Stablecoins Terbaik: 8 daripada Stablecoins Teratas untuk Keuntungan Hodl Crypto

Stablecoins dilihat sebagai beberapa alternatif terbaik bagi pedagang untuk Hodl keuntungan CryptoCurrency mereka di saat turun naik pasaran yang melampau.

Walau bagaimanapun, pasaran stablecoin baru-baru ini cukup tepu kerana sebilangan projek dan penerbit yang bersaing telah mengeluarkan versi alternatif mereka sendiri. Masing-masing stablecoin ini dapat mengekalkan pasak fiat menggunakan mekanisme dan insentif unik mereka sendiri.

Dalam catatan ini, saya akan memberi anda gambaran mengenai beberapa kestabilan terbaik serta kebaikan / keburukan masing-masing. Saya juga akan memberi anda beberapa petua utama ketika menggunakannya.

Apa itu Stablecoin?

Sebelum melangkah ke koin stabil, mari kita mulakan dengan sedikit asas di sebalik cryptocurrency fungsi tunggal ini.

Seperti namanya, stablecoin bermaksud stabil dalam harga. Mereka biasanya tetap atau “disatukan” dengan harga beberapa aset lain. Aset ini boleh menjadi apa-apa tetapi pada masa ini mereka hanya disatukan ke mata wang fiat.

Apa itu Stablecoin

Gambaran Keseluruhan Ekosistem Stablecoin. Imej melalui blockchain.com

“Pegged” bermaksud bahawa mereka menyimpan nilai mereka 1: 1 dengan satu unit mata wang fiat. Dalam kebanyakan kes, ini adalah dolar AS dengan 1 unit duit syiling bernilai $ 1. Terdapat, bagaimanapun, koin stabil lain yang disambungkan ke mata wang seperti Euro.

Keuntungan memiliki duit syiling yang ditetapkan pada mata wang Fiat adalah bahawa ia akan mengekalkan nilainya tanpa mengira pasaran kripto. Anda boleh yakin dengan jumlah dolar / euro yang kemungkinan besar akan anda keluarkan semasa menukarnya.

8 Stablecoins Teratas

Sekarang anda mempunyai idea kasar apa itu stablecoin, kami dapat melihat beberapa stablecoin yang paling terkenal di pasaran. Ini adalah campuran mereka yang cukup pelbagai dan termasuk yang berpusat & terdesentralisasi serta pasak fiat yang berbeza.

Mungkin ada duit syiling yang belum kami bahas di sini yang mungkin anda pertimbangkan. Sekiranya ini berlaku, anda hanya perlu memastikan bahawa ada organisasi ternama yang berada di belakang mereka dan juga track record yang mapan.

Tether (USDT)

Tether (USDT) stablecoin pertama dan ia tetap yang paling popular, kini berada di kedudukan nombor 8 dari segi permodalan pasaran. Kawasan di mana anda benar-benar dapat melihat kekuatan Tether walaupun dalam jumlah 24 jam, yang jauh lebih besar daripada cryptocurrency apa pun kecuali Bitcoin.

Sangat menarik bahawa Tether tetap berada dalam posisi yang menonjol, memandangkan telah menjadi topik kontroversi yang berkaitan dengan simpanan tunai, dan kurangnya ketelusan dan konflik kepentingan syarikat-syarikat yang terlibat dengan Tether.

Terdapat juga sejumlah pertanyaan yang berputar di sekitar hubungan antara pertukaran Bitfinex dan Tether. Sebagai contoh, banyak pengarah pengasas syarikat Tether sendiri adalah pengarah di Bitfinex.

Gambaran Keseluruhan Tether

Gambaran keseluruhan Tether Stablecoin

Akhirnya, terdapat banyak teori bahawa “cetakan Tether” digunakan untuk memanipulasi harga Bitcoin. Pedagang ini memesan sejumlah besar Tether sebelum dicetak dan akan membuangnya di pasaran.

