Quant Network Review: OS Blockchain yang Boleh Dikendalikan

Amaran spoiler: tidak ada satu pun blockchain yang akan mengatur semuanya. Kes penggunaan yang berbeza memerlukan rantaian blok yang berbeza. Ini bermakna bahawa kebolehoperasian antara rantaian blok ini akan menjadi kritikal seiring dengan berjalannya waktu. Walaupun banyak projek cryptocurrency termasuk Band Protocol dan NEAR Protocol telah menangani masalah interoperabilitas, Quant Network melakukannya dengan cara yang sama sekali berbeza.

Berbeza dengan projek cryptocurrency lain, Quant Network tidak mahu membuat perkara menjadi lebih rumit dengan membuat blockchain mereka sendiri yang boleh dihubungkan dengan yang lain. Mereka membina sistem operasi blockchain yang boleh dikendalikan yang akan berada di atas blockchain lain. Ini akan memberi individu dan institusi platform intuitif yang mereka perlukan untuk merealisasikan potensi teknologi blockchain.

Sejarah ringkas Quant Network

Quant Network bermula dengan seorang lelaki bernama Gilbert Verdian. Seperti juggernaut lain yang telah membina projek cryptocurrency yang menjanjikan, Gilbert bukan orang biasa. Pengalamannya dan hubungan yang dijalinnya dengan institusi di sektor awam dan swasta boleh dikatakan tidak dapat ditandingi oleh orang lain di ruang crypto.

Gilbert Verdian

Gilbert Verdian, Ketua Pegawai Eksekutif Quant Network. Imej melalui Medium

Gilbert pertama kali didengar mengenai Bitcoin pada tahun 2009, dan selama kariernya yang luar biasa, dia secara agresif mendorong majikannya untuk menggunakan teknologi blockchain. Dia juga tidak melakukan ini sebagai pekerja tetap. Gilbert telah memegang jawatan berprestij di syarikat-syarikat seperti Ernst & Young, HSBC, BP ​​Oil, dan Price Waterhouse Coopers.

Standard ISO Blockchain

Sekiranya itu tidak cukup mengagumkan, pengalaman sektor awamnya termasuk bekerja dengan Perbendaharaan Yang Mulia, Kementerian Kehakiman UK, Bank of England, dan juga Federal Reserve. Pada tahun 2015, Gilbert membantu menjumpai Blockchain ISO Standard TC307 yang kini digunakan oleh hampir 60 negara di seluruh dunia untuk memandu pengembangan blockchain mereka.

Kertas Putih Rangkaian Kuantiti

Buku putih Quant Network, dikeluarkan pada Januari 2018.

Pada masa itu, Gilbert mulai meletakkan dasar untuk apa yang akhirnya akan menjadi Quant Network. Pada bulan Disember 2017, Quant Network diumumkan secara rasmi. Misinya adalah (dan masih) untuk menyelesaikan semua kesengsaraan blockchain yang dilihat Gilbert secara langsung semasa dia berada di institusi berprestij ini. Semua masalah ini berkaitan dengan interoperabiliti, yang diharapkan dapat diselesaikan oleh Quant Network.

Apa itu Quant Network?

Rangkaian Kuantiti adalah syarikat teknologi blockchain yang ingin mencapai interoperabiliti universal antara blockchain yang menggunakannya OS Overledger sistem operasi blockchain. Berbeza dengan projek cryptocurrency lain, Quant Network bukan sumber terbuka dan banyak teknologi yang digunakan dalam produknya dipatenkan, memerlukan perlesenan untuk digunakan.

Quant Network Overledger

Gambaran keseluruhan OS Overledger Quant Network.

Walaupun Quant Network lebih memfokuskan pada perkhidmatan blockchain perusahaan, ia juga berusaha untuk mengintegrasikan beberapa blockchain cryptocurrency ke dalamnya Rangkaian Overledger. Pada masa penulisan, Quant Network menyokong Bitcoin, Ethereum, XRP, Binance Chain, Stellar, EOS, IOTA, dan Constellation. Ia juga menyokong blockchain Kuil JP Morgan, blockchain R3 Corda, dan blockchain Fabric Hyperledger.

Bagaimana Quant Network berfungsi?

Oleh kerana Quant Network adalah projek sumber tertutup, ia tidak berkongsi perincian bagaimana teknologi terasnya berfungsi. Perkara yang paling penting untuk diingat adalah bahawa Quant Network bukan blockchain.

Papan Pemuka OS Overledger

Papan Pemuka OS Overledger

Ia adalah ekosistem yang terdiri daripada pelbagai komponen termasuk sistem operasi blockchain Overledger OS, aplikasi multi-chain (mApps), Overledger Network, Overledger Network Marketplace, Treasury, dan QNT token (yang akan dibincangkan di bahagian seterusnya).

