Microsoft & Github: Mesti Kita Bimbang dan Bagaimanakah Crypto Beradaptasi?

Sekiranya anda mengikuti berita mengenai blockchain, pengkodan dan pengembangan perisian sama sekali, anda mungkin pernah mendengar bahawa Microsoft mengumumkan pada hari Isnin bahawa mereka membeli GitHub, repositori perisian sumber terbuka terbesar di dunia, dengan harga $ 7.5 bilion.

Perjanjian itu menghadapi kelulusan peraturan dari Eropah dan A.S., tetapi ada sedikit keraguan bahawa ia akan berlalu, dan menjelang akhir musim panas, GitHub akan menjadi sebahagian daripada Microsoft.

Fikiran itu menggigit tulang belakang saya, dan ada teriakan daripada pembangun perisian dan peminat blockchain di seluruh dunia. Bagaimanapun, Bitcoin dan kebanyakan projek blockchain lain telah menggunakan GitHub untuk menyimpan kod mereka dan membuat perubahan.

Apa yang akan berlaku apabila Microsoft, yang pernah terkenal sebagai salah satu penentang kuat perisian sumber terbuka menjadi pemilik pusat perisian sumber terbuka? Adakah kita perlu risau? Apa rancangan Microsoft untuk GitHub?

Mari kita cari dan lihat beberapa kemungkinan implikasi dari pembelian yang mengejutkan dan bersejarah ini.

Kejatuhan Awal

Salah satu perkara pertama yang berlaku ialah orang mula memindahkan projek mereka dari GitHub. Sebenarnya, pesaing mereka GitLab mengatakan bahawa mereka telah melihat 10x jumlah repositori yang dibuat sejak hari Ahad.

Mereka juga menuntut 13,000 migrasi repositori dalam 24 jam pertama setelah pengumuman. Sudah tentu ada 85 juta repositori, jadi ini hanyalah penurunan dalam baldi. Menarik juga bahawa salah satu repositori paling sibuk setelah pengumuman adalah yang termasuk skrip untuk memindahkan repositori GitHub anda ke GitLab.

Pertumbuhan Pengguna GitLab

Dan dalam koin privasi ruang blockchain Monero adalah salah satu yang pertama mengumumkan kemungkinan meninggalkan GitHub. Malah, para pembangun mengatakan langkah itu akan cukup mudah kerana mereka sudah menyimpan simpanan sandaran di GitLab. Tetapi mereka terus mengatakan bahawa mereka boleh menjadikan GitHub sebagai repositori sandaran, yang bermaksud mereka tidak yakin sepenuhnya bahawa pembelian Microsoft akan memberi makna buruk bagi GitHub.

Dan bagaimana dengan cucu kripto – Bitcoin? Mereka mempunyai repositori kod mereka di GitHub sejak awal, tetapi adakah perbezaannya dengan Yayasan Bitcoin yang memiliki repositori sumber terbuka?

Diberikan ini hanya pendapat seorang lelaki, tetapi dalam tweet pasca pengumuman Wladimir van der Laan mengatakan bahawa repositori BTC harus bergerak, dengan menegaskan:

“Tidak ada tergesa-gesa, tetapi saya menjangkakan ini adalah permulaan jalan panjang GH yang menyakitkan ke arah usang, mungkin mengakhiri cara yang sama seperti yang dilakukan CodePlex.”

Walaupun tidak ada yang menunjukkan, pada tahap ini, Microsoft dituduh memulakan kenaikan harga dan menjarah data, kepemilikannya terhadap komuniti yang membanggakan desentralisasi sukar bagi banyak orang.

Apakah Niat Microsoft?

Mesyuarat Microsoft dan Github

Sumber: Microsoft

Ramai yang tidak mengetahuinya, tetapi Microsoft sudah mempunyai lebih dari 2 juta repositori di GitHub, dan mengatakan ia adalah pengguna paling aktif di platform. Yang sangat mungkin memandangkan sejumlah besar repositori dan sebilangan besar pembangun dan projek di Microsoft.

Ini dengan sendirinya tidak menjadikan niat Microsoft murni, dan sebenarnya anda boleh yakin bahawa mereka akan memikirkan pemegang saham mereka jauh lebih banyak daripada kesinambungan pembangunan sumber terbuka.

