Pelabur Cryptocurrency Sebenarnya Memegang

>

Pasaran cryptocurrency dipenuhi dengan keraguan. Banyak keraguan datang dari yang tidak diketahui. Tidak diketahui mengenai kesahihan aset tertentu, penggunaan, sokongan masyarakat dan banyak lagi.

Artikel ini bertujuan untuk menonjolkan aset yang sebenarnya dimiliki oleh pelabur crypto. Ini bukan berdasarkan spekulasi, tetapi data sebenar yang dikumpulkan dari puluhan ribu pelabur cryptocurrency.

Shrimpy melaksanakan sehingga 150,000+ perdagangan setiap hari untuk pelabur cryptocurrency. Setiap pelabur menghubungkan ke pertukaran yang kami gunakan untuk menyelesaikan pesanan. Ini telah membantu kami membuat gambaran mengenai aset apa yang paling banyak dimiliki oleh pelabur.

Definisi

Sebelum menggali data, ada dua istilah yang perlu kita tentukan. Istilah ini adalah “dominasi” dan “populariti”. Dalam konteks ini, kami menggunakan istilah ini untuk metrik tertentu.

Penguasaan – Penguasaan dikira sebagai peratusan peratus rata-rata yang dimiliki oleh aset tertentu di semua portfolio pengguna.

Pada asasnya, nilai ini dikira dengan menjumlahkan peratusan peratusan setiap aset di setiap portfolio dan kemudian dibahagi dengan jumlah portfolio.

Contoh: Sekiranya kita mempunyai 10 portfolio yang berbeza, setiap portfolio akan memegang peratus berubah dari setiap aset. Di mana sahaja dari 0% hingga 100% dari satu aset.

Bayangkan setiap portfolio yang memegang BTC. Peratusan BTC dalam setiap portfolio adalah: 15%, 35%, 53%, 75%, 2%, 0%, 99%, 71%, 33%, dan 100%.

Oleh itu, dominasi adalah: (15% + 35% + 53% + 75% + 2% + 0% + 99% + 71% + 33% + 100%) / 10 = 48.3%

Populariti – Populariti adalah peratusan orang yang memiliki peratus lebih besar daripada sifar aset dalam portfolio mereka. Sama ada orang itu memegang 1% atau 99% itu tidak menjadi masalah.

Nilai ini dikira dengan menjumlahkan jumlah portfolio yang menyimpan SETIAP jumlah aset dan kemudian dibahagi dengan jumlah portfolio.

Contoh: Sekiranya kita mempunyai 10 portfolio yang berbeza, setiap portfolio akan memegang peratus berubah dari setiap aset. Di mana sahaja dari 0% hingga 100% dari satu aset.

Bayangkan setiap portfolio yang memegang BTC. Peratusan BTC dalam setiap portfolio boleh menjadi: 1%, 45%, 0%, 100%, 7%, 0%, 91%, 71%, 33%, dan 37%.

Oleh itu, populariti adalah: 8/10 = 80% (Perhatikan 2 portfolio dengan 0% BTC yang dicetak tebal)

Cap pasaran

Salah satu cara umum pengguna cryptocurrency menentukan kelaziman aset adalah melalui had pasaran.

Cap pasaran ditentukan dengan mengalikan jumlah token yang beredar dengan harga semasa.

Berat Cap Pasaran Aset

Aset dengan had capaian pasaran tertinggi

Dalam gambar di atas, kita dapat melihat bahawa Bitcoin mempunyai had pasaran tertinggi dengan margin yang signifikan. Sebenarnya, Bitcoin memiliki kira-kira 66% daripada jumlah had pasaran ketika menggabungkan semua cryptocurrency.

Dengan menggunakan metrik ini, kami akan menganggap bahawa sebahagian besar pelabur terutamanya berminat untuk memperuntukkan Bitcoin untuk portfolio mereka.

Populariti

Mari kita mengambil pendekatan yang sedikit berbeza. Bagaimana jika kita melihat aset mana yang sebenarnya dimiliki oleh pelabur cryptocurrency. Daripada meletakkan populariti kita pada cap pasaran, kita dapat menilai populariti berdasarkan berapa peratus pelabur yang sebenarnya memiliki aset tersebut.

Populariti Aset

Aset dengan peratusan tertinggi orang yang memilikinya dalam portfolio mereka.

