Petua Pelaporan Cukai Crypto untuk Peniaga Crypto Volume Besar dan Algoritma

>

Pemfailan cukai A.S. tarikh akhir, 15 April, tepat di sudut jalan. Bagi kebanyakan orang, mendapatkan cukai mereka untuk tahun ini adalah proses yang menyakitkan. Hal ini berlaku terutamanya bagi mereka yang melabur dalam mata wang kripto, kerana melaporkan keuntungan dan kerugian dalam dolar AS diperlukan untuk setiap perdagangan. Dalam panduan ini, kami akan membincangkan pelbagai petua pelaporan cukai yang boleh digunakan oleh bot perdagangan kripto dan strategi automatik untuk mempermudah pelaporan cukai kripto mereka.

1. Ambil kira semua pertukaran crypto anda

Pelaporan cukai menjadi lebih mudah apabila anda mempunyai rekod yang memperincikan semua sejarah perdagangan crypto anda. Di A.S.. dan kebanyakan negara lain, memperdagangkan satu cryptocurrency untuk yang lain mencetuskan peristiwa yang boleh dikenakan cukai yang perlu dilaporkan Borang 8949. Sekiranya anda belum mengikuti setiap perdagangan cryptocurrency anda, jangan risau. Hampir semua pertukaran cryptocurrency mempunyai pilihan untuk pengguna memuat turun fail CSV yang mengandungi sejarah transaksi lengkap mereka yang berlaku di bursa tersebut.

Sebelum duduk untuk melakukan cukai kripto, buat senarai semua pertukaran yang anda gunakan selama ini. Sama ada anda menggunakan perisian tertentu, cemerlang, atau pengiraan tangan, memuat turun sejarah transaksi anda dari setiap pertukaran cryptocurrency anda akan membantu proses pelaporan cukai.

2. Perhatikan dengan menggunakan kaedah pengiraan pengenalan tertentu

Selepas yang baru Panduan cukai cryptocurrency IRS keluar pada bulan Oktober 2019, ia menjelaskan bahawa kaedah pengecaman kos pengenalan tertentu dapat digunakan semasa mengira keuntungan dan kerugian anda untuk transaksi cryptocurrency anda dengan syarat anda mempunyai rekod untuk mengenal pasti crypto anda secara khusus.

Ini terdengar jauh lebih kompleks daripada yang ada. Pada dasarnya, sebelum tahun 2019, kebanyakan pelabur bitcoin dan crypto menggunakan kaedah pengiraan First-in First-Out yang biasa untuk mengira keuntungan dan kerugian dari perdagangan mereka (cryptocurrency yang anda beli pertama dijual terlebih dahulu) kerana IRS belum menentukan sama ada ID tertentu dibenarkan. Setelah petunjuk baru menjadikan ini jelas, pengenalan khusus adalah cara terbaik untuk mengurangkan keuntungan anda.

Dalam menggunakan strategi ini, anda ingin mengenal pasti dan “menjual” cryptocurrency yang anda beli pada harga tertinggi terlebih dahulu. Bagi peniaga yang aktif, sedikit perubahan ini boleh menyebabkan penjimatan cukai yang besar.

Kalkulator cukai kripto seperti CryptoTrader.Tax telah membina algoritma pengurangan cukai seperti HIFO (Tertinggi dalam keluar pertama) dan LIFO (Terakhir dalam keluar pertama).

Sebelum anda dapat menggunakan kaedah pengenalan tertentu, anda harus dapat mengenal pasti unit crypto secara khusus seperti yang digariskan oleh IRS:

Untuk mengenal pasti unit cryptocurrency secara khusus, anda mesti mempunyai rekod maklumat berikut:

  • Tarikh dan masa setiap unit diperoleh,

  • Asas anda dan nilai pasaran wajar setiap unit pada masa ia diperoleh,

  • Tarikh dan masa setiap unit dijual, ditukar, atau dilupuskan, dan

  • Nilai pasaran wajar setiap unit apabila dijual, ditukar, atau dilupuskan, dan jumlah wang atau nilai harta yang diterima untuk setiap unit

Sekiranya anda mempunyai data ini untuk urus niaga anda, anda dapat menggunakan kaedah pengenalan khusus seperti LIFO atau HIFO yang dapat menurunkan cukai keuntungan modal cryptocurrency anda secara drastik.

