Perisian Cukai Crypto Terbaik: 7 Alat Cukai Teratas untuk Crypto

Ben Franklin mengatakan satu-satunya perkara dalam hidup yang pasti adalah kematian dan cukai, dan sementara cryptocurrency tidak akan dibuat selama 240 tahun lagi, perkara yang sama masih berlaku hari ini. Sekiranya anda mempunyai pendapatan dari crypto, anda perlu membayar cukai.

Itu mudah dinyatakan, tetapi prosesnya membuat banyak orang tertanya-tanya dari mana untuk memulakan dan bagaimana untuk meneruskannya. Selain itu, mengumpulkan maklumat mengenai semua perdagangan anda dan mengumpulkannya dalam penyata cukai anda boleh menjadi tugas yang menakutkan.

Jangan khawatir dengan rakan-rakan saya, seperti dalam catatan ini, saya akan memberikan apa yang anda perlu ketahui. Saya juga akan memberi anda 8 alat cukai crypto kegemaran saya & perisian yang dapat membantu mempermudah proses ini.

Tetapi sebelum menyelam, mari kita lihat beberapa peraturan percukaian.

Rawatan Cukai Crypto Global

Sekiranya anda berada di A.S., Inggeris, Jepun, Perancis atau Australia, maka cukai kripto adalah sesuatu yang perlu anda serius. Ini adalah negara-negara yang sudah memiliki peraturan pajak, dan mereka mengharapkan warganya membayar pajak tersebut dengan pasti.

Berikut adalah jadual dari Laporan CryptoResearch yang menunjukkan bagaimana cryptocurrency diklasifikasikan oleh negara-negara ini, dan cukai apa yang wajib dibayar oleh warganegara:

Negara Bagaimana Crypto Dikelaskan Jenis Cukai Yang Dibayar
Amerika Syarikat Harta tanah Cukai Keuntungan Modal
Australia Harta tanah Cukai Keuntungan Modal
Jepun Kaedah Pembayaran yang sah Cukai pendapatan

Cukai Keuntungan Modal

Inggeris Wang Aset / Peribadi Cukai Keuntungan Modal
Perancis Harta Bergerak Kadar rata 19% ditambah dengan yang lain

Seperti yang anda lihat undang-undang cukai untuk cryptocurrency berbeza bergantung pada bidang kuasa. Di samping itu, masih banyak alat berguna untuk mengira cukai crypto, dan untuk mempermudah pemfailan dokumen.

Sebilangan besar perisian ini berfungsi untuk sebilangan negara, dapat mengimport data dari pertukaran crypto, dan dapat menghasilkan semua bentuk cukai yang sesuai. Fikirkan alat ini seperti TurboTax, tetapi untuk aktiviti cryptocurrency.

Setelah anda mengumpulkan semua rekod kripto anda melalui perisian ini, anda boleh mengemukakan semuanya kepada akauntan cukai anda, atau anda boleh menggunakan perisian penyediaan cukai dan mengendalikan semuanya sendiri.

Walaupun cukai kripto menakutkan bagi banyak orang, menggunakan alat ini menjadikannya cukup mudah, dan tidak ada yang perlu ditakutkan ketika memfailkan cukai. Menurut Pangkalan Wang Syiling:

Semua penjualan, penukaran, pembayaran, sumbangan, dan pendapatan kripto dilaporkan oleh pembayar cukai A.S.

Peristiwa berikut dianggap boleh dikenakan cukai di hampir semua bidang kuasa yang memerlukan pembayaran cukai pada cryptocurrency:

  • Apabila anda menjual cryptocurrency anda untuk fiat (USD, GBP, AUD, JPY, EUR …)
  • Menukar cryptocurrency anda dengan cryptocurrency yang lain
  • Menggunakan aset crypto anda untuk membayar barang atau perkhidmatan
  • Apabila anda menerima cryptocurrency sebagai pendapatan (sama ada melalui perlombongan atau sebagai pembayaran untuk perkhidmatan yang ditawarkan kepada pihak ketiga)

Terdapat beberapa urus niaga kripto yang tidak dikenakan cukai, dan ada baiknya mengetahui apakah ini sehingga anda tidak sengaja membayar terlalu banyak cukai. Contohnya termasuk derma amal, memindahkan kripto antara dompet, dan membeli dan memegang cryptocurrency. Pihak berkuasa cukai negara lain telah membuat keputusan yang serupa.

