PIVX: Semua yang Perlu Anda Ketahui mengenai Syiling Privasi Baru

Privasi dengan cepat menjadi salah satu ciri terpenting bagi mana-mana cryptocurrency blockchain baru. Bahkan pendukung besar seperti bitcoin, Ethereum, dan Litecoin mula memasuki kegilaan privasi.

Kad Kredit Perdagangan Opsyen IQ

Satu cryptocurrency mengambil pendekatan yang sama sekali berbeza untuk bukan sahaja privasi, tetapi untuk banyak aspek ekonomi cryptocurrency. Hari ini kita akan membincangkan salah satu pilihan utama untuk tahun 2018, PIVX.

PIVX: Asasnya

PIVX adalah cryptocurrency yang semakin popular yang tidak lagi wujud bernilai di coinmarketcap.com dengan harga hanya beberapa sen masing-masing ke paras tertinggi $ 15 setiap satu. Projek ini sangat unik kerana pada masa ini satu-satunya cryptocurrency yang menawarkan privasi penuh di samping model konsensus bukti-kepentingan.

Selain menawarkan bukti-kepentingan, sistem ini juga bergantung pada masternode yang memungkinkan kecepatan transaksi yang tinggi, ciri privasi, dan juga cara yang stabil bagi para pelabur kaya untuk memperoleh pendapatan tetap. Pada 10,000 PIVX, harga masternode kemungkinan tidak dapat dicapai oleh rata-rata pelabur yang tidak masuk awal.

PIVX bermula sebagai garpu Dash. Dash beroperasi pada perlombongan bukti bukti kerja dan masternode. Pasukan PIVX ingin menawarkan kelebihan kelajuan dari masternode, tetapi tidak mahu bergantung pada perlombongan bukti kerja yang boleh dibazirkan.

PIVX mempunyai model ekonomi yang unik yang memungkinkan kaedah yang berbeza untuk membekalkan token baru ke ekosistem. Setiap minit, satu blok disahkan dan hadiah sekitar lima PIV dilepaskan. Ganjaran ini dibahagi antara masternode yang menang, dan peserta bukti-kepentingan yang menang.

Daripada ini sebagai ganjaran statik, PIVX menawarkan ciri unik yang membolehkan rangkaian memutuskan bagaimana memberi ganjaran kepada masternode dan staker. Sekiranya terdapat terlalu banyak masternode di rangkaian, ganjaran akan meningkat bagi para pemegang saham.

Begitu juga, jika tidak ada masternode yang mencukupi, ganjaran masternode akan meningkat. Akhirnya, peratusan kecil dari setiap ganjaran blok masuk ke dalam anggaran tadbir urus diri.

Dengan blok baru setiap minit, PIV yang dilepaskan bukanlah sebahagian daripada bekalan terhad. Ini bermaksud bahawa secara hipotesis, terdapat jumlah token PIVX yang tidak terhad yang akan ada. Walaupun ada yang berpendapat bahawa model ekonomi jenis ini bersifat inflasi, yang bermaksud nilai token akan menurun seiring berjalannya waktu, pasukan PIVX berpendapat mengenai hal ini dan juga menawarkan penyelesaian.

Ekonomi PIVX

Logo Pivx MasterNode

Sumber: pivxmasternode.org

Oleh kerana penawaran tidak terhad secara hipotetis, terdapat dua faktor utama yang menyumbang untuk mengawal bekalan.

Aspek pertama adalah bahawa semua yuran transaksi yang dibayar di rangkaian musnah, atau “dibakar”. Ini bermaksud bahawa bayaran transaksi tidak dibayar kepada masternode atau peserta rangkaian lain. Ini akan membantu mengawal bekalan dengan beberapa cara.

Sekiranya PIVX terus meningkat popularitinya, secara semula jadi akan ada lebih banyak transaksi di rangkaian, yang akan menyebabkan kehancuran lebih banyak unit PIVX. Ini memastikan bahawa, sekurang-kurangnya hingga tahap tertentu, bekalannya tidak terhad sepenuhnya.

Perkara kedua yang perlu dipertimbangkan adalah bahawa rangkaian ini dirancang untuk memberi insentif kepada orang ramai untuk membeli dan memegang token tersebut. Sebagai contoh, untuk menyediakan masternode, seseorang mesti mengumpulkan 10,000 unit PIVX. Kedua, untuk mengambil bahagian dalam perlombongan bukti-kepentingan, seseorang juga mesti membeli dan memegang PIVX.

