Pemimpin Premium [Siaran Ciri]

>

Kami sangat gembira untuk mengumumkan pelancaran program “Premium Leader” baru di Shrimpy. Kemas kini utama ini akan disertai dengan kemas kini yang lebih kecil di laman web.

Program pemimpin premium akan tersedia untuk semua pemimpin. Pemimpin premium akan mempunyai pilihan untuk mengecas pengikut mereka secara automatik berdasarkan dua kriteria unik. Ini adalah Aset Di Bawah Pengurusan (AUM) dan Prestasi.

Aset Di Bawah Pengurusan (AUM)

Definisi: Aset Di Bawah Pengurusan adalah nilai keseluruhan dana yang diuruskan oleh pemimpin. AUM dikira dengan menjumlahkan nilai setiap portfolio individu yang mengikuti strategi pemimpin.

Kerana turun naik yang cepat di pasaran, satu portfolio dapat mengalami perubahan nilai yang besar dalam sebulan. Hasilnya, Shrimpy secara automatik akan mengesan nilai setiap portfolio pengikut secara berterusan. Sepanjang bulan, titik data baki yang tidak terkira akan disimpan dan digunakan untuk mengira AUM yang berkesan untuk pembayaran.

Semasa melihat pemimpin, bayaran AUM boleh didapati di bahagian atas profil pemimpin. Sekiranya tidak ada bayaran AUM yang ditentukan, itu bermaksud pemimpin tidak mengenakan sebarang yuran untuk Aset Di Bawah Pengurusan.

Di atas bulanan asas, setiap pengikut akan dikenakan bayaran berdasarkan nilai portfolio mereka yang di bawah pengurusan oleh pemimpin. Bayaran langganan dan pengikut akan diproses pada hari yang sama. Bayaran AUM selalu dikenakan sebagai peratusan dari nilai portfolio.

Contoh: Katakan anda mengikuti pemimpin yang mempunyai caj bulanan AUM 1%. Ini bererti setiap bulan, anda akan membayar 1% daripada aset portfolio anda di bawah pengurusan. Hanya portfolio yang mengikuti pemimpin yang akan digunakan untuk mengira caj.

Pengiraan: Diberikan selama 30 hari bulan.

Sekiranya anda mula mengikuti pemimpin pada hari pertama bulan itu dan nilai portfolio anda kekal tepat pada $ 100 sehingga hari ke-10 bulan itu melonjak menjadi $ 200, dan kemudian anda berhenti mengikuti pada hari ke-20 bulan itu (jadi anda tidak mengikuti pemimpin antara hari ke-20 dan ke-30 bulan itu), maka kami dapat mengira berapa banyak hutang anda dengan menggunakan formula berikut

(($ 100 x 0.01) + ($ 200 x 0.01) + ($ 0 x 0.01)) / 3 = $ 1

Untuk bulan ini, anda berhutang dengan tepat $ 1.

Tarikh pembayaran: Bilakah pembayaran perlu dibayar?

Shrimpy akan sentiasa dikenakan berdasarkan hari anda melanggan. Sekiranya anda melanggan pada 15 Mei, pembayaran seterusnya anda akan diproses pada 15 Jun. Pada hari yang sama, Shrimpy juga akan mengenakan apa-apa yuran yang terkumpul sepanjang bulan lalu yang ditanggung oleh pemimpin.

Dalam contoh “Pengiraan” di atas, jika tarikh pembaharuan langganan anda adalah pada 15 bulan, maka bayaran berikut untuk 15 hari pertama akan dikenakan pada hari itu, tetapi selebihnya 5 hari (antara 15 dan 20 bulan) akan dikenakan pada bulan berikutnya pada 15hb.

Persembahan

Definisi: Bayaran prestasi dikira dengan menilai berapa banyak wang yang diperoleh semasa mengikuti pemimpin tertentu. Pemimpin dibayar berdasarkan peratusan jumlah wang yang diperoleh pemimpin untuk pengikutnya.

