Panik ketika S. Korean Crypto Exchange digodam, Fail untuk Kemuflisan

Atas pelbagai sebab, Korea Selatan dengan cepat menjadi pusat perhatian dalam ekosistem cryptocurrency. Dinamika itu dipamerkan sepenuhnya hari ini, 19 Disember, ketika pasaran bereaksi terhadap pengubahan kebankrapan pertukaran S. Korea Youbit di atas bencana peretasan baru.

Bagi pelabur Korea, episod ini tidak kurang dari detik “di sini kita pergi lagi”, kerana Youbit telah mengalami hack bitcoin yang dahsyat pada bulan April 2017.

Mengingat serangan awal itu, pertukaran menekankan misi mereka untuk meningkatkan “keselamatan, pengambilan dan penyelenggaraan sistem,” tetapi nampaknya usaha mereka tidak cukup untuk menghentikan serangan siber terbaru.

Perincian ketara mengenai kejadian itu sukar didapati sekarang, tetapi pasukan Youbit telah mengeluarkan kenyataan yang memberitahu para peniaga mengenai kebankrapan bursa yang akan berlaku dan, yang lebih buruk lagi, bahawa hanya 75 peratus baki pertukaran di pedagang akan tersedia untuk ditarik balik buat masa ini:

“Pada jam 4:35 pagi, kami kehilangan dompet duit syiling kerana penggodaman.

1. Kerugian duit syiling pada pukul 4:35 pagi adalah kira-kira 17% daripada jumlah aset.

Semua aset lain disimpan dalam dompet sejuk dan tidak ada kerugian tambahan.

2. Nisbah kerugian rendah berbanding peretasan April lalu, tetapi

pengurusan Yaffian Co., Ltd. akan meneruskan prosedur menghentikan transaksi, deposit, pengeluaran, dan mengemukakan kebankrapan pada 19 Disember.

3. Oleh itu, semua pengeluaran duit syiling dan tunai akan ditangguhkan pada jam 12:00 malam waktu tempatan pada 19 Disember 2017.

4. Kerana muflis, penyelesaian tunai dan syiling akan dilakukan sesuai dengan semua prosedur kebangkrutan yang relevan.

5. Namun, untuk mengurangkan kerosakan anggota kami,

kami akan mengatur pengeluaran kira-kira 75% dari baki mereka pada 19 Disember. Selebihnya bahagian yang belum dibayar akan dibayar setelah penyelesaian terakhir selesai.

6. Kami akan melakukan yang terbaik untuk mengurangkan kesan kerugian 17 peratus kepada anggota kami, melalui pelbagai kaedah seperti insurans komprehensif siber (~ $ 3 bilion) dan menjual hak operasi syarikat. “

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan di sini.

Mula-mula, walaupun masih sangat tidak selesa bahawa pedagang hanya dapat mengakses 75 peratus pegangan dalam pertukaran mereka buat masa ini, seseorang tidak dapat membantu tetapi terkesan dengan tindak balas pasukan Youbit berbanding dengan peretasan pertukaran utama pada masa lalu, mis. MtGox.

Semasa kemalangan MtGox, keadaan menjadi huru-hara dan pengguna masih berusaha untuk mendapatkan kembali sesuatu, dari pelaburan asal mereka.

Di sisi lain, Youbit menunjukkan apa yang diperlukan untuk “menghadapi muzik”, kerana mereka telah memberi peluang kepada pedagang untuk mendapatkan kembali sebahagian besar baki mereka dan telah memberikan cetak biru yang jelas tentang bagaimana pertukaran merancang untuk membuat keuntungan baki kerugian.

Paling tidak, tindak balas yang proaktif, cepat, dan jujur ​​sungguh menggembirakan. Walaupun begitu, peniaga pasti mahukan jawapan. Dan banyak yang menginginkan lebih daripada itu.

Semua tanda menunjukkan Korea Utara

Melangkah ke dalam spekulasi, akan mengejutkan apabila mengetahui bahawa Korea Utara tidak berada di belakang peretasan terbaru ini.

Walaupun nampaknya sedang melakukan lompatan tanpa adanya bukti yang kuat, tidak ada keraguan bahawa penggodam yang dilarang oleh pemerintah Korea Utara adalah suspek numero uno dalam peretasan Youbit kedua buat masa ini.

Ini kerana jalan cerita yang sedang berkembang yang telah dilaporkan secara panjang lebar pada tahun 2017 adalah peningkatan kekerapan serangan siber Korea Utara terhadap pertukaran kripto Korea Selatan.

Oleh itu, serangan Youbit yang baru ini, sepertinya merupakan salvo terbaru dalam perang siber ini. Dan, dengan Korea Utara dilancarkan hari ini oleh A.S. dan UK sebagai penyebab di sebalik serangan WannaCry Bitcoin-ransom yang dahsyat, jelas bahawa Kim Jong Un mengarahkan sejumlah besar fokus pada vektor serangan novel yang menggunakan atau melibatkan cryptocurrency.

Orang Korea

Kim Jong Un antagonis crypto utama? – Imej melalui NBC News

Motivasinya nampak jelas.

Dalam melancarkan perang siber hibrid dan asimetris terhadap Korea Selatan, sebarang tahap perselisihan domestik yang dapat ditaburkan oleh Korea Utara dalam ekonomi jiran selatan mereka akan dianggap sebagai kemenangan.

Lebih-lebih lagi, serangan ini memberi pengalaman penggodam Korea Utara dalam ruang cryptocurrency secara keseluruhan, yang membolehkan Kim Jong Un berpotensi memperoleh cryptocurrency di luar bidang kuasa sekatan antarabangsa.

Kita mesti menunggu dan melihat kesimpulan apa yang dapat kita buat kerana lebih banyak perincian mengenai peretasan Youbit akan didedahkan dalam beberapa hari mendatang.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me