Peraturan Crypto 2021: Wajah Baru dan Rintangan Peraturan

>

Sekarang Bitcoin kembali ke landasan, agensi pengawal selia tiba-tiba teringat bahawa cryptocurrency wujud. Apa yang seterusnya untuk peraturan crypto pada tahun 2021, dan berapa banyak kesan yang akan dihadapi oleh wajah baru seperti Janet Yellen? Ketidakpastian peraturan sekali lagi menimpa kita, dan pernyataan baru-baru ini menunjukkan bahawa pelabur mempunyai tahun yang sukar untuk diatasi.

Pengawal selia cenderung bercakap mengenai bahaya Bitcoin dan cryptocurrency lain hanya setelah pasaran melihat kenaikan nilai yang ketara. 2021 tidak berbeza, dan peraturan crypto nampaknya kembali di atas meja. Satu-satunya persoalan adalah, betapa seriusnya ancaman kali ini?

Ketika Januari berakhir, kami melihat kemajuan yang datang dari tiga bidang kuasa pengawalseliaan yang berpengaruh.

Di Amerika Syarikat, Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen menyatakan bahawa dia merancang untuk mengehadkan penggunaan cryptocurrency. Semasa perbicaraan pengesahannya bulan lalu, pemilihan kabinet baru Biden menyebut bahawa Bitcoin digunakan untuk aktiviti haram seperti membiayai keganasan. Namun begitu, dia mengakui bahawa cryptocurrency juga mempunyai kelebihan.

Di Eropah, presiden ECB Christine Lagarde memberi amaran bahawa Bitcoin harus diatur di peringkat global. Lagarde memandang crypto bukan sebagai mata wang tetapi sebagai aset yang sangat spekulatif digunakan untuk menjalankan “perniagaan lucu”.

Untuk menambah ceri di atas, kami sekali lagi mempunyai khabar angin mengenai kemungkinan larangan kripto di India. Parlimen mereka akan memilih kerangka peraturan dalam beberapa bulan mendatang, yang belum dibincangkan.

Daripada ancaman ini sahaja, kami menyimpulkan bahawa 2021 akan menjadi tahun yang bergolak untuk cryptocurrency. Kami juga tidak membincangkan pasaran. Seperti apa potensi serangan yang berpotensi, dan adakah rata-rata pelabur berpeluang bertahan?.

Peraturan cryptocurrency di Amerika Syarikat

Dari tiga bidang kuasa yang akan kita bicarakan, Amerika Syarikat pasti mempunyai keadaan yang paling tidak pasti. Persekitarannya tidak berbahaya, tetapi perlu diperhatikan bahawa terdapat lebih banyak spekulasi daripada maklumat sebenar. Pentadbiran Presiden baru yang sama sekali berbeza dengan pemerintahan sebelumnya kini berkuasa, yang membuat banyak orang bertanya-tanya apa jenis tekanan peraturan yang diharapkan.

Sentimen yang membimbangkan dibenarkan, memandangkan wajah baru yang aneh menyatakan ketakutan terhadap Bitcoin dan kes penggunaannya dalam membiayai aktiviti haram. Pada hari pertamanya di pejabat, Setiausaha Perbendaharaan A.S. Jannet Yellen secara terbuka berkongsi kebimbangannya mengenai penggunaan cryptocurrency.

Penama Biden percaya bahawa cryptocurrency digunakan terutamanya untuk pembiayaan haram. Ketika ditanya semasa mendengar pengesahan mengenai niatnya, Yellen menyatakan bahawa dia akan melakukannya kaji bagaimana cryptocurrency dapat dikurangkan. Secara khusus, dia berusaha untuk mencegah penjenayah menggunakan saluran pencucian wang biasa mereka.

Sikap serupa dinyatakan dalam surat kepada Jawatankuasa Kewangan Senat, di mana Yellen menulis:

“Saya rasa kita perlu melihat dengan teliti bagaimana mendorong penggunaannya untuk aktiviti yang sah sambil mengurangkan penggunaannya untuk kegiatan jahat dan haram … Sekiranya disahkan, saya berhasrat untuk bekerjasama rapat dengan Lembaga Rizab Persekutuan dan pengawal selia perbankan dan sekuriti persekutuan yang lain. mengenai bagaimana melaksanakan kerangka peraturan yang berkesan untuk inovasi fintech ini dan lain-lain. “

Di bahagian lain, Setiausaha Perbendaharaan membincangkan fakta bahawa aset digital memang berpotensi untuk “meningkatkan kecekapan sistem kewangan.”

