Minta Kajian Rangkaian: Sistem Pembayaran Desentralisasi

Projek yang mendapat banyak perhatian baru-baru ini adalah Rangkaian Permintaan.

Rangkaian Permintaan (REQ) sedang mengembangkan rangkaian desentralisasi untuk permintaan pembayaran. Ini akan membolehkan pengguna menghantar permintaan dengan cepat dan mudah antara satu sama lain yang selamat dan berpatutan. Anda boleh menganggapnya sebagai versi Venmo atau PayPal yang terdesentralisasi dan lebih berpatutan.

Namun, bolehkah projek ini meningkat di atas sektor pembayaran desentralisasi yang semakin meningkat?

Dalam tinjauan Rangkaian Permintaan ini, kami akan melihat secara mendalam projek ini. Kami akan memberi anda semua yang anda perlu tahu mengenainya termasuk teknologi, landskap kompetitif dan kes penggunaan yang lebih luas. Kami juga akan melihat potensi yang mendasari penggunaan token REQ dalam jangka panjang.

Apakah Rangkaian Permintaan?

The Permintaan Rangkaian adalah projek yang lebih baru, menggunakan rangkaian Ethereum untuk membuat sistem pembayaran yang terdesentralisasi untuk meminta, mengirim dan menerima wang dengan cepat dan mudah. Ini bertujuan untuk menggantikan penyelesaian pihak ketiga semasa untuk memberi pengguna penyelesaian pembayaran yang lebih selamat yang murah dan serasi dengan semua mata wang global.

Apakah Rangkaian Permintaan

Gambaran keseluruhan Rangkaian Permintaan

Jaringan Permintaan akan berfungsi di seluruh dunia dengan memastikan pematuhan dengan undang-undang perdagangan dari setiap negara di dunia. Selain hanya menyediakan penyelesaian pembayaran, penggunaan teknologi blockchain bermaksud Jaringan Permintaan dapat menyediakan perkhidmatan perakaunan dan audit yang tidak berubah.

Sekiranya anda menganggap kes penggunaan ini terdengar biasa kerana ia serupa dengan model yang digunakan oleh Paypal, sistem pembayaran dalam talian yang terkemuka di dunia. Tetapi Jaringan Permintaan beranggapan lebih besar dan mempunyai rancangan untuk memasukkan invois, B2B, penggunaan kerajaan, IoT, dan perkhidmatan perakaunan dan audit yang disebutkan di atas.

Minta Pembayaran Rangkaian

Model asas untuk Permintaan pembayaran Rangkaian adalah mudah:

  1. Jack menghantar invois kepada Jill melalui blockchain.
  2. Jill menerima invois dan membayar dengan satu klik.
  3. Jack mendapat wangnya.

Itu model asas, tetapi boleh dikembangkan juga. Permintaan Pembayaran rangkaian boleh digunakan untuk pembelian dalam talian, untuk invois B2B, dan akhirnya untuk pembayaran kontrak pintar dalam sistem IoT.

Faedah Rangkaian Permintaan

Ekosistem Pembayaran Semasa berbanding Rangkaian Permintaan. Sumber: Minta Whitepaper

Terdapat beberapa kelebihan yang berbeza dari pembayaran yang dihasilkan oleh Jaringan Permintaan. Yang pertama adalah tidak perlu berkongsi maklumat bank. Dan penggunaan teknologi blockchain menjadikan transaksi lebih selamat dan murah berbanding pemproses pembayaran pihak ketiga yang ada.

Minta Ketelusan Rangkaian

Oleh kerana semuanya direkodkan di blockchain umum, Jaringan Permintaan memberikan perniagaan dan pemerintah ketelusan dalam transaksi mereka, perakaunan yang mudah, dan kemampuan untuk melacak invois dengan cepat dan mudah.

Mana-mana organisasi yang dapat memperoleh keuntungan dari ketelusan dalam anggaran dan perbelanjaan mereka (bukan keuntungan, pemerintah dan lain-lain) juga dapat memperoleh keuntungan dengan menggunakan Jaringan Permintaan.

Minta Ekosistem Rangkaian

Rangkaian Permintaan dibina di atas rangkaian Ethereum dan menggunakan seni bina tiga peringkat untuk memberikan fleksibiliti yang diperlukan untuk platform. Di bawah ini adalah gambaran visual mengenai bagaimana Rangkaian Permintaan semuanya bersatu.

Minta Ekosistem Rangkaian

Ekosistem Rangkaian Permintaan. Sumber: Whitepaper

Seperti yang dapat anda lihat dari grafik di atas, ada tiga tingkatan berasingan yang membentuk jaringan permintaan. Ketiga-tiga tahap, atau lapisan ini, adalah Lapisan Inti, Lapisan Sambungan, dan Lapisan Aplikasi. Mari kita perhatikan lebih mendalam masing-masing.

Lapisan Teras

Setiap sistem yang baik memerlukan asas yang kukuh dan Lapisan Teras adalah asas Rangkaian Permintaan. Kerana dibina di atas rangkaian Ethereum, ia dapat mengesan sebarang invois berdasarkan ERC-20. Ia juga telah menggabungkan jenis invois lain melalui penggunaan oracle.

Pembayaran asas diuruskan di lapisan Teras. Penginvoisan mudah dilakukan melalui kontrak pintar dan dijejaki ke pembayaran. Ini juga percuma yang dapat mendorong kebanyakan orang lain menggunakannya dan pada masa yang sama tidak menggalakkan pembangunan sistem berbayar lain.

Lapisan Sambungan

Lapisan Sambungan menambah fungsi yang lebih kompleks ke Rangkaian Permintaan. Dengan menambahkan peluasan pada invois standard dari lapisan Core lapisan ini dapat merangkumi syarat pembayaran lanjutan untuk merangkumi escrow, pendahuluan, cukai dan situasi perakaunan lanjutan yang lain.

Sebilangan kes penggunaan mungkin untuk memproses syarat pembayaran yang tidak konvensional seperti pembayaran sewa yang dibuat setiap 10 hari. Ini dapat digunakan untuk mengalihkan 15% dari pembayaran apa pun untuk tujuan pajak, atau dapat digunakan untuk melakukan pembayaran gaji harian.

Lapisan Sambungan pada Rangkaian Permintaan

Menambah Sambungan pada permintaan standard

Lapisan Extension menghilangkan syarat untuk membuat pembayaran sekaligus, yang memberi pengguna lebih banyak fleksibiliti. Dan kemampuan memproses pembayaran tidak konvensional memastikan anda tetap patuh untuk tujuan cukai.

Perlu diperhatikan bahawa pembangun pihak ketiga juga dapat membuat pada lapisan Sambungan. Apabila menggunakan peluasan, ada sedikit bayaran yang dikenakan di REQ, yang sebagian dibakar, dan selebihnya pergi ke pembangun sambungan.

Lapisan Aplikasi

Lapisan Aplikasi tidak berantai dan membolehkan aplikasi pihak ketiga menyambung untuk berinteraksi dengan invois atau melihat maklumat. Terdapat juga sistem reputasi yang tertanam di lapisan Aplikasi untuk menghentikan serangan jahat dan menapis mereka yang tidak membayar invois yang diterima tepat pada waktunya.

Pembangun aplikasi dapat memanfaatkan dana $ 30 juta yang telah disisihkan oleh pasukan Request Network untuk memberi insentif kepada pengembangan aplikasi. Mengakses dana memerlukan penyerahan maklumat projek anda dan mendapat persetujuan dari pasukan Request Network.

Minta Pasukan Rangkaian

Sebahagian besar pasukan di Request Network adalah pencipta Moneytis, platform pemindahan wang global. Jadi, mereka mempunyai pengalaman luas dalam pemindahan wang. Dan Moneytis cukup berjaya, dengan kadar pertumbuhan 20%, tetapi pasukan ingin memanfaatkan keuntungan yang ditawarkan oleh teknologi blockchain.

Satu perkara yang mereka perhatikan di Moneytis adalah berlakunya invois, jadi mereka memilih untuk memusatkan perhatian pada yang pertama di Request Network. Pengasas bersama Network Request adalah Christopher Lassuyt dan Etienne Tatur, yang masing-masing berperanan sebagai CFO dan CTO pasukan.

Minta pengasas Rangkaian

Minta pengasas Rangkaian: Christophe Lassuyt (CFO) dan Etienne Tatur (CTO)

Pasukan ini cukup telus, bahkan dalam industri yang mementingkan ketelusan. Mereka tetap aktif Reddit dan saluran sosial yang lain, dan menyediakan laporan kemajuan dua minggu sekali. Pelancaran mainnet pada bulan Mac 2018 merupakan tonggak utama pasukan.

Pasukan ini dipilih oleh YCombinator sebagai projek yang patut disokong. YCombinator juga menyokong Coinbase pada masa lalu, dan mempunyai kadar penerimaan hanya 1-2% dari semua projek. Penerimaan oleh YCombinator memberi kredibiliti kepada pasukan dan projek.

Pasukan ini juga telah membuat beberapa perkongsian penting, termasuk satu dengan Jaringan Kyber untuk membolehkan pembayaran silang mata wang. Ia juga mempunyai kemitraan terkenal dengan PwC France untuk menyediakan penyelesaian blockchain untuk pelanggan perniagaannya.

Pertandingan

Ruang pembayaran cukup sesak, jadi Jaringan Permintaan mempunyai persaingan yang cukup tinggi.

Ruang pembayaran tradisional sudah mempunyai syarikat besar seperti Paypal, Stripe dan Venmo, tetapi Jaringan Permintaan berharap dapat mengatasi syarikat tradisional dengan penyelesaiannya yang lebih efisien, selamat dan lebih murah.

Persaingan blockchain juga berkembang, dengan OmiseGo (OMG) produk blockchain yang paling serupa. Pasukan Request Network merasakan bahawa OmiseGo adalah pelengkap dengan penawaran produk mereka daripada menjadi pemangsa.

Minta Pertandingan Rangkaian

Persaingan dan sinergi di ruang Blockchain: REQ, OMG, PPT, MCO

Di ruang pembayaran akan ada persaingan dari orang-orang seperti Crypto.com (sebelumnya Monaco) dan TenX, sementara ruang faktur akan bersaing dengan Populous (PPT), walaupun kedua-dua projek tersebut mendekati invois dari arah yang berbeza.

Terdapat juga beberapa projek blockchain yang menangani perakaunan dan pengauditan, tetapi tidak ada yang merangkumi pakej pembayaran dan invois yang lengkap seperti Rangkaian Permintaan.

Token REQ

REQ adalah simbol ticker untuk token Request, yang merupakan token ERC-20. REQ digunakan untuk membayar yuran di Request Network, dan untuk membuat invois lanjutan dan menggunakan sambungan.

Pada mulanya bayaran pada rangkaian ditetapkan antara 0,05% hingga 0,5%, dengan penurunan yang diharapkan seiring dengan pertumbuhan jaringan yang lebih besar. Namun pelepasan v2 Rangkaian Permintaan akan mengubah struktur yuran. Bayaran baru akan dikenakan berdasarkan ukuran data dalam setiap permintaan. Bayaran tersebut akan menjadi $ 0.10 untuk 10kB data pertama dan kemudian $ 0.03 untuk setiap 10kB data tambahan. Pelancaran v2 yang dijangkakan adalah suku pertama 2019.

Itu belum disahkan, tetapi telah ada perbincangan mengenai Jaringan Permintaan menggunakan mekanisme Proof-of-Stake, yang bermaksud pemegang REQ dapat menerima ganjaran bertaruh kerana memegang token REQ.

Tujuan lain dari token REQ termasuk bertindak sebagai perantara pertukaran silang mata wang dan membentuk pemerintahan dalam pengundian masyarakat.

Binance REQ

Daftar di Binance dan Beli Token REQ

Rangkaian Permintaan mengadakan ICO mereka adalah Oktober 2017, menaikkan $ 33.6 juta dan menjual token pada $ 0.0672. Harga kekal sehingga Disember, di mana ia mula meningkat dengan pasaran yang lebih luas, akhirnya melonjak ke paras tertinggi sepanjang masa pada $ 1,03 pada 6 Januari 2018. Sejak itu ia terus menurun dan pada 28 November 2018 token dibakar pada $ 0,027108.

Pertukaran utama untuk REQ adalah Binance, tetapi terdapat juga jumlah dagangan di Huobi. Ia juga ditawarkan pada kira-kira selusin bursa lain, tetapi jumlah perdagangan kurang dari $ 10k untuk semua itu.

Kerana REQ adalah token ERC-20 ia boleh disimpan di dompet yang serasi. Pilihan yang popular termasuk MetaMask dan MyEtherWallet / MyCrypto. Untuk memastikan keselamatan, dompet perkakasan adalah pilihan terbaik.

Kesimpulannya

Daripada membuat rangkaian pembayaran mudah, Jaringan Permintaan berusaha membawa teknologi blockchain ke semua aspek pembayaran, invois, perakaunan dan pengauditan. Platform akan lebih dari sekadar produk yang berdiri sendiri. Ini akan menjadi ekosistem di mana pemaju dapat memperluas penawaran yang ada, membuat perkhidmatan dan aplikasi mereka sendiri jika diperlukan.

Walaupun peta jalan yang disusun oleh pasukan kelihatan sangat bercita-cita tinggi, dengan kerja keras dan dedikasi yang diharapkan pasukan dapat dilaksanakan tepat pada waktunya.

Ini adalah pasukan yang berpengalaman bertahun-tahun bekerja bersama dalam industri pembayaran, yang memberi mereka kelebihan besar. Mereka juga mendapat sokongan YCombinator, pemecut permulaan yang paling berjaya di dunia. Walaupun mempunyai cita-cita agresif dalam peta jalan mereka, sejauh ini mereka mencapai kejayaan.

Nilai token mereka mungkin tertekan sekarang, tetapi jika pasukan terus mencapai tujuan dan tonggak mereka, mereka pasti mempunyai platform yang luar biasa. Dan itu akan memberi mereka apa yang mereka perlukan untuk mengalahkan pemimpin semasa dalam industri platform pembayaran.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me