Pengiraan yuran prestasi sedikit lebih rumit. Prestasi menilai berapa banyak wang yang anda peroleh semasa mengikuti pemimpin ini dan kemudian membayar pemimpin berdasarkan jumlah wang yang mereka perolehi.

Sistem ini bermaksud pengikut hanya akan membayar pemimpin apabila pemimpin benar-benar memperoleh wang untuk pengikut. Sekiranya pengikut tidak mendapat wang, pemimpin tidak akan dibayar.

Prestasi dikira dengan terus melihat jumlah wang yang diperoleh portfolio semasa mengikuti peneraju. Berdasarkan jumlah wang yang diperoleh, pemimpin akan mendapat potongan peratus.

Contoh: Katakan anda mempunyai portfolio $ 100 dan memutuskan untuk mengikuti pemimpin dengan yuran prestasi 20%.

Bayangkan bahawa setelah anda mula mengikuti pemimpin, portfolio anda meningkat dari $ 100 hingga $ 200. Kemudian, nilai portfolio jatuh dari $ 200 menjadi $ 150. Akhirnya, nilai portfolio meningkat dari $ 150 menjadi $ 300.

Pengiraan: Kami dapat mengira bayaran yang harus kami bayar dengan membuang sebarang prestasi pendua. Sebagai contoh, nilai portfolio menurun dari $ 200 menjadi $ 150. Dalam tempoh itu, kami tidak perlu membayar apa-apa bayaran kepada pemimpin. Namun, kami juga tidak perlu membayar apa-apa apabila nilai portfolio naik dari $ 150 hingga $ 200 lagi (dalam perjalanan ke nilai $ 300). Prestasi pendua ini tidak akan dikenakan caj. Sebaliknya, Shrimpy hanya akan menilai peningkatan keseluruhan prestasi dari $ 100 hingga $ 300.

Yuran = ($ 300 – $ 100) x 0.2 = $ 40

Tanda Air Tinggi

Bayaran prestasi dikira menggunakan tanda air yang lebih tinggi (HWM). HWM pada dasarnya adalah nilai tertinggi portfolio sehingga titik waktu semasa. Setiap kali nilai portfolio meningkat di atas tanda air tinggi, itu bermaksud bayaran akan dikenakan oleh portfolio dan dibayar kepada pemimpin. Walau bagaimanapun, tiada bayaran akan dikenakan selagi portfolio berada di bawah paras air tinggi.

Tanda air tinggi digunakan untuk meminta pemimpin terus mendapatkan wang untuk pengikut, jika tidak, pengikut tidak akan membayar apa-apa.

Gambar 4: Gambar diambil dari https://shareprices.com.au/.

Perhatikan bagaimana dalam gambar di atas, ketika nilai portfolio menurun dari yang tinggi sebelumnya, portfolio dianggap di bawah air dan tidak lagi dikenakan biaya. Setelah nilai portfolio mencapai tahap tinggi baru, maka prestasi prestasi akan dikenakan sekali lagi untuk portfolio.

Yuran Peneraju Premium

Pemimpin boleh menggunakan kedua-dua struktur yuran ini untuk membebankan pengikutnya. Pemimpin tidak terhad hanya menggunakan satu atau kaedah lain. Mereka boleh dikenakan berdasarkan kedua-duanya pada masa yang sama.

Gambar 5: Tangkapan gambar di atas menggambarkan bagaimana pemimpin dapat memasukkan yuran mereka ketika mereka menjadi pemimpin. Sekiranya anda sudah menjadi pemimpin, gunakan "Sunting profil" butang pada profil pemimpin anda untuk menukar yuran pemimpin anda. Butang ini terdapat di bawah "Berhentilah menjadi pemimpin" butang.