5 pelaksanaan berikut adalah secara langsung dari ucapan yang diberikan oleh CEO Microsoft Satya Nadella, CFO Amy Hood, pengasas bersama GitHub dan CEO semasa Chris Wanstrath, dan CEO GitHub (dan pengasas Xamarin) Nat Friedman berikutan pengumuman pengambilalihan.

  1. Microsoft sepenuhnya menggunakan sumber terbuka. Ini telah menjadi tema yang berkembang, dan kita harus ingat bahawa Satya Nadella adalah CEO yang berbeza daripada Steve Ballmer, yang fanatik terhadap perisian sumber terbuka. Nadella mengatakan GitHub akan berkembang dengan menggunakan tiga strategi yang luas: memperkasakan pemaju “pada setiap tahap kitaran hidup pengembangan”, mempercepat penggunaan GitHub untuk pembangun perusahaan, dan menggunakan platform untuk membawa alat pemaju Microsoft sendiri ke khalayak yang lebih luas.
  2. Github akan kekal sebagai platform pembangun terbuka, dan akan mengekalkan identiti dan kebebasannya sendiri, sama seperti yang telah kita lihat dengan pemerolehan Minecraft dan LinkedIn. Ingatlah bahawa Ketua Pegawai Eksekutif Nat Friedman yang masuk mempunyai sejarah sokongan sumber terbuka yang panjang, dan dia mengatakan bahawa Microsoft tidak akan bermain-main dengan apa yang berfungsi dengan GitHub. Sebaliknya tujuannya adalah menjadikan GitHub GitHub yang lebih baik.
  3. Microsoft komited untuk cloud dalam semua hal, dan juga akan memasukkan GitHub ke dalam perkhidmatan cloud. Bukan hanya Perkhidmatan Awan Azure sendiri, tetapi juga Platform Awan Google dan Perkhidmatan Web Amazon. Rancangannya adalah untuk memberi alat dan kemampuan kepada pengembang untuk membuat kod untuk awan, mudah alih, pengkomputeran tepi, dan Internet Perkara (IoT).
  4. Microsoft sudah merancang untuk memanfaatkan pasaran GitHub untuk menawarkan alat dan perkhidmatan pemaju Microsoft. Sebahagiannya sudah menjadi sumber terbuka.
  5. Integrasi Kod Visual Studio akan berlaku, tetapi GitHub akan terus menyokong penyunting kod lain sehingga pembangun dapat menggunakan penyunting kod yang mereka inginkan. Terdapat juga rancangan masa depan untuk mengintegrasikan Visual Studio Team Services untuk membawa fungsi yang ditawarkan.

Friedman juga telah menekankan bahawa tidak akan ada implementasi iklan di GitHub, kerana Microsoft ingin menghindari kerusakan yang dilakukan di SourceForge, yang telah menjadi rawa iklan dan pop timbul yang telah menunda muat turun untuk mendapatkan lebih banyak iklan di depan pengguna . Friedman telah mengakui;

jika Microsoft mengacaukannya, kita akan kehilangan kepercayaan pembangun selama satu generasi.

Adakah Microsoft Tidak Berhormat?

Muka Microsoft sangat tegas dalam menyatakan sokongan mereka kepada pembangun dan sumber terbuka dan GitHub, tetapi apa sebenarnya maksudnya?

Sekiranya anda melihat rancangan pelaksanaan yang diuraikan di atas, anda akan melihat bahawa produk Microsoft akan disatukan ke dalam GitHub, dan memandangkan sejarah syarikat yang lalu, ini mungkin merupakan penyatuan yang sangat ketat.

Satya Nadella

Satya Nadella. Sumber: Twitter

Pasti, pembangun masih akan mempunyai akses ke alat lain, tetapi produk Microsoft seolah-olah akan diletakkan di hadapan dan di tengah. Sekiranya Perkhidmatan Pasukan Visual Studio dikemukakan untuk kawalan versi dan ini mempengaruhi penggunaan Git, adakah GitHub menjadi VSTSHub?