OS Overledger

Overledger OS adalah sistem operasi blockchain yang boleh dikendalikan. Dengan kata lain, ia membolehkan mereka yang menggunakan OS Overledger untuk berinteraksi dengan pelbagai rantaian blok yang berbeza secara serentak. Overledger OS bertujuan untuk menjadi Windows atau macOS rangkaian blockchain masa depan.

Blockchain OS Overledger

Gambaran keseluruhan teknikal OS Overledger.

Sementara Quant Network tidak memberikan penjelasan terperinci mengenai bagaimana OS Overledger mereka berfungsi, halaman FAQ mereka menyatakan bahawa ia berdasarkan teknologi Kubernetes sumber terbuka Google. Tanpa terlalu terperinci, Kubernetes memungkinkan aplikasi menyokong ribuan pengguna tanpa terbeban (mis. Crash). Ia melakukan ini dengan memperbaiki sebarang kesalahan secara automatik menggunakan rangkaian nod.

Yuran OS Overledger

Sebilangan tangkapan skrin jadual harga untuk bayaran pelesenan OS Overledger.

Seperti banyak program perisian lain, OS Overledger tidak boleh digunakan secara percuma. Kedua-dua individu dan institusi mesti membayar yuran perlesenan tahunan untuk menggunakan OS Overledger. Bayaran ini ditetapkan untuk individu dan berbeza-beza untuk institusi bergantung pada sebilangan metrik termasuk ukuran syarikat mereka. Membayar lesen ini membolehkan mereka membuat aplikasi pelbagai rantai (atau mApps) menggunakan OS Overledger.

Aplikasi Pelbagai Rantai (mApps)

Aplikasi pelbagai rantaian (mApps) sangat jelas – ia adalah aplikasi yang dibina di atas pelbagai blok block. Ini berbeza dengan aplikasi desentralisasi biasa (dApps) yang dibina pada satu blockchain, biasanya Ethereum. Setiap mApp terdiri daripada Perjanjian Perjanjian – program lanjutan yang membolehkan banyak kontrak pintar di rantaian blok yang berbeza dapat bekerjasama.

Pemetaan Overledger

Gambaran keseluruhan teknikal bagaimana mApps dibina menggunakan Overledger OS.

Oleh kerana mApps dibina di beberapa blok block, kelajuan dan kecekapannya bergantung pada blockchain yang digunakan. Sebagai contoh, jika anda membina mApp menggunakan Ethereum dan Solana, bahagian aplikasi yang dibina di Ethereum hanya dapat menangani 15 transaksi sesaat sedangkan bahagian lain akan mempunyai kelajuan hampir 65 000 transaksi sesaat.

Aplikasi Overledger

Tinjauan teknikal lain mengenai bagaimana mApps berfungsi.

Ideanya adalah bahawa kedua-dua individu dan institusi akan dapat memanfaatkan bahagian terbaik dari setiap blockchain dalam mApps yang mereka bina. Sebagai contoh, mereka dapat menggunakan kecepatan blockchain Solana untuk menangani transaksi dan menggunakan keselamatan blockchain Bitcoin untuk menyelesaikan pembayaran di mApp mereka. Individu dan institusi juga boleh memilih untuk menjual mApps dan data mereka di Overledger Network Marketplace.

Rangkaian Overledger

Overledger Network terdiri daripada pelbagai pihak yang membangun sistem operasi Overledger OS. Rangkaian Overledger memungkinkan bagi pihak-pihak ini untuk membeli dan menjual data dan aplikasi digital menggunakan Overledger Network Marketplace.

Rangkaian Overledger

Gambaran keseluruhan teknikal Rangkaian Overledger.

Semua urus niaga di Pasar Rangkaian Overledger dilakukan dengan menggunakan Perbendaharaan, satu siri kontrak pintar yang dibina di Ethereum. Perbendaharaan bertindak sebagai pihak ketiga untuk semua urus niaga dan mengambil potongan kecil yang masuk ke Quant Network.

Perbendaharaan Overledger

Langkah terperinci bagaimana dana dikunci dan dilepaskan di Overledger Treasury.

Perbendaharaan juga menjaga token QNT yang diperlukan untuk membayar yuran perlesenan tahunan untuk Overledger OS. Ia kemudian menjual token tersebut pada harga pasaran semasa pada akhir kontrak. Walaupun semua transaksi dalam Quant Network dibuat menggunakan QNT, semuanya berharga dalam dolar AS. Jumlah token QNT yang diperlukan untuk transaksi tertentu ditentukan oleh oracle harga dalaman.

Cryptocurrency QNT

QNT adalah token ERC-20 yang digunakan untuk membayar barang, perkhidmatan, dan bayaran pelesenan dalam ekosistem Quant Network. Mengikuti pembakaran token pada bulan September 2018, bekalan maksimum QNT adalah lebih daripada 14.5 juta. QNT bukan inflasi atau deflasi.