AUM

Bayaran AUM dihadkan antara 0.1% hingga 3% sebulan. Pasukan kami mengesyorkan caj mendekati 0.1% untuk pemimpin yang lebih pasif dan bergantung pada pengindeksan untuk menguruskan portfolio mereka. Pemimpin yang tetap lebih aktif, perdagangan sehari, atau mengekalkan strategi berisiko lebih tinggi mungkin ingin mengenakan bayaran lebih dekat kepada 2%.

Persembahan

Caj prestasi adalah terhad pada Shrimpy antara 1% hingga 30%. Secara umumnya, kami yakin yuran prestasi optimum antara 15% hingga 25% bagi kebanyakan pemimpin.

Kesimpulannya

Bayaran prestasi bertujuan memberi insentif kepada pemimpin untuk melakukan secara konsisten. Kami yakin kebanyakan pemimpin harus bergantung pada bayaran prestasi untuk menunjukkan kepada pengikut mereka bahawa mereka akan berdedikasi untuk memaksimumkan pulangan, sambil tetap meminimumkan risiko.

Ingat, pemimpin tidak akan diberi pampasan sekiranya nilai portfolio jatuh dan kemudian kembali ke tahap yang sama. Mereka hanya diberi pampasan apabila portfolio meningkat dalam nilai melepasi tanda air tinggi (yang merupakan nilai tertinggi yang dimiliki portfolio pada masa lalu). Oleh itu, yuran prestasi akan memotivasi pemimpin untuk terus mengungguli prestasi tinggi masa lalu.

Bayaran Udang

Shrimpy mempunyai bayaran platform sebanyak 30%. Ini bermaksud 30% daripada bayaran yang dikumpulkan oleh pemimpin dibayar kepada Shrimpy. Bayaran ini digunakan untuk menjaga Shrimpy, memperluas platform, menarik lebih banyak pengikut ke program sosial, dan terus mengembangkan komuniti.

Baki 70% akan tersedia untuk pemimpin menarik diri dari platform.

Contoh: Sekiranya seorang pemimpin menerima $ 3,000 jumlah yuran dari pengikutnya sebulan, Shrimpy akan menerima $ 900 dan pemimpin itu akan membawa pulang $ 2,100.

Pengiraan Contoh Penuh

Seorang pemimpin memilih untuk mengenakan yuran AUM 1% dan yuran prestasi 20%. Diberikan $ 500,000 AUM pada awal bulan, $ 1,000,000 AUM pada akhir bulan, dan prestasi linear sepanjang bulan. Mari hitung pendapatan kita.

Untuk contoh ini, kami akan menganggap bahawa tidak ada pengikut yang berhenti atau mula mengikuti sepanjang tempoh ini. Hasilnya, grafik AUM dan prestasi akan sama.

Contoh AUM dan prestasi meningkat secara linear sepanjang 30 hari bulan.

Mengira pendapatan untuk pemimpin ini adalah mudah.

Pendapatan AUM = [AUMi + (AUMf – AUMi)] x 0.01 x 0.7

di mana,

  • AUMi adalah nilai awal aset di bawah pengurusan

  • AUMf adalah nilai akhir aset di bawah pengurusan

  • 0.01 adalah yuran peratus untuk AUM

  • 0.7 digunakan untuk menghilangkan yuran 30% yang akan diambil oleh Shrimpy

Perolehan Prestasi = (AUMf – AUMi) x 0.2 x 0.7

di mana,

  • AUMi adalah nilai awal aset di bawah pengurusan

  • AUMf adalah nilai akhir aset di bawah pengurusan

  • 0.2 adalah yuran peratus untuk prestasi

  • 0.7 digunakan untuk menghilangkan yuran 30% yang akan diambil oleh Shrimpy

Catatan: Kami hanya dapat mengira prestasi berdasarkan AUM kerana kami menganggap tidak ada pengikut yang memulakan atau berhenti mengikuti sepanjang tempoh ini. Jika tidak, kita perlu mengira pendapatan prestasi berdasarkan tanda tinggi untuk setiap portfolio yang mengikuti peneraju ini.

