Pelombong Bitcoin China Bersedia untuk Keluar selepas Khabar angin Crackdown

Anggota komuniti cryptocurrency aktif China terus melakukan kerja mereka kerana pengawal selia negara menghentikan semua aktiviti yang berkaitan dengan cryptocurrency. Pada bulan September, pengawal selia China menutup firma dan individu yang mengumpulkan dana melalui penjualan token.

Bank Rakyat China mengisytiharkan penawaran duit syiling awal (ICO) tidak sah dan meminta segera menghentikan amalan ini. Ini segera diikuti dengan keputusan untuk menutup pertukaran Bitcoin, dengan pihak berkuasa China mengumumkan bahawa semua pertukaran Bitcoin di Beijing dan Shanghai diperintahkan untuk mengemukakan rancangan untuk menghentikan operasi mereka pada 20 September.

Para pakar mengenai cara kerja sistem politik China menjangkakan perkara akan berubah pada musim luruh ketika Parti Komunis China (PKC) mengadakan Kongres Parti ke-19 di Beijing dari 18 hingga 25 Oktober. Acara dua kali per dekad ini melibatkan pemilihan kepimpinan tertinggi parti dan juga menetapkan matlamat dasar nasional parti.

Dijangka bahawa kebijakan ketat yang diberlakukan sebelum kongres akan dicabut setelah Kongres dan diganti dengan kebijakan yang kurang ketat. Juga diharapkan bahwa Kongres akan menghasilkan peningkatan peraturan negara di seluruh industri.

Ini belum berlaku, dan sebelum pergeseran kebijakan, China adalah negara yang dominan di dunia cryptocurrency. Sebelum bulan September, Yuan Tiongkok menguasai pasaran perdagangan Bitcoin seperti pertukaran China seperti OKCoin, Huobi Pro, dan BTC China. Dengan melarang ICO dan pertukaran pihak berkuasa membawa penguasaan ini dengan cepat dan nampaknya tumpuan kini beralih kepada perlombongan.

Khabar angin Crackdown

Tindakan keras China terhadap Penambang Bitcoin

Imej melalui Kaedah Amanah

Awal minggu ini, laporan mulai beredar bahawa aktiviti perlombongan akan mendapat sanksi akibat penggunaan tenaga hidroelektriknya yang berlebihan. Sebuah dokumen yang diedarkan oleh anak syarikat State Grid Corporation yang berpusat di provinsi Sichuan memberi amaran kepada stesen tenaga air kecil untuk menghentikan sokongan untuk operasi kolam penambangan. Ini membimbangkan kerana provinsi Sichuan menempatkan banyak kemudahan perlombongan Bitcoin kerana bekalan air besar di rantau ini yang menghasilkan banyak tenaga hidroelektrik yang murah.

Syarikat Tenaga Elektrik Sichuan menyatakan bahawa Grid Negara China hampir melarang semua perlombongan Bitcoin di wilayah Sichuan. Sebuah dokumen yang dihasilkan oleh syarikat itu mengumumkan bahawa “perlombongan Bitcoin adalah aktiviti haram”.

Dokumen tersebut kemudian disahkan berasal dari cawangan negara Dan Ba ​​di Sichuan dan eksekutif tempatan sejak itu bergerak untuk menjelaskan kenyataan mereka. Walaupun mereka mengakui bahawa laporan itu sebagian benar, para pegawai di cabang negara Dan Ba ​​menekankan bahawa pembebasan itu adalah dokumen dalaman yang tidak mempunyai hubungan nyata dengan peraturan komprehensif yang didukung oleh negara dan juga termasuk sejumlah tuntutan yang tidak disahkan..

Seorang pegawai Dan Ba ​​menjelaskan keadaan itu kepada penerbitan Cina Caixin

Sektor kuasa kami hanyalah unit perniagaan, bukan agensi negeri, dan juga tidak mempunyai kekuatan untuk mencirikan sama ada pengeluaran Bitcoin adalah haram atau tidak dan mungkin terdapat banyak kekaburan dalam penyampaian dokumen

Saluran berita China CnLedger juga bergerak untuk membersihkan khabar angin tersebut dan mengumumkannya

Ketua syarikat itu telah menjelaskan bahawa mereka melakukan kesalahan pada pernyataan itu, kerana mereka bukan jabatan pentadbiran kerajaan, dan tidak mempunyai hak untuk menentukan sama ada perlombongan Bitcoin adalah haram

Kini difikirkan bahawa kerajaan tidak berniat melarang perlombongan Bitcoin atau apa-apa aktiviti yang merangkumi perlombongan cryptocurrency di rantau ini. Sebenarnya, keseluruhan keadaan mungkin mewakili perebutan kuasa antara stesen tenaga hidro wilayah dan operasi perlombongan Bitcoin.