Pembakaran Token QNT

Pengumuman pembakaran token QNT Quant Network.

Kira-kira 4.5 juta token telah diperuntukkan ke Quant Network, sedangkan baki 10 juta token ada di pasaran. Quant Network nampaknya telah menjual beberapa token mereka sejak 2018, kerana terdapat sekitar 12 juta QNT yang sedang beredar.

Bekalan Token Kuantiti

Jumlah bekalan Quant menurut Etherscan

Penting untuk diperhatikan bahawa bekalan baru ini tidak tercermin pada Etherscan. Namun, seperti pada posting Medium yang menjelaskan tentang luka bakar, Etherscan telah menambahkan catatan di Tab maklumat untuk token QNT yang menunjukkan bekalannya yang betul. Token yang banyak terdapat di alamat kontrak pintar Quant Network adalah token yang dibakar.

Quant Network ICO

Quant Network memegang ICO untuk token QNTnya pada bulan Mei 2018. Pada masa itu, QNT mempunyai bekalan maksimum kurang dari 45.5 juta token. Lebih dari 30% bekalan ini telah dialokasikan ke Quant Network, dan selebihnya 70% dimaksudkan untuk dijual semasa ICO dan dijual.

Quant Network ICO

Matlamat pengumpulan dana ICO Quant Network.

QNT ICO nampaknya jatuh rata, hanya mengumpulkan 11 juta USD. Ini jauh lebih rendah daripada topi lembutnya sekitar 16 juta USD, dan hampir 4x lebih rendah daripada penutup keras 40 juta USD. Memandangkan harga ICO QNT adalah sekitar 1.1 $ USD, ini setara dengan kira-kira 10 juta token yang dijual. Ini mengesahkan jumlah yang beredar selepas pembakaran 2018 yang berlaku hanya 4 bulan selepas ICO.

Analisis Harga Cryptocurrency QNT

Token QNT mempunyai sejarah harga yang luar biasa berbanding dengan cryptocurrency lain. Sejak perdagangan untuk QNT bermula pada bulan Ogos 2018 (kerana penguncian token selama 2 bulan selepas ICO), harganya berada dalam aliran menaik yang sangat jelas.

Harga Cryptocurrency Kuantiti

Sejarah harga token QNT. Imej melalui Coinmarketcap

Setelah jatuh ke hampir 1.50 $ USD per token semasa kemalangan kilat pada bulan Mac, QNT sejak pulih. Bahkan berjaya melepasi paras tertinggi sebelumnya iaitu 12 $ USD dengan harga hampir 16 $ pada akhir Oktober tahun ini. Tindakan harga baru-baru ini tetap meningkat, tetapi ini mungkin disebabkan oleh manipulasi pasaran.

Senarai Pertukaran QNT

QNT tidak ditawarkan di bursa yang sangat terkenal. Sekiranya anda ingin memasukkan beberapa token QNT, pilihan anda pada dasarnya terhad kepada Bittrex, Tolak, atau Bithumb. Perhatikan bahawa jika anda memutuskan untuk menggunakan Uniswap, anda mungkin membayar harga gas dalam harga yang baik untuk menjalankan perdagangan kerana ia adalah DEX yang dibina di Ethereum.

Pasaran Cryptocurrency QNT

Pasangan perdagangan untuk token QNT. Imej melalui Coinmarketcap

Kecairan tidak begitu baik di bursa ini, yang bermaksud anda mungkin perlu membayar premium jika anda ingin membeli banyak QNT. Pastikan anda menjauhkan diri dari bursa dengan jumlah dagangan tertinggi di sini – Bilaxy dan Fatbtc diketahui terlibat dalam perdagangan cuci dan amalan buruk lain.

Dompet Cryptocurrency QNT

Oleh kerana QNT adalah token ERC-20, ia dapat disimpan di hampir semua dompet cryptocurrency yang menyokong Ethereum. Sekiranya anda lebih suka menggunakan token anda, Atomic Wallet atau Exodus Wallet mungkin merupakan pilihan terbaik untuk anda. Kedua-duanya ditawarkan pada telefon bimbit dan desktop dan dilengkapi dengan banyak ciri menarik.

Dompet Lejar Trezor

Peranti dompet perkakasan Trezor dan Ledger. Imej melalui Keluaran

Sekiranya anda merancang untuk bertahan pada QNT anda untuk beberapa waktu, pertimbangkan untuk menggunakan dompet perkakasan seperti Trezor atau Ledger peranti. Walaupun ini boleh menjadi mahal, mereka adalah kaedah terbaik anda untuk memastikan dana anda tetap terjamin. Jangan sekali-kali meninggalkan kripto anda di bursa, terutamanya bukan di bursa teduh yang mana kebanyakan token QNT nampaknya diperdagangkan!

