Shaping up ShapeShift – Ulasan Kami mengenai Pertukaran Crypto Segera

Pertukaran cryptocurrency boleh menjadi menakutkan, membingungkan, dan bahkan berisiko. Format pertukaran standard menghendaki anda membuat akaun terlebih dahulu, lulus pengesahan identiti (dalam banyak kes), depositkan cryptocurrency, buat perdagangan anda, dan kemudian tarik balik dengan ideal.

Apabila anda membuat simpanan dan pengeluaran, anda membayar yuran setiap kali. Pertukaran itu sendiri juga dikenakan bayaran. Lebih teruk lagi, pertukaran terkenal kerana diretas, jadi aset anda berpotensi berisiko. Sebagai tindak balas kepada ini, pertukaran cryptocurrency yang disebut ShapeShift muncul beberapa tahun yang lalu dan menawarkan paradigma yang kini kita panggil pertukaran segera.

Hari ini, kita akan melihat ShapeShift, melihat apa sebenarnya, dan bagaimana perbandingannya dengan pesaingnya yang moden.

Bagaimana ShapeShift berfungsi

ShapeShift mengambil model perniagaan yang berbeza daripada pertukaran lain. Ia menggunakan dan model tanpa akaun di mana sesiapa sahaja boleh membuat transaksi tanpa nama untuk menukar dari satu cryptocurrency ke cryptocurrency yang lain. Prosesnya sepenuhnya automatik.

Shapeshift Exchange yang telah selesai

Pertukaran ShapeShift yang lengkap

Misalnya, anda ingin menukar beberapa Litecoin dengan beberapa Ethereum. Anda membuka laman web ShapeShift, memilih cryptocurrency yang anda inginkan, dan memilih jika anda ingin menukar jumlah tertentu atau jumlah yang tidak spesifik.

Perbezaan di sini bergantung pada bagaimana anda pilih-pilih. Sekiranya anda ingin mengetahui dengan tepat berapa banyak Ethereum yang akan anda terima sebagai ganti Litecoin anda, anda ingin melakukan pertukaran “tepat” kerana ShapeShift memanggilnya.

Sebaik sahaja anda memasukkan jumlah yang akan anda depositkan, ShapeShift akan memberitahu anda berapa banyak yang akan anda terima. Sekiranya anda menggunakan kaedah “cepat”, maka anda akan diberikan alamat deposit, dan ShapeShift akan mengirimkan apa sahaja Ethereum yang setara, tolak yuran mereka.

Kelebihan menggunakan kaedah cepat adalah anda dapat membuat alamat deposit yang dapat digunakan kembali. Misalnya, anda mempunyai majikan yang membayar anda di Litecoin tetapi anda mahukan Ethereum. Daripada perlu menukarnya setiap kali, anda boleh membuat alamat deposit Litecoin yang dapat digunakan semula.

Setiap kali majikan anda membayar ke alamat itu, apa yang sebenarnya berlaku ialah mereka membayar ShapeShift. ShapeShift kemudian akan mengirimkan kepada anda kadar pertukaran terkini untuk Ethereum.

Program “built-in” ShapeShift

Beberapa dompet cryptocurrency kini menyokong pertukaran ShapeShift dari dalam program. Ini kerana ShapeShift menawarkan API yang membolehkan para pembangun dompet memasukkan perkhidmatan ShapeShift secara langsung di dalam dompet mereka. Dua contoh ini termasuk Keluaran dan Jaxx. Akan tetapi, harus diperhatikan bahwa Keluaran mengambil potongan kecil dari setiap pertukaran yang dilakukan di dalam dompet mereka. Ini adalah bagaimana Keluaran membiayai pengembangannya.

Dompet yang menawarkan perkhidmatan ShapeShift tidak semestinya menawarkan semua pasangan perdagangan yang dimiliki ShapeShift. Ini kerana tidak semua dompet akan menyokong semua aset. Hari ini, ShapeShift menyokong sebilangan besar aset, tetapi pastinya tidak semua aset yang terdapat di pasaran sekarang. Contohnya, ShapeShift tidak menyokong PIVX atau FunFair (lagi), untuk menamakan beberapa.

Bagaimana ShapeShift dibandingkan dengan persaingan?

Kini terdapat beberapa alternatif untuk ShapeShift yang menawarkan perkhidmatan pertukaran segera yang serupa. Masing-masing menyokong aset cryptocurrency yang berbeza, dan mereka biasanya mempunyai kadar pertukaran yang berbeza.

Kami ingin melakukan ujian mudah untuk menunjukkan bagaimana kadar pertukaran ShapeShift berbeza dengan pesaingnya. Kami melakukan contoh 1 ETH hingga LTC.

ShapeShift – 3.81126679 LTC

Kos Transaksi ShapeShift

Flyp.Me – 3.82058803 LTC

Kos Transaksi Flyp.me

ChangeNow.io – 3.7977472764 LTC

Kos Transaksi Perubahan Sekarang

Changelly.com – 3.781 LTC

Kos Transaksi Changelly

Seperti yang anda lihat, ShapeShift sangat sesuai dengan persaingannya, dengan Flyp.Me menawarkan sedikit lebih banyak untuk pasangan tertentu ini, dan pada masa tertentu ini. Perlu diingatkan juga bahawa kami mengambil tangkapan skrin ini dalam jangka masa lima minit.

Anda boleh membeli bitcoin dengan kad kredit, tetapi anda mungkin tidak seharusnya

Baru-baru ini, ShapeShift mula menawarkan perkhidmatan di mana pengguna dapat membeli bitcoin dengan kad kredit. Ini menempatkan mereka dalam persaingan langsung dengan pemain blockchain utama lain seperti Coinbase.

Namun, setelah anda memasukkan butiran anda, anda akan menghadapi skrin yang menunjukkan bahawa urus niaga tersebut merangkumi kos yang sangat besar 12.5% ​​(jika membeli kripto bernilai $ 100). Sekiranya membeli jumlah bitcoin yang serupa di Coinbase, seseorang pasti akan membayar hampir separuh daripada yuran tersebut.

Pergeseran Transaksi Kad Kredit

Walau bagaimanapun, Coinbase menghendaki anda membuat akaun dan memuat naik dokumen pengenalan diri. ShapeShift tidak mempunyai syarat tersebut. Bagi sesetengah orang, ini boleh menjadi perbezaan penting. Sekiranya, bagaimanapun, seperti kebanyakan orang, anda ingin membayar yuran serendah mungkin, maka ShapeShift dengan kad kredit mungkin bukan untuk anda.

Adakah ShapeShift pertukaran yang baik?

ShapeShift tidak sesuai untuk semua orang. Ini kerana bayaran pertukaran pada pertukaran segera akan lebih tinggi daripada yang biasa. Ini benar terutamanya jika anda seorang peniaga dengan jumlah tinggi. Sebilangan besar pertukaran tradisional menawarkan bayaran yang lebih rendah bagi mereka yang memenuhi syarat aktiviti minimum tertentu.

Sebaliknya, jika anda seorang peniaga kasual atau yang membuat tidak lebih dari satu atau dua pertukaran seminggu, maka perkhidmatan pertukaran segera seperti ShapeShift mungkin sempurna.

Pastikan anda berkeliaran di laman web lain untuk melihat apakah anda dapat memperoleh harga yang lebih baik, kerana harganya mungkin berbeza setiap hari bergantung pada keadaan pasaran.

Gambar Pilihan melalui Shapeshift.io

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me