Dari sudut objektif, persekitaran peraturan A.S. tidak begitu buruk. Sekurang-kurangnya buat masa ini. Telah disuarakan dengan jelas bahawa terdapat perbezaan bagaimana Bitcoin digunakan dan pengawal selia hanya akan memerangi pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas. Tidak ada niat untuk mengehadkan cryptocurrency berikutan kenaikan mereka yang mengejutkan.

Pemergian Ketua OCC Brian Brooks yang mengerikan

Bolehkah penerimaan cryptocurrency yang suam-suam kuku, yang disuarakan oleh pentadbiran baru menggantikan penentuan proaktif yang diberikan oleh bekas Ketua OCC Brian Brooks?

Sejak Mei tahun lalu, Brian Brooks telah (dengan semua standard yang mungkin) melakukan pekerjaan yang hebat sebagai Pengawal Mata Wang (OCC). Sepanjang tempohnya, Brooks telah mencapai pelbagai pencapaian inovatif. Pencapaiannya yang paling ketara adalah dengan membenarkan bank negara untuk memudahkan pembayaran dan aktiviti kewangan lain dengan bantuan teknologi stablecoin dan blockchain.

Perlu juga disebutkan bahawa ketua OCC melakukan serangan hebat kepada mereka yang mempunyai kekuatan paling banyak di A.S. Pada bulan Oktober sahaja, pengawal selia mengeluarkan tiga hukuman yang mengejutkan kepada syarikat raksasa perbankan yang cuai. Tindakan terakhirnya yang luar biasa dalam bidang ini adalah denda $ 250 juta yang dikeluarkan kepada JPMorgan Chase Bank kerana gagal melakukan kawalan dalaman yang mencukupi.

Brooks memang manusia biasa, melakukan segala daya untuk membawa sistem yang lebih terdesentralisasi dan lebih adil. Pengalamannya sebelumnya di Coinbase, digabungkan dengan banyak pernyataan yang menggambarkan crypto sebagai masa depan kewangan, menyebabkan banyak yang tidak dapat berkata-kata. Mungkinkah penyokong Bitcoin yang tegas seperti itu memegang jawatan penting?

Kisah itu dengan sedihnya berakhir ketika Brooks mengundurkan diri pada 14 Januari, sebagai akibat pencalonan penggal lima tahun Trump ditolak oleh Senat Amerika Syarikat. Blake Paulson menjadi ketua OCC sementara itu, individu yang tidak mempunyai sejarah masa lalu dengan sektor crypto. Kami tidak tahu apa-apa mengenai sikap Paulson terhadap cryptocurrency, dan walaupun kami melakukannya, adalah wajar untuk mengatakan bahawa dia tidak pernah dapat menggantikan pendahulunya.

Peraturan cryptocurrency di Kesatuan Eropah

Di Eropah benua, kita mendengar narasi serupa mengenai pencucian wang pada masa yang hampir sama. Pada 13 Januari, presiden ECB Christine Lagarde memberitahu Reuters dalam wawancara bahawa Bitcoin membolehkan pengubahan wang haram dan bahawa itu harus diatur pada tingkat global.

Mengulas mengenai cryptocurrency dan kesan sampingannya, Lagarde berkata:

“Ini adalah aset yang sangat spekulatif yang telah melakukan beberapa perniagaan lucu dan beberapa aktiviti pencucian wang yang menarik dan benar-benar tercela.”

Menurut pemimpin otoriti monetari terkemuka Eropah, pihak berkuasa global harus menyetujui satu set peraturan yang akan menyebabkan penurunan aktiviti jenayah.

Lagarde menunjukkan bahawa kerjasama pelbagai hala diperlukan dalam hal ini, sama ada dalam ruang lingkup G7 atau G20, sambil menambah bahawa proses pengembangan ke dalam cryptocurrency telah dimulakan oleh Pasukan Petugas Tindakan Kewangan (FATF).

Sebagai sebuah organisasi antara kerajaan yang berfokus secara eksklusif pada pengubahan wang haram dan pembiayaan terorisme, FATF dapat memulai peraturan kripto bukan hanya di Eropah tetapi juga di seluruh dunia. Organisasi ini mempunyai sejarah panjang menerbitkan cadangan mengenai bagaimana negara yang berbeza harus melaksanakan kerangka undang-undang untuk aset digital.

Walaupun mungkin Lagarde tidak banyak mengatakan dalam wawancara itu, ia muncul sebagai isyarat yang jelas bahawa EU serius dengan niatnya untuk mengatur mata wang digital swasta. Bagaimanapun, komennya dipublikasikan pada masa ketika cryptocurrency menjadi marah.

Rancangan yang telah dibuat beberapa bulan yang lalu?

