjang,’ pada hakikatnya, dia menjual asetnya. Dengan berbuat demikian, CEO semasa mengaut keuntungan $ 600 juta.

Menurut Stephanie Avakian, Pengarah bahagian penguatkuasaan SEC, Ripple gagal mencapai tahap kepatuhan yang diperlukan untuk mengadakan tawaran awam mereka. Secara khusus, Avakian menyatakan perkara berikut:

"Penerbit yang mencari faedah tawaran awam, termasuk akses kepada pelabur runcit, pengedaran luas dan pasaran perdagangan sekunder, mesti mematuhi undang-undang sekuriti persekutuan yang memerlukan pendaftaran tawaran kecuali pengecualian dari pendaftaran berlaku."

Dalam pernyataan lain, dia mengutuk Ripple kerana menyingkirkan bakal pelabur dari pendedahan yang mencukupi mengenai XRP yang diperlukan untuk melindungi peserta pasaran. Bagi Avakian, pendedahan sedemikian penting untuk melindungi “sistem pasaran awam yang kuat” negara.

Ripple bertindak balas … di Twitter

Pasukan undang-undang rasmi Ripple tidak segera bertindak balas terhadap aduan yang dikeluarkan oleh SEC. Sebenarnya, tidak ada tanggapan undang-undang rasmi selama 39 hari sejak pengumuman itu.

Sebaliknya, pengendali Ripple mengalihkan pertempuran ke Twitter. Ini kemungkinan besar dilakukan untuk melindungi imej syarikat dan dengan serta-merta menunjukkan kepada pelabur bahawa tidak ada yang perlu dibimbangkan.

Pada 22 Disember, Brad Garlinghouse membalas berita tersebut dengan menyatakan bahawa pengawal selia menyerang bukan sahaja Ripple tetapi seluruh industri blockchain A.S.. Dia seterusnya menyatakan bahawa SEC memilih pilihan cryptocurrency dengan cara yang ‘secara langsung menguntungkan China,Merujuk kepada pengisytiharan bukan sekuriti agensi Bitcoin dan Ethereum.

Sentimen yang sama diulang dalam siri catatan blog yang diterbitkan oleh syarikat itu.

Dinamakan ‘Serangan SEC ke atas Crypto di Amerika Syarikat,Posting pertama (ditulis oleh Garlinghouse) berpendapat bahawa XRP adalah mata wang dan bukan aset pelaburan. Posting Ripple juga menyebutkan bagaimana syarikat itu bekerja dengan SEC selama bertahun-tahun untuk menyelesaikan persoalan peraturan.

Sebagai kesimpulan, catatan blog membincangkan bagaimana SEC menyokong projek seperti Bitcoin dan Ethereum sambil menyerang cryptocurrency lain – yang menimbulkan kerugian yang teruk bagi industri blockchain A.S..

Garlinghouse merujuk kepada inovasi kripto sebagai perang dingin teknologi dan ekonomi baru di mana A.S. kehilangan tempat. Dia menyiratkan bahawa dengan keputusan baru-baru ini, pengatur menyerang inovasi di rumah sambil secara tidak langsung membantu pemerintah asing.

Catatan itu berakhir kerana Ripple tidak sabar untuk menyelesaikannya dengan pentadbiran Biden yang masuk dan ketua SEC yang baru. Kenyataan ini menunjukkan bahawa Garlinghouse mempunyai harapan yang tinggi dalam menyelesaikan situasi dengan pembuat dasar yang mungkin lebih menguntungkan syarikat blockchain swasta berdasarkan tanah A.S..

Pada awal Januari, ketua pegawai eksekutif Ripple menulis satu siri catatan di Twitter yang menjelaskan keadaan dan menunjukkan rancangan syarikat. Telah dinyatakan bahawa pasukan undang-undang mereka perlahan-lahan tetapi pasti berfungsi sebagai tindak balas dan bahawa masyarakat akan berpeluang melihatnya dalam beberapa minggu mendatang.

Lebih-lebih lagi, Garlinghouse menyatakan bahawa pelabur A.S. hanya merangkumi 5% dari keseluruhan pasaran Ripple dan bahawa SEC tidak mempunyai pengaruh terhadap penghapusan pertukaran baru-baru ini atau agensi pengawalseliaan lain.

