Panduan Pinjaman Crypto 2020 – Pemberi Pinjaman Teratas

>

Kewangan yang terdesentralisasi adalah tiket paling panas pada tahun 2020. Bagaimana anda dapat memanfaatkan semua yang ditawarkan oleh industri DeFi?

Panduan mendapatkan pinjaman cryptocurrency ini menjawab beberapa persoalan penting mengenai penawaran kewangan yang terdesentralisasi.

Di bawah, ketahui apa itu pinjaman cryptocurrency, cara memohon pinjaman crypto, dan platform pinjaman cryptocurrency terbaik hari ini.

Pinjaman Cryptocurrency Dijelaskan

Sejak munculnya Bitcoin pada tahun 2009, cryptocurrency telah digunakan sebagai bentuk kewangan yang terdesentralisasi. Setiap transaksi Bitcoin adalah tindakan kewangan yang terdesentralisasi kerana rangkaian Bitcoin, terdesentralisasi.

Pada dasarnya, kewangan terdesentralisasi merujuk kepada perkhidmatan wang peer-to-peer yang biasanya anda gunakan bank atau institusi kewangan terpusat untuk menyelesaikan.

Walaupun Bitcoin dan cryptocurrency lain telah merevolusikan wang, platform pinjaman cryptocurrency mengubah cara orang meminjam wang dan memperoleh faedah atas aset mereka.

APA ITU DEFI?

Kewangan yang terdesentralisasi adalah sesuatu yang dialami oleh orang dalam crypto selama bertahun-tahun tanpa benar menerangkan konsep itu.

Perbezaan antara pinjaman tradisional dan pinjaman crypto

Pinjaman cryptocurrency dibina dengan cara yang sama seperti pinjaman biasa – peminjam meminjam, dan pemberi pinjaman memberi pinjaman.

Perbezaan # 1 ada dalam pinjaman biasa, ada bank antara peminjam dan pemberi pinjaman (atau bank juga bertindak sebagai pemberi pinjaman). Platform pinjaman cryptocurrency buang pihak ketiga dan menyediakan protokol yang disokong blockchain untuk rakan niaga untuk merundingkan syarat pinjaman dan melaksanakannya.

Jadi, dengan cara Bitcoin mengambil konsep wang dan menjadikannya peer to peer, platform pinjaman crypto juga membuat pinjaman berdasarkan perkhidmatan rakan sebaya.

Perbezaan # 2 adakah untuk mendapatkan pinjaman crypto, ada tiada cek kredit diperlukan. Sebenarnya, ada tiada sebarang pemeriksaan diperlukan selain daripada pengesahan KYC standard (kadangkala). Mengapa?

Kerana untuk mendapatkan pinjaman crypto, anda mesti meletakkan cryptocurrency sebagai cagaran. Di ruang pinjaman tradisional, anda sering dapat pinjaman tanpa jaminan yang berisiko – amalan yang membantu menyebabkan Kemelesetan Besar tahun 2008.

Dalam industri pinjaman crypto, anda diminta untuk membuat cagaran pinjaman secara berlebihan untuk melindungi aset pemberi pinjaman dan memastikan bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan untuk mendapatkan pinjaman dari awal.

Model ini melindungi kedua-dua belah pihak, memungkinkan untuk membuang penjamin pihak ketiga dari keseluruhan susunan.

Cryptocurrency sebagai cagaran – OK, hebat, tetapi bagaimana faktor turun naik pasaran masuk?

Anda telah menjamin pinjaman anda dengan aset cryptocurrency. Ini membolehkan anda terus berada di pasaran kripto dan pada masa yang sama mendapatkan kecairan tunai.

Itu menang-menang, bukan? Tetapi apa yang berlaku apabila nilai aset cryptocurrency anda dalam cagaran meningkat … atau turun?

Pada ketika ini anda harus mengetahui mekanisme yang sangat penting – Nisbah LTV. LTV bermaksud Pinjaman ke Nilai dan mewakili nisbah antara cagaran yang disetorkan dan jumlah pinjaman.

Sebilangan besar platform pinjaman crypto menerapkan nisbah LTV 50%, yang bermaksud bahawa minimum, anda perlu mendepositkan 2X jumlah yang anda pinjam sebagai jaminan.

Sekiranya Bitcoin bernilai $ 10,000, dan anda ingin meminjam wang tunai $ 20,000, maka anda perlu mendepositkan 4 BTC sebagai cagaran. Apabila anda selesai melunaskan pinjaman, anda akan mendapat jaminan anda – semudah itu.

Kembali ke titik turun naik – apa yang berlaku apabila nilai BTC naik atau turun? Sekiranya ia bertambah, nisbah LTV anda semakin baik kerana, pada hakikatnya, anda menyimpan lebih banyak cagaran. Anda boleh mengeluarkan wang tunai tambahan daripada nilai tambah anda, atau mendapatkan keuntungan semasa pinjaman anda.