Di A.S. pihak berkuasa cukai telah menyatakan bahawa walaupun penyata diterima sekarang ia terbuka untuk audit dari IRS dan pembayar cukai boleh diminta untuk mengajukan pemulangan yang diubah beberapa tahun kemudian dan membayar balik cukai.

7 Alat Cukai Crypto Terbaik

Berita baiknya ialah ada perisian yang akan mengenal pasti transaksi mana yang dikenakan cukai dan mana yang tidak, menyelamatkan anda daripada membuat keputusan itu sendiri.

Mereka melakukan ini melalui serangkaian pertanyaan, yang juga dimasukkan ke dalam bentuk cukai yang sesuai. Tol cukai juga akan cuba membantu menurunkan bil cukai anda dengan menggunakan potongan kerugian modal jika anda mengalami kerugian pada aktiviti perdagangan dan pelaburan kripto anda.

Dengan semua itu, berikut adalah 8 alat perisian cukai cryptocurrency teratas yang tersedia untuk peniaga dan pelabur hari ini.

CryptoTrader.Tax

Walaupun beberapa perisian cukai crypto dalam senarai ini nampaknya agak rumit yang tidak berlaku CryptoTrader.Tax. Menurut laman web itu, ia akan membolehkan anda menyelesaikan cukai kripto anda dengan “cara termudah dan paling dipercayai.”

Alat ini menyokong lebih dari 35 pertukaran yang berbeza, menjadikannya mudah untuk mengimport perdagangan anda dan dengan mudah mengira keuntungan dan kerugian sepanjang tahun. Ia tidak menjadi lebih mudah atau lebih mudah.

Terdapat banyak ciri berguna lain yang dimasukkan ke dalam platform yang menjadikannya kaedah yang sangat mudah bagi sesiapa sahaja untuk mengira liabiliti cukai mereka dari aktiviti cryptocurrency mereka. Salah satu ciri ini adalah automasi semua laporan dan borang yang diperlukan ketika mengajukan.

Gambaran Keseluruhan Cukai CryptoTrader

Antara muka Pengguna Utama CryptoTraderTax

CryptoTrader.tax bukan sahaja menghasilkan Borang IRS 8949, tetapi juga akan membuat Laporan Jejak Audit, Ringkas & Laporan Jualan Jangka Panjang, Laporan Pendapatan Cryptocurrency, dan banyak lagi. Platform ini kemudian membolehkan pengguna memuat turun laporan ini sehingga mereka dapat mengintegrasikan data ke dalam program seperti TurboTax dan TaxAct, atau mengirimnya ke akauntan pajak..

Dengan menggunakan CryptoTrader.tax sepanjang tahun pedagang dapat mengawasi keuntungan dan kerugian mereka, dan tanggungjawab cukai mereka. Ini dapat membantu mengurangkan keuntungan modal dan peristiwa yang dikenakan cukai jika itu berguna.

Pedagang boleh memulakan secara percuma dengan platform, dan jika mereka menggunakannya untuk mengajukan, ada harga bertingkat dari $ 49 hingga $ 299 setiap tahun pajak berdasarkan jumlah perdagangan yang diimport.

Ini adalah penyelesaian cukai kripto yang memudahkan menguruskan cukai anda dan melakukannya dengan harga yang berpatutan. Plus ia akan mengurangkan atau menghilangkan banyak tekanan yang berkaitan dengan cukai kripto dan memberikan laporan cukai yang boleh dipercayai dan tepat.

Koinly

Koinly menggabungkan perakaunan crypto dan cukai semua dalam satu pakej perisian. UI adalah salah satu yang terbaik dalam bidang cukai crypto, dan selain menangani pelaporan cukai untuk A.S., Australia, dan Kanada, ia juga menyokong pelaporan cukai untuk lebih dari 20 negara lain.

Ini bukan hanya fail generik yang dihasilkan. Ini adalah laporan sebenar yang dapat diserahkan oleh pengguna secara langsung kepada pihak berkuasa cukai mereka. Contohnya, pengguna A.S. akan menerima yang lengkap Borang 8949 dan Jadual D dalam format pdf.

Sudah tentu Koinly mempunyai API yang membolehkannya menyambung ke bursa utama, dan ia menyokong lebih dari 300 pertukaran yang berbeza serta lebih dari 70 dompet dan lebih dari 6,000 blockchain. Ia akan menyegerakkan pengguna melengkapkan sejarah transaksi dengan cepat dan mudah.

