Penjelajah Blockchain Bitcoin: 10 Penjelajah Blok Terbaik

Sesiapa yang berurusan di Bitcoin memerlukan peneroka blockchain yang baik. Menggunakan Bitcoin tanpa penjelajah blockchain yang baik adalah seperti menggunakan internet tanpa mesin carian yang baik. Pasti mungkin, tetapi anda kehilangan banyak maklumat hebat.

Blockchains pada dasarnya adalah pangkalan data awam yang besar, dan dengan demikian dirancang untuk memudahkan penerokaan data yang terdapat di dalamnya. Dan sementara kami mempunyai banyak pilihan penjelajah blockchain sekarang, itu tidak selalu berlaku. Ia memerlukan sedikit masa untuk penjelajah blockchain untuk berkembang ke tahap yang telah mereka capai pada tahun 2019.

Dalam catatan ini, saya akan memberi anda gambaran mengenai beberapa peneroka blok Bitcoin terbaik yang kini ada di pasaran. Saya juga akan memberi anda beberapa petua dan petua agar anda dapat memanfaatkan sepenuhnya alat-alat yang bagus ini.

Perlu untuk Penjelajah Blok Bitcoin

Secara tradisinya, pemegang Bitcoin telah menggunakan peneroka blockchain terutamanya untuk mengawasi kemajuan urus niaga, untuk melihat berapa lama transaksi penghantaran atau penerimaan diperlukan untuk disahkan. Penjelajah blockchain hari ini mempunyai begitu banyak ciri lain, yang membolehkan pengguna menemui data yang mungkin sukar ditemui pada masa lalu, jika tidak mustahil.

Berikut adalah beberapa perkara yang dapat anda capai dengan peneroka blockchain yang baik:

  • Senaraikan blok terkini;
  • Cari transaksi tertentu;
  • Dapatkan pautan ke transaksi sebelumnya dan seterusnya, termasuk setiap input dan output;
  • Buat senarai semua transaksi untuk sebarang alamat;
  • Cari baki alamat semasa, atau baki alamat bersejarah;
  • Cari alamat, transaksi, atau blok tertentu.

10 Penjelajah Blockchain Bitcoin Teratas

Walaupun tidak ada aturan keras dan cepat yang dapat digunakan seseorang untuk menentukan penjelajah blok “terbaik”, ada sebilangan dari mereka yang telah bertahan dalam ujian waktu dan disokong dengan baik oleh masyarakat. Sebahagian daripada ini bahkan mempunyai sokongan untuk blockchain selain daripada Bitcoin.

Dengan itu, mari kita masuk ke senarai penjelajah blok terbaik (mengikut urutan pilihan) ?

1. Blockchain.com

Sehingga baru-baru ini yang paling terkenal Penjelajah blockchain Bitcoin terletak di Blockchain.info. Ia tetap menjadi penjelajah blockchain Bitcoin yang paling popular dan juga penjelajah blockchain yang sangat mantap, walaupun ciri-cirinya tetap cukup asas mengikut standard masa kini.

Penjelajah Blok Bitcoin.com

Cari mengikut alamat, ID tx atau blok untuk BTC, BCH dan ETH

Namun, ini memberi anda kemampuan untuk melakukan carian asas mengenai alamat, transaksi dan blok, dan antara muka pengguna kukuh. Ini juga perkhidmatan yang dipercayai dan dipercayai. Salah satu ciri terbaik di Blockchain.com adalah kumpulan statistik yang tersedia untuk aktiviti Bitcoin dalam 24 jam terakhir. Ini termasuk maklumat mengenai harga, hashrate, kesukaran, TX sehari, bayaran rata-rata, transaksi yang tidak disahkan dan ukuran Mempool.

Anda juga boleh pergi ke mereka bahagian carta di mana anda dapat mengumpulkan data yang jauh lebih luas. Ini termasuk statistik mengenai aktiviti dompet, aktiviti rangkaian dan lebih banyak perincian perlombongan. Carta dapat diperluas hingga awal blockchain Bitcoin.

Perlukan lebih?

Terdapat juga penjelajah Ethereum dan Bitcoin Cash serta API yang luas untuk pemaju baru dalam diri anda. Ini akan membolehkan anda menarik data blockchain.com dan menggunakannya dalam aplikasi dan laman web anda sendiri.

2. Kerusi Blok

Perlu mencari sesuatu di blockchain Bitcoin? Tidak kelihatan lagi Kerusi Blok, yang mempunyai tanda nama; “Cari di dunia blockchain untuk apa sahaja.” Terdapat banyak maklumat di sini mengenai blockchain Bitcoin, termasuk kesukaran semasa, bilangan nod, yuran transaksi, ukuran mempool, dan banyak lagi. Blockchair adalah salah satu peneroka blockchain yang tidak bergantung pada kejayaannya tetapi terus melakukan penambahbaikan.