Setelah mengatakan semua ini, terdapat beberapa sebab mengapa peniaga masih memilih Tether:

 • Rekod: Fungsi utama stablecoin adalah untuk mengekalkan kenaikan harga dan untuk itu, Tether berjaya mengekalkan nisbah 1: 1 secara konsisten. Ini bahkan melalui beberapa persekitaran perdagangan yang paling tidak stabil pada tahun 2017 dan 2018.
 • Kecairan: Tidak dinafikan bahawa Tether mempunyai kecairan tertinggi di antara stablecoin. Ini adalah satu-satunya stablecoin yang kini berada di kedudukan 100 teratas dalam pasaran. Ini bermaksud bahawa mudah bagi anda untuk menukar blok Tether secara besar-besaran dengan sedikit slip.
 • Sokongan Pertukaran: Sedikit berkaitan dengan perkara di atas, sokongan pertukaran untuk Tether tidak ada bandingannya. Tidak ada stablecoin lain yang tersenarai dalam jumlah pertukaran ini.
 • Penukaran Fiat: Ketika menukar USDT menjadi fiat, ia dapat dilakukan dengan mudah di Tether. Mereka dapat mengumpulkan dana melalui kaedah perbankan tradisional.

Oleh itu, anda harus mempertimbangkan kebaikan dan keburukan dalam hal Tether. Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan Tether maka anda mungkin mahu menjauhkannya dari bursa. Kami mempunyai senarai dompet Tether terbaik jika anda mencari-cari.

Syiling USD (USDC)

Koin USD adalah stablecoin kedua terbesar dengan permodalan pasaran, berada di kedudukan ke-32 secara keseluruhan.

Tidak terlalu menghairankan bahawa sejak dilancarkan pada bulan September 2018, ia berkembang dengan begitu pesat sejak ia dibuat oleh Center Consortium, yang merupakan kerjasama antara Coinbase dan Circle Internet Financial.

Coinbase semestinya tidak asing bagi anda, dan Circle adalah syarikat pegangan blockchain yang disokong oleh Goldman Sachs yang juga memiliki pertukaran Poloniex.

Konsortium Syiling USD

Konsortium Syiling USD. Imej melalui Blog Coinbase

USDC juga disokong berdasarkan 1: 1 oleh rizab mata wang fiat dan akaun escrow diaudit secara berkala untuk memastikan rizab yang sesuai disimpan. Dan tentu saja, yang dikeluarkan oleh Coinbase agak mudah untuk menebus USDC untuk fiat dan memindahkannya ke akaun bank anda.

Secara teknikal, USDC dikeluarkan pada blockchain Ethereum. Ini bermaksud bahawa ini adalah token ERC20 dan oleh itu dapat disatukan dengan mudah dengan Kontrak Pintar yang dikodkan pada blockchain yang sama.

Walaupun duit syiling itu boleh dipercayai, ia tetap dikendalikan secara terpusat dan anda harus menaruh kepercayaan pada Coinbase dan Circle, tetapi dengan ketelusan yang mereka berikan, nampaknya lebih mudah dipercayai di sini daripada yang dilakukan dengan Tether.

Faedah utama Duit Syiling USD termasuk yang berikut:

 • Penyokong yang kuat: Dengan Coinbase dan syarikat berasaskan Goldman Sachs yang menyokong stablecoin ini, ia mempunyai beberapa penerbit yang cukup terkenal.
 • Disokong sepenuhnya: Koin USD disokong sepenuhnya oleh deposit fiat dan juga melakukan audit berkala.
 • Penukaran & Mengeluarkan: Bagi mereka yang mempunyai akaun Coinbase yang berpangkalan di AS, anda boleh menukar duit syiling USD menjadi USD dengan mudah di papan pemuka anda. Kemudian anda boleh memperoleh wang tunai menggunakan sistem perbankan tradisional Coinbase.
 • Sokongan Pertukaran & Kecairan: Anda mempunyai sokongan yang kuat untuk token di sejumlah pertukaran. Ini bermakna bahawa kecairan tidak mungkin menjadi perhatian.
 • Sokongan Dompet: Memandangkan ini adalah token ERC20, terdapat sejumlah dompet yang menyokongnya.