Berapa banyak PIVX yang diperlukan untuk berjaya membuktikan bukti kepentingan anda?

Menurut Ini kalkulator, anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya 500 PIV (kira-kira $ 4,500) untuk berpeluang melombong satu blok sebulan, dengan anggapan komputer anda beroperasi 24 jam sehari. Mempertaruhkan 10,000 PIVX akan menjana 43 PIV sebulan, dan menjalankan masternode akan memperoleh sekitar 48 PIV.

Dengan cara ini, masternode tidak terlalu diberi insentif dan perlombongan bukti-kepentingan juga kira-kira sama menguntungkan, dengan hanya sedikit pilihan yang diberikan kepada masternodes.

PIVX dan protokol ZeroCoin

Tahun lalu, PIVX mula menawarkan versi baru dompet yang sesuai dengan apa yang dikenali sebagai ZeroCoin protokol. Secara kasarnya, protokol yang dibuat oleh pelajar Universiti John Hopkins, menggariskan reka bentuk teori untuk sistem cryptocurrency sepenuhnya tanpa nama dan tidak dapat dikesan.

PIVX mematuhi ZeroCoin melalui penggunaan apa yang dikenali sebagai “zPIV”.

Unit zPIV dibuat melalui proses yang disebut pencetakan. Proses berjalan seperti ini. Pengguna membuka dompet PIVX mereka, pergi ke tab pencetakan zPIV dan memilih jumlah PIVX yang ingin mereka ubah menjadi zPIV. Proses ini memakan kos transaksi yang sangat kecil.

Pencetakan biasanya selesai hanya dalam beberapa saat. Setelah proses selesai dompet akan mengandungi jumlah zPIV yang dicetak. zPIV berbeza dengan PIVX kerana ia hanya boleh wujud dalam jumlah yang sangat spesifik, seperti wang tunai fizikal atau cip kasino.

Sebagai contoh, tidak mungkin memiliki atau menghantar 1.1 zPIV. Sebaliknya, anda hanya boleh memiliki 1, 2, 5, 10, 50 dan sebagainya. Sebab sekatan ini adalah untuk memastikan bahawa penyerang yang berpotensi tidak dapat menentukan sumber atau tujuan cryptocurrency tanpa nama dengan mencari jumlah tertentu yang dihantar atau diterima.

Tab cetakan dan kawalan dompet PIVX zPIV

zPIV bukan mata wangnya sendiri. Unit zPIV hanya boleh wujud di dalam dompet di mana ia dicetak. Apabila anda menghantarnya, mereka akan tiba sebagai unit PIV biasa di destinasi. Perbezaannya ialah unit PIV yang tiba di destinasi tidak mempunyai kaitan langsung dengan dompet di mana mereka berasal sebagai zPIV.

Malangnya, zPIV tidak sempurna. Mencetak zPIV memerlukan yuran transaksi. Selain itu, setelah unit ditukar menjadi zPIV, unit tersebut tidak layak digunakan atau digunakan dalam masternode. Walaupun penambahan stoking zPIV ada di peta jalan untuk 2018, ia belum tersedia. Pasukan PIVX berjanji bahawa apabila ia tersedia, penentuan unit zPIV akan lebih menguntungkan daripada penentuan unit PIVX biasa.

Furthur, menjejaki zPIV di pelbagai peranti dengan dompet yang sama sukar. Sekiranya anda menghantar zPIV dari satu peranti, peranti anda yang lain tidak akan menunjukkan perubahan baki ini melainkan anda menyalin semula dompet.dat secara manual. Ini juga ada dalam senarai perbaikan yang akan dikeluarkan tahun ini.

Pembangunan yang berterusan dan masa depan yang cerah

Ingat bagaimana PIVX mengumpulkan sebahagian daripada ganjaran blok selama setiap blok? Pasukan PIVX telah melakukan pekerjaan teladan dengan memanfaatkan anggaran ini untuk memajukan mata wang. Ini termasuk tidak hanya pengembangan teknis, tetapi juga pemasaran, iklan, dan program jangkauan masyarakat lain.

Mata wang ini mempunyai lebih daripada sedozen ciri baru yang ketara terancang untuk tahun ini dan memandangkan harga tetap unit PIVX lebih dari lapan dolar setiap satu walaupun semasa penurunan pasaran utama baru-baru ini, adalah selamat untuk mengatakan bahawa PIVX sebagai organisasi harus dibiayai dengan baik untuk masa depan yang dapat dilihat.

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan

Imej Pilihan melalui Pivx.org

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me