Ciri-ciri Cukai Koinly

Ciri-ciri Alat Pajak Koinly

Apa yang membezakan platform ini ialah ia bukan hanya untuk cukai. Anda boleh menggunakannya untuk menjejaki portfolio crypto anda juga, memerhatikan bagaimana ia berubah dari masa ke masa, dan menghasilkan beberapa grafik yang sangat indah. Walaupun sudah tentu ada alat pelacakan portfolio lain, Koinly bersinar dengan menawarkan kedua-dua alat pengesanan portfolio dan alat untuk memantau dan mengurangkan cukai.

Koinly mempunyai ciri yang sesuai dengan pertukaran antara pertukaran dan dompet anda sendiri, yang membantu mengelakkan cukai yang tidak perlu. Ia juga memiliki sistem pengendalian ralat pintar yang memperingatkan ketika ada percanggahan data atau ketika mungkin ada ketidaktepatan dalam laporan pajak. Mereka juga mempunyai panduan cukai crypto untuk membantu pengguna memanfaatkan sepenuhnya platform ini.

Koinly juga membolehkan pengguna memulakan secara percuma. Pembayaran hanya diperlukan untuk menghasilkan laporan. Harga bermula dari $ 79 untuk 300 transaksi hingga $ 399 hingga 10,000 transaksi.

CukaiBit

Alat cukai crypto alternatif lain yang hebat adalah CukaiBit. Ini adalah satu-satunya pakej perisian cukai crypto yang diasaskan oleh CPA blockchain dan peguam cukai cryptocurrency.

Bukan hanya ini, tetapi TaxBit adalah satu-satunya syarikat yang kami ada dalam senarai yang telah menerima pembiayaan usaha yang besar. Pada bulan Januari tahun ini mereka telah mengumumkan pusingan benih bernilai $ 5 juta dari sejumlah pelabur terkenal. Ini termasuk orang-orang seperti Peter Thiel’s Valar Ventures dan juga modal Winkelvoss (di antara banyak yang lain).

Oleh itu, anda tahu bahawa perisian tersebut mempunyai penyokong yang kuat di belakangnya, tetapi adakah ia baik?

Papan Pemuka TaxBit

Antara Muka Pengguna TaxBit

Pertama, walaupun ini adalah alat cukai kripto (menyokong lebih dari 4,200 syiling), ia juga menyokong pelbagai aset lain. Seperti komoditi, ekuiti dan mata wang fiat lain. Ini bermaksud bahawa anda boleh menggunakannya untuk tujuan perdagangan anda yang lain.

TaxBit juga bekerjasama dengan banyak pertukaran sehingga anda dapat mengesan transaksi anda dengan cepat dan mudah. Ini termasuk seperti Kraken, Coinbase Pro, Bitstamp dan banyak lagi.

Perkara lain yang sangat saya gemari ialah alat analisis portfolio mereka. Tidak seperti kebanyakan perisian yang hanya digunakan pada akhir tahun untuk menghasilkan pulangan, TaxBit membolehkan anda memantau portfolio anda secara langsung dan berterusan. Ini memberi anda gambaran lengkap mengenai kedudukan cukai berpotensi anda pada masa ini.

Anda juga akan menghargai jejak audit yang tidak berubah yang telah dirancang oleh CPA. Ini bermaksud bahawa walaupun anda pernah mendapatkan audit dari IRS, anda dapat dengan mudah menyelidiki sebarang transaksi dan melihat bagaimana keuntungan / kerugian dihitung berdasarkan biaya.

Jejak Audit TaxBit

Antara Muka Pengguna TaxBit

Perisian ini juga membolehkan anda menyesuaikan kadar cukai peribadi anda. Dengan menggunakan maklumat demografi yang anda berikan, TaxBit mengira kadar cukai individu anda dengan mengambil kira tahap negeri dan persekutuan. Ini dapat memberikan gambaran yang paling tepat mengenai tanggungjawab atau pembayaran balik anda.

Dan akhirnya, semasa menghantar borang anda ke IRS, anda boleh memuat turun dengan mudah Borang IRS 8949 dengan semua perdagangan anda. Anda boleh memuat turunnya dalam bentuk pdf mudah untuk dihantar ke akauntan anda atau anda boleh memuat turunnya untuk digunakan dalam perisian pemfailan cukai seperti TurboTax, TaxAct et al.