Saya rasa begitu, dan saya juga berpendapat bahawa inilah yang telah dirancang oleh Microsoft. Bukan dengan cara menurunkan gaya tekak anda, tetapi cara yang tenang, perlahan dan tersembunyi yang membawa perubahan dengan cara yang tidak disedari.

Pada penghujung hari Microsoft adalah syarikat yang diperdagangkan secara terbuka dan tanggungjawab utamanya adalah untuk membuat keuntungan bagi pemegang saham. Walaupun mereka terdengar altruistik dalam pembelian GitHub mereka, mereka tidak membelanjakan $ 7.5 bilion tanpa harapan penuh untuk menghasilkan wang itu dan banyak lagi pada masa akan datang.

Anda boleh yakin ada ribuan jam untuk meneliti bagaimana mendapat keuntungan dari GitHub, sama seperti ada kemungkinan ribuan jam untuk mengembangkan rancangan yang memungkinkan untuk membeli GitHub tanpa mengetuk tangan mereka – meminimumkan jumlah pemaju yang kapal lompat pada permulaan.

Pergi Ke Mana Coders

Microsoft jelas melihat bahawa pengkodan dan pengembangan perisian semakin penting pada abad ke-21, dan mereka ingin mengawal ruang di mana pengkod bertemu. Malangnya, pengekod, dan terutama pengkod yang terlibat dengan projek blockchain dan cryptocurrency, adalah penyokong desentralisasi yang kuat, dan hakikat bahawa GitHub kini dikendalikan oleh entiti korporat terpusat sudah cukup untuk menghantar mereka mencari padang rumput yang lebih hijau.

Itulah GitLab pada masa ini, tetapi alternatif lain termasuk BitBucket dan Pangkalan Kekunci, yang menyediakan repositori peribadi yang dienkripsi, dengan blockchain Bitcoin yang digunakan untuk menambat identiti.

Intinya adalah bahawa Git masih merupakan sistem kawalan versi sumber terbuka yang sama seperti biasa. GitHub adalah platform untuk menggunakan perisian, tetapi meninggalkan GitHub dan berpindah ke penyedia lain adalah perkara yang remeh. Malah mereka yang menunggu sekarang untuk melihat bagaimana tindakan Microsoft dapat dengan cepat berpindah ke perkhidmatan lain jika ia kelihatan seolah-olah Microsoft benar-benar tidak mempunyai kepentingan terbaik dari sumber terbuka dan pemaju.

Kesimpulannya

Pada masa ini Microsoft memberikan setiap kesan bahawa segalanya akan tetap sama di GitHub, tetapi mereka telah memberikan petunjuk perubahan yang akan datang. Dan perubahan tersebut mungkin merangkumi pelaksanaan GitHub semasa. Namun, mudah dilihat bahawa mereka sebenarnya akan mempromosikan produk dan perkhidmatan Microsoft. GitHub akan mengekalkan repositori sumber terbuka, tetapi ia akan menjadi terpusat. Adakah itu menjadikannya tidak sesuai untuk projek blockchain masih belum dapat dilihat.

Berita baiknya adalah bahawa berpindah dari GitHub ke platform lain yang menyokong penggunaan Git agak mudah. Sebenarnya, banyak projek blockchain sudah mempunyai sandaran yang ada di GitLab atau platform Git lain, menjadikannya lebih mudah untuk hanya meninggalkan README di GitHub yang menjelaskan bahawa repositori telah dipindahkan ke tempat lain.

Walaupun Microsoft mendakwa ia tidak membuat perubahan yang tidak diingini di GitHub, sebenarnya mereka tidak dapat menindaklanjutinya. Mereka memperhatikan pemegang saham, dan bukan sahaja harus membenarkan pembelian $ 7.5 bilion itu, tetapi mencari jalan untuk mendapatkan kembali kos dan keuntungan.

Dan walaupun CEO dan pasukan pengurusan semasa di Microsoft nampaknya menyokong sumber terbuka, itu tidak bermaksud CEO baru tidak boleh masuk yang mempunyai sikap yang sama terhadap sumber terbuka yang terkenal dengan Steve Ballmer.

Gambar Pilihan melalui Fotolia, Github dan Microsoft

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me