Sekiranya kita mengatur cryptocurrency dengan cara ini, kita akan perhatikan bahawa Bitcoin mempunyai populariti tertinggi, yang dapat dijangkakan berdasarkan perbezaan besar dalam pasaran. Walau bagaimanapun, kami juga akan melihat bahawa Ethereum dan altcoin lain tidak ketinggalan. Sebagai contoh, 54.5% pelabur memiliki sekurang-kurangnya beberapa Ethereum dalam portfolio mereka.

Ini menunjukkan bahawa pelabur runcit lebih berminat dengan altcoin daripada yang ditunjukkan dengan hanya melihat cap pasaran.

Penguasaan

Seterusnya, kami akan menilai aset teratas berdasarkan dominasi. Ini akan memberitahu kita aset yang mempunyai peratusan purata berat tertinggi di seluruh portfolio pelabur.

Penguasaan Aset

Aset dengan peratusan purata purata tertinggi dalam portfolio.

Melihat peratus penguasaan dalam portfolio, kita dapat melihat tingkah laku yang lebih menarik lagi. Walaupun Bitcoin memegang dominasi tertinggi sebanyak 26%, nilainya jauh lebih banyak diedarkan daripada metrik cap pasaran. Ethereum, misalnya, mempunyai dominasi 7.4.

Walaupun ini adalah perbezaan yang lebih besar daripada populariti aset, jauh lebih rendah daripada pandangan kapitalisasi pasaran. Sama seperti metrik populariti, hasil ini dapat menunjukkan bahawa altcoin lebih sering ditambahkan ke portfolio pelabur daripada yang disarankan oleh cap pasaran.

Catatan

Melihat aset tertentu yang ditunjukkan dalam carta di atas, kita dapat melihat sejumlah hasil yang menarik.

  1. Walaupun Bitcoin SV berada di kedudukan ke-6 dalam pasaran, ia bukan aset yang dominan atau popular di kalangan sampel pelabur kami.

  2. Bitcoin Cash kurang berprestasi dalam populariti dan dominasi jika dibandingkan dengan kapitalisasi pasaran aset, masuk ke bahagian bawah senarai.

  3. Walaupun tether berada dalam peratusan tinggi rata-rata, peratusan pengguna dengan USDT dalam portfolio mereka rendah. Ini menunjukkan bahawa sebahagian besar USDT diperuntukkan oleh subset pengguna. Sebagai contoh, mungkin sebilangan kecil pengguna mempunyai 100% portfolio mereka dalam USDT.

  4. Binance Coin mempunyai prestasi yang lebih baik dari segi populariti dan dominasi jika dibandingkan dengan had pasaran aset.

  5. Basic Attention Token berada pada kedudukan 31 dari segi cap pasaran, tetapi senarai di 12 teratas untuk populariti dan dominasi.

Semua data yang dikongsi dalam artikel ini dikumpulkan dari aplikasi Shrimpy. Pantau portfolio anda dan lacak pasaran dengan mendaftar ke akaun Shrimpy percuma!

Mengenai Udang

Udang adalah aplikasi untuk membina dana indeks cryptocurrency tersuai, menyeimbangkan semula dan menguruskan pelbagai portfolio aset digital. Automasikan portfolio anda dengan menghubungkan ke salah satu daripada 17 pertukaran crypto yang kami sokong.

API Pertukaran Crypto Universal Shrimpy direka untuk pemaju. Menggabungkan dengan API gabungan kami memberi anda akses segera ke titik akhir yang seragam untuk perdagangan, pengumpulan data, pengurusan pengguna, dan banyak lagi di setiap pertukaran cryptocurrency utama.

Ikut kami Twitter dan Facebook untuk maklumat terkini, dan ajukan sebarang pertanyaan kepada komuniti aktif kami yang luar biasa di Telegram & Tidak setuju.

Terima kasih kerana berhenti!

Pasukan Udang

Bacaan Baik Tambahan

Pengecilan Semula Ambang – Evolusi Pengurusan Portfolio Cryptocurrency

Pengimbangan Semula Portfolio untuk Cryptocurrency

Bot Perdagangan Cryptocurrency – Panduan Lengkap

Penyusunan Semula Cryptocurrency – Mempelajari Strategi Perdagangan Bitcoin Panas Baru

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me