3. Gunakan kerugian anda untuk mengurangkan pendapatan bercukai anda

2019 mempunyai bahagian baik naik turun di pasaran crypto. Menjelang akhir tahun, semuanya kelihatan menurun; namun, pada awal musim panas bitcoin melakukan fenomenal melebihi $ 12,000 setiap duit syiling. Walaupun tujuannya adalah untuk selalu memperoleh keuntungan, anda boleh menggunakan kerugian yang ditanggung untuk menurunkan tanggungjawab cukai anda.

Katakan anda membeli bitcoin pada harga $ 10,000 dan terus berniaga masuk dan keluar dari aset tersebut. Katakan anda menanggung kerugian bersih sekitar $ 2,000 akibat aktiviti perdagangan ini. Kerugian ini difailkan pada Borang 8949 seperti keuntungan modal anda. Namun, bukannya menambah pendapatan bercukai anda, mereka mengurangkannya. Ini bermaksud bahawa mengemukakan kerugian kripto atas cukai anda sebenarnya menjimatkan wang anda!

4. Cubalah Crypto Tax Software untuk mengautomasikan pelaporan anda secara automatik

Alat perisian cukai Cryptocurrency seperti CryptoTrader.Tax telah dibangunkan untuk mengautomasikan keseluruhan cryptocurrency dan pelaporan cukai bitcoin proses. Untuk pedagang dengan jumlah dan algoritma yang tinggi, alat perisian boleh menjadi penjimat masa yang besar. Kerana pasukan Shrimpy telah bekerjasama dengan CryptoTrader.Tax untuk memudahkan pengguna melaporkan pajak mereka, pengguna Shrimpy dapat menerima potongan 20% untuk semua laporan pajak dengan kod SHRIMPY2019.

CryptoTrader.Tax berfungsi dengan mengintegrasikan dengan semua pertukaran cryptocurrency utama untuk membolehkan pengguna mengimport transaksi sejarah mereka secara automatik. Perisian ini dapat menangani puluhan ribu perdagangan tanpa masalah. Setelah anda menyambungkan akaun anda dengan kunci API atau melalui import CSV, anda boleh menghasilkan Borang 8949 dan laporan cukai crypto anda yang lain dengan satu klik butang. Laporan ini boleh diimport ke platform seperti TurboTax atau CukaiAct, atau hanya dihantar kepada profesional cukai anda untuk memfailkan bagi pihak anda.

Ada soalan khusus mengenai keadaan cukai kripto anda? Jangan ragu untuk menghubungi pasukan di CryptoTrader.Tax. Mereka mempunyai pilihan sembang langsung dan dapat membantu anda secara percuma 🙂

Bacaan Tambahan

Adakah anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perisian cukai crypto? Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perisian cukai crypto terbaik yang boleh anda gunakan untuk mengira cukai Bitcoin anda.

Blog Tetamu oleh CryptoTrader.Tax pasukan

Penafian: Pandangan, pendapat, dan kedudukan yang dinyatakan dalam catatan tetamu ini adalah pendapat penulis sahaja dan tidak mewakili pendapat Shrimpy. Ketepatan, kelengkapan, dan kesahan setiap pernyataan yang dibuat dalam artikel ini tidak dijamin. Kami tidak bertanggung jawab atas sebarang kesalahan, peninggalan, atau pernyataan. Hak cipta kandungan ini adalah milik pengarang dan segala tanggungjawab berkaitan dengan pelanggaran hak harta intelek tetap ada pada mereka.

Maklumat yang diberikan di laman web ini tidak termasuk nasihat pelaburan, nasihat kewangan, atau nasihat perdagangan. Sila buat usaha anda sendiri dan berunding dengan penasihat kewangan anda sebelum membuat keputusan pelaburan. Shrimpy tidak akan bertanggungjawab atas keputusan pelaburan yang anda buat berdasarkan maklumat yang diberikan di laman web.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me