Pelombong Menyebabkan Geseran

Walaupun laporan awal ternyata hanya khabar angin, keseluruhan urusan tersebut telah mempertanyakan kemampuan negara itu untuk mempertahankan operasi perlombongan Bitcoin. Hingga kini, sejumlah pihak berkepentingan telah memanfaatkan sumber daya alam daerah dengan Syarikat Tenaga Elektrik Sichuan bertindak sebagai entiti terpenting di wilayah ini.

Sichuan Electric sebagai pembekal nasional di wilayah Chengdu di barat daya China membolehkan stesen hidro tempatan menjana wang dengan menyediakan elektrik murah kepada pelombong. Tenaga elektrik ini sering kali melebihi keperluan kerana semasa musim hujan di kawasan ini, loji tenaga hidro bersubsidi negeri sering menghasilkan lebihan tenaga.

Walau bagaimanapun, beberapa stesen janakuasa yang terhubung dengan grid telah memilih untuk memintas syarikat kuasa negeri dan sebaliknya menjual elektrik secara langsung kepada pelombong yang sering berada di sebelah loji janakuasa. Kira-kira 6 dari 9 stesen wilayah itu disyaki menyalurkan tenaga dari loji hidro kecil untuk menyokong operasi perlombongan terhadap keperluan kontrak elektrik.

Ladang Perlombongan Bitmain di Mongolia

Imej melalui Bitmain

Ini menyebabkan pertikaian antara Syarikat Tenaga Elektrik Sichuan dan beberapa pelombong kecil, yang sementara menetap di Sichuan. Operasi perlombongan yang lebih besar seperti Bitmain telah bersetuju untuk membeli elektrik murah secara langsung dari grid Negeri dan mengadakan perjanjian kontrak dengan pemerintah tempatan untuk menjamin harga pasaran yang istimewa.

Ada juga kepercayaan bahwa di wilayah dengan sumber tenaga air yang banyak seperti Sichuan dan Yunnan, negara ini fokus untuk bergerak ke arah proyek-proyek bendungan besar dan membatasi kegiatan tanaman hidroelektrik yang lebih kecil. Akibatnya, keributan yang muncul dari Syarikat Tenaga Elektrik Sichuan mungkin lebih berkait rapat dengan pergeseran umum dalam kuasa elektrik berbanding dengan tindakan keras tambahan terhadap perlombongan Bitcoin di negara ini.

Pelan Keluar

Perlombongan Bitcoin cenderung berlaku di wilayah yang dapat menawarkan tenaga kerja murah dan elektrik murah, dan akibatnya tenaga hash telah terpusat di wilayah-wilayah ini. Di samping itu, pelombong telah mengumpulkan sumber daya mereka ke ladang perlombongan besar ketika mereka berusaha untuk mendapatkan keuntungan dari persaingan. Pada masa ini, pelombong Cina menyumbang lebih dari 70% daripada semua kuasa hash Bitcoin sementara India, negara di tempat kedua menyumbang hanya 4% tenaga hash. Amerika Syarikat, Iceland, dan Venezuela menyumbang hanya 5% daripada jumlah kekuatan di antara mereka.

Oleh itu, sebarang larangan penjualan loji hidroelektrik kepada pelombong atau perubahan ketara dalam peraturan peraturan kuasa akan mengakibatkan berakhirnya perlombongan Bitcoin yang murah di China. Pelombong terpaksa mencari sumber tenaga baru yang murah dan ini boleh mengakibatkan penempatan semula aktiviti perlombongan yang jauh dari negara Asia.

Namun, ini juga terbukti bermanfaat bagi rangkaian Bitcoin kerana aktiviti perlombongan akan tersebar di sejumlah lokasi geografi kerana padang permainan telah diratakan untuk pelombong di seluruh dunia.

Khabar angin terbaru ini hanya akan meningkatkan motivasi komuniti perlombongan China untuk mencuba dan mencari lokasi alternatif. Terdapat beberapa perasaan bahawa pelombong China ingin melompat kapal dan wahyu yang telah diterapkan oleh sejumlah syarikat perlombongan peralatan perlombongan di Rusia hanya menyokong sentimen ini.

Perubahan peraturan baru-baru ini mengakibatkan sejumlah projek crypto berpindah ke Hong Kong dan Jepun. Ketidakpastian semasa mengenai perundangan kuasa hidroelektrik mungkin mengakibatkan kolam perlombongan utama China memindahkan operasi mereka ke luar negara.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me