Peraturan CRypto pada tahun 2021

Muka cryptocurrency ketidakpastian peraturan dalam tiga bidang kuasa utama: A.S.., yang EU, dan India. Ditekan oleh pentadbiran baru, mata wang digital yang dikeluarkan bank pusat, dan polisi yang ketat, pasaran crypto yang semakin meningkat menemui musuh lama.

Tanggapan undang-undang pertama Ripple

The sambutan rasmi pertama untuk aduan SEC tiba pada 29 Januari 2021. Diajukan secara terbuka dalam bentuk dokumen undang-undang, respons awal memberikan jawapan dan hujah terhadap tuduhan agensi itu.

Dokumen sepanjang 93 halaman itu memetik empat hujah utama mengapa XRP bukan keselamatan dan mengapa SEC telah melakukan kesalahan. Kandungan berikut adalah ringkasan rasmi yang dibuat oleh Ripple.

XRP bukan kontrak pelaburan

Menurut Ripple, XRP mewakili mata wang maya yang datang tanpa kontrak pelaburan dan berada di luar bidang kuasa SEC. Syarikat itu tidak pernah mengadakan ICO, dan juga tidak menggunakan XRP untuk mengumpulkan wang untuk operasi perniagaannya. Selain itu, penjualan mereka berjumlah kurang dari 1% dari keseluruhan pasaran mata wang dan oleh itu tidak mempengaruhi harga atau pelabur.

SEC tidak melangkah ke peringkat domestik dan global

Hujah kedua Ripple adalah bahawa SEC melampaui batas dengan mendakwa bahawa XRP adalah keselamatan. Sebelum tuntutan itu, tidak ada bidang kuasa pengawalseliaan lain di dunia yang menandakan XRP sebagai keselamatan, dan mereka juga tidak menyatakan bahawa Ripple mesti melakukannya.

Dokumen ini juga mendakwa bahawa reka bentuk mata wang tidak sesuai dengan peraturan sekuriti dan bahawa ia akan memberi kesan negatif kepada utiliti dan tujuan pusat projek.

Akhir sekali, Ripple menyebut bahawa kedua-dua Jabatan Kehakiman dan FinCEN sebelumnya telah menentukan bahawa XRP adalah mata wang maya. Hal yang sama dapat dilihat dengan pengawal selia global yang lain, termasuk UK, Singapura, dan Jepun.

SEC memilih pemenang dan kalah

Titik kritikal lain ialah SEC memilih pemenang dan yang kalah dengan menyerang Ripple dan mengisytiharkan Bitcoin dan Ethereum sebagai bukan sekuriti. Syarikat itu menganggapnya hipokrit bahawa walaupun ketiga-tiga projek tersebut tidak mempunyai perbezaan asas, SEC masih memperlakukan XRP dengan cara yang berbeza.

Ripple juga menyatakan bahawa SEC pernah menyatakan bahawa Ethereum bermula sebagai keselamatan tetapi akhirnya ‘berkembang’ menjadi bukan keamanan. Pengawal selia menolak untuk memberikan peraturan yang jelas yang menunjukkan bagaimana proses sedemikian berlaku dan melalui langkah mana.

SEC telah memutarbelitkan fakta

Hujah keempat utama Ripple adalah bahawa aduan itu tidak menunjukkan keadaan sebenar dan bahawa ia memutarbelitkan fakta dengan mengambil petikan dan peristiwa tertentu di luar konteks. Garlinghouse menyatakan bahawa dia akan membuktikan semua tuduhan pengawal selia itu salah sepanjang kes mahkamah.

Ketua Pegawai Eksekutif mengakhiri ringkasan lengkap dengan mengutip Andrew Ceresney dari firma undang-undang yang berpangkalan di NY Debevoise & Plimpton:

“Kes SEC tidak pernah terjadi sebelumnya dan tidak difahami. SEC telah mengabaikan status jelas XRP sebagai mata wang maya, yang tidak hanya bertentangan dengan penemuan agensi pengawalseliaan A.S. yang lain tetapi juga rejim peraturan antarabangsa. Selama lapan tahun kebelakangan ini, pasaran XRP, bebas dari aktiviti Ripple, telah berkembang menjadi perdagangan besar-besaran di lebih dari 200 bursa di seluruh dunia. SEC kini memperluas konsep ‘kontrak pelaburan’ di luar titik pemecahannya. Kami menantikan kes kami di Mahkamah. “

Adakah XRP benar-benar keselamatan?

