Mungkinkah Teknologi Hashgraph menjadikan Blockchains Usang?

Walaupun semua orang tertumpu pada Bitcoin dan blockchain lain, ada anak yang agak baru di blok itu yang mendakwa ia bukan sahaja akan bertambah baik pada blockchain, tetapi merevolusikan keseluruhan konsep konsensus yang terdesentralisasi, dan internet juga semasa menggunakannya.

Tuntutan itu datang dari Hashgraphs, salah satu platform grafik akrilik terarah (DAG) terbaru. Dicipta oleh Leemon Baird syarikat Dunia Pusing, teknologi itu dikeluarkan pada platform baru oleh Hedera Hashgraph pada akhir Mac, dan konsensus umum dalam industri cryptocurrency adalah bahawa Hashgraph dapat memenuhi janjinya untuk merevolusi konsensus yang terdesentralisasi.

Sehingga baru-baru ini Hashgraph tidak mendapat banyak perhatian, dan ketika melakukannya, ia hanya untuk menonjolkan ciri-ciri yang menjadikan Hashgraph berbeza dari blockchain, tetapi terdapat sedikit perbincangan mengapa ia penting. Ini telah berubah ketika Bitcoin menderita melalui kontroversi SegWit2X, dan ketika isu skalabilitas blockchain berlanjutan. Dan sudah tentu pelancaran Hedera Hashgraph telah membawa teknologi ini ke pusat perhatian baru-baru ini.

Dengan semua ini berlangsung, saya ingin melihat lebih mendalam konsep Hashgraph untuk melihat apakah benar-benar sesuatu yang boleh membuat blockchain usang. Berikut adalah apa yang saya pelajari dan apa yang memungkinkan Hashgraph memimpin dalam teknologi lejar konsensus yang terdesentralisasi.

Di sinilah Teknologi Blockchain Kurang

Cabaran Blockchain

Imej melalui Fotolia

Kami akan membincangkan mengenai Hashgraph tidak lama lagi, tetapi pertama saya ingin membincangkan mengenai blockchain Bitcoin, dan mengapa ia perlu diperbaiki. Ringkasnya, ini kerana ia sangat tidak berkesan.

Walaupun blockchain Bitcoin berfungsi dengan baik dalam merakam urus niaga dengan pasti, dan masa dicap dengan sempurna, ia memerlukan banyak tenaga untuk menyelesaikannya. Keperluan elektrik untuk melombong Bitcoin adalah astronomi, dan ia semakin meningkat.

Itu menimbulkan masalah kerana membawa kepada pemusatan pusat, di mana sahaja elektrik menjadi murah. Sekarang ini adalah China dan sampai tahap tertentu Rusia juga. Sekarang bagaimana jika majoriti pelombong berada di China dan semalam kerajaan China memutuskan untuk menasionalisasi pelombong Bitcoin. Itu akan menjangkakan akhir Bitcoin.

Masalah kecekapan lain, yang sudah mendapat banyak perhatian, adalah masalah skalabiliti. Urus niaga Bitcoin terhad kepada hanya 7 sesaat, yang tidak hampir dengan 30,000 hingga 50,000 transaksi sesaat yang diproses oleh Visa.

Skalabilitas adalah kemungkinan, tetapi memerlukan konsensus dari masyarakat, dan seperti yang kita lihat dengan Segwit2X itu bukan tugas yang mudah.

Dan peliknya, blockchain Bitcoin sebenarnya dirancang untuk melambatkan dirinya sendiri. Apabila semakin banyak pelombong bergabung, perlombongan menjadi semakin sukar, kerana blockchain terus berfungsi untuk memastikan kejayaan penambangan hanya menjadi satu blok setiap 10 minit atau lebih. Had itu dimasukkan untuk menjadikan hampir tidak mungkin 2 blok dihasilkan secara serentak, yang akan membuang tenaga yang diperlukan untuk salah satu blok tersebut kerana rangkaian akan menerima satu blok dan membatalkan blok yang lain.

Sekarang anda tahu masalah yang dihadapi oleh blockchain lejar terdesentralisasi awam. Hashgraph mempunyai rancangan untuk menyelesaikan masalah ini.

Bagaimana dengan Teknologi Hashgraph?