Ketika datang ke harga, TaxBit memiliki tiga tahap. Mereka mempunyai asas untuk $ 50, Plus untuk $ 175 setahun dan Pro untuk $ 500 setahun. Berikut adalah setiap pilihan harga:

  • Asas: 250 Transaksi, 10 Pertukaran / Dompet, Borang Cukai Tahun Semasa dan Sokongan Sembang.
  • Tambahan: 2,500 Transaksi, Pertukaran / Dompet Tanpa Had, Semua borang cukai dan Sokongan Sembang.
  • Pro: 25,000 Transaksi, Pertukaran / Dompet Tanpa Had, Semua borang cukai dan Sokongan Telefon BPA

Penjejakan Duit Syiling

Penjejakan Duit Syiling menggelarkan dirinya sebagai peneraju pelaporan dan penjejakan cryptocurrency, dan dengan lebih daripada 490,000 pelanggan, termasuk lebih daripada 750 pelanggan korporat, mereka mungkin tidak salah. CoinTracking sangat terperinci, dan pengguna akan mengetahui dengan tepat bagaimana prestasi portfolio mereka, bagaimana kepelbagaian mereka, dan apa beban cukai mereka sepanjang tahun.

CoinTracking mempunyai penyelesaian berasaskan web yang membolehkan sambungan mudah ditukar melalui API, atau melalui fail CSV. Ini membolehkan CoinTracking memaparkan sejarah perdagangan lengkap pengguna, dan menentukan keuntungan, kerugian, dan cukai yang terhutang. Laporan akhir dapat dihasilkan dalam sejumlah format, termasuk CSV, PDF, XLS, XML, dan JSON.

Laporan Cukai CoinTracking

Ciri Laporan Cukai CoinTracking

Platform ini menggabungkan semua transaksi yang dibuat melalui akaun yang terhubung, menunjukkan dengan tepat apa yang dihantar atau diterima, dan perdagangan tepat yang dibuat sepanjang tahun.

Platform ini juga menunjukkan harga koin bersejarah pada masa perdagangan dibuat, dan memiliki lebih dari 11 tahun data mengenai lebih dari 7,000 altcoin. Lebih daripada 70 bursa disokong, termasuk lebih dari selusin yang ditutup.

CoinTracking bermula dengan tahap percuma yang dapat digunakan hingga 200 transaksi, walaupun pelaporan cukai dan akaun terpaut adalah terhad. Untuk membuka kunci sepenuhnya ciri akaun Pro diperlukan. Ini hanya $ 9,99 per tahun cukai dan merangkumi hingga 3.500 transaksi. Urus niaga tanpa had adalah $ 49,99 per tahun cukai yang berpatutan.

BitcoinTaxes

BitcoinTaxes adalah satu lagi penyelesaian cukai crypto yang popular. Dilancarkan pada tahun 2014, ia adalah penyelesaian berasaskan web yang menawarkan kepada pengguna sekumpulan alat yang sangat baik untuk mengesan kewajipan cukai tahunan. Ini termasuk kemampuan untuk menghasilkan laporan cukai terperinci termasuk semua transaksi yang dilakukan sepanjang tahun.

Laporan ini merangkumi data transaksi yang diambil dari banyak bursa popular seperti Coinbase Pro, Bittrex, dan lain-lain. Anda juga boleh menambahkan data anda sendiri melalui fail CSV, dan pengguna dapat menambahkan dana yang mereka belanjakan untuk item atau sumbangan peribadi. Platform ini juga menyokong mengimport cryptocurrency yang dilombong yang mungkin telah diterima sepanjang tahun.

Penjejak Cukai Bitcoin

Kalkulator keuntungan modal Bitcoin Cukai

Platform ini akan menghasilkan keuntungan modal anda untuk tahun ini, yang kemudian dapat dimasukkan ke dalam perisian cukai pilihan anda, atau hanya boleh dicetak untuk dikongsi dengan akauntan cukai anda, atau untuk dilampirkan pada penyata cukai anda.

Satu kelemahan besar untuk platform ini adalah keperluan memasukkan harga duit syiling secara manual untuk setiap jangka masa yang berasingan. Ini dapat menghasilkan banyak pekerjaan untuk peniaga aktif.

