Penipuan BitcoinWhite: Contoh Terkini dari Hardfork Bitcoin Penipuan

Kegilaan garpu berlanjutan hingga 2018 kerana sejumlah garpu Bitcoin telah berlaku atau diumumkan.

Satu lagi garpu yang tidak biasa disebut Bitcoin White muncul di Bitcoin Talk pada bulan November tahun lalu. Selain menjadi garpu bitcoin (kononnya), projek ini juga mengadakan ICO, walaupun pautan ke ICO tersebut kini menuju ke halaman mati.

Jadi apa itu Bitcoin White? Adakah ia sah? Adakah ia benar-benar mempunyai kes penggunaan yang kuat, atau hanya wang tunai lain oleh kumpulan tanpa nama?

Kertas putih itu

Buku putih Bitcoinwhite

Berat pada 14 halaman yang tidak terlalu besar, the kertas putih menjelaskan bahawa tujuan Bitcoin White adalah untuk “menawarkan yang mudah digunakan, berfungsi sepenuhnya dan pasang & mainkan ekosistem, di mana para pembangun dapat dengan cepat mengulang aplikasi JavaScript mereka, dan menggunakannya dengan mudah ke dalam gedung aplikasi yang dibina dalam sistem (sic). “

Menerjemahkannya ke dalam bahasa Inggeris biasa, adalah tekaan yang selamat bahawa apa yang mereka cuba sampaikan di sini adalah bahawa mereka ingin membuat platform yang bersaing dengan Lisk. Secara khusus, ini adalah platform aplikasi terdesentralisasi yang berfokus pada JavaScript.

Kertas putih itu menyebutkan sebilangan “duit syiling BTW”. BTW, tidak boleh keliru dengan slanga internet untuk “by the way”, adalah simbol pasukan yang dipilih untuk mata wang mereka. Sekiranya mata wang asli untuk platform ini benar-benar disebut duit syiling BTW, maka nama penuhnya ialah “Bitcoin White Coin”.

White dan anak kapal pelangi

Biasanya, pasukan cryptocurrency membuat usaha khusus untuk mendedahkan siapa mereka, apa pengalaman mereka, dan mengapa anda harus mempercayainya. Sebagai contoh, banyak ICO telah mula memasukkan foto dan akaun LinkedIn di halaman pasukan mereka.

Bitcoin White, bagaimanapun, telah memilih untuk pergi ke arah yang sama sekali bertentangan. Daripada hanya mengatakan bahawa pasukan itu tanpa nama, mereka berusaha keras untuk membuat dan memposting video animasi kecil setiap anggota pasukan yang memakai topeng berwarna yang berbeza, dan hoodie kelabu yang sama, kemeja butang putih, dan tali leher ungu.

Pasukan Putih Bitcoin

Anggota pasukan semuanya bernama “Mr.” ditambah warna. Pasukan ini diakhiri dengan Mr. White yang hanya dapat dilihat topeng yang tidak berpakaian, dan satu-satunya keterangan yang diberikan untuk individu yang sepatutnya ini adalah “???”. Jelas, tidak ada usaha untuk membangun kepercayaan dalam hal ini.

Keretakan di bahagian muka muncul

Penggalian lebih sedikit dengan cepat menunjukkan bahawa masih banyak lagi yang berlaku dengan Bitcoin White.

Sebilangan maklumat ini terdapat di Reddit. Laman web Bitcoin White rasmi memaut ke akaun pengguna Reddit yang dipanggil BTWhiteTeam. Pengguna itu hanya mempunyai disiarkan satu pesanan, dan itu kepada pelabur ICO Sub Reddit tiga bulan lalu. Di dalamnya terdapat pautan ke halaman utama tetapi juga beberapa komen yang sangat mencurigakan.

Sebahagian daripada komen ini merangkumi pernyataan ringkas seperti “projek yang baik”, “terus ke bulan … Ini adalah projek terhebat yang dapat diikuti oleh semua orang.” Dan satu lagi yang mengatakan “itu projek yang memualkan”.

