Mining ZCoin (XZC): Panduan Pemula Langkah demi Langkah

ZCoin (XZC) adalah pelaksanaan penuh protokol Zerocoin pertama yang menjadikannya tanpa nama dan menjamin privasi pengguna sepenuhnya. Kami sebelum ini telah membuat liputan projek tersebut dalam gambaran keseluruhan ZCoin kami.

Baru-baru ini ZCoin mempunyai garpu keras, dengan perubahan utama adalah algoritma perlombongan untuk ZCoin. Sebelumnya ZCoin melombong dilakukan dengan menggunakan algoritma Lyra2z, tetapi setelah garpu keras ZCoin menggunakan Merkle Tree Proof, juga disebut MTP, sebagai algoritma perlombongannya. Perubahan ini dilakukan untuk membantu melindungi ZCoin dari perlombongan ASIC serta potensi peningkatan pemusatan dan penipuan.

Oleh kerana MTP baru menggunakan teknologi blockchain secara umum, bukan hanya ZCoin, kami ingin meluangkan sedikit masa untuk melihat bagaimana ZCoin dapat ditambang menggunakan algoritma baru dan lebih baik.

Keperluan Perkakasan untuk Menambang ZCoin

Algoritma Merkle Tree Proof baru cukup canggih, dan ini menyebabkan keperluan perkakasan meningkat bagi mereka yang ingin menambang ZCoin. Ini bermakna sebilangan pengguna menyerah kepada perlombongan kerana mereka tidak mempunyai rig yang cukup kuat untuk membuat ZCoin mining menguntungkan.

Menambang ZCoin dengan algoritma MTP baru memerlukan komputer dengan RAM sekurang-kurangnya 8GB. Kad video harus mempunyai memori minimum 6GB juga. Kad Nvidia yang lebih baru semuanya sesuai dan mana-mana kad AMD dengan lebih dari 6GB onboard juga akan berfungsi.

Kerana beban kerja pada CPU juga berat, anda memerlukan sekurang-kurangnya satu teras. Anda akan dilayan dengan baik menggunakan pemproses Intel i5 atau i7.

Kelajuan penambangan akan berkaitan secara langsung dengan kelajuan pemproses anda dan jumlah dan jenis RAM (DDR3 / DDR4 / DDR5). Kebanyakan pelantar permainan akan mampu melombong ZCoin. Sekiranya anda tidak mempunyai mesin yang kuat, anda perlu membeli lebih banyak RAM atau pemproses yang lebih berkuasa. Masalahnya adalah bahawa ini mahal dan tidak banyak orang akan menghabiskan wang untuk menaik taraf komputer mereka hanya untuk menambang ZCoin. Sekiranya anda sudah dapat menambang ZCoin, ia cukup menguntungkan.

Cara Melombong ZCoin (XZC)

Panduan ini bertujuan untuk pengguna Windows, tetapi dapat disesuaikan dengan mudah untuk pengguna Linux. Pengguna Mac tidak bernasib baik dan perlu mendapatkan mesin Windows jika mereka ingin menambang XZC.

Perkara pertama yang ingin anda lakukan ialah memastikan anda mempunyai dompet untuk menyimpan XZC anda. Anda boleh memuat turun dompet ZCoin rasmi di sini. Teruskan dan pasangkannya dan biarkan ia segerak dengan blockchain. Ini mungkin memerlukan sedikit masa (bagi saya kira-kira 2 ½ jam), tetapi anda boleh meneruskan langkah-langkah yang lain dan juga yang boleh dilakukan sekiranya anda menggunakan kolam renang. Sekiranya anda merancang untuk melombong secara solo, anda perlu menunggu sehingga dompet diselaraskan sepenuhnya sebelum anda dapat memulakan perlombongan.

Dompet Rasmi Zcoin

Dompet rasmi ZCoin

Seterusnya anda perlu memuat turun pelombong anda. Laman web Zcoin menyenaraikan beberapa pilihan, termasuk satu untuk GPU AMD. Berikut adalah pautan ke pelombong yang berbeza:

Perhatikan bahawa hanya cCminer ZCoin rasmi oleh djm34 yang telah diperiksa oleh pasukan pembangunan ZCoin. Pelombong sumber tertutup yang lain hanya boleh digunakan atas risiko anda sendiri.

Muat turun atau ekstrak fail yang boleh dilaksanakan ke folder pilihan anda.

Zcoin ccminer Boleh Dilaksanakan

Ekstrak ccminer yang boleh dilaksanakan

Seterusnya anda perlu memilih kolam perlombongan jika anda tidak akan menambang solo. Sekali lagi, laman web ZCoin mempunyai beberapa kumpulan cadangan yang menjalankan perlombongan ZCoin dengan MTP.

Setelah anda mengetahui kumpulan mana yang akan anda gunakan, anda boleh menyediakan fail .bat yang akan mempunyai maklumat konfigurasi untuk ditambang dan mengumpulkan ganjaran anda. Mulakan dengan membuka editor teks kegemaran anda.