Sekiranya nilai BTC jatuh, nisbah LTV anda meningkat, yang bermaksud anda mempunyai cagaran yang kurang melindungi pinjaman anda. Sekiranya terlalu tinggi, dan anda tidak menyimpan lebih banyak jaminan untuk menurunkan nisbah LTV, jaminan anda akan dilikuidasi dalam panggilan margin untuk melindungi aset pemberi pinjaman.

Bolehkah saya membuat jaminan pinjaman dengan aset fizikal?

Mungkin anda tidak mahu menjamin pinjaman anda dengan crypto kerana:

  1. Crypto tidak menentu

  2. Anda tidak memiliki apa-apa

  3. Anda mempunyai cagaran lain

Walaupun begitu, mungkin anda masih menyukai idea pinjaman terdesentralisasi, tanpa pemeriksaan kredit, kelulusan segera, dan ekosistem kewangan tanpa bank.

Masih ada cara untuk mendapatkan pinjaman crypto tanpa crypto terima kasih kepada oracle blockchain seperti Chainlink.

Chainlink membolehkan blockchain melakukan perbualan dua hala dengan sumber data di luar rantai. Beberapa platform pinjaman kripto telah mengintegrasikan Chainlink, yang memungkinkan peminjam untuk menjamin pinjaman mereka dengan kereta, harta tanah, dan aset luar rantai lain.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk mendapatkan pinjaman crypto?

Mendapatkan pinjaman crypto biasanya segera. Seluruh proses berkisar pada dua perkara:

  1. Mengesahkan identiti anda

  2. Menyimpan cagaran

Pengesahan identiti, yang dikenali sebagai KYC, berlaku dalam beberapa minit, sementara deposit jaminan bergantung pada seberapa cepat aset digital anda bergerak melalui blockchain.

Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan sungguh platform kewangan terdesentralisasi, ada sifar Pemeriksaan KYC diperlukan. Ini bermakna anda hanya perlu bersetuju dengan syarat pinjaman dengan pemberi pinjaman dan depositkan cagaran anda untuk memulakan.

Apa yang ada di dalamnya untuk pemberi pinjaman? Bolehkah saya mendapat faedah?

Di sisi lain ruang pinjaman cryptocurrency terdapat pemberi pinjaman. Anda seorang pemberi pinjaman jika anda tidak mahukan pinjaman tetapi ingin memperoleh faedah dalam kripto, stablecoin, atau aset tunai anda.

Untuk memberi insentif kepada pemberi pinjaman, platform kewangan yang terdesentralisasi menawarkan kadar faedah hasil tinggi yang dibayar secara berkala (biasanya setiap minggu).

Secara amnya, deposit mata wang fiat dan stablecoin memperoleh faedah tertinggi antara 8% hingga 11% APY. Deposit cryptocurrency BTC, ETH, dan aset digital utama lain biasanya memperoleh antara 4% hingga 6%.

Tidak kira bagaimana anda memotongnya, akaun simpanan crypto banyak hasil yang lebih tinggi daripada setara perbankan warisan. Yang khas "hasil yang tinggi" akaun simpanan dalam industri perbankan akan memperoleh pulangan APY 1% – jumlah yang sedikit berbanding dengan menggunakan akaun simpanan Bitcoin.

Selain itu, tidak ada tempoh penguncian untuk aset simpanan anda yang diperlukan, yang bermaksud anda boleh menariknya sementara masih menebus faedah terkumpul.

Anda akan mendapat kadar tertinggi di platform pinjaman crypto separa terpusat, tetapi lebih banyak lagi kemudian.

Platform Pinjaman Cryptocurrency Berbanding

Terdapat dua kumpulan platform kewangan terdesentralisasi yang harus anda ketahui.

Kumpulan pertama benar-benar terdesentralisasi, yang bermaksud keseluruhan platform berjalan pada kontrak blockchain dan pintar.

Kumpulan kedua adalah separa-berpusat yang bermaksud mereka masih menggunakan infrastruktur blockchain pada tahap tertentu, dan mungkin juga kontrak pintar, tetapi mereka menghasilkan keuntungan, mempunyai CEO, dan beroperasi seperti syarikat biasa.

Platform Pinjaman Desentralisasi

Sebatian – Penerangan Compound sendiri adalah seperti berikut:

algoritma, protokol kadar faedah autonomi yang dibina … untuk membuka banyak aplikasi kewangan terbuka

Sekiranya kelihatan agak rumit, versi mudahnya ialah Compound adalah pasaran wang yang membolehkan anda mendepositkan cryptocurrency yang menghasilkan faedah yang dihasilkan oleh peminjam.

Akses ciri Compound menggunakan aplikasi asli, atau aplikasi lain yang mengintegrasikan protokol Compound, seperti Dharma.

Aave – Sama seperti Compound, Aave adalah pasaran wang DeFi sumber terbuka lain yang membolehkan anda menjana faedah atas aset crypto anda atau meminjamnya. Dengan hampir $ 500 juta aset terkunci di dalam pasaran wang Aave yang ada, adalah selamat untuk mengatakan bahawa protokol telah berjaya digunakan oleh pengguna.

dYdX – Disokong oleh Polychain Capital dan Andreessen Horowitz, dua dana VC yang paling berpengaruh dalam mata wang kripto, dYdX adalah pertukaran yang terdesentralisasi untuk perdagangan leverage, pinjaman, dan pinjaman aset kripto.