BenarUSD (TUSD)

TrueUSD dilancarkan pada Januari 2018 dan dengan cepat menjadi salah satu stablecoin yang paling dipercayai. Sebabnya ialah ketelusan sepenuhnya TrueUSD dan syarikat induknya TrustToken. Seperti Tether & USDC, TrueUSD menyimpan mata wang fiat dalam nisbah rizab 1: 1 kepada syiling digital.

Tidak seperti Tether, TrueUSD memberikan pendedahan lengkap mengenai jumlah USD yang disimpan dalam simpanan. TrueToken bekerjasama dengan firma perakaunan dan bank, dan pihak ketiga ini memberikan audit dan laporan berkala mengenai baki rizab. Dan tidak lama lagi pedagang akan dapat mengakses papan pemuka yang memberikan gambaran masa nyata rizab USD untuk TrueUSD.

Bagaimana TrueUSD Berfungsi

Bagaimana TrueUSD berfungsi. Imej melalui Amanah Token Blog

Semua ini membawa kepada kedudukan 38 dari segi permodalan pasaran untuk TrueUSD, menjadikannya stablecoin ketiga paling berharga. Terdapat juga tahap kecairan yang munasabah dan pasukan yang cukup baik di sebalik projek ini.

Dua ciri unik yang menjadikan TrueUSD menonjol bagi saya adalah yang berikut:

 • Penebusan Satu Klik: Ini membolehkan pengguna menukar TrueUSD dengan fiat hanya dengan satu klik. TrueUSD juga boleh dilaburkan di beberapa platform untuk pulangan tahunan yang sihat.
 • Sokongan Fiat: Selain hanya menyokong Dolar AS, Trust Token juga memiliki TrueAUD, TrueCAD dan TrueGBP, dengan mata wang dan emas lain yang dirancang pada masa akan datang.

TrueUSD juga merupakan token standard ERC20 yang bermaksud bahawa anda boleh menyimpannya dalam sejumlah dompet yang serasi setelah anda mengeluarkannya dari bursa.

Paxos Standard (PAX)

Paxos telah wujud sebagai syarikat sejak 2012, dan mereka bermula sebagai bursa, dan masih menjalankan pertukaran bitBit yang berpusat di Singapura.

Pada tahun 2015 mereka telah mengeluarkan piagam amanah untuk tujuan terhad di negara bagian New York, sehingga menjadikannya sebagai syarikat pertama yang diluluskan dan diatur untuk menawarkan produk dan perkhidmatan crypto di sana. Oleh itu, pelancaran duit syiling PAX pada bulan September 2018.

Seperti yang dibincangkan, Paxos Standard memegang mata wang fiat dalam nisbah 1: 1 kepada duit syiling PAX. Ia mempunyai audit bulanan mengenai baki rizabnya untuk memastikan ia sesuai dengan jumlah PAX yang beredar. PAX adalah cryptocurrency terbesar ke-56 dengan permodalan pasaran dan stablecoin kelima terbesar.

Faedah Standard Paxos

Manfaat Utama Menggunakan Paxos Standard. Imej melalui Laman Web Paxos.

PAX disenaraikan di lebih dari 70 bursa sehingga mudah digunakan, dan tentu saja, kerana Paxos memiliki pertukaran itBit, anda selalu boleh berdagang di sana dan kemudian dapat mengeluarkan cryptocurrency lain ke dalam PAX dengan serta-merta dan tanpa bayaran. Paxos juga menawarkan pengguna kemampuan untuk membuat akaun di Paxos dan menukar PAX ke fiat dengan serta-merta.

Seperti TrueUSD dan USD Coin, ini dikeluarkan di Ethereum blockchain dan token juga diaudit oleh Nomic Labs yang merupakan juruaudit kontrak pintar yang dihormati. Ini bermaksud bahawa bukan sahaja syiling disokong sepenuhnya tetapi juga selamat.

Kelemahan PAX adalah laporan terkini yang dimiliki syarikat itu menyukarkan bagi sesetengah pengguna untuk mengeluarkan PAX mereka, bahkan sehingga menutup akaun. Oleh itu, pertimbangkan risikonya dan ingat bahawa seperti USDC, PAX adalah stablecoin terpusat dan nasib anda berada di tangan Paxos.