Apa yang anda masukkan ke dalam editor teks akan bergantung pada perisian pelombong mana yang anda gunakan dan kolam penambangan yang anda gunakan. Berikut adalah contoh untuk setiap perisian perlombongan yang disenaraikan di atas. Alamat dan pelabuhan kolam perlombongan disenaraikan dalam kurungan di atas.

Peribadi ZCoin rasmi

ccminer.exe -a mtp -o stratum + tcp: // POOLADDRESS: PORT -u WalletAddress.worker -p kata laluan

TT-Pelombong

TT-MinerCmd.exe -A MTP-100 -P [email protected]: PORT

Cryptodredge

CryptoDredge.exe -a mtp -o stratum + tcp: // POOLADDRESS: PORT -u WalletAddress.worker -p x

Cpuminer

cpuminer.exe -a mtp -o stratum + tcp: // POOLADDRESS: PORT -u WalletAddress.worker -p password -t numberofthreads

Pelombong WildRig

wildrig_avx.exe –algo mtp –opencl-threads 1 –opencl-launch 16×0 –url stratum + tcp: // POOLADDRESS: PORT –pengguna WalletAddress.worker – pass password

Perhatikan bahawa untuk semua contoh di atas POOLADDRESS: PORT perlu diubah ke alamat dan port khusus untuk kolam anda. WalletAddress perlu diubah ke alamat dompet anda, yang boleh didapati di dompet ZCoin anda dengan pergi ke Fail -> Menerima Alamat. Pekerja tidak diperlukan dan boleh ditukar menjadi apa sahaja, atau dibiarkan kosong. Perkara yang sama berlaku untuk bidang –p dan bidang –t, walaupun jika –t tidak ditentukan penambang akan menggunakan bilangan utas maksimum yang tersedia.

Berikut adalah fail .bat saya menggunakan ccminer dan kumpulan 2Miners:

.bat fail ccminer Zcoin

.fail kelawar dikonfigurasi untuk kumpulan 2miners menggunakan ccminer

Simpan fail .bat anda dalam folder yang sama di mana anda mengekstrak perisian perlombongan. Kemudian klik dua kali untuk menghidupkan pelombong. Tetingkap cmd akan terbuka menunjukkan status perlombongan, dan dalam beberapa minit anda akan mula melihat saham anda diterima oleh kolam perlombongan.

ccminer menjalankan zcoin

CCminer berjalan di tetingkap arahan. Sumber: ZCoin

Anda akan mengetahui bahawa pelombong anda berfungsi apabila anda melihat bahawa saham anda diterima. Sekiranya anda telah memutuskan untuk tidak menggunakan kolam maka pada tahap ini anda harus menunggu dompet Zcoin diselaraskan sepenuhnya dengan blockchain. Mungkin juga ada jangka waktu singkat yang berlalu sebelum kecepatan sesuai antara kumpulan perintah dan penambang.

Keuntungan Perlombongan ZCoin

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk melombong ZCoin untuk lebih daripada sekadar hobi, anda perlu menilai keuntungannya. Ini benar terutamanya jika anda berfikir untuk membina pelantar perlombongan dan ingin mengira RoI anda.

Terdapat sebilangan laman web yang mempunyai kalkulator keuntungan keuntungan perlombongan yang berguna dan kami telah memilih untuk melihatnya whattomine satu. Anda perlu memasukkan kadar hash, kuasa, kos per kWh, kos kumpulan dan kos perkakasan anda.

Kalkulator Perlombongan Whattomine

Kalkulator dalam talian untuk perlombongan GPU Altcoin

Pada masa ini, memandangkan harga rendah untuk ZCoin dan kos elektrik, tidak masuk akal dari segi ekonomi untuk melabur di rig perlombongan baru untuk menambang XZC secara khusus. Ini boleh berubah pada waktunya jika pasaran betul dan anda dapat memperoleh kadar elektrik yang sangat rendah.

Kesimpulannya

Garpu keras Zcoin mempunyai kesan yang signifikan pada keseluruhan ekosistem koin, menjadikan semua pelombong setara, melindungi rangkaian daripada penambang ASIC dan penipuan, serta meningkatkan kesukaran untuk menyerang di rangkaian kerana perbelanjaan perkakasan yang diperlukan untuk menambang XZC.

Salah satu aspek menarik dari algoritma ZCoin baru pada akhir 2018 / awal 2019 adalah bahawa ia menjadikan perlombongan menguntungkan lagi. Oleh kerana pasaran bear bear yang meluas, penambang cryptocurrency telah meninggalkan pasar secara beramai-ramai, tetapi sekarang mereka dapat kembali dan menguntungkan menggunakan algoritma MTP.

Ya, lebih banyak kos untuk mendapatkan rig yang cukup kuat untuk menambang XZC, tetapi banyak pemain sudah mempunyai rig yang sesuai dan boleh melakukan perlombongan setiap kali komputer tidak digunakan sebaliknya, yang bagi kebanyakan kita adalah sebahagian besar hari. Dengan fikiran itu, bernilai untuk meningkatkan RAM atau pemprosesan itu.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me