Pendapatan AUM = [$ 500,000 + ($ 1,000,000 – $ 500,000) / 2] x 0,01 x 0,7 = $ 5,250

Perolehan Prestasi = ($ 1,000,000 – $ 500,000) x 0,2 x 0,7 = $ 70,000

Jumlah Pendapatan = $ 75,250

Bayaran bulanan untuk pemimpin ini adalah $ 75,250 berdasarkan struktur yuran contoh ini. Ini menunjukkan potensi besar yang ada bagi pemimpin untuk mendapatkan wang sebagai pemimpin.

Soalan Lazim

Q. Bolehkah anda menjadi pemimpin premium jika anda telah memilih untuk menjadi pemimpin bebas?

A. Ya, pemimpin bebas yang aktif sekarang boleh memilih untuk menjadi pemimpin premium dengan pergi ke profil pemimpin mereka kemudian memilih “Edit Profil” (butang di bawah “Berhenti menjadi pemimpin”). Pada pop timbul yang ditunjukkan setelah memilih butang ini, anda boleh memasukkan jumlah yang anda ingin kenakan kepada pengikut anda dari segi AUM atau Performance. Catatan: Bayaran berikut hanya boleh ditukar setiap 12 jam. Kami sangat mengesyorkan agar pemimpin jarang berubah berikutan bayaran.

Q. Sekiranya saya mengikuti pemimpin yang beralih daripada menjadi pemimpin bebas kepada pemimpin premium, adakah saya perlu membayar?

A. Shrimpy tidak akan mengenakan bayaran kepada anda sehingga anda bersetuju dengan perubahan tersebut. Anda akan menerima pemberitahuan e-mel dan pop timbul di dalam Shrimpy untuk memberitahu anda bahawa pemimpin anda telah memutuskan untuk menjadi pemimpin premium. Anda mempunyai masa 7 hari untuk menerima atau menolak perubahan tersebut. Sekiranya ditolak, Shrimpy akan menghentikan portfolio anda daripada mengikuti peneraju. Sekiranya diterima, Shrimpy akan mula mengenakan biaya berdasarkan prestasi yang anda alami setelah menerima perubahan.

Q. Berapa kos prestasi dan bayaran AUM yang boleh dikenakan oleh pemimpin premium?

A. Pemimpin boleh mengenakan yuran AUM antara 0.1% dan 3% dan antara yuran prestasi antara 1% dan 30%.

T. Bilakah pemimpin dibayar yuran yang telah mereka kumpulkan dari pengikut?

A. Pemimpin dibayar pada hari pertama setiap bulan. Dana akan tersedia melalui Shrimpy di mana setiap pemimpin dapat memilih untuk mengeluarkan dana ke akaun PayPal mereka.

Q. Berapakah jumlah minimum yang dapat ditarik oleh seorang pemimpin?

A. Seorang pemimpin mesti mengumpulkan lebih daripada $ 20 dalam yuran atau rujukan sebelum mereka dapat mengeluarkan dana. Sebarang dana yang tidak dapat ditarik akan terus masuk ke bulan berikutnya. Tidak ada dana yang hilang jika tidak dikeluarkan.

T. Bilakah pengikut membayar yuran berikut?

A. Pengikut membayar yuran berikut pada hari yang sama dengan pembayaran langganan mereka. Sekiranya pengikut menggunakan rancangan langganan 6 bulan atau 12 bulan, maka mereka akan dikenakan pada hari bulan langganan mereka dimulakan (jadi pembayaran tetap akan bulanan untuk yuran pemimpin).

Q. Bolehkah pemimpin mengenakan bayaran untuk AUM dan Prestasi?

A. Ya, pemimpin mempunyai pilihan untuk mengenakan caj berdasarkan AUM dan Prestasi pada masa yang sama. Pemimpin juga boleh mengenakan caj berdasarkan hanya satu daripada bayaran atau terus bebas.