Dolar Gemini (GUSD)

Sama seperti Paxos Standard, Gemini Dollar dilancarkan pada bulan September 2018. Ia dibuat oleh Gemini Exchange tetapi belum melihat tahap populariti yang sama dengan PAX atau stablecoin lain. Ia kini berada di tempat 283 berdasarkan permodalan pasaran.

GUSD diaudit secara berkala, sehingga mereka memberikan ketelusan untuk koin, yang disokong 1: 1 oleh mata wang fiat yang diadakan di State Street Bank. Gemini Exchange juga menyediakan insurans FDIC pada produk dalam had yang ditentukan.

GUSD Stablecoin

Gunakan kes untuk GUSD & Ciri-ciri Utama.

GUSD juga telah diaudit oleh BPM LLP, sebuah firma terkenal yang berpusat di New York. Manfaat ini adalah bahawa ia akan memastikan bahawa dana yang masih ada di dalam akaun mereka akan sama dengan jumlah GUSD yang belum dijelaskan..

GUSD disenaraikan di beberapa dozen bursa, tetapi hampir keseluruhan volume berlaku di sepuluh bursa. Sudah tentu, anda selalu dapat menggunakan Gemini Exchange untuk menukar GUSD dengan fiat dengan cepat, tetapi penebusan sepenuhnya berada di tangan Gemini.

Sebenarnya, ada telah dilaporkan di sini, sama dengan yang ada di Paxos, bahawa menebus GUSD sukar bagi sesetengah pengguna, dan ada kes di mana akaun ditutup.

MakerDAO Stablecoin (DAI)

Ini tidak diragukan lagi merupakan salah satu koin stabil paling menarik yang kini ada di pasaran. Ini kerana kenyataan bahawa ia adalah satu-satunya stablecoin “terdesentralisasi” yang ditawarkan. Ia tidak dikeluarkan oleh pihak berkuasa pusat yang mengendalikannya.

Mungkin lebih mengejutkan, stablecoin DAI bahkan tidak menggunakan mata wang fiat untuk menyokong stablecoin. Ia menggunakan kontrak pintar dan disokong oleh hutang cryptocurrency yang dijamin.

DAI dibuat dengan mengunci Ethereum dalam Kedudukan Hutang yang Dilindungi, yang merupakan kontrak pintar yang memegang kepentingan anda, membuat DAI dan dapat dibuka kemudian dengan DAI. Sekiranya anda mahukan gambaran keseluruhan mengenai cara kerjanya, anda boleh membaca gambaran keseluruhan DAI stablecoin lengkap kami.

DAI stablecoin dibina oleh pasukan MakerDao di blockchain Ethereum dan dengan itu, terdesentralisasi, selamat dan dapat disahkan. Anda tidak perlu bergantung pada audit atau pernyataan untuk mengesahkan bahawa DAI disokong. Ini semua dapat disahkan pada blockchain.

DAI Stablecoin

Bagaimana DAI Mengekalkan Peg. Imej Sumber

Memandangkan turun naik Ethereum, terdapat keraguan tentang seberapa baik ini akan berfungsi, tetapi setakat ini ia berfungsi dengan baik dan walaupun harga Ethereum turun lebih dari 80% pada tahun 2018 DAI dapat bertahan. Dan ini semua berlaku dengan stablecoin yang sepenuhnya terdesentralisasi dan tidak boleh dipercayai.

Terlepas dari semua faedah ini, DAI juga disukai oleh peniaga dan cukup popular. Terdapat tahap volume yang baik di sebilangan pertukaran termasuk Coinbase Pro dan Fatbtc. Setelah anda memiliki DAI, maka ia dapat disimpan dengan mudah di mana-mana dompet yang serasi dengan ERC20.

Jadi, kedengarannya hebat, tetapi ada kelemahannya?

Oleh kerana DAI tidak dikeluarkan oleh pihak berkuasa terpusat, tidak ada cara yang cepat dan mudah bagi anda untuk menukarnya kembali ke mata wang fiat. Anda harus terlebih dahulu memperdagangkannya untuk Bitcoin atau cryptocurrency lain dan kemudian menjual crypto dan mengeluarkan fiat. Ini tentu saja boleh dikenakan yuran perdagangan.