Peta Jalan Rangkaian Kuantiti

Quant Network nampaknya tidak mempunyai peta jalan buat masa ini. Peta jalan lama mereka yang ditunjukkan di bawah menggariskan banyak tonggak, yang kebanyakannya tidak dapat dicapai. Ini mungkin disebabkan oleh ICO mereka yang tidak bersemangat, yang kemungkinan tidak mengumpulkan cukup uang untuk mendorong perkembangan serius dalam projek ini.

Pembiayaan Rangkaian Quant

Nasib baik, pada bulan Julai tahun ini ia diumumkan bahawa Quant Network telah menerima sejumlah dana yang tidak didedahkan dari Alpha Sigma Capital. Ini sepertinya telah melakukan muslihat kerana Quant Network akhirnya dalam tahap beta menguji pelbagai teknologinya.

Quant Network Mission

Penyataan misi Quant Network.

Quant Network’s visi jangka panjang pada dasarnya adalah Apple atau Microsoft dari blockchain. Memang, mereka tidak betul-betul bersikap seperti projek cryptocurrency lain dan mungkin berkongsi lebih banyak persamaan dengan syarikat gergasi teknologi Silicon Valley.

Perlu juga diperhatikan bahawa Quant Network nampaknya pada awalnya tidak mempunyai rancangan untuk melancarkan token. Perkara ini dinyatakan semasa temu ramah sebelumnya dengan Ketua Pegawai Eksekutif Quant Network Gilbert Verdian. Walau bagaimanapun, bukan sahaja sekarang ada token QNT, tetapi Quant Network bermain dengan idea untuk menawarkan pengambilan token QNT pada masa akan datang.

Gilbert Verdian Twitter

Salah satu tweet Gilbert Verdian baru-baru ini yang menyatakan minat terhadap CBDC.

Gilbert Verdian nampaknya telah fokus untuk memanfaatkan hubungannya yang ada di sektor swasta dan awam. Tweetnya menunjukkan bahawa dia ingin menyediakan OS Overledger sebagai penyelesaian interoperabilitas kepada pemerintah dan bank pusat yang saat ini sedang mengembangkan CBDC mereka di berbagai blockchain.

Pendapat kami mengenai Quant Network

Quant Network adalah projek yang bercita-cita tinggi yang sepertinya telah mengalami lebih daripada sekadar kemunduran. Ini mungkin kerana projek ini dilancarkan semasa pasaran bull cryptocurrency terakhir. Tidak mungkin orang memperhatikan projek ini semasa Bitcoin mengalami tahap parabola. Mereka juga mungkin tidak terlalu berminat untuk melabur di dalamnya ketika pasaran jatuh pada musim bunga 2018.

Quant Network YouTube

Saluran Quant Network YouTube menunjukkan peningkatan aktiviti sejak Julai. Imej melalui Youtube

Sekarang setelah mereka menerima dana kedua, Quant Nework nampaknya kembali ke landasan yang betul. Persoalannya ialah adakah mereka dapat mengembangkan OS Overledger mereka ke tahap yang diperlukan untuk menutup beberapa kontrak awam dan swasta. Dari segi terang, Quant Network nampaknya tidak mempunyai banyak persaingan. Ini mungkin bukti kemustahilan tujuan mereka, bagaimanapun.

Soalan yang paling membimbangkan adalah apa yang akan berlaku pada token QNT di masa depan. Nampaknya ini adalah tongkat sementara untuk menarik perhatian kepada Quant Network. Setelah OS Overledger mula mencapai penggunaan arus perdana, apakah ada yang bersedia menggali pertukaran yang samar-samar untuk mendapatkan QNT yang mereka perlukan untuk membayar yuran dan perkhidmatan pelesenan? Atau mereka akan meminta untuk menggunakan mata wang fiat sebagai gantinya?

Panduan Perusahaan Overledger

Panduan produk terbaru Quant Network untuk pelanggan perusahaan tidak menyebutkan token QNT.

Ini adalah sesuatu yang perlu diingat bagi sesiapa sahaja yang dilaburkan dalam projek tersebut. QNT mungkin kelihatan panas sekarang, tetapi akal sehat menunjukkan bahawa token cryptocurrency ini tidak akan meningkat seiring dengan berjalannya waktu. Walau bagaimanapun, Quant Network nampaknya mempunyai hubungan dan modal yang diperlukan untuk mewujudkan visi OS Overledger mereka. Kita mesti menunggu dan melihat apa maksudnya untuk token QNT

Imej Pilihan melalui Shutterstock

Penafian: Ini adalah pendapat penulis dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Pembaca harus membuat kajian sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me