Stellar Lumens (XLM): Projek untuk Mengawasi pada tahun 2018

Apabila anda melalui semua buzz dan shilling, Stellar Lumens (XLM) adalah salah satu projek yang lebih mengagumkan dan kurang dikenali dalam ekosistem cryptocurrency.

Pasukan Stellar telah membuat banyak kemajuan pada tahun 2017, tentu saja, tetapi banyak pengguna di ruang crypto masih tidak tahu banyak tentangnya.

Penilaian awal kami? XLM pasti merupakan cryptocurrency yang patut dipertimbangkan untuk memasuki tahun baru. Kami akan memecahkan sebabnya.

Pertama, tatanama …

“Stellar” = rangkaian, mis. rangkaian Bitcoin.

“Lumens” = cryptocurrency rangkaian Stellar, mis. bitcoin.

Apa yang dilakukan oleh Stellar Lumens?

Menamakan dirinya sebagai “platform konsensus yang terdesentralisasi,” projek ini adalah hasil garpu 2014 dari Ripple (XRP). Platform ini adalah mata wang agnostik, mampu menyokong urus niaga mata wang apa pun.

Bagaimana, anda bertanya? Melalui pertukaran cryptocurrency terpusat dalam rangkaian Stellar.

Whitepaper XLM

Boxmining YouTube merenungkan kertas putih XLM – Imej melalui YT

Di luar titik asas ini, spesifikasi platform menarik dan berlipat ganda:

 • Txs mengesahkan tidak lebih dari 5 saat
 • Boleh memproses 1000s txs sesaat (mis. Seperti VISA)
 • Boleh memudahkan transaksi antara mata wang (token, aset, dll.)
 • Menggunakan Stellar Consensus Protocol (SCP), bukan Proof-of-Work (POW)
 • API tunggal yang dioptimumkan untuk kemudahan penggunaan maksimum
 • Fungsi untuk kontrak pintar dan dompet pelbagai tandatangan
 • Tiada perlombongan; 100 bilion lumens wujud sejak awal
 • Inflasi tahunan (tetap) 1 peratus

Perkara yang cukup mengagumkan, kami rasa. Tetapi penting untuk diingat bahawa dengan sebarang projek cryptocurrency, terdapat pertukaran. Stellar Lumens nampaknya melakukan sedikit desentralisasi dengan jumlah kelajuan transaksi yang luar biasa. Jadi itu sekurang-kurangnya sesuatu yang perlu dipertimbangkan.

Membuktikan Bukti Kerja

POW dicuba dan benar sejauh menghasilkan konsensus dengan cara yang tidak dipercayai dan terdesentralisasi untuk rangkaian asli cryptocurrency.

Stellar Lumens ‘SCP membantu membuat lejar Stellar, yang seperti “lejar” Bitcoin, kecuali SCP difasilitasi oleh “setiap pelayan yang menjalankan perisian Stellar,” seperti yang dinyatakan oleh laman web projek, dan mana-mana “entiti dapat menjalankan pelayan Stellar” . “

Pelayan ini disegerakkan setiap beberapa saat, yang mewujudkan konsensus.

Apa itu Stellar Lumens?

Projek ini dapat memudahkan penyelesaian terhadap beberapa masalah penting, termasuk:

 • pembayaran rentas sempadan
 • urus niaga mikro
 • fungsi mata wang perantara

Hingga ke titik terakhir ini, katakan seseorang ingin menukar Pound Britain dengan dolar A.S. Rangkaian Stellar dapat mempermudah penukaran dengan mencari, dan kemudian mencocokkan, tawaran yang relevan. Lumens kemudian digunakan untuk melakukan pertukaran dengan cepat.

Dinamika ini sangat berguna dalam penukaran rantai, di mana anda perlu menukar antara mata wang yang tidak biasa dan yang lebih biasa.

Kemungkinan yang sangat berguna adalah mengapa IBM baru-baru ini bekerjasama dengan pasukan Stellar mengenai pembayaran rentas sempadan; perkongsian raksasa dengan pelbagai imaginasi.

Di manakah boleh dibeli & Simpan XLM

Sekiranya anda membuat keputusan bahawa anda ingin menggunakan XLM maka anda perlu pergi ke salah satu bursa tempat mereka tersenarai. Memandangkan Stellar Lumens adalah duit syiling yang cukup terkenal, mereka disenaraikan di beberapa bursa yang berbeza.

Beberapa yang paling popular yang boleh anda pertimbangkan adalah Binance dan Bittrex. Ini memerlukan anda menukar Bitcoin atau cryptocurrency lain menjadi XLM terlebih dahulu. Namun, anda boleh menggunakan Kraken seperti pertukaran gerbang. Ini membolehkan anda menghantar mata wang fiat pertukaran dan membeli XLM secara langsung.

Sebaik sahaja anda memiliki XLM, anda akan memerlukan dompet untuk menyimpannya. Adalah sangat tidak bijak untuk membiarkan duit syiling anda di bursa memandangkan ancaman yang ditimbulkan oleh penggodam dan penyelewengan lain. Kami telah merangkumi senarai lengkap dompet Stellar Lumens terbaik di mana anda boleh menyimpan XLM anda dengan selamat.

Adakah XLM layak dilaburkan dalam?

Tidak dapat dinafikan bahawa XLM mempunyai beberapa spesifikasi dan kes penggunaan yang menarik.

Kami tidak dapat memberikan nasihat kewangan di sini di CoinBureau, tetapi kami berpendapat ekosistem Stellar akan mempunyai tahun yang lebih besar pada tahun 2018 daripada yang berlaku pada tahun 2017. Setelah itu, anda harus memutuskan apa yang sesuai untuk portfolio anda secara peribadi.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me