Petua Teratas: &# 128175; Memandangkan Coinbase Pro menyenaraikan DAI dan USDC, mengapa tidak menukar satu sama lain dan mengeluarkan wang dari syiling di Coinbase?

STASIS EURS (EURS)

Tidak semua stablecoin disokong oleh dolar A.S., dan STASIS EURS adalah salah satu daripadanya, disokong berdasarkan Euro 1: 1. Ia berada di kedudukan 150 berdasarkan kapitalisasi pasaran, yang menjadikannya lebih besar daripada Gemini Dollar (GUSD).

EURS diperkenalkan pada bulan September 2018 dan telah berkembang dengan pesat. Ia mempunyai ketelusan yang lengkap, dengan baki akaun diperiksa setiap hari oleh pihak ketiga, bersama dengan pengesahan mingguan dan audit suku tahunan yang dilakukan oleh salah satu daripada empat firma perakaunan besar.

Stasis EURS Stablecoin

Mekanik Stasis Stabilcoin. Imej melalui Stasis

Sudah tentu, ada satu kelemahan dengan stablecoin ini dan itu adalah sokongan pertukaran.

Pada masa ini, hanya ada tiga pertukaran di mana anda boleh menukar token ini. Ini termasuk HitBTC, Ethfinex dan DSX (bukan yang benar-benar terkenal). Ini bermakna bahawa menukar EURS anda kembali menjadi fiat akan menjadi perkara yang sukar.

Lebih-lebih lagi, jumlah di bursa ini jauh lebih kecil daripada jumlah syiling lain yang telah kami senaraikan di atas. Ini bermaksud bahawa anda mungkin sukar untuk melaksanakan pesanan besar token ini.

Kadar Dolar Singapura (SGDR)

SGDR adalah projek yang agak baru yang mendigitalkan dolar Singapura. Seperti stablecoin lain, ia mempunyai sokongan 1: 1, tetapi dalam kes ini, mata wang pertama yang digunakan untuk menyokong SGDR digital adalah dolar Singapura.

Memandangkan sebilangan besar permulaan blockchain muncul di Singapura, tidak menghairankan apabila melihat stablecoin yang disokong oleh dolar Singapura.

Duit syiling ini dibuat oleh Blockchain startup Rate dan dilancarkan pada Januari 2019. Pada masa ini, dalam fasa alpha, SGDR hanya dijual kepada pelabur yang bertauliah. Dan kerana syarikat penyokong telah membuat keputusan untuk hanya menyenaraikan token dengan Pengendali Pasaran yang Diiktiraf, ia tidak disenaraikan di mana-mana pertukaran cryptocurrency dan belum diperingkat oleh CoinMarketCap.

Mekanik Syiling SGDR

Pembelian dan Penebusan Syiling SGDR

Kestabilan dolar Singapura secara historis menjadikannya pilihan yang baik untuk stablecoin, tetapi tanpa akses untuk peniaga runcit, kami tidak pasti tujuan SGDR akan berfungsi.

Kami akan mengawasi stablecoin ini dan mengemas kini anda pada masa depan mengenai perkembangan baru.

Kesimpulannya

Di sana anda memilikinya, senarai 8 koin stabil terbaik di pasaran. Dengan kebanyakan koin stabil agak serupa, anda mungkin tertanya-tanya mana yang harus anda gunakan …

Itu sangat bergantung pada pilihan anda sendiri dan toleransi anda terhadap risiko. Sebilangan koin stabil nampaknya membawa lebih banyak risiko daripada yang lain. Anda mungkin juga memilih berdasarkan kemudahan menukar dari stablecoin ke mata wang fiat serta kecairan dalam token tersebut.

Semua stablecoin yang disenaraikan memenuhi syarat memegang pasak dan akan berfungsi dengan baik untuk peniaga yang mencari tempat berlindung dari turun naik.

Tether kekal sebagai stablecoin yang paling popular tetapi mempunyai masalah ketelusannya. Koin USD dari Coinbase dan Circle juga popular, tetapi anda harus menerima pemusatan duit syiling. Bagi mereka yang ingin terus terdesentralisasi, duit syiling DAI adalah pilihan terbaik.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me