Q. Bolehkah pemimpin menjadi pemimpin bebas lagi jika mereka berubah fikiran?

A. Ya, seorang pemimpin boleh menjadi bebas lagi pada bila-bila masa. Apabila pemimpin beralih dari menjadi pemimpin premium menjadi pemimpin bebas, tidak ada tindakan yang diperlukan daripada pengikut.

Q. Bolehkah pemimpin hanya memiliki satu portfolio sebagai premium, tetapi yang lain tetap bebas?

A. Tidak, setiap pemimpin mestilah 100% percuma atau 100% premium. Walau bagaimanapun, jika anda adalah pemimpin di beberapa bursa, setiap pemimpin boleh memilih untuk menjadi percuma atau premium.

Q. Adakah pemimpin premium masih dibayar $ 4 / pengikut / bulan oleh Shrimpy?

A. Tidak, hanya pemimpin bebas yang akan menerima $ 4 / pengikut / bulan yang dibayar oleh Shrimpy. Memilih untuk menerima yuran dari pengikut anda bermaksud anda hanya akan dibayar berdasarkan yuran yang anda kumpulkan dari pengikut anda. Nota: Yuran pemimpin premium hampir pasti menghasilkan pembayaran yang lebih tinggi bagi setiap pengikut daripada $ 4 sebulan.

Q. Apa yang berlaku pada “tanda air tinggi” pengikut jika mereka berhenti mengikuti pemimpin dan mula mengikuti pemimpin lain (atau yang sama) sekali lagi?

A. Tanda air tinggi untuk pengguna itu diset semula. Itu bermaksud tanda air tinggi sebelumnya akan dikeluarkan dan diganti dengan tanda air tinggi yang baru.

Q. Adakah bayaran dikenakan apabila pengikut memulakan atau berhenti mengikuti pemimpin?

A. Tidak, tidak ada bayaran untuk memulakan atau menghentikan proses berikut. Bayaran hanya dikenakan untuk masa yang sebenarnya dihabiskan untuk mengikuti ketua. Sekiranya anda hanya mengikuti pemimpin selama 15 minit, bayaran hanya akan dikenakan selama 15 minit tersebut. Bayaran AUM akan diprorata sepanjang bulan.

Q. Kaedah pembayaran apa yang tersedia untuk pemimpin dibayar?

A. Pada masa ini, satu-satunya kaedah pembayaran yang ada ialah PayPal. Pemimpin mesti memautkan akaun PayPal untuk menarik balik yuran yang mereka bayar dari Shrimpy. Tidak ada kaedah pembayaran lain yang tersedia.

Q. Kaedah pembayaran apa yang tersedia untuk pengikut untuk membayar yuran?

A. Pengikut boleh membayar dengan Cryptocurrency, PayPal, atau kad kredit untuk bayaran. Kami sangat mengesyorkan PayPal atau pilihan kad kredit kerana sistem ini automatik.

T. Berapa peratus daripada bayaran akhir yang perlu diambil oleh pemimpin?

A. Shrimpy mempunyai bayaran platform 30%. Ini bermakna 30% daripada bayaran yang dikumpulkan oleh pemimpin akan dibayar kepada Shrimpy. Bayaran ini digunakan untuk menjaga Shrimpy, memperluas platform, menarik lebih banyak pengikut ke program sosial, dan terus mengembangkan komuniti. Selebihnya 70% akan tersedia untuk pemimpin menarik diri dari platform.

Q. Apa yang berlaku pada tanda air tinggi jika saya menyimpan atau mengeluarkan dana dari portfolio yang mengikuti pemimpin?

A. Apabila dana ditambahkan atau dikeluarkan dari portfolio, tanda air tinggi disesuaikan secara berkadar dengan jumlah dana yang ditambahkan atau dikeluarkan. Dengan cara itu, pengiraan prestasi akan terus beroperasi seperti yang diharapkan. Pengikut tidak dikenakan bayaran untuk deposit dan pemimpin tidak dikenakan penalti kerana pengeluaran dari portfolio.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me