Anda boleh memulakan secara percuma di BitcoinTaxes, dan rancangan berbayar bermula pada $ 29.95 setiap tahun cukai. Platform ini tersedia untuk penduduk A.S., UK, Jerman, Kanada dan Australia.

LukkaTax

LukkaTax sebelum ini dipanggil LibraTax, dan versi asalnya sudah ada sejak tahun 2014. Ini adalah satu lagi platform cukai kripto yang popular yang sering disyorkan oleh peminat kripto yang juga berminat mengikuti perkembangan cukai mereka.

Laman web LukkaTax mendakwa anda dapat mengumpulkan data anda dari mana-mana sumber, termasuk pertukaran dan dompet. Platform akan mengira berdasarkan trasaksi crypto-crypto, transaksi crypto-fiat, dan transaksi perlombongan.

Faedah LukkaTax

Manfaat Utama LukkaTax

Platform ini menyokong lebih dari 3,700 cryptocurrency yang berbeza. Platform ini menghasilkan sejumlah laporan yang berbeza, termasuk Borang IRS 8949 yang diperlukan untuk memfailkan cukai di AS.

LukkaTax berharga $ 19,99 untuk tahun cukai, tidak kira berapa banyak transaksi yang dimasukkan ke platform. Terdapat versi untuk profesional cukai dan institusi, yang berharga $ 39.95 setiap penyata cukai.

Sebagai tambahan untuk mengesan aktiviti kripto untuk tahun pajak semasa LukkaTax mempunyai kemampuan untuk melihat kembali masa dan mengira kewajiban cukai untuk tahun-tahun sebelumnya bagi mereka yang berminat untuk mengemukakan penyata yang diubah.

ZenLedger

ZenLedger adalah platform yang mudah dan berkesan untuk mengira cukai cryptocurrency, dan mereka yang juga menggunakan TurboTax mungkin ingin mempertimbangkan secara serius untuk menggunakan ZenLedger untuk aset digital mereka kerana ia adalah rakan kongsi rasmi TurboTax. Platform ini bergabung dengan lebih dari dua lusin pertukaran cryptocurrency yang popular, dan mempunyai sokongan untuk sebahagian besar fiat dan cryptocurrency.

ZenLedger akan dengan cepat mengimport sejarah transaksi dari bursa yang disokong, dan akan menggunakan data untuk secara automatik mengisi maklumat yang diperlukan dalam dokumen cukai. Ini termasuk keuntungan modal, sumbangan, penyata penutup, dan pendapatan dari cryptocurrency. Platform ini juga menghasilkan penyata untung rugi.

ZenLedger Turbotax

Integrasi ZenLedger ke TurboTax

Semua laporan dan dokumen yang dibuat oleh ZenLedger mesra IRS. Itu bermaksud semuanya boleh dihantar secara langsung atau digunakan bersama dengan penyelesaian pelaporan cukai yang lain. ZenLedger berfungsi dengan sempurna untuk semua tahap peminat crypto.

Harga ZenLedger bermula pada $ 69 untuk 100 transaksi dan meningkat kepada $ 999 untuk transaksi tanpa had. Ini bukan penyelesaian yang paling murah, tetapi harganya sepadan.

Kesimpulannya

Walaupun tidak ada yang gemar melakukan cukai, penyelesaian ini menjadikan pembayaran bahagian crypto lebih mudah dan tidak terlalu tertekan.

Paling baik, dengan landskap di sekitar percukaian cryptocurrency terus berubah, platform ini akan terus mengikuti perubahan tersebut dan membantu penggunanya tetap mematuhi undang-undang cukai terkini di negara masing-masing.

Menggunakan salah satu daripada tujuh penyelesaian yang disediakan di atas akan memastikan maklumat yang betul dikumpulkan dan dilaporkan ke agensi pajak, dan dapat membantu pengguna menghindari denda atau denda. Menjejaki maklumat cukai untuk aset digital boleh menjadi cabaran, tetapi alat cukai crypto ini menjadikannya lebih mudah.

Penafian: Artikel ini bukan merupakan nasihat kewangan, cukai atau undang-undang, dan tidak dimaksudkan untuk digunakan oleh siapa pun untuk tujuan nasihat keuangan, nasihat hukum, penghindaran cukai, mempromosikan, pemasaran atau mengesyorkan kepada pihak lain apa-apa perkara yang ditangani di sini. Untuk nasihat kewangan atau undang-undang, sila berjumpa dengan profesional anda sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me