Apabila anda memeriksa sejarah siaran dan maklumat mengenai akaun ini, mudah untuk mengetahui masalahnya. Semua akaun ini dibuat pada dasarnya hanya untuk menghantar mesej ini. Walaupun sebahagian daripada mereka mempunyai dua atau tiga mesej lain di sub Reddit lain, peranannya pada dasarnya tidak bermakna.

Selanjutnya, semua akaun ini berumur kurang dari tiga bulan. Sebilangan besar akaun dibuat sejurus sebelum catatan ini dibuat. Juga menarik bahawa pada utas Reddit ini, tidak ada komen negatif atau mencurigakan. Itu dengan sendirinya sangat mencurigakan.

Malah ICO yang paling boleh dipercayai dan disusun dengan baik menghadapi pengawasan yang teruk di forum seperti Reddit. Kenyataan bahawa ia hanya mendapat perhatian dari akaun shill ini dipersoalkan.

Shilling juga tidak terhad kepada Reddit. Kegiatan yang sama boleh didapati di halaman Bitcoin Talk di mana terdapat sebilangan jawatan yang hanya mengatakan sesuatu di sebalik “projek yang luar biasa”. Apabila anda melihat nama pengguna di belakang siaran ini, anda akan melihat lagi bahawa pada amnya mereka adalah akaun yang sangat baru dan yang mereka lakukan hanyalah menyiarkan “projek hebat” di seluruh laman web.

Komunikasi cuai

Satu lagi tanda projek yang tidak begitu peduli dengan perinciannya adalah teks yang ditulis dengan kurang baik. Walaupun tidak masuk akal untuk mengharapkan semua pasukan projek blockchain bertutur dalam bahasa Inggeris dengan lancar, adalah wajar untuk mengharapkan mereka mengambil projek mereka dengan cukup serius untuk memastikan bahawa bahan mereka telah diedit dengan betul.

Kertas putih laman web dan akaun rasmi di Bitcoin Talk dipenuhi dengan banyak kesalahan tatabahasa. Walaupun mereka sekurang-kurangnya menggunakan penyemak ejaan (dan banyak projek bahkan tidak melakukannya) kesalahan tatabahasa terlalu banyak dan tidak profesional.

Walaupun dalam video promosi mereka yang muncul betul-betul di bahagian atas halaman utama mereka, video itu bermula dengan kalimat “apa yang harus menjadi bitcoin?”

Kesimpulannya

Secara keseluruhan, nampaknya sekurang-kurangnya dari maklumat apa yang ada bahawa Bitcoin White sebahagian besarnya adalah projek gembar-gembur yang bertujuan untuk menggunakan taktik gembar-gembur tradisional seperti menawarkan ICO dan menjalankan tayangan udara untuk memberikan perhatian sebanyak mungkin kepada projek mereka.

Walaupun sebilangan pengguna bicara bitcoin mengesyaki bahawa projek itu, sebenarnya, adalah garpu Lisk kerana nampaknya juga menggunakan bukti kepentingan yang didelegasikan, kami tidak dapat mengatakan ini benar dengan pasti.

Untuk membuat keadaan menjadi lebih membingungkan, terdapat pergolakan dalam talian bahawa projek tersebut telah menggunakan maklumat yang diciplak serta dompet yang pada dasarnya hanya kod potong dan tampal.

Walaupun projek ini telah berjalan sejak November, ada juga berita yang beredar bahawa dompet hanya mengumpulkan kemas kini dari satu simpul, yang sangat mencurigakan untuk sedikitnya.

Memandangkan pasukan itu enggan mengenali diri mereka walaupun projek mereka tidak berfokus pada privasi sangat aneh. Memandangkan juga bahawa projek ini nampaknya lebih fokus untuk menghasilkan iklan dengan benar-benar mempunyai produk yang berfungsi menjadikannya lebih mirip dengan wang tunai daripada usaha perniagaan sebenar atau bahkan pergerakan bawah tanah.

Ringkasnya, Bitcoin White mungkin sesuatu yang boleh anda lalui dengan selamat dan tidak perlu risau. Nampaknya tidak semestinya masalah.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me