XRP selalu menjadi projek kripto kontroversial, dan bukan hanya kerana komuniti ‘XRP Army’ yang terkenal. Cryptocurrency itu sendiri adalah sebahagian daripada rangkaian pembayaran Ripple yang lebih luas yang kononnya mempunyai transaksi yang murah dan pantas. Tetapi sementara XRP dirancang sebagai mata wang, banyak pelabur berspekulasi sebagai aset kripto.

Walaupun mempunyai banyak fanatik, XRP biasanya tidak disukai oleh masyarakat dan banyak pengguna lebih suka tidak melabur di dalamnya. Walau bagaimanapun, adalah bodoh untuk mengatakan bahawa projek itu tidak penting. Bagaimanapun, projek ini tidak dapat dipertikaikan sebagai cryptocurrency ketiga terbesar di pasaran dengan cap pasaran selama bertahun-tahun.

Sebagai peringatan, SEC membuat keputusan bersejarah pada bulan Jun 2018 dengan menyatakan bahawa Bitcoin dan Ethereum bukan sekuriti. Ini adalah kes pertama pengawal selia kewangan utama dari A.S. ‘secara rasmi menghalalkan’ cryptocurrency. Pada masa itu, seorang wakil menjelaskan bahawa BTC dan ETH bukan sekuriti kerana terdesentralisasi.

Kerana peristiwa ini, pastinya SEC secara eksplisit mensasarkan XRP sambil memperlakukan aset lain secara berbeza. Pengatur bertindak dengan cara yang sama ketika mengajukan tuntutan terhadap Telegram kerana memegang TON ICO-nya.

Perlu diingat bahawa syarikat di belakang XRP sememangnya teduh, terutama berkaitan dengan transaksi dan perkongsian token Ripple pada tahun 2020. Walau bagaimanapun, kami percaya bahawa jika SEC mengisytiharkan satu cryptocurrency sebagai keselamatan, ia harus memberikan langkah yang sama kepada seluruh pasaran – yang menjadikan tuntutan mahkamah baru-baru ini sebagai kotak Pandora dalam pembuatannya.

Adakah SEC menggunakan Ripple sebagai kambing hitam?

Berikutan kejatuhan pasaran pada bulan Mac 2020, mata wang kripto, bersama dengan saham, telah berkembang. Bitcoin, Ethereum, dan hampir keseluruhan pasaran altcoin bukan sahaja meninjau semula ATH lama tetapi juga mencipta yang baru.

Sejak bull bull pertama yang meluas yang berakhir pada tahun 2017, pengawal selia sama sekali tidak menyentuh pasaran crypto. Hanya beberapa kali agensi seperti SEC berinteraksi dengan dunia crypto ketika syarikat besar berusaha untuk berkembang dengan menawarkan perkhidmatan berasaskan blockchain.

Dua contoh terkenal termasuk Libra Facebook dan Telegram TON cryptocurrency. Walaupun tidak berniat jahat dalam arti sebenarnya, pakar dari pelbagai jenis telah menyerang projek-projek ini. SEC berusaha untuk mengajukan tuntutan ke atas Telegram kerana mengadakan ICO dengan cara yang sama seperti yang dilakukan oleh semua pasukan pemaju lain.

Sekarang setelah pasaran mendapat daya tarikan yang semakin banyak, hanya perlu waktu sebelum SEC akan menyerang dan berusaha melambatkan industri. Dengan tindakan Ripple yang lalu menjadikannya pautan lemah, adalah wajar bagi XRP untuk menjadi sasaran pertama.

Faktor utama yang kemungkinan besar mencetuskan keputusan SEC adalah kenyataan yang Ripple rancangkan pindahkan ibu pejabatnya ke negara lain. Garlinghouse menyatakan beberapa kali sejak kebelakangan ini bahawa Ripple tidak lagi dapat tinggal di A.S. akibat ketegangan peraturan dan ketidakpastian.