Platform Pinjaman Berpusat

YouHodler – Terima pinjaman tunai segera menggunakan cryptocurrency sebagai cagaran. YouHodler menerima 20 syiling teratas, dengan jumlah pinjaman minimum serendah $ 100 dan nisbah pinjaman terhadap nilai (LTV) setinggi 90%. YouHodler menggunakan Ledger Vault sebagai penjaga, yang dilengkapi dengan kumpulan insurans jenayah bernilai $ 150 juta.

Nebeus – Platform blockchain Eropah yang membantu pelanggan memanfaatkan aset crypto mereka dalam kehidupan seharian. Ditubuhkan pada tahun 2014, Nebeus menawarkan pelbagai perkhidmatan yang disokong crypto yang cepat dan selamat, seperti pinjaman yang disokong kripto, akaun simpanan crypto dan pemindahan wang cepat ke kad Visa dan Master di lebih 150 negara di seluruh dunia dari Nebeus dompet crypto digital.

Platform Pinjaman Cryptocurrency

Rangkaian Celsius – Celsius telah menghasilkan lebih dari $ 1 bilion pinjaman menjadikannya platform pinjaman cryptocurrency paling popular yang ada sekarang. Celsius diakses melalui Aplikasi Celsius dan menjadikan pinjaman atau menjana faedah menjadi sederhana dan tidak menyakitkan.

Sekiranya anda tertanya-tanya tentang polisi insurans, maka anda telah mencari titik pertikaian untuk Celsius. Walaupun tidak menginsuranskan dompet anda secara rasmi, Celsius menggunakan BitGo sebagai penjaga. BitGo, pada gilirannya, mempunyai polisi insurans kecurian bernilai $ 100 juta dengan Lloyd’s of London.

BlockFi – Seperti Celsius tetapi menawarkan lebih sedikit cryptocurrency yang dapat didepositkan, BlockFi adalah industri yang berjaya menghasilkan APY yang kukuh kepada pemberi pinjaman. Sekiranya anda mempunyai cryptocurrency yang tidak bernama Bitcoin, Ethereum, dan Litecoin, BlockFi mungkin bukan platform yang tepat untuk anda.

Panjang umur BlockFi di ruang pinjaman crypto bermaksud pasukan platform berpengalaman luas, mungkin lebih daripada yang lain, dan menawarkan pengalaman pengguna yang mantap yang telah dilancarkan oleh percubaan dan kesilapan.

Nexo – Nexo dengan bangga menawarkan peminjam dan pemberi pinjaman pelbagai jenis cryptocurrency yang diterima. Sebagai peminjam, anda boleh menyimpan sejumlah besar aset digital yang berjumlah hingga jumlah cagaran yang anda inginkan. Pilihan ini menjadikan Nexo benar-benar menonjol berbanding BlockFi dan Celsius. Walau bagaimanapun, kadar APY adalah serupa dengan dua yang lain.

Sekiranya Anda Mendapatkan Pinjaman Crypto?

Sama ada anda harus mendapatkan pinjaman cryptocurrency atau tidak sepenuhnya bergantung kepada anda.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak kelebihan bagi sesiapa yang ingin meminjam wang, memperoleh faedah atas aset kripto yang tersimpan, atau hanya menjauhkan diri dari bankir.

Industri kewangan yang terdesentralisasi masih muda, jadi tonton ruang ini kerana penawaran menjadi lebih mantap, arus perdana dan mudah diakses oleh semua orang.

Anda juga boleh menemui 4 alasan hebat untuk meletakkan bitcoin anda sebagai jaminan dan bukannya menjualnya, yang disediakan oleh pakar CryptoManiaks

APA ITU ETH?

Ethereum dapat diringkaskan sebagai platform blockchain berskala dengan kontrak pintar.

artikel berkaitan

Strategi Perdagangan Arbitraj Cryptocurrency yang Mudah

Berapa banyak yang diperlukan untuk mengepam Bitcoin sebanyak 1%

Bagaimana Melabur Dalam Altcoin

Pengimbangan Semula Portfolio untuk Cryptocurrency

Panduan Lengkap untuk Bot Dagangan Crypto

Platform Dagangan Sosial Kami

Udang adalah platform perdagangan sosial untuk cryptocurrency. Ia direka untuk kedua-dua peniaga profesional dan pemula untuk belajar mengenai industri crypto yang sedang berkembang. Pada Shrimpy, pengguna dapat menyalin portfolio dan strategi perdagangan pedagang lain.

Ikut kami Twitter dan Facebook untuk maklumat terkini, dan ajukan sebarang pertanyaan kepada komuniti aktif kami yang luar biasa di Telegram & Tidak setuju.

Terima kasih kerana berhenti!

Pasukan Udang

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me