Pengumuman peraturan bukanlah perkara baru di EU. Kempen secara rasmi bermula pada akhir September 2020 ketika Suruhanjaya Eropah mengemukakan rancangan untuk mengatur aset crypto untuk pertama kalinya. Sangat menarik untuk diperhatikan bahawa peristiwa ini berlaku hanya seminggu sebelum Bank Pusat Eropah (ECB) mengeluarkan laporannya mengenai euro digital.

Pada masa itu, cabang eksekutif kesatuan itu mengumumkan bahawa ia berusaha untuk mengurangkan pecahan pasaran dalam bidang kewangan digital. Naib Presiden Suruhanjaya Valdi Dombrovskis menyatakan dalam satu wawancara bahawa penyedia perkhidmatan crypto akan dapat berinteraksi dengan warga negara dari semua negara anggota tidak lama lagi dan hanya terhad kepada negara asal mereka.

Tetapi sementara syarikat-syarikat kripto Eropah terus maju, Suruhanjaya berhasrat untuk mendapatkan penekanan besi dalam hal penggunaan stablecoin. Entiti itu merancang untuk membuat perbezaan yang jelas antara jenis aset tertentu yang akan menikmati peraturan yang mesra dan yang mungkin berada di bawah skop undang-undang pasaran sekuriti Eropah (MiFID).

Kategori cryptocurrency pertama akan berada di bawah rejim perintis baru yang membolehkan aset kewangan diperdagangkan dan diselesaikan dalam bentuk aset crypto. Aset ini akan dikecualikan daripada infrastruktur dan agensi undang-undang Eropah seperti MiFID.

Untuk kategori kedua, termasuk stablecoin, Suruhanjaya EU mempunyai pendekatan yang lebih agresif. Seorang siaran akhbar rasmi nota:

“Untuk aset kripto lain, Suruhanjaya mengusulkan kerangka komprehensif yang akan melindungi pengguna dan integriti pasaran crypto-aset yang sebelumnya tidak diatur.”

Bahagian lain dalam siaran akhbar menyatakan bahawa kerangka tersebut tidak hanya akan merangkumi entiti yang mengeluarkan aset crypto tetapi semua jenis firma yang menawarkan perkhidmatan serupa juga. Senarai ini merangkumi penjaga kripto, pertukaran kripto, dan platform perdagangan kripto lain. Bagi stablecoin, komisen akan menundukkan mereka kepada “peraturan yang dipertingkatkan.”

Dalam sebuah temu ramah dengan CNBC, Dombrovskis mengesahkan bahawa proses perundangan untuk memasukkan kerangka peraturan aset crypto akan memakan masa sekurang-kurangnya satu tahun.

Euro digital

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, pengumuman Suruhanjaya EU secara kebetulan hanya dikongsi seminggu sebelum ECB mengeluarkan laporannya sendiri. Diterbitkan pada 2 Oktober, ‘lapor euro digital‘Mendedahkan bahawa bank pusat merancang untuk melepaskan Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC) yang akan merevolusikan rangkaian pembayaran digital benua.

Perenggan khusus dari laporan menunjukkan bahawa ECB juga tegas menentang penggunaan stablecoin. Ini wajar kerana mata wang digital swasta mewakili pesaing langsung ke euro digital masa depan.

Selain itu, diperhatikan bahawa tempoh kotak pasir peraturan akan berlangsung hingga pertengahan 2021. Secara ringkas, tempoh ini dibuat untuk menguji euro digital dan mengetahui faedah apa yang ditawarkannya. Sekiranya terdapat lebih banyak kelebihan daripada keburukan, ECB akan segera memulakan pembangunan euro digital.

Tidak ada yang tahu berapa lama fasa pembangunan berpotensi berlangsung. Tetapi berdasarkan pengumuman sebelumnya, terbukti bahawa kerangka peraturan kripto dibuat secara eksplisit untuk menyokong euro digital yang masuk.

Dengan itu, adakah komen terbaru Lagarde menunjukkan bahawa Bitcoin dan stablecoin mewakili ancaman kepada euro digital? Secara rasmi ancaman itu datang dari penjenayah dan pembiayaan pengganas. Namun, ini bukan kali pertama pengawal selia menggunakan naratif ini untuk menghalang cryptocurrency yang terdesentralisasi.

2021, sebenarnya, adalah tahun di mana Kesatuan Eropah meningkatkan tekanannya terhadap cryptocurrency dan syarikat crypto swasta. Daripada larangan secara terang-terangan, EU lebih realistik untuk membuat pelaburan dalam cryptocurrency dan menggunakannya sesulit mungkin.