Penjelajah Blockchain Blockchain

Keupayaan untuk mencari banyak Syiling

Anda boleh merasa bimbang di sini dengan jumlah pemboleh ubah yang boleh anda cari. Anda bahkan dapat mencari frasa atau kata individu yang telah dikodkan menjadi blok. Ini membolehkan mereka yang ingin tahu mengetahui sama ada pasukan atau universiti kegemaran mereka telah ditambahkan secara kekal ke dalam blockchain. Blockchair juga mempunyai penjelajah blockchain untuk Ethereum, Litecoin, Dash, Dogecoin, Bitcoin Cash dan Bitcoin SV.

Untuk Burung Hantu Malam?: Anda boleh menukar Antarmuka Pengguna ke “mod gelap” mereka

Sesuatu yang sangat berguna bagi saya adalah “membandingkanAlat. Ini membolehkan anda membandingkan statistik blockchain, mining dan network untuk semua duit syiling yang mereka simpan data. Ini dikemukakan secara bersebelahan untuk perbandingan yang mudah.

3. Tokenview

Tokenview adalah salah satu peneroka blockchain Bitcoin baru-baru ini untuk memukul pasaran. Ia dibangunkan oleh pasukan China terutamanya untuk pasaran China, dan anda akan menemui masalah terjemahan sesekali jika anda mengakses laman web ini dalam bahasa Inggeris. Ini menebus kekurangannya dengan menjadi salah satu peneroka pelbagai rangkaian yang tersedia.

Tokenview Blockchain Explorer

Gambaran keseluruhan Block Explorer dan Crypto / Dapp Market

Sebagai tambahan kepada penjelajah blockchain untuk Bitcoin, anda akan menemui penjelajah blockchain untuk 70 altcoin tambahan, dengan duit syiling baru ditambah sepanjang masa. Terdapat juga penjelajah dApp yang hebat. Tokenview benar-benar adalah salah satu peneroka blockchain yang paling hebat dan kaya dengan ciri yang ada.

Untuk Pelombong ⛏️: Terdapat bahagian perlombongan yang melalui duit syiling minable teratas dan termasuk kalkulator pulangan perlombongan yang berguna

4. Bitcoin.com

Penjelajah blockchain di Bitcoin.com adalah reka bentuk yang bersih dan minimum yang memudahkan penggunaannya. Bitcoin dan Bitcoin Cash ditampilkan dan penjelajah blockchain hanyalah sebahagian kecil dari set alat dan maklumat yang dapat anda akses di laman web yang berguna ini. Lihatlah dan anda mungkin menjelajah selama beberapa jam.

5. Blok Penjelajah

Projek sumber terbuka di Blok Penjelajah memudahkan anda meneroka transaksi, blok, dan alamat dengan penjelajah blockchain Bitcoin percuma mereka. Anda juga dapat melihat apa-apa bayaran untuk transaksi, input dan outputnya, dan jumlah pengesahan.

UI BlockExplorer.com

Antara muka pengguna utama Block Explorer

Sebagai tambahan kepada penjelajah blockchain Bitcoin, anda juga boleh menemui penjelajah blockchain Bitcoin Cash dan ZCash di sini. Plus mereka juga menyokong bahasa Jerman, Sepanyol dan Jepun selain bahasa Inggeris, dan anda dapat melihat empat unit mata wang yang berbeza (BTC, USD, mBTC dan Bits).

Petua Pro ✔️: Sekiranya anda menggunakan telefon anda, anda boleh menggunakan pengimbas kod QR mereka untuk memuatkan alamat yang dimaksudkan dengan cepat

6. BlockCypher

Projek di BlockCypher adalah satu lagi projek sumber terbuka percuma untuk meneroka urus niaga, blok, dan alamat di blockchain Bitcoin. Ini mempunyai salah satu antara muka pengguna yang paling bersih, dan tidak ada keraguan bagi pengguna mengenai cara menggunakan blockexplorer dan cara menavigasi laman web. Ia mempunyai suapan masa nyata, yang keren, tetapi juga mempunyai beberapa ciri unik yang sama-sama keren.

Pengimbas BlockCypher

Pengimbas Blockchain BlockCypher

Ini termasuk ramalan pengesahan, cadangan untuk bayaran transaksi, dan pemberitahuan alamat awam untuk dompet Bitcoin. Selain menyokong Bitcoin, ia juga mempunyai sokongan untuk Litecoin, Dash dan DogeCoin, walaupun tidak menyokong Bitcoin Cash.

Seperti penjelajah blockchain.com, BlockCypher mempunyai API yang cukup mantap yang bermaksud anda boleh mengembangkan aplikasi dari platform mereka. Terdapat juga luas dokumentasi menggunakan API ini.

7. BTC.com

BTC.com adalah peneroka blockchain yang lebih lama dan ramai pengguna memilihnya untuk suapan blok masa nyata yang ditunjukkan sebaik sahaja anda tiba di halaman utama dan mudah untuk menavigasi antara muka pengguna. Ia juga mempunyai kalendar berguna yang boleh digunakan untuk mencari blok dan transaksi.

Ini adalah laman web yang kaya dengan maklumat, dan selain carian asas, anda juga dapat melihat perkara seperti yuran transaksi semasa terbaik, trend yuran sejarah, senarai transaksi yang belum disahkan dan senarai kaya yang menarik. Selain itu, anda dapat melihat transaksi dan baki dompet sejarah dalam carta mesra pengguna.

Penjelajah Blok BTC.com

Statistik dompet sejarah dalam bentuk carta di BTC.com

Satu set data unik di BTC.com adalah berapa kali alamat Bitcoin awam disebut di internet. Sebagai tambahan kepada data Bitcoin, anda juga boleh meneroka Ethereum dan Bitcoin Cash di BTC.com.

Rasa ingin tahu?: BTC.com mempunyai alamat “Senarai kaya” di mana anda dapat melihat baki dan pengedaran alamat Bitcoin terkaya. 

Akhirnya, bagi para pelombong di luar sana, BTC.com mungkin boleh meningkat sebagai sumber masuk anda untuk semua perkara yang berkaitan dengan perlombongan. Mereka mempunyai semua statistik berkaitan dengan pengedaran kumpulan, hasrat rangkaian, kesukaran dan lain-lain. BTC.com sendiri merupakan kumpulan perlombongan besar-besaran sehingga ini masuk akal.

8. BitcoinChain

Rangkaian Bitcoin adalah peneroka blockchain lain yang memberikan pandangan masa nyata dari blockchain tepat di laman utama. Anda juga akan mendapat banyak maklumat lain di sini.

Mungkin yang terbaik ialah semua yang ada di laman web ini tersusun dengan baik dan senang dikesan. Saya suka tumpuan pada kolam perlombongan di laman web ini, yang bahkan akan memberitahu anda blok mana yang dilombong oleh kolam perlombongan individu. Laman web ini juga mengesan pasaran Bitcoin dan nod rangkaian dan mempunyai perkhidmatan dompet percuma sendiri.

Pengguna Kilat ⚡: Anda boleh memasukkan URI nod anda di dalamnya Penjejak kilat untuk membuka saluran rangkaian anda

9. Sekatan Perdagangan

The Sekatan Perdagangan penjelajah blockchain terkenal di kalangan peminat cryptocurrency. Ia sangat disukai dan dibenci kerana latar belakangnya yang jarang, hitam dan persembahan yang unik. Itu bukan untuk mengatakan bahawa itu bukan penjelajah blockchain yang lengkap. Ini memberi anda semua maklumat asas, dan data diformat dengan baik, termasuk pautan ke hash transaksi individu.

Penjelajah Blockchain TradeBlock

UI Sparse dari penjelajah TradeBlock

Ini mencatat jumlah pengesahan untuk setiap transaksi, dan bahkan akan membezakan antara jumlah input dan output. Geeks data menyukai TradeBlock dan jika anda menyukai data mentah, anda juga akan menyukai.

Untuk peniaga?: Mereka mempunyai kemas bahagian pasar yang memberi anda statistik, harga, buku pesanan dan carta kedalaman pasaran terkini.

Akhirnya, seperti kebanyakan penjelajah lain dalam senarai ini, TradeBlock juga dapat digunakan untuk mengawasi transaksi di blockchain Ethereum. Walau bagaimanapun, terdapat fungsi yang kurang di sini daripada yang ada untuk blockchain Bitcoin.

10. Wawasan.is

The Wawasan.is blockchain explorer adalah API blockchain bitcoin sumber terbuka. API Insight REST menyediakan pengguna dengan cara yang mudah, kuat dan mudah untuk membaca data dari rangkaian bitcoin dan membina perkhidmatan dengannya.

Ini menyediakan rangkaian data yang lengkap pada blockchain Bitcoin, termasuk data mengenai percubaan berbelanja dua kali, input / output, dan perincian transaksi lanjutan. Ia juga dapat melakukan penukaran mata wang dengan cepat menggunakan kadar Bitstamp.

Kesimpulannya

Di sana anda memilikinya, 10 peneroka blok Bitcoin terbaik. Setiap pengguna Bitcoin harus menjadi biasa dengan penjelajah blockchain kerana mereka adalah sebahagian daripada alasan bahawa Bitcoin tetap telus dan terbuka.

Selain itu mereka boleh bersenang-senang bermain dengan…

Sekiranya anda belum melakukannya sebelum mencuba menggunakan penjelajah blok untuk melihatnya blok genesis dilombong oleh Satoshi Nakamoto pada tahun 2009. Ini adalah pelajaran sejarah yang hebat dan pengenalan yang baik untuk menggunakan salah satu ciri hebat dari blockchain yang terdesentralisasi.

Pada akhirnya, penjelajah blok Bitcoin yang anda memutuskan untuk digunakan bergantung pada pilihan peribadi anda sendiri. Sekiranya anda berminat untuk mempelajari blockchain lain, maka anda mungkin berminat dengan penjelajah dengan sokongan duit syiling tambahan. Sebagai alternatif, jika anda seorang pelombong atau peniaga, anda mungkin ingin menggunakan yang mempunyai statistik perlombongan atau pasaran.

Sudah tentu, penjelajah blockchain ini bebas untuk digunakan, jadi tidak ada yang menghalang anda untuk memilih beberapa kegemaran anda dari senarai di atas.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me