Oleh itu, kemungkinan besar SEC ingin mencapai dua objektif utama:

  • Hinder Ripple dalam menggerakkan HQ. Tuntutan dari SEC dapat mempengaruhi penerimaan Ripple di bidang kuasa peraturan lain dan mengubah reputasi globalnya. Walaupun A.S. adalah pasaran kecil untuk XRP, ia masih dapat mempengaruhi persepsi mata wang di pasaran lain.

  • Gunakan Ripple sebagai kambing hitam. SEC boleh menggunakan Ripple buat sementara waktu sebagai kambing hitam kripto dan mengalihkan semua yang salah dengan seluruh sektor ke satu projek. Walau bagaimanapun, dengan menyatakan XRP, bukan sekuriti juga dapat membuat preseden undang-undang dan memberi regulator alasan untuk menyerang cryptocurrency lain juga.

Mengapa Ripple disaman? Dan mengapa SEC memutuskan untuk menyerang cryptocurrency ketiga terbesar crypto, terutama pada masa ini? Argumen di atas mungkin merupakan tempat yang baik untuk memulakan.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak sisi cerita ini, dan penting untuk diperhatikan bahawa Ripple bukan tanpa kesalahan. Moreso, walaupun Brad Garlinghouse dan Christian Larsen bertindak jahat, tujuannya bukanlah menyerang XRP secara langsung.

COPY PENIAGA TERBAIK DUNIA

Apabila pemimpin anda berniaga, anda berniaga. Udang akan mengemas kini portfolio anda secara automatik agar sentiasa sepadan dengan pemimpin anda. Semak imbas ratusan peniaga cryptocurrency untuk disalin.

Pemikiran Akhir

Dalam aduan undang-undang yang diajukan oleh SEC, agensi pengawas menyatakan bahawa XRP secara aktif mengadakan tawaran mata wang maya tidak berdaftar yang bermula pada tahun 2013, yang mengumpulkan $ 1,38 bilion. Titik kedua aduan adalah bahawa kedua-dua Garlinghouse dan Larson secara peribadi memperoleh keuntungan $ 600 juta dengan menjual XRP ke pasaran.

Adalah selamat untuk mengatakan bahawa kita belum mengetahui fakta sama ada bekas CEO atau yang sekarang telah mendapat keuntungan dengan ‘memanipulasi’ XRP. Walau bagaimanapun, kita semua mesti bersetuju bahawa jika andaian itu benar, tindakan undang-undang harus dibenarkan.

Persoalannya adalah: haruskah XRP menjadi sasaran utama tindakan undang-undang tersebut? SEC sebelum ini menyatakan bahawa projek seperti Bitcoin dan Ethereum ‘dilahirkan’ sebagai sekuriti tetapi kemudiannya bertukar menjadi bukan sekuriti melalui kekuatan desentralisasi.

Sekiranya pemusatan adalah masalah utama, maka mengapa tidak berusaha menuju desentralisasi pengurusan XRP dan mencegah berjuta-juta pelabur daripada disakiti? Yang benar adalah bahawa kerosakan itu dilakukan dan rata-rata pelabur runcit kesakitan.

Tetapi jika kita membiarkan SEC mengisytiharkan XRP sekuriti, maka kita mempertaruhkan peluang untuk hidup dalam persekitaran ketidakpastian peraturan yang berterusan di mana aset apa pun dapat dinyatakan sebagai keselamatan tidak semestinya.

Ramai di kalangan masyarakat mungkin tidak menyukai XRP dan peminatnya, tetapi akhirnya tiba masanya untuk berdiri dan menyuarakan ketidakpuasan kita secara serentak terhadap mereka yang berkuasa, seperti yang kita lakukan berkali-kali pada masa lalu. Kerana jika kita tidak bertindak sebagai satu kesatuan, strategi pemisahan dan penaklukan yang sederhana dapat merobek pasaran.

Udang adalah platform perdagangan sosial untuk cryptocurrency. Ia dirancang untuk kedua-dua peniaga profesional dan pemula untuk datang dan belajar mengenai industri kripto yang sedang berkembang. Pada Shrimpy, pengguna dapat menyalin portfolio dan strategi perdagangan pedagang lain.

Ikut kami Twitter dan Facebook untuk maklumat terkini, dan ajukan sebarang pertanyaan kepada komuniti aktif kami yang luar biasa di Telegram & Tidak setuju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me