Ini mempunyai implikasi teruk terhadap penggunaan secara meluas. Daripada menggunakan cryptocurrency terdesentralisasi seperti Bitcoin, warga EU mungkin menggunakan mata wang digital terpusat seperti euro digital.

Salin peniaga terbaik di dunia

Apabila pemimpin anda berniaga, anda berniaga. Udang akan mengemas kini portfolio anda secara automatik agar sentiasa sepadan dengan pemimpin anda. Semak imbas ratusan peniaga cryptocurrency untuk disalin.

Peraturan cryptocurrency di India

India terkenal kerana mempunyai aliran berita berterusan mengenai larangan cryptocurrency. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, bahkan sebulan tidak berlalu tanpa khabar angin atau sumber rasmi yang mengatakan bahawa larangan itu sudah dekat.

Cryptocurrency agak kontroversial di India. Warganegara negara harus terus-menerus melawan ancaman peraturan untuk menjaga kebebasan memegang aset terdesentralisasi. Sebilangan besar pelabur menikmati keadaan yang kelihatan tenang untuk sebahagian besar tahun 2020, tetapi tahun baru menghadirkan masalah baru.

Pada akhir Januari, pemerintah memperkenalkan rancangan undang-undang berjudul “Cryptocurrency dan Peraturan Rang Undang-Undang Mata Wang Digital Rasmi, 2021.”Sebelum menjadi sebahagian daripada kerangka undang-undang rasmi, RUU ini mesti dibincangkan terlebih dahulu oleh parlimen India.

Matlamat utama undang-undang yang diusulkan adalah untuk membuat kerangka kerja di mana Reserve Bank of India dapat mengeluarkan mata wang digital bank pusat. Namun, ia juga akan melarang penggunaan semua aset digital swasta, kecuali yang “mempromosikan teknologi cryptocurrency yang mendasari dan penggunaannya.”

Pendekatan terhadap cryptocurrency ini hampir sama dengan pendekatan EU. Di sini, kita juga mempunyai kes di mana bank pusat dan kerajaan ingin mengasingkan cryptocurrency terdesentralisasi sambil memperkenalkan cryptocurrency terpusat mereka sendiri.

Pada masa penulisan, aset crypto dapat dijual dan dibeli di India, tetapi tidak diiktiraf sebagai bentuk tender sah. Daripada mencadangkan kerangka kerja yang akan menghalalkan cryptocurrency dan menjadikannya lebih selamat, pemerintah India malah akan melarang mereka secara terang-terangan.

Sekali lagi, ini belum disahkan kerana rang undang-undang itu mungkin masih berubah sebelum ia diluluskan oleh Parlimen. Walaupun begitu, arah yang menuju ke arah ini tetap jelas.

Kata akhir

Peraturan cryptocurrency tidak semestinya berbahaya, terutamanya apabila ia dirancang untuk melindungi pelabur. Industri blockchain sama sekali tidak sempurna, dan dengan jumlah penipuan yang beredar, ini adalah masalah masa sebelum semua kerajaan mula mengatur aset digital.

Kami berpeluang untuk mengetahui bahawa ini tidak berlaku tahun ini. Peraturan kripto dibuat untuk institusi dan bukan untuk rakyat. Walaupun Amerika Syarikat mempunyai harga yang baik pada masa ini (selain daripada kegagalan Ripple dengan SEC), dua pasaran crypto utama nampaknya menghadapi masalah.

Kesatuan Eropah dan India sedang berusaha mewujudkan asas untuk CBDC masa depan. Oleh kerana terdapat konflik kepentingan, ini bermaksud bahawa cryptocurrency swasta harus dibatasi atau bahkan diharamkan. Walaupun tidak kritikal atau menimbulkan panik, peristiwa semasa mungkin menggambarkan keadaan peraturan crypto untuk sisa tahun 2021.

Siapa yang akan menang dalam pertempuran ini? Biasanya, sudah pasti institusi mempunyai kelebihan. Namun, pertembungan Gamestop baru-baru ini antara pelabur Reddit dan pengurus dana lindung nilai membuktikan bahawa kita mempunyai kemampuan untuk membalikkan segalanya dengan motivasi yang tepat.

Udang adalah platform perdagangan sosial untuk cryptocurrency. Ia dirancang untuk kedua-dua peniaga profesional dan pemula untuk datang dan belajar mengenai industri kripto yang sedang berkembang. Pada Shrimpy, pengguna dapat menyalin portfolio dan strategi perdagangan pedagang lain.

Ikut kami Twitter dan Facebook untuk maklumat terkini, dan ajukan sebarang pertanyaan kepada komuniti aktif kami yang luar biasa di Telegram & Tidak setuju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me