Hashgraph vs Blockchain

Imej melalui swirlds.com

Hashgraph menggunakan protokol berasaskan Directed Acyclic Graph (DAG), yang secara luas dianggap lebih unggul daripada teknologi blockchain. Sebenarnya, dalam beberapa kalangan ia dikenali sebagai Blockchain 3.0. Ia juga dirancang berdasarkan konsep FFM – atau Fast, Feeless and Minerless. Pelombong adalah penghilang dari Hashgraph dengan mendasarkannya pada protokol ‘gosip mengenai gosip’.

Dalam protokol ini mesin sebenar di rangkaian menyebarkan maklumat transaksi untuk mengesahkan dan mengesahkannya. Ia jauh lebih efisien daripada protokol ‘gosip’ sederhana yang digunakan oleh blockchain, yang bergantung kepada pelombong untuk mengesahkan dan mengesahkan transaksi dengan menyelesaikan masalah matematik yang semakin kompleks.

Gosip mengenai gosip berfungsi dengan berkongsi transaksi di rangkaian dengan sangat cepat. Sebagai contoh, satu komputer belajar tentang transaksi dan segera menghantarnya ke komputer lain. Komputer itu mengesahkan transaksi dan seterusnya menghantarnya ke komputer ketiga.

Sementara itu komputer pertama sibuk menghantar transaksi ke mesin rawak lain di rangkaian. Jenis perkongsian ini memungkinkan data transaksi tersebar dengan cepat di rangkaian, yang bermaksud hampir tidak memerlukan waktu untuk setiap komputer di rangkaian mengetahui tentang transaksi tersebut.

Hashgraph malah memperbaikinya dengan menambahkan satu elemen lagi. Ia menambahkan dua bit maklumat ketika menghantar transaksi, nama mesej terakhir yang dikirimkan oleh komputer, dan nama orang terakhir yang mengirim mesej ke komputer pengirim.

Kedua-dua bit data hampir tidak mempunyai overhead, tetapi memungkinkan untuk ketelusan seketika yang lengkap. Dan dengan proksi ini membolehkan kesepakatan dan kepercayaan sepenuhnya terhadap sistem pengundian, semuanya tanpa perlu menghabiskan banyak tenaga dalam menghasilkan blok baru dan mengesahkan transaksi dan sebagainya.

Ini bukan hanya dengan pengesahan transaksi 10 minit atau lebih lama, ia juga bermaksud transaksi boleh berlaku lebih cepat. Terdapat perkiraan bahawa Hashgraph dapat mencapai 300,000 transaksi sesaat. Dan sistemnya sangat selamat. Sebenarnya ia jauh lebih selamat daripada teknologi blockchain yang ada.

Keamanan dalam Hashgraph berasal dari kaedah konsensus yang dikenal sebagai Byzantine Fault Tolerance, yang memungkinkan waktu di mana rangkaian 100% pasti dari urutan urus niaga yang berlaku di rangkaian. Dua bit data tambahan itulah yang menjadikan kesalahan Hashgraph Byzantine bertoleransi.

Blockchain Bitcoin mengatakan bahawa ia adalah toleran kesalahan Byzantine, tetapi itu tidak benar. Ya, ia terus mendekati konsensus dengan setiap pengesahan, tetapi tidak pernah mencapai kepastian 100%, jadi tidak boleh dianggap sebagai toleran kesalahan Byzantium.

Potensi untuk diterima pakai

Oleh itu, mengetahui apa yang kita tahu, adalah platform DAG seperti Hashgraph yang cukup untuk menjadikan projek blockchain usang?

Adopsi mungkin sukar. Blockchain mempunyai 10 tahun utama, dan terdapat banyak wang dan sumber daya yang telah dilaburkan ke dalam blockchain. Tidak perlu dikatakan penyokong akan tahan terhadap sebarang perubahan yang membuat blockchain usang.

Oleh itu, dari perspektif teknikal, platform DAG Hashgraph akhirnya lebih unggul daripada penyelesaian blockchain yang sedang digunakan.

Walaupun rintangan monetari untuk berubah menjadi kuat, keunggulan teknikal sering mempunyai cara untuk mengatasi jenis rintangan ini, jadi kita akan terus mengawasi perkembangan ketika